Tuesday, 29 January 2013

New ALIMKids Playgroup Senawang is opening!!!

Salam alls...
Just to promote sikit..
InsyaAllah and very sooooonnn..
Sekarang masih under renovation...
Tempat ni dinamakan Aulad Play Zone...
Menyediakan indoor playgroup untuk kanak-kanak...(so if mama and papa nak enjoy eating, kids can play kat atas)
Tempat ni merupakan salah satu fasiliti di Umai Kopitiam..
So, selain play zone, some other activities seperti playgroup (based on Alimkids module) and parenting seminar insyaAllah akan diadakan di sini..
So bagi sesiapa yang masih tercari-cari tempat untuk anak-anak play and learn esp for 2-4 yrs old...tunggulah free preview dari kami nanti yee...

Bye
Hugss and Kissesssssss

Salam Maulidur Rasul!

Salam all!
Walaupun dah terlambat..tp memandangkan event penting untuk kita sebagai Umatnya, nak jugak I wish semua...
So apa yang korang lakukan pada hari tersebut?hari keagungan Nabi kesayangan kita...??
Seperti yang kita tau, apabila tiba hari tersebut, semua Umat Islam diseru untuk memperbanyakkan selawat keatas junjungan Nabi Muhammad S.A.W..insyaAllah semoga dengan apa yang kita lakukan dengan hati yang ikhlas akan dapat diberikan syafaat di 'sana' nanti...
Untuk anak-anak..seronok dapat lihat sambutan yang diadakan di sekolah...
Arman berselawat dan Zahraa pun sama la jugak..
Pendedahan awal ni sangat penting kan..alhamdulillah...
Mungkin boleh share lagi...kalau boleh praktikkan bedtime storytelling dengan menceritakan kisah kekasih kita kepada anak-anak..

Then..nak share ni...I terjumpa satu magazines yang memberikan few tips to instill Cintakan Nabi into our kids..
1) Travel with the Prophet
Macam mana nak buat..?? Cari map of Arabia, then minta kids draw or trace ..pada masa yang sama, kita perlula explain atau bercerita tentang perjalanan Nabi dari Mekah ke Madinah..yang penting, cerita berkaitan sejarah nabi ini haruslah kita study dulu supaya maklumat yang disampaikan kepada anak-anak tepat...insyaAllah

2) Wake up with the Prophet
As we know, Nabi Muhammad akan bangun pagi sebelum fajr untuk memuji Yang Maha Mencipta sambil mendongak ke langit serta membacakan ayat-ayat dari surah Al-Imran. So, kita perlulah encourage our kids to wake up early and perform this special prayer...(*sambil berfikir* cabaran bagi I jugak nanti sebab Zahraa dah biasa dengan sekolah petang, so pagi lambatlah dia bangun...tapi nak tak nak, I need to train her dari awal..insyaAllah)

3) Organize storytelling night
Ini boleh dilakukan sebelum tidur...just to share, antara waktu yang sangat bagus untuk menasihati anak-anak adalah sebelum mereka tidur...begitu juga sekiranya kita nak anak-anak kita mengingati sesuatu perkara, perlulah dibisik perlahan-lahan ke telinga anak sebelum dia tidur (time macam antara sedar tak sedar tu la kan..:)..ataupun leh jugak belikan kaset dan compile kan cerita2 Nabi dan mainkan masa dalam kereta dan sebagainya...

4) Sleep like Him
Nabi Muhammad mempunyai cara tidur yang agak unik..iaitu mengiring sebelah kanan dengan tangan diletakkan di bawah pipinya. Slain tu, Nabi Muhammad jugak akan pastikan tidurnya berwuduk..

5) Eat like Him
Kita boleh search apa makanan kesukaan nabi dan amalkan pemakanan tersebut di dalam family kita..mulakan dengan membuat senarai makanan yang disukai nabi dan boleh tampal di peti sejuk (untuk peringatan, hikhik)...so at least pastikan salah satu makanan kesukaan nabi dijadikan antara makanan utama in our daily life.

6) Play like Him
Nabi Muhammad sukakan kanak-kanak...dan bagi kanak-kanak 6 tahun ke bawah, mainlah bersama mereka kerana masa nilah dikira foundation untuk kukuhkan bonding dengan anak, so that they can obey/listen dengan kita...cuba gunakan teknik Nabi mengajar anak dalam hal ini..selain tu Nabi jugak suka bermain dengan isterinya seperti berkejar-kejaran...cewah..(En Husband..please listen eh..:D)

Oklah, thats all nak share untuk kali ni..
Selamat menyambut Maulidur Rasul...
Banyakkan selawat pada setiap masa bukanlah hanya pada hari yang tersebut sahaja...

