Monday, 12 September 2011

Kurma-Arman loving it so much!

Dear readers,


Hi, salam Syawal semua!Still in raya blues?Heheh, banyak lagi kan open-house coming this weekend..must get dress urself for foods!wakakaka


To share with u khasiat kurma yang sememangnya menjadi makanan Baginda Rasullulah kita kerana diketahui banyak khasiat yang boleh diperolehi darinya.
Kurma ni bagusss sangat dalam atasi masalah constipation both adults and children. Lagipun, dalam kurma ni ada nutrient yang penting juga seperti iron, vitamin A, kalsium dan vitamin B.


Untuk ibu-ibu yang hamil pun kalao nak amalkan kurma ni pun sangatlah bagusss.....macam kisah Maryam yang mengambil kurma semasa melahirkan Nabi Isa a.s.
Nabi Muhammad SAW bersabda: 'Berilah makanan kurma pada wanita hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)'. Ermmmm...so, jangalah kitaberdebat atau berfikir panjang sesungguhnya sabda ini adalah dari pesuruhNya.

Kebetulan anakku Arman suka sangat makan kurma. Supermak ni kalau pilih kurma mestilah kena yang masak dan lembut. Senang nanti si Arman ni nak gigit2..hehehe. Yang menjadi pilihan supermak ni tentulah kurma Yusuf Taiyob jenis yang kat bawah ni ha...sebab lembut...
Kurma ni memang lembut la...
Selain makan gitu je...supermak ni masukkan jugak dalam bubur nasi Arman ni...buat bekal pegi taska...lagipun, supermak perasan kalau Arman makan bubur kat taska, badan dia macam gatal-gatal sket, dah naik merah..dah pulak ada skin inflam...mungkin lah Arman ni jenis allergy ayam...tapi kat rumah kadang-kadang buat chicken porridge tak pulak gatal....mungkin ayam yang dipilih...who knows?just my personal view.


Ni sempat snap gambar bubur yang dicampur dengan kurma, karrot dan ikan bilis...


Rasa bubur ni manis2 gitew.Alhamdulillah...inilah bekalan Arman mostly hari-hari untuk ke taska..kalo kat umah, boleh lenyek-lenyek je bubur ni. Tapi memandangkan hantar ke taska, supermak haluskan sket texture porridge ni. Ni ha rupanya bila dah di blend kasar...


Nampak macam halus sangat la pulak...tapi actually texture dia dah a bit kasar since Arman pun dah capai 1 tahun...pentingnya texture makanan pada bayi ni bukannya apa, untuk develop kan strength kat area oral muscle dan juga untuk bantu pertingkatkan skill pertuturan...insyaAllah....


Kadang-kadang, kalo tak karrot, supermak letakkan green leafy vege eg bayam atau sawi ke..green leafy kalo hari2 introduce pada kanak-kanak, boleh lah kurangkan specific food refusal punya behaviour bila dia dah besar kan..manatau Arman lepas ni suka makan sayur...;D


Okaylah..bolehlah mencuba....senang je...buat porridge macam biasa cuma tambahkan kurma dalam 1-2 biji (pastikan buang biji la noh...) then blend ikut kesesuaian umur bayi...


InsyaAllah makanan yang baik dalam membantu kesihatan jasmani dan rohani anak-anak kita...ameeennn..


LovesHugsandKissesssss

Thursday, 8 September 2011

My Lil Boss Arman Turn 1-so, time to change to Susu ILHAM!

Hi all!!...i am so excited to share this info with all...tomorrow my Arman will turn 1.So, thats mean i dah boleh start tukar a new formula product which is susu ILHAM..
Have u ever heard that name?
Actually, when my Arman was 7 months, and he developed runny nose, ear discharge just like his sister (when she was that age), so i starts google on how to improve body immune system..my Arman bukannya fully breastfeed baby.I've stopped breastfeeding when he was 6 months. His runny nose etc agak lama, on and off..so I pun kadang-kadang rasa fed-up sebab dah selalu sangat berjumpa dengan specialist. He is quite sensitive to environment-as told by specialist..so what shud i do?
Dah google-google..i terbaca testimonial customer yang dah guna susu ILHAM ni..a very short but impressive dengan cara penulisannya yang mana ada persamaan dengan masalah Arman...then ada link kat situ untuk dptkan the details...


http://www.ilham4u.com/


You can find more details reg the products...
Apa yang menariknya, produk ni satu-satunya susu formula yang mengandungi terapi 30 juzuk Al-Quran...wow!sangat innovative dan mungkin ditunggu-tunggu oleh all Muslims.Itu yang menarik perhatian I tau.
Then, ada lagi yang menarik, susu ILHAM ni juga diperkaya dengan Badam, Kurma dan Kismis yang kita tahu akan khasiatnya yang tinggi dalam membantu mempertingkatkan sistem imun tubuh...another wow!!u cant get these from other child's formula eg anmum, s26 bla bla bla...(more islamic way kan...)
Ha..kat atas ni contoh packaging susu ILHAM tu...
Kat bawah ni my Zahraa dok pegang her susu ILHAM...sukenya dia minum...
Lepas sebotol, minta lagi...dan I pun dah rasa...memang sedap lah...


