Monday, 28 October 2013

Masalah Breastfeeding-apa TiPs..??

Salam all..
About a week jugak I tak update..ok..so topic for today ialah nak membincangkan benda2 common semasa penyusuan susu ibu...masalah ie sore nipples, sore lump and mastitis la...

1. Sore nipples...
Masalah ni ramai ibu yang alami..especially selepas beberapa hari penyusuan, bila baby dah mula nak menyusu dengan lebih kerap, kadang-kadang nipple tu melecit/luka..
Biasanya punca sore nipples ni sebab lekapan mulut bayi tidak sempurna pada puting ibu..
So, cara pencegahan..just pastikan bayi dilekapkan dengan betul semasa breastfeeding, InsyaAllah..dapat dielakkan berlakunya sore nipples ni..

Ermm..ada jugak tips...lepas susukan bayi...sapukan beberapa titis susu ibu sendiri kat area puting luka tu untuk kurangkan rasa pedih...ada jugak yang sapukan nipple cream selepas penyusuan..boleh..cuma perlulah dibasuh dahulu sebelum next penyusuan ye...or..ada yang pakai breast shield untuk elakkan nipple bergesel dengan pakaian, so kurang geselan, kurang rasa kepedihan...

Saya pun pernah alami masalah ini terutama ketika penyusuan anak pertama, di mana pada masa tu, kurang lagi ilmu berkaitan penyusuan, dan walau pun ilmu boleh ditimba dari masa ke masa, praktikalnya tetap akan rasa sedikit lain..

Antara tips yang saya bincangkan kat atas tadi, saya cuma amalkan sapu susu ibu pada kawasan puting luka, alhamdulillah...kurang rasa pedih..saya beli jugak medela nipple cream dan ianya turut membantu..

2. Sore lumps..
Sore lumps ni atau kata lain, berlaku macam ketulan-ketulan pada breast ibu..dan ibu rasa berat, sakit pada breast..TAPI....jangan stop breastfeeding tau masa keadaan ini..jika stop, kadang2 boleh sebabkan lebih rasa sakit tu..

Oh ya..ketulan-ketulan ni terjadi sebab duktus susu/saluran susu tersumbat..
So apa tipsnya untuk masalah ni...
Boleh urut dulu breast..dari arah atas ke bawah ke arah puting sebelum atau semasa penyusuan..atau...boleh jugak letak warm cloth dulu...untuk kembangkan duktus yang tersumbat tu, tuam-tuam sikit kawasan ketulan yang bengkak tu...InsyaAllah ianya membantu tau..

3. Mastitis..
Oh..ini dah dikira breast infection..
Ia ekoran dari sore lumps tadi...yang tidak surut2..then berlarutan sampai si ibu ada simptom flu atau demam...dan biasanya pada kawasan ketulan tu akan rasa sakit-sakit..
Kalau sekiranya dah demam, segeralah ibu pergi berjumpa medical practitioner ye..supaya ianya tidak berlarutan...
Suka diingatkan...dont stop breastfeed ur baby at this time..boleh teruskan penyusuan...
Dan..u may need to change ur diet a bit...
->kurangkan ambil makanan yang tinggi lemak
->dan juga kurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam...
These may thickened ur milk dan boleh menambahkan sumbatan pada duktus susu tadi..

So...any supplement product yang boleh membantu saat ni...???
Ada tak...?
Based on my review...yes...memang ada..
Ibu juga boleh menambahkan LECITHIN di dalam diet semasa penyusuan, no worries, it is no harm to ur baby..Lecithin akan membantu dengan mengurangkan kepekatan susu dengan membekalkan lebih banyak polyunsaturated fatty acid kepada susu ibu..insyaAllah..dengan ini, milk akan kurang pekat (pekat dari segi kandungan lemak) dan flow lebih bagus..
Sedikit info berkaitan produk lecithin ini..

Kandungan utamanya adalah choline iaitu komponen kepada asetilkolin neurotransmitter yang berfungsi dalam penghantaran mesej/maklumat ke otak. 
Setiap soft gel mengandungi 520mg lecithin (sumber: Soy lecithin)

Nak tanya apa2...jangan segan silu ye...


Recommended dosage...?

Boleh inbox atau pm sy ye...012-5252304


Monday, 21 October 2013

Kombinasi Set Mengikut Keperluan


Salam semua.. Thank you for dropping by here..
Ok, so entri kali ni saya nak tulis secara ringkas apakah kombinasi set produk Shaklee mengikut keperluan.

