Posts

Hey! Read this :)

Hospital Andorra, cantik..secantik namanya...

Image
Assalamualaikum sahabat..

Teruja sangat bila dapat jemputan melawat hospital ini semasa majlis kesyukuran organisasi ini. Suami saya dapat peluang hadir sebagai mewakili Persatuan Penduduk Taman. Saya pun turut serta, memang sangat teruja!hehehe

InshaaAllah akan mula beroperasi mulai November ini. Tarikhnya masih belum diumumkan, bagi yang menanti-nantikan tarikh pembukaan rasminya boleh lah follow facebook Hospital Andorra ni. Mereka akan annouce bila tiba masanya.

Sabtu lepas, 14 Oktober, pihak hospital ada membuat mini event khas untuk pregnant mothers datang melawat hospital dan mendapat 'feel' hospital baru, hehehe. Best kan?! Kalau saya pregnant, memang nak join, hihihi. Dengar cerita, 100 couples juga yang turn up untuk majlis open day untuk pregnant moms datang visit tu! Tahniah Andorra!

Menurut founder hospital ni, Dr Khamsiah, Andorra itu diilhamkan dari Ad-Durrah (Durroh). Kalau dicari makna Durrah tu adalah mutiara..cantik kan namanya, mashaaAllah!

Dari lawatan dan…

Nuffnang Ads

Roadtrip ke Krabi bersama anak tanpa konvoi-Gajah dan Makan-makan

Image
Assalamualaikum sahabat,

Hari kedua di bumi Krabi ni. Pagi-pagi kasi chance anak main kolam hotel dulu. Pulau sudah, swimming pool pun sudah. Maka, mari kita ronda-rondi pekan Krabi.

Turun ke lobi hotel, ternampak Pusat Informasi berkaitan tempat menarik di sekitar Krabi. Meneliti beberapa offer, tertarik pada Elephant Safari! Van akan datang pick up di lobi hotel dalam jam 12 tengah hari. Jam sekarang masih awal, baru jam 9.30 pagi. Jadi, kita jalan-jalan area AoNang Beach lihat apa aktiviti masyarakat setempat.

Sebelum sampai ke Krabi, memang ada terbaca blog yang menulis tentang 'pancake' Thai yang mesti dicuba jika di sini. Rezeki kami jumpa satu kiosk di tepi jalan jual 'pancake' Thai tersebut. Apa lagi?Memang rasa nak cuba! Pancake ni ala-ala roti canai, tp dia punye marjerin mak aiii memang banyak..lebih dari satu sudu makan. Memang kalori tinggi 'pancake' ni. Antara best seller adalah 'banana nuttella pancake'. Cara dia buat boleh refer vlog kam…

Brain Gym..Apa tu?

Image
Assalamualaikum sahabat,


APA ITU BRAIN GYM ATAU SENAM OTAK

'Brain Gym ' atau Senam Otak adalah suatu rangkaian aktiviti yang dipercayai dapat merangsangkan pemikiran secara meyeluruh, membina sikap positif, meningkatkan kecergasan dan yang paling penting sekali 'Brain Gym ' dapat mengimbangkan perkembangan kanak-kanak dari aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan terutamanya dari segi pengetahuan Sains dan Matematik.

MANFAAT BRAIN GYM

Brain gym adalah nama serangkaian latihan gerak sederhana untuk stimulasi otak dalam memudahkan kegiatan belajar. Suatu rangkaian kegiatan yang cepat, menarik, dan dapat meningkatkan semangat ketika beraktiviti.

Latihan ini sangat membantu dalam menggerakkan anggota badan, mengkoordinasikan gerak, ketrampilan, membantu dalam pembelajaran di sekolah dan dalam tuntutan penyesuaian kegiatan sehari-hari.

Brain gym membantu anak untuk dapat memanfaatkan seluruh potensi otak secara semulajadi melalui gerakan dan sentuhan-sentuhan. Penting sekali…

Slime melekat pada rambut!