Cuma syarat susu ILHAM ni, tak boleh dilangkah la...sebab dia ada terapi 30 juzuk Al-Quran kan...
Masa I pegi jumpa pegawai dia kat HQ, i korek sikit rahsia macam mana dia buat terapi Al-Quran tu..
Act,diorg upah dalam 10 orang tahfiz untuk bacakan Quran pada 'ibu susu' iaitu susu yang dalam tong besar sebelum diproses..
Bacaan oleh tahfiz tu memang dibuat for each batch 'ibu susu' setiap kali sebelum diproses..
Dan, menurut pegawai kat HQ tu jugak, 'ibu susu' ni diimport dari New Zealand la as merupakan the biggest milk production dari sana.
Cuma beza dengan formula yang lain, diorang guna memang susu asli....100% susu...tak ada masukkan perisa susu ke macam lain-lain produk susu yang murah2 sket tu...that's y bila budak minum, they may develop allergy signs macam eczema, muntah etc...
InsyaAllah.....harap susu ni adalah terbaik selepas susu ibu untuk anakku...


Here also nak promote....I dah jadi pengedar susu ILHAM yang sah tau...
So, sape nak dapatkan susu ILHAM ni boleh calling la....
My contact number : 012-5252304 (boleh call anytime)
Juga boleh dapat murah sket dari harga pasaran...;D


Kalo retail: RM 48.90
My price: rahsia...;D


Daaaaa.......
LovesHugsandKissessss

Steamed Banana Cupcakes-Resipi Cuba-Mencuba

Dear readers...


This is actually out of season dah...dah lama dah buat this mini cupcakes...cuma tak berkesempatan nak upload....
This cuba-mencuba resipi ni starts when i first saw my banana kat dapur tak de pulak sapa nak abiskan...sayang kan...buah tu, which is also high in potassium,also got iron, folate, vitamin A, vitamin C bla bla bla....
Kalo nak bercakap pasal nutrient contents in banana memang banyakla...:D
So,i starts google apa yang i boleh buat with that bananas.......jeng!jeng!And then, i tersangkut at one blogspot yang buat steamed banana cupcakes....hers looked very nice, soft and fluffy tau!i terus check semua bahan-bahan yang dia nak just to make that mini cupcakes...
After checking semua the bahan, i terus start la since 99.9% bahan memang dah ada kat umah...:D
So bahan-bahan dia...
(A)
2 eggs
1/2 cup sugar
(B)
1 1/8 cup self raising flour
1/8 tsp. baking soda
(C)
2 bananas, mashed
1/4 tsp. banana essence
(D)
1/4 cup + 1/8 cup canola oil ( or vegetable oil)
You also can link to the blogspot just to get more details on the recipe.
Here is the blog:
Then, here the cara-cara untuk membuat cupcakes tersebut....
i) Firstly, ayakkan tepung and baking powder...(just to make sure both are well-mixed)
ii)Then, pukul bahan-bahan A (the eggs and sugar) until foamy, fluffy..kalo boley sampai ribbon stage as i mentioned in previous post...
iii) Then masukkan tepung yang dah diayak bersama baking powder dan bahan D secara alternatively...
Then, dah siap untuk di scoop masukkan dalam paper lined mini cupcakes.....:D
Ha.....now ready for steam...so, biasanya cupcake ni takes about 15-20 minit dah masak la..
This is my final product...nampak macam superfluffy tak...ngehehe
Well..try it okay!
Daaaa.....
LovesHugsandKissesssss

Steamed Choc Cupcakes-Request from My Lil Boss Zahraa

Dear readers...

I'd like to share another recipe yang simple, fast and yet nice...I got this recipe masa join the cupcakes class in last Aug at Bukit Raja, Klang dari seorang member yang join gak that class. Bagus jugak kelas tu, fee hanya RM 150 for cupcake class..when compared ngan class kat tempat lain..So kalau nak join bolehlah tgk link kat bawah ni:

http://www.resipinoraini.blogspot.com/

Actually semua participants diberikan resipi choc cupcake yang lain, bila dah borak2 dengan member sorang ni, dia kata dia punya resipi lagi moist choc cake...so ni dia bahan-bahan dia...cuma errrr....bukan for baking, for steaming punye...lagi satu...guna household measurement maybe lebih senang kot ye....hehe

2 cawan tepung kek (self-raising flour)
2 biji telur
1 cawan gula castor
1 cawan minyak
1 cawan air suam
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Ha...ni lah gambar bahan tadi.....

So, cara-cara untuk buat kek ni...
Macam biasa mula-mula kena pukul dulu telur ngan gula sampai jadi putih or kita panggil ribbon stage...rmeaning bila kita bentukkan ribbon kat adunan tadi dia akan stay for 1-2 seconds...