Bye uolss

Sunday, 20 January 2013

Seminar Menangani Anak Bermasalah Kaedah Nabi & Psikologi

Salam all...
Fuhhhh...harini nak bercerita sket la pasal kursus yang I pegi ni..yang penting..I nak share few things yang I rasa berguna untuk semua young parents out there!
I dpt masuk hall pun actually dah half way talk oleh penceramah pertama...
Well...
Antara isi kandungan yang I dpt captured tadi...
Teknik Nabi dalam mengatasi anak-anak bermasalah adalah..
1) Tidak tegur kesalahan
2) Tidak siasat kesalahan
3) Tidak hukum kesalahan
4) Pejam mata atas kesalahan

Mula-mula I nampak slide ni, I pun baca dua tiga kali...terdetik dalam hati..'betul ke tak perlu siasat apa kesalahan'..erm..selama ni nampaknya cara I atasi konflik anak-anak mungkin tidak menggunakan teknik Nabi ni..dan jika ada antara kita yang dah pernah baca tentang parenting yang ditulis oleh kaum Yahudi sah sah dah bercanggah dengan apa yang diamalkan oleh Nabi kita kan...masyaAllah..pandai betul mereka meracuni jiwa anak cucu Nabi Adam ni...

So, maksud penceramah ni...
Apabila berlaku konflik atau kesalahan..kita tak sepatutnya tanya..'Cuba cerita apa yang berlaku..' atau..'Kenapa abang buat adik macam itu..' kerana sekiranya kita buat begitu..erm..kita akan membuatkan mereka lebih suka mengadu dan memberikan peluang kepada mereka untuk terus mengadu akan kesalahan masing-masing...(make sense tak..?...opkoss la!)

Apa yang Nabi buat, hanyalah..
1) Terangkan kesalahan
2) Berikan jalan penyelesaian
3) Puji kebaikan

Inilah tiga isi penting yang I dapat...
Cthnya memukul anak kan..tak kira la merotan atau pukul dengan tangan...itu sudah dikira sebagai satu hukuman...sepatutnya apabila berlaku suatu kesalahan, atau anak tak nak dengar cakap ibubapa, apa yang penting kita gunalah kaedah lembut dulu...terangkan dulu..apa kesalahan mereka..apa kesan akibat sekiranya mereka berbuat demikian...hihi (peringatan ikhlas untuk diri sendiri)

I faham sangat ok..bukan senang..sangat bukan senang untuk mendidik sifat 'SOBARA' dalam diri kita, tambahan bagi ibu yang bekerjaya...fuhhh..tangan kadang2 menggigil tahan marah....ya Allah..ampunkan aku...

Tapi...bila tengok muka anak-anak ni.....
Kesian jadinya....
Carilah benda lain yang boleh kita keluar terus dari state marah td...
Cthnya...
Pegi toilet dulu...
Mandi dulu ka...hihi...
Buat air ka...
Semua terletak kat tangan kita..

Oh! Few main points...
Ada 4 fasa anak-anak ni...fasa didikan la..

1) Age 1-6 yrs-->MAIN
             --->mainlah dengan anak-anak kita sepuas2nya.....
             --->antara mainan yang kita boleh main...mandi sekali dengan anak-anak (fun sangat kan!)
             --->bedtime story telling (ini I buat sangat jarang, huhuhu...)
             --->building block set...:)

2) Age 7-13 yrs-->this period,peranan bapa sangatlah menjadi idola anak-anak esp anak lelaki la...
             --->so bapa ni...antara aktiviti yang dia boleh buat dengan anak-anak..sbb at this age mmg dah    kena start build diorng nye konfiden level la katakan...
             -->so dicadangkan...outdoor activities termasuklah travel exposure to different environment, cuci keta sama-sama...maybe can chat about car ke kan masa cuci-mencuci keta tu..hihi...mak-mak dengan anak pompuan eh kat dapur...hihi

3) Age 14-21----->JADI RAKANKU....
             -->so dicadangkan buatlah 1-1 special outing antara bapa dengan anak...jadi kawan anak-anak..bila anak dah selesa dengan bapa..kan senang untuk share apa2 pun..sbb at this age, normally apa yang berlaku...mula nak bercintan-mintan kan...so sikit sebanyak boleh elakkan anak-anak keluar dengan kawan-kawan yang kita belum kenal siapa...(idea menarik, yes, boleh suruh laki I keluar dengan Zahraa nanti..hihi)