1) SET IBU MENGANDUNG
Di dalam set ibu mengandung ni ada dua...satu untuk ketika ibu mengandung yang berada dalam Trimester pertama kandungan iaitu pada 3 bulan pertama kandungan. Kandungan set adalah seperti berikut;

a) Vita-Lea
b) B-complex
c) Sustained Release Vita-C
d) Ostematrix

Bagi ibu di dalam fasa Trimester kedua dan ketiga iaitu apabila usia kandungan mencecah 4 bulan dan ke atas, berikut adalah kombinasi set yang disarankan. Ini disebabkan, keperluan tenaga, kalsium dan lain-lain vitamin meningkat untuk proses tumbesaran bayi di dalam kandungan dan juga untuk memenuhi keperluan nutrient si ibu. Set adalah seperti berikut;

a) Vita-Lea
b) B-complex
c) Sustained Release Vita-C
d) Omegaguard
e) Ostematrix

Untuk harga dan cara makan, anda boleh inbox saya ok..

2) SET IBU MENYUSU
Terdapat 3 set yang berbeza mengikut keadaan dan keperluan. Set B atau sy panggil set Basic, diikuti dengan set E-saya gelarkan ia set eksklusif dan set #M- iaitu set milk booster..
Biasanya set 3M adalah set yang paling biasa ibu-ibu order dan biasanya ianya untuk si ibu yang baru ingin memulakan penyusuan yang mana awal2 kelahiran bayi, susu ibu kadang-kadang masih tidak keluar. Ada banyak faktor yang menyebabkan susu ibu lambat keluar contohnya hisapan bayi yang kurang baik so kurang stimulasi, keadaan ibu yang masih stress dengan sakit contohnya akan mempengaruhi juga...
Pengalaman saya dengan set 3M alhamdulillah, tempoh penyusuan akhirnya berjaya sehingga hari ini ( 1 tahun 5 bulan)..

Set B -Ibu Mneyusu
a) Vita-Lea
b)B- complex
c) Sustained Release Vita-C
d) Alfafa

Set E- Ibu menyusu
a) Vita-Lea
b)B-complex
c) Sustained Release Vita-C
d) Alfafa
e) Ostematrix

Set 3M-Milk Booster
a) Vita-Lea
b) B-complex
c) Sustained Release  Vita-C
d) Alfafa
e) Ostematrix
f) Energising Soy Protein (ESP)

No worries dear, it is safe for ur baby also..cumanya jika anak ada alami jaundice/kekuningan, alfafa should be avoid buat sementara waktu.
Tetapi, sy suka ingatkan bahawa milk supply ni juga bergantung kepada demand...No demand, NO supply...
Macam mana nak tahu demand..????Kerapkan bayi anda untuk menghisap secara natural atau express susu anda dengan menggunakan pump susu..alhamdulillah sekarang banyak brand pump susu dan juga senang nak dapatkan pump2 susu tu. Boleh katakan kebanyakan baby store retails atau online ada jual..
Lebih banyak anda mengepam dengan dibantu dengan pengambilan makanan dan supplement yang betul, insyaAllah susu anda akan banyak...
Kalau berdasarkan pengalaman sy, sy pumpkan pada setiap 2 jam untuk 2 minggu pertama...
Apabila produksi susu makin banyak, sy jarakkan waktu pump kepada 3 jam sekali..

Ok..untuk entri kali ini, itu je la dulu..
Any further info, jangan malu/segan...
Boleh tanya sy bila2...
012-5252304

Sunday, 13 October 2013

Langkawi Trip: Apa yang sempat dikebasssssss

Salam...Ok..ok..sikit lagi sambungan trip langkawi..heheh
Entri kali ni nak share apa yang sempat dikebas ritu jer..hehe
Meh layan apa yang sempat dikebasssss...

 Ni set cawan luminarc 12pcs RM 119..I amek 2 sets..hehe
 Ha, ni benda wajib la kiranya..Corelle set..amek yang  ni, free la corningware yang atas tu..      untung-untung..
Ni corak corelle-Provence Garden..  
 Set + free pyrex teapot..
 Next corningware set of 5, I dapat free pyrex tu..
 I amek corak sakura yang suweett ni..
 Nak jugakkkk yang ni, okkay..dapat gakla kuali Tefal ni..
 Dan..paling worth I beli rasanya yang ni la..food warmer yang mana kacanya pyrex brand hanya   RM 110 jer..
 Ni bekas food warmer td..
 Dan juga 2 penyepit ni RM 5.90 each..hehe, cantik kan...
 oh..tis one hubby punya la..me tak pandang dah bila dah dapat diningware td..heheh
 Dan tak dilupa jugak cekelat2 dari sana...


