Nuffnang Ads

Madrasah Rumah...[KELAS MENGAJI ANAK-ANAK]

Assalamualaikum sahabat...

Rumah adalah madrasah pertama anak-anak..
Madrasah?? Cam Arabic skit la bunyinye..tapi madrasah maksudnya kan sekolah..
Samada secara formal atau tidak formal, rumah sememangnya sekolah pertama mereka..

Sengaja dipanggil sebagai kelas mengaji..hehehe..
Sebab malam la masa anak-anak dengan Mama kesayangan mereka ni..(kikiki, tapi garang wooooo)
Jadi kelas mengaji biasanya bermula selepas solat Maghrib..dan masa ini, off semua gadget termasuk TV..

Phew....nak ajar anak mengaji...untuk stage yang berbeza...
Kena take turn..
Tempat mengaji..?Kadang-kadang di tikar sejadah..
Kadang-kadang di atas meja..
Ikut pilihan anak-anak..yang mana mereka prefer..asalkan...MENGAJI!
Untuk menjadikan amalan ini sebagai sesuatu yang istiqamah dan menarik minat budak-budak mengaji, Mama kena lebih sabar..

Yang kakak Zahraa..okaylah..boleh duduk diam sampai habis mengaji..
Arman dan Muadz..
Muadz akan lebih terpengaruh dengan sikap Arman..
Jika Arman moodnya baik, dia akan duduk dengan beradab semasa mengaji..
Kadang-kadang mengaji sambil bermain..ada lego ditangan..atau playdough..atau blok..atau kertas dan pensil sedang melukis..hai la..macam-macam..
Tapi itu tak bermaksud kanak-kanak tidak berminat atau tidak belajar sesuatu..
Sambil bermain, Mama minta juga disebutkan perkataan dari Buku Al-Barqy/ Al-Furqan -ini pun ikut pilihan dia, tapi Mama guide page mana yang nak kena revise..(sikit lagi Arman nak bijak pandai macam kakak Zahraa, go Arman!)

Muadz...sronok betul pegang Buku Al-Furqan ni..
Dia boleh duduk diam dan lebih diam dari Arman, tapi suka baca page yang samaaaaaaa jer...
Heheh

Zahraa..sekarang tengah menghafal 10 ayat dari surah Al-Kahfi..
Dibuatnya bulat-bulat nombor sebanyak 20 kali..
Sekali hafal, tanda..
Dan seterusnya sehingga nombor 20...
(Tapi kadang-kadang..tak sampai nombor 20, dah pancit sebab tengok Arman dan Muadz dah pun habis mengaji, dah start main toys dah..)

Semoga kasih-sayang Allah sentiasa ada untuk saya teruskan amalan ini..


Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...