4) Age above 22...
--> so this time, anak-anak akan mula fikir pasal nak kawen..so peranan kita (mak ayah ni) kena bagi guidelines la for future spouse dia...
-->sekiranya ikatan keluarga dah dibina sejak awal...insyaAllah..anak pun dont mind to share dari kecik sampaila ke besar...
-->at this time jugak kita leh review apa options untuk kerjaya anak-anak..apa yang diorg nak jadi..never force them to be what we want them to be...let them choose..(cewah..cakap omputih laks!)
-->and....yang paling tak tahan air mata ni...(tiba-tiba syahduuuuuuu)...plan with them for 'flying out the nest'....huh...ayat ni sangat sedih okay.....(air mata sulah berlinang woooo)



So oklah...itulah panjang lebar...
Kalo next time ada kelapangan, uolss can join, and ask more Q untuk dptkan clearer answer...apa yang I tulis ni hanyalah.....secubit garam perasa je....banyak lagi ilmu..

Amatlah berharap ianya dpt dimanfaatkan dan disebarkan....

Hugsss...




Tuesday, 15 January 2013

Lai..Lai...New Kopitiam in town!

Salam all....
Ni nak cerita sket sal new kopitiam in town..ngehehe..
Umai Kopitiam, yeay!!
Tempat ni memang dah jadi my feveret..sebab..foods dia...ermmmmmmm..so yummyyyyy..
Yang penting..bagi peminat kopi macam I ni kan...
Memang la sangat bagusssssss tempat2 macam ni..
Tambahan pulak...free wifi uollss!!!!!!
Itu yang membolehkan I lepak lelama kat sana...hihihi..
So untuk visit kali ni...
I nak try menu ni...

                                      Black Pepper Chicken Chop....:)ngeeee..terliur tak...hehehe


                                                  Air...opkosss la....Ice blended caramel...
                                                                Menu dessert lak....

Hahahaha..mesti tak caya kan...
Jemput2 pisang pun ado!!!
Ini laki I siap kata...kalau nak makan, beli jelah pisang, tepung pastu men'jemput'lah kat dapur tuuuu...
hehehe....
So layan lah pic makanan-makanan kat atas tu...
Beginilah keadaan kedai dia waktu malam.....:)



Tengah layan makan...disulami dengan zikir2 munajat dari Hafiz Hamidun...heheh...agak syahdu jugakkk la...bagus jugak kedai ini menerapkan ciri-ciri islamik gituuu...:)

Kalau tekak rasa teringin nak makan western kah....makanan ala carte goreng2 kah...makanan santai kah...mohlah kita ke Umai Kopitiam...di bandar baru senawang...kalo2 nak me'ngeteh' kedai dia bukak 9.30 am sampailah 11.00 malam tau..bolehlah nak melepak2 kejap sambil berblog kan...senang nak cari kedai dia..
Kat area kawasan dia ni...masih baru...ada Twin Baby, Pasaraya Borong Sakan, kedai barang-barang pengantin ngan kedai buku Pustaka Rakyat...huh..memang strategik jugak la tempat ni untuk familia, hoyyeh..:)

Umai Kopitiam ni pun ada FB tau...
www.facebook.com/Umaikopitiam
So korang log in dulu FB dia...
Like page dia...
Then boleh usha apa lagi menu yang available kat sana...

Thursday, 10 January 2013

Excel Qhalif Playgroup

Wah...wah..apa tueee..???
Erm..I pun x sabar nak tau ni..
Mula-mula tergerak hati lah nak antar anak ke playgroup yang macam ini ha...
So terus google2..found! (act found fews yang macam ni eg Alimkids, TatehPlaygroup..)
The konsep tetap sama..
Parent and kids akan spend time together dalam 1 jam..play and learn sama-sama..
Sonok!sonok!!!!

I dah daftarkan my 2 kids, Zahraa and Arman kat playgroup ni...
So, this Sunday uolsss..I akan tengok cemana reaksi diorg..
Honestly apa reason I hantar...
Here...
I terpikir...I memang dah send them to preschool and playschool..
Tapi I x nampak apa yang diorg buat di sekolah as I hanya send and fetch them saja..
(plus tanya sikit2 la ngan teacher2 diorg apa yang buat harini...)
So, in the playgroup..I akan dapat tengok sendiri secara live their soft skills esp..
Dan saje je nak fulfill masa hujung minggu...
So..photos/video will coming soon...
We'll see then...