Posts

Showing posts from September, 2011

Nuffnang Ads

Kurma-Arman loving it so much!

Image
Dear readers,


Hi, salam Syawal semua!Still in raya blues?Heheh, banyak lagi kan open-house coming this weekend..must get dress urself for foods!wakakaka


To share with u khasiat kurma yang sememangnya menjadi makanan Baginda Rasullulah kita kerana diketahui banyak khasiat yang boleh diperolehi darinya.
Kurma ni bagusss sangat dalam atasi masalah constipation both adults and children. Lagipun, dalam kurma ni ada nutrient yang penting juga seperti iron, vitamin A, kalsium dan vitamin B.


Untuk ibu-ibu yang hamil pun kalao nak amalkan kurma ni pun sangatlah bagusss.....macam kisah Maryam yang mengambil kurma semasa melahirkan Nabi Isa a.s.
Nabi Muhammad SAW bersabda: 'Berilah makanan kurma pada wanita hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)'. Ermmmm...so, jangalah kitaberdebat atau berfikir panjang sesungguhnya sabda ini adalah dari pesuruhNya.

Kebetulan anakku Arman suka sangat makan kurma…

My Lil Boss Arman Turn 1-so, time to change to Susu ILHAM!

Image
Hi all!!...i am so excited to share this info with all...tomorrow my Arman will turn 1.So, thats mean i dah boleh start tukar a new formula product which is susu ILHAM..
Have u ever heard that name?
Actually, when my Arman was 7 months, and he developed runny nose, ear discharge just like his sister (when she was that age), so i starts google on how to improve body immune system..my Arman bukannya fully breastfeed baby.I've stopped breastfeeding when he was 6 months. His runny nose etc agak lama, on and off..so I pun kadang-kadang rasa fed-up sebab dah selalu sangat berjumpa dengan specialist. He is quite sensitive to environment-as told by specialist..so what shud i do?
Dah google-google..i terbaca testimonial customer yang dah guna susu ILHAM ni..a very short but impressive dengan cara penulisannya yang mana ada persamaan dengan masalah Arman...then ada link kat situ untuk dptkan the details...


http://www.ilham4u.com/


You can find more details reg the products...
Apa yang menariknya, …

Steamed Banana Cupcakes-Resipi Cuba-Mencuba

Image
Dear readers...


This is actually out of season dah...dah lama dah buat this mini cupcakes...cuma tak berkesempatan nak upload....
This cuba-mencuba resipi ni starts when i first saw my banana kat dapur tak de pulak sapa nak abiskan...sayang kan...buah tu, which is also high in potassium,also got iron, folate, vitamin A, vitamin C bla bla bla....
Kalo nak bercakap pasal nutrient contents in banana memang banyakla...:D
So,i starts google apa yang i boleh buat with that bananas.......jeng!jeng!And then, i tersangkut at one blogspot yang buat steamed banana cupcakes....hers looked very nice, soft and fluffy tau!i terus check semua bahan-bahan yang dia nak just to make that mini cupcakes...
After checking semua the bahan, i terus start la since 99.9% bahan memang dah ada kat umah...:D
So bahan-bahan dia...
(A) 2 eggs 1/2 cup sugar (B) 1 1/8 cup self raising flour 1/8 tsp. baking soda (C) 2 bananas, mashed 1/4 tsp. banana essence (D) 1/4 cup + 1/8 cup canola oil ( or vegetable oil) You also can link to the b…

Steamed Choc Cupcakes-Request from My Lil Boss Zahraa

Image
Dear readers...

I'd like to share another recipe yang simple, fast and yet nice...I got this recipe masa join the cupcakes class in last Aug at Bukit Raja, Klang dari seorang member yang join gak that class. Bagus jugak kelas tu, fee hanya RM 150 for cupcake class..when compared ngan class kat tempat lain..So kalau nak join bolehlah tgk link kat bawah ni:

http://www.resipinoraini.blogspot.com/

Actually semua participants diberikan resipi choc cupcake yang lain, bila dah borak2 dengan member sorang ni, dia kata dia punya resipi lagi moist choc cake...so ni dia bahan-bahan dia...cuma errrr....bukan for baking, for steaming punye...lagi satu...guna household measurement maybe lebih senang kot ye....hehe

2 cawan tepung kek (self-raising flour)
2 biji telur
1 cawan gula castor
1 cawan minyak
1 cawan air suam
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Ha...ni lah gambar bahan tadi.....

So, cara-cara untuk buat kek ni...
Macam biasa mula-mula kena pukul dulu telur ngan gula sampai jadi putih o…

Pelajaran Penting untuk Muslims: Pelajaran 2-Rukun-rukun Islam

Image
Salam Syawal semua!!how u guys doing during last raya??mestilah banyak kenangan terindah kan..okaylah, here i nak continue pelajaran kita yang lepas..beraya-beraya jugak, tapi ilmu tetap kena cari..ilmu yang bermanfaat, jika disebarkan insyaAllah akan dapat menolong kita di akhirat kelak..
So, untuk pelajaran kedua yang diringkaskan oleh Imam 'Abdul'aziz bin 'Abdillah bin Baz Rahimahullah merupakan rukun-rukun Islam...ingat tak bila last kita belajar tentang ilmu rukun-rukun Islam ni..?sekolah rendah?sekolah menengah?..rasa-rasanya last sekali masa sekolah rendah kan...sekolah menengah pun ada jugak disentuh di sesetengah sekolah.....walaupun sebenarnya ilmu tentang Islam ni patut dipelajari oleh setiap umat sepanjang hidupnya...renung-renungkanlah..
Penjelasan tentang rukun Islam yang ada lima perkara iaitu yang pertama dan yang paling utama adalah persaksian (syahadat) bahawa Tiada Ilah yang berhak disembah melainkan Allah dan Muhammad adalah rasul-Nya. Yaitu dengan men…