Posts

Showing posts from October, 2013

Nuffnang Ads

Masalah Breastfeeding-apa TiPs..??

Image
Salam all..
About a week jugak I tak update..ok..so topic for today ialah nak membincangkan benda2 common semasa penyusuan susu ibu...masalah ie sore nipples, sore lump and mastitis la...

1. Sore nipples...
Masalah ni ramai ibu yang alami..especially selepas beberapa hari penyusuan, bila baby dah mula nak menyusu dengan lebih kerap, kadang-kadang nipple tu melecit/luka..
Biasanya punca sore nipples ni sebab lekapan mulut bayi tidak sempurna pada puting ibu..
So, cara pencegahan..just pastikan bayi dilekapkan dengan betul semasa breastfeeding, InsyaAllah..dapat dielakkan berlakunya sore nipples ni..

Ermm..ada jugak tips...lepas susukan bayi...sapukan beberapa titis susu ibu sendiri kat area puting luka tu untuk kurangkan rasa pedih...ada jugak yang sapukan nipple cream selepas penyusuan..boleh..cuma perlulah dibasuh dahulu sebelum next penyusuan ye...or..ada yang pakai breast shield untuk elakkan nipple bergesel dengan pakaian, so kurang geselan, kurang rasa kepedihan...

Saya pun perna…

Kombinasi Set Mengikut Keperluan

Image
Salam semua.. Thank you for dropping by here..
Ok, so entri kali ni saya nak tulis secara ringkas apakah kombinasi set produk Shaklee mengikut keperluan.

1) SET IBU MENGANDUNG
Di dalam set ibu mengandung ni ada dua...satu untuk ketika ibu mengandung yang berada dalam Trimester pertama kandungan iaitu pada 3 bulan pertama kandungan. Kandungan set adalah seperti berikut;

a) Vita-Lea
b) B-complex
c) Sustained Release Vita-C
d) Ostematrix

Bagi ibu di dalam fasa Trimester kedua dan ketiga iaitu apabila usia kandungan mencecah 4 bulan dan ke atas, berikut adalah kombinasi set yang disarankan. Ini disebabkan, keperluan tenaga, kalsium dan lain-lain vitamin meningkat untuk proses tumbesaran bayi di dalam kandungan dan juga untuk memenuhi keperluan nutrient si ibu. Set adalah seperti berikut;

a) Vita-Lea
b) B-complex
c) Sustained Release Vita-C
d) Omegaguard
e) Ostematrix

Untuk harga dan cara makan, anda boleh inbox saya ok..

2) SET IBU MENYUSU
Terdapat 3 set yang berbeza mengikut keadaan da…

Langkawi Trip: Apa yang sempat dikebasssssss

Image
Salam...Ok..ok..sikit lagi sambungan trip langkawi..heheh
Entri kali ni nak share apa yang sempat dikebas ritu jer..hehe
Meh layan apa yang sempat dikebasssss...

 Ni set cawan luminarc 12pcs RM 119..I amek 2 sets..hehe  Ha, ni benda wajib la kiranya..Corelle set..amek yang  ni, free la corningware yang atas tu..      untung-untung.. Ni corak corelle-Provence Garden..    Set + free pyrex teapot..  Next corningware set of 5, I dapat free pyrex tu..  I amek corak sakura yang suweett ni..  Nak jugakkkk yang ni, okkay..dapat gakla kuali Tefal ni..  Dan..paling worth I beli rasanya yang ni la..food warmer yang mana kacanya pyrex brand hanya   RM 110 jer..  Ni bekas food warmer td..  Dan juga 2 penyepit ni RM 5.90 each..hehe, cantik kan...  oh..tis one hubby punya la..me tak pandang dah bila dah dapat diningware td..heheh  Dan tak dilupa jugak cekelat2 dari sana...
 Oraitsss... Next time boleh mai lagi kat pulau Lang ni..buat snorkeling la pulak ker.. Loves Hugs & Kissessssss


Jom jaga Kesihatan Jantung kita!!

Image
Salam sumer..
Harini saya nak share pasal kesihatan jantung..
Saya sangat sukakan kepada artikel atau jurnal yang boleh memberikan input yang lebih yakin dengan hasil kajian yang dijalankan..
Terjumpa pulak artikel dari kajian RCT (randomized clinical trial)..just nak share, kalo nak tahu kajian mana yang bagus kan..RCT (study design) ni antaranya lah as dia akan buat trial klinikal, bukan survey2 je wokkey..
(alhamdullillah, ilmu dok keja kat research centre 3 thn..heheh)
So, dalam kajian ni..
Hasilnya telah menunjukkan 'aged Garlic' atau bawang putih bersama Coq10 dapat meningkatkan kesihatan jantung dengan meningkatkan fungsi lapisan sel saluran darahnya..

' Daily supplements of aged garlic extract (1200 mg/day) plus with Coq10 (120 mg/day) for one year were associated with decreased in vascular stiffness (pengerasan saluran darah) & improvements in endothelial function -the cells lining the surface of the blood vessels'
Dat is what study said..

Ni, sy nak kenal…

Langkawi Trip: Day 4---->Shopping Time!

Image
Salam..
Ya Ampunnnnnn....
Lambat cheq update pasal trip pi Langkawi ritu....
Bz sket na...
Mak buyung ni kepenatan dah bila balik umah..huhuhu


Ok..ok..since malam xdak activityyyyyyy okkkay..
My very best part la kan...
So, mana nak shopping uols kat Langkawi ni...???
KUAH la..hehe...cheq pun stadi dulu dari blog2 orang len mana tempat nak shopping kat Langkawi ni..
So, hasil dari kajian tak seberapa, ramai yang kata kat Haji Ismail Group (HIG) ni la tempat kalo nak beli pinggan mangkuk perkakas diningware ni...

Biasa kat Kuah ni la nama tempat semua shopping centre pinggan mangkuk ni..Pandak Mayah  Cheq survey gak rega kat wira langkawi ni... HIG ni ada 3 tau kat pekan kuah...tp cheq nak ingatkan, walaupun depa ni ada 3, tp stok depa takboleh pakai nak pinjam dr salah satu store..sbb cheq nak tukar barang yang beli kat HIG store lain x boleh kalo x tukar kat store yang sama...  Idaman Suri ni cheq xdan nak masuk...pi hari Jumaat, dia tutup pulak...  Ni cth rega kat HIG..tgk..RM 329 j…