Lepas tu, masukkan pula susu dengan tepung alternatively, meaning secara selang-seli....if kita mula masukkan tepung dan masukkan susu secara selang-seli, last bahan yang kita masukkan mestilah susu sebab dah start with tepung tadi kan...
Kemudian pukul hinga well-mixed dan ulang langkah tadi dengan air suam dan minyak pulak...
Bila semua bahan dah dicampur, last skali kita masukkan lah serbuk koko tadi....dah jadi macam gini.....hihihi
Then, boleylah start susun paper cupcakes.....yeay...x sabar..x sabar...


Skang dah boley masukkan adunan dalam paper cupcakes yang kat atas ni ha...masuk dalam 3/4 cawan tu..just to bagi ruang untuk kek naik...
Sorry, lupa nak amik gambar kek yang dah masak..yg posted kat bawah ni choc cupcakes yang siap letak buttercream..senang untuk buat hiasan..
Tapi nak buat buttercream ni pun, takes time jugaklah....
Pastu, hiaslah sesuka hati ye...ni hiasan yang direquest dari anak daraku..cik zahraa sofea ni...tak abis-abis dengan pink!pink!pink!
Okay,boleh try tau...easy, yummy, moisty...hehehe

LovesHugsandKissesssss

Pelajaran Penting untuk Muslims: Pelajaran 2-Rukun-rukun Islam

Salam Syawal semua!!how u guys doing during last raya??mestilah banyak kenangan terindah kan..okaylah, here i nak continue pelajaran kita yang lepas..beraya-beraya jugak, tapi ilmu tetap kena cari..ilmu yang bermanfaat, jika disebarkan insyaAllah akan dapat menolong kita di akhirat kelak..
So, untuk pelajaran kedua yang diringkaskan oleh Imam 'Abdul'aziz bin 'Abdillah bin Baz Rahimahullah merupakan rukun-rukun Islam...ingat tak bila last kita belajar tentang ilmu rukun-rukun Islam ni..?sekolah rendah?sekolah menengah?..rasa-rasanya last sekali masa sekolah rendah kan...sekolah menengah pun ada jugak disentuh di sesetengah sekolah.....walaupun sebenarnya ilmu tentang Islam ni patut dipelajari oleh setiap umat sepanjang hidupnya...renung-renungkanlah..
Penjelasan tentang rukun Islam yang ada lima perkara iaitu yang pertama dan yang paling utama adalah persaksian (syahadat) bahawa Tiada Ilah yang berhak disembah melainkan Allah dan Muhammad adalah rasul-Nya. Yaitu dengan menjelaskan maknaya berikut perjelasan syarat-syarat 'La Ilaha Illallah'. Maknanya La Illaha (artinya meniadakan seluruh yang disembah selain Allah), Ilallah (iaitu selain Allah) iaitu menetapkan ibadah hanya untuk Allah semata dan tidak menjadikan sekutu bagi-Nya.
Adapun syarat-syarat 'La Ilaha Illallah' adalah: Ilmu yang tidak dicampuri dengan kebodohan, keyakinan yang tidak dicampuri dengan keraguan, keihlasan yang tidak dicampuri dengan kesyirikan, kejujuran yang tidak dicampuri dengan kebohongan, kecintaan yang tidak dicampuri dengan kebencian, ketaatan yang tidak dicampuri dengan pembangkangan, penerimaan yang tidak dicampuri dengan penolakan dan pengingkaran terhadap seluruh yang disembah selain Allah...ermmm....mendalam sebenarnya erti kalimah ini yang kita baca hari-hari dalam solat kita..sehari kita akan membaca sekurang-kurangnya 9 kali kalimah ini dalam 5 waktu solat kita...seharusnya, erti kalimah ini juga perlu kita tanamkan dalam-dalammmmmmmmm lubuk hati kita...ameen...
Imam'Abdul'aziz juga menyebut bahawa syarat-syarat tersebut di atas terkumpul dalam dua bait syair berikut:
Ilmu, keyakinan, ikhlas dan jujur serta
Cinta, taat dan menerimanya.....
Ditambah dengan kedelapan pengingkaran
Terhadap seluruh yang disembah selain Allah
Beserta penjelasan tentang persaksian bahawa sesungguhnya Muhammad Shallallahu 'Alaihiwa Sallam adalah utusan Allah. yang diperlukan adalah mempercayai beliau dalam setiap apa yang beliau katakan, taat kepada apa yang beliau perintahkan, menjauhi apa yang beliau larang dan peringatkan, dan tidak beribadah kepada Allah kecuali sesuai dengan apa yang telah disyariatkan oleh Allah dan rasul-Nya Shallallahu 'Alaihiwa Sallam.
Kemudian, penjelasan bagi rukun-rukun Islam yang lain juga harus kita dalami iaitu mendirikan solat, menunaikan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah Al-Haram bagi yang mempu.

LovesHugsandKissesssss