Image
Assalamualaikum sahabat,

Alhamdulilah! Projek homemade slime kami mendapat sambutan baik..☺️ Alhamdulillah..Seronok dan teruja anakku. Rajin pulak bantu Mama nya semasa proses membuat slime.
Oh! Apa nak buat kalau semasa anak main slime tetiba melekat pulak kat rambut! Alamakkkkk!

Gambar adik Annur Arifah (gambar dikirim oleh Umminya) terkena slime melekat pada rambut! Hehehe, cool je dia!
Don't be panic, Ummi..
Kalau tetiba main slime melekat pada rambut, karpet atau baju, ini cara bagaimana nak hilangkannya;

1- Rendam rambut atau kain yang terkena slime dalam cuka (vinegar)
2- Kemudian gosok-gosokkan dan bilas dengan air
3- Keringkan dengan tuala bersih
Taraaaa! Dah siap dicuci dengan cuka..hihihi..clean and clear!
Kalau slime terlalu melekit-lekit kat tangan, apa nak buat?

1- Samada tambahkan sedikit slime activator ke dalam slime yang melekit tadi
2- Teruskan menguli (keep on kneading) kerana polimer gam akan mula mengeras sedikit jika slime diuli secara berterusan
3- Boleh camp…

Roadtrip ke Krabi bersama anak tanpa konvoi-Island Hopping- Poda Island, Tup Island, Chicken Island, Phra Nang Cave

Image
Assalamualaikum sahabat,

Hari kedua di Krabi kami pada mulanya hanya ingin bawa anak-anak ke pantai yang berdekatan. Jika tinggal di Krabi Heritage Hotel, anda hanya perlu berjalan lebih kurang 200 meter untuk ke pantai AoNang. Tapi bila sampai, pantai AoNang mostly berlumpur dan tetiba dapat idea jomlah kita ke pulau harini.

Jadinya, dengan berbekalkan hanya peralatan mandi tanpa bekalan makanan, kami pun ambil pakej ke 4 pulau. Bot memang akan diberi termasuk dalam pakej. Boatman ada beritahu pulau ke-4 ada terdapat restoran halal. Pakej bermula dari jam 9.00 pagi hingga 4.00 petang. Lama tu!Tengoklah lama mana bertahan kan, hehehe.

1. PODA ISLAND
Pulau pertama persinggahan adalah Poda Island. Ini lah rupanya pulau yang biasa kita nampak bila kita search 'Krabi Island' kalau di 'google' tu. Untung untuk kami sampai dan ambil pakej awal. Masa sampai ke Poda Island dalam jam 8.44 pagi, orang memang tak ramai. Di setiap pulau kami ambil lebih kurang 1 1/2 jam masa untuk …

Astaka Morocco- Moroccon Pavillion Apa ada di sana?

Image
Assalamualaikum sahabat,

Bagi mereka yang tinggal area Putrajaya mungkin dah biasa datang ke sini, Taman Astaka Morocco!
Jika anda ingin merasa seolah-olah anda betul-betul sedang berada di Morocco, jom datang sini!


Alkisahnya nak mencari port untuk revision anak-anak. Awal Oktober mula ujian akhir tahun. Jadinya, nak naikkan semangat dan beri persekitaran lain sikit buat anak, kami keluar ke area Putrajaya untuk mencari taman yang teduh☺️ Maka singgah sebentar di sini, Astaka Morocco!

Beri anak sedikit masa untuk explore apa yang ada di sini.. bahan binaannya, berasal dan dibawa terus dari Morocco, termasuk hiasan dalaman dalam setiap bilik. Jadi kalau nak berangan atau nak ambil idea interior design ala-ala Morroco Style gitu, boleh datang sini. Cumanya, tak dibenarkan mengambil gambar di dalam kawasan pameran hiasan dalaman Morocco ni (di dalam bilik-bilik). Hanya dibenarkan mengambil gambar di kawasan luar bilik sahaja. Itupun dah cukup cantik dengan marble, tiles, ukiran pada pin…