Oraitsss...
Next time boleh mai lagi kat pulau Lang ni..buat snorkeling la pulak ker..
Loves Hugs & Kissessssss



Friday, 11 October 2013

Jom jaga Kesihatan Jantung kita!!

Salam sumer..
Harini saya nak share pasal kesihatan jantung..
Saya sangat sukakan kepada artikel atau jurnal yang boleh memberikan input yang lebih yakin dengan hasil kajian yang dijalankan..
Terjumpa pulak artikel dari kajian RCT (randomized clinical trial)..just nak share, kalo nak tahu kajian mana yang bagus kan..RCT (study design) ni antaranya lah as dia akan buat trial klinikal, bukan survey2 je wokkey..
(alhamdullillah, ilmu dok keja kat research centre 3 thn..heheh)
So, dalam kajian ni..
Hasilnya telah menunjukkan 'aged Garlic' atau bawang putih bersama Coq10 dapat meningkatkan kesihatan jantung dengan meningkatkan fungsi lapisan sel saluran darahnya..

' Daily supplements of aged garlic extract (1200 mg/day) plus with Coq10 (120 mg/day) for one year were associated with decreased in vascular stiffness (pengerasan saluran darah) & improvements in endothelial function -the cells lining the surface of the blood vessels'
Dat is what study said..

Ni, sy nak kenalkan set budget untuk kesihatan jantung..sesuai untuk lelaki atau wanita, atau untuk pesakit darah tinggi,untuk kurangkan kolesterol, InsyaAllah..

Pic: Credit to SIS Gallery-->my sis, she is a pharmacist..
Every supplements yang nak diambil, anda mesti tahu apa fungsi supplement tu, so jangan segan silu kalo nak bertanya apa2 ye, sy sedia memberi maklumat yang terbaik untuk anda! (cewah, ayat skema pulak kan..)
Dan...jangan lupa untuk bertanya cara pengambilan supplement yang betul tau..
Cth...
->bila nak makan
->boleh makan bersama....
->banyak mana nak makan sehari/ sekali makan...
Itu antara maklumat yang penting and patut tahu sebagai pembeli..
So...
meh la tya sy...hehe..
Harga terbaik menanti anda!!!
Loves Hugs & Kissesss....


Thursday, 10 October 2013

Langkawi Trip: Day 4---->Shopping Time!

Salam..
Ya Ampunnnnnn....
Lambat cheq update pasal trip pi Langkawi ritu....
Bz sket na...
Mak buyung ni kepenatan dah bila balik umah..huhuhu


Ok..ok..since malam xdak activityyyyyyy okkkay..
My very best part la kan...
So, mana nak shopping uols kat Langkawi ni...???
KUAH la..hehe...cheq pun stadi dulu dari blog2 orang len mana tempat nak shopping kat Langkawi ni..
So, hasil dari kajian tak seberapa, ramai yang kata kat Haji Ismail Group (HIG) ni la tempat kalo nak beli pinggan mangkuk perkakas diningware ni...

Biasa kat Kuah ni la nama tempat semua shopping centre pinggan mangkuk ni..Pandak Mayah
 Cheq survey gak rega kat wira langkawi ni...
HIG ni ada 3 tau kat pekan kuah...tp cheq nak ingatkan, walaupun depa ni ada 3, tp stok depa takboleh pakai nak pinjam dr salah satu store..sbb cheq nak tukar barang yang beli kat HIG store lain x boleh kalo x tukar kat store yang sama...
 Idaman Suri ni cheq xdan nak masuk...pi hari Jumaat, dia tutup pulak...
 Ni cth rega kat HIG..tgk..RM 329 ja weh...mcm mana cheq tak gila...heheh

Ada jugak kata Wira Langkawi dan Idaman Suri boleh jugak murah diningware..
Cheq dan jugaklah survey2 tiga tempat ni..
So hasilnya..dati segi harga, actually sama ja kalo produk Corelle kegilaan ramai tu..
Stended orang kata..
Tp cheq end up kat HIG gak..heheh
Nnati cheq upload barang2 yang sempat dikebas!byk woooooo!byk jugak $$$$$ habessss...uwaaaaaaaaa

Cuma..cuma...cuma..
Kalau nak beli coklat dan seangkatan dengannya...silalah pegi kat Warisan di Underwater World..situ tempat memang paling murah la..
Cthnya kat HIG Daim 300gm RM16.90, tapi kat Warisan tu RM 13.90...beza gak kan...
Cuma cheq pi time weken tengok eh dah naik harga...jadi RM14.80/300gm...okaylah...still cheapest among stores yang cheq dok lawat2..

Okay...time balik hotel, nak kemas barang, sok dah nak check out!
Stay tuned for brg2 yang dah dikebas!