Posts

Showing posts from January, 2013

Nuffnang Ads

New ALIMKids Playgroup Senawang is opening!!!

Salam alls...
Just to promote sikit..
InsyaAllah and very sooooonnn..
Sekarang masih under renovation...
Tempat ni dinamakan Aulad Play Zone...
Menyediakan indoor playgroup untuk kanak-kanak...(so if mama and papa nak enjoy eating, kids can play kat atas)
Tempat ni merupakan salah satu fasiliti di Umai Kopitiam..
So, selain play zone, some other activities seperti playgroup (based on Alimkids module) and parenting seminar insyaAllah akan diadakan di sini..
So bagi sesiapa yang masih tercari-cari tempat untuk anak-anak play and learn esp for 2-4 yrs old...tunggulah free preview dari kami nanti yee...

Bye
Hugss and Kissesssssss

Salam Maulidur Rasul!

Salam all!
Walaupun dah terlambat..tp memandangkan event penting untuk kita sebagai Umatnya, nak jugak I wish semua...
So apa yang korang lakukan pada hari tersebut?hari keagungan Nabi kesayangan kita...??
Seperti yang kita tau, apabila tiba hari tersebut, semua Umat Islam diseru untuk memperbanyakkan selawat keatas junjungan Nabi Muhammad S.A.W..insyaAllah semoga dengan apa yang kita lakukan dengan hati yang ikhlas akan dapat diberikan syafaat di 'sana' nanti...
Untuk anak-anak..seronok dapat lihat sambutan yang diadakan di sekolah...
Arman berselawat dan Zahraa pun sama la jugak..
Pendedahan awal ni sangat penting kan..alhamdulillah...
Mungkin boleh share lagi...kalau boleh praktikkan bedtime storytelling dengan menceritakan kisah kekasih kita kepada anak-anak..

Then..nak share ni...I terjumpa satu magazines yang memberikan few tips to instill Cintakan Nabi into our kids..
1) Travel with the Prophet
Macam mana nak buat..?? Cari map of Arabia, then minta kids draw or trace ..…

Seminar Menangani Anak Bermasalah Kaedah Nabi & Psikologi

Image
Salam all...
Fuhhhh...harini nak bercerita sket la pasal kursus yang I pegi ni..yang penting..I nak share few things yang I rasa berguna untuk semua young parents out there!
I dpt masuk hall pun actually dah half way talk oleh penceramah pertama...
Well...
Antara isi kandungan yang I dpt captured tadi...
Teknik Nabi dalam mengatasi anak-anak bermasalah adalah..
1) Tidak tegur kesalahan
2) Tidak siasat kesalahan
3) Tidak hukum kesalahan
4) Pejam mata atas kesalahan

Mula-mula I nampak slide ni, I pun baca dua tiga kali...terdetik dalam hati..'betul ke tak perlu siasat apa kesalahan'..erm..selama ni nampaknya cara I atasi konflik anak-anak mungkin tidak menggunakan teknik Nabi ni..dan jika ada antara kita yang dah pernah baca tentang parenting yang ditulis oleh kaum Yahudi sah sah dah bercanggah dengan apa yang diamalkan oleh Nabi kita kan...masyaAllah..pandai betul mereka meracuni jiwa anak cucu Nabi Adam ni...

So, maksud penceramah ni...
Apabila berlaku konflik atau kesalahan..…

Lai..Lai...New Kopitiam in town!

Image
Salam all....
Ni nak cerita sket sal new kopitiam in town..ngehehe..
Umai Kopitiam, yeay!!
Tempat ni memang dah jadi my feveret..sebab..foods dia...ermmmmmmm..so yummyyyyy..
Yang penting..bagi peminat kopi macam I ni kan...
Memang la sangat bagusssssss tempat2 macam ni..
Tambahan pulak...free wifi uollss!!!!!!
Itu yang membolehkan I lepak lelama kat sana...hihihi..
So untuk visit kali ni...
I nak try menu ni...

                                      Black Pepper Chicken Chop....:)ngeeee..terliur tak...hehehe


                                                  Air...opkosss la....Ice blended caramel...
                                                                Menu dessert lak....

Hahahaha..mesti tak caya kan...
Jemput2 pisang pun ado!!!
Ini laki I siap kata...kalau nak makan, beli jelah pisang, tepung pastu men'jemput'lah kat dapur tuuuu...
hehehe....
So layan lah pic makanan-makanan kat atas tu...
Beginilah keadaan kedai dia waktu malam.....:)



Tengah layan makan...disulami …

Excel Qhalif Playgroup

Wah...wah..apa tueee..???
Erm..I pun x sabar nak tau ni..
Mula-mula tergerak hati lah nak antar anak ke playgroup yang macam ini ha...
So terus google2..found! (act found fews yang macam ni eg Alimkids, TatehPlaygroup..)
The konsep tetap sama..
Parent and kids akan spend time together dalam 1 jam..play and learn sama-sama..
Sonok!sonok!!!!

I dah daftarkan my 2 kids, Zahraa and Arman kat playgroup ni...
So, this Sunday uolsss..I akan tengok cemana reaksi diorg..
Honestly apa reason I hantar...
Here...
I terpikir...I memang dah send them to preschool and playschool..
Tapi I x nampak apa yang diorg buat di sekolah as I hanya send and fetch them saja..
(plus tanya sikit2 la ngan teacher2 diorg apa yang buat harini...)
So, in the playgroup..I akan dapat tengok sendiri secara live their soft skills esp..
Dan saje je nak fulfill masa hujung minggu...
So..photos/video will coming soon...
We'll see then...