Posts

Hey! Read this :)

Roadtrip ke Krabi bersama anak tanpa konvoi-Island Hopping- Poda Island, Tup Island, Chicken Island, Phra Nang Cave

Image
Assalamualaikum sahabat,

Hari kedua di Krabi kami pada mulanya hanya ingin bawa anak-anak ke pantai yang berdekatan. Jika tinggal di Krabi Heritage Hotel, anda hanya perlu berjalan lebih kurang 200 meter untuk ke pantai AoNang. Tapi bila sampai, pantai AoNang mostly berlumpur dan tetiba dapat idea jomlah kita ke pulau harini.

Jadinya, dengan berbekalkan hanya peralatan mandi tanpa bekalan makanan, kami pun ambil pakej ke 4 pulau. Bot memang akan diberi termasuk dalam pakej. Boatman ada beritahu pulau ke-4 ada terdapat restoran halal. Pakej bermula dari jam 9.00 pagi hingga 4.00 petang. Lama tu!Tengoklah lama mana bertahan kan, hehehe.

1. PODA ISLAND
Pulau pertama persinggahan adalah Poda Island. Ini lah rupanya pulau yang biasa kita nampak bila kita search 'Krabi Island' kalau di 'google' tu. Untung untuk kami sampai dan ambil pakej awal. Masa sampai ke Poda Island dalam jam 8.44 pagi, orang memang tak ramai. Di setiap pulau kami ambil lebih kurang 1 1/2 jam masa untuk …

Nuffnang Ads

Astaka Morocco- Moroccon Pavillion Apa ada di sana?

Image
Assalamualaikum sahabat,

Bagi mereka yang tinggal area Putrajaya mungkin dah biasa datang ke sini, Taman Astaka Morocco!
Jika anda ingin merasa seolah-olah anda betul-betul sedang berada di Morocco, jom datang sini!


Alkisahnya nak mencari port untuk revision anak-anak. Awal Oktober mula ujian akhir tahun. Jadinya, nak naikkan semangat dan beri persekitaran lain sikit buat anak, kami keluar ke area Putrajaya untuk mencari taman yang teduh☺️ Maka singgah sebentar di sini, Astaka Morocco!

Beri anak sedikit masa untuk explore apa yang ada di sini.. bahan binaannya, berasal dan dibawa terus dari Morocco, termasuk hiasan dalaman dalam setiap bilik. Jadi kalau nak berangan atau nak ambil idea interior design ala-ala Morroco Style gitu, boleh datang sini. Cumanya, tak dibenarkan mengambil gambar di dalam kawasan pameran hiasan dalaman Morocco ni (di dalam bilik-bilik). Hanya dibenarkan mengambil gambar di kawasan luar bilik sahaja. Itupun dah cukup cantik dengan marble, tiles, ukiran pada pin…

Tragedi Kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah- Tersentuh emosi si kecilku

Image
Assalamualaikum sahabat..

Sudah hampir 2 minggu berlalu kisah tragedi kebakaran pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Jalan Dato' Keramat Kuala Lumpur. Memang tragis, mengorbankan 21 anak kecil dan 2 orang dewasa. Melihat gambar anak-anak kecil tahfiz yang terkorban ini, memang teringat anak-anak sendiri. Yang melihat berasa sayu dan pilu, apatah lagi yang mengalami kehilangan mereka.

Seminggu selepas kejadian kebakaran tersebut, saya mula bercerita pada anak-anak kisah anak-anak tahfiz ini yang mati syahid dan menjadi anak-anak di syurga kelak. Bermula dari cerita azab kubur kemudian diselitkan cerita kisah tragedi kebakaran yang menyayat hati ini. Tersentuh emosi mereka tatkala melihat video kebakaran yang tular itu. Nampak raut wajah mereka seperti 'aduhhhh panas! sakitnya!'...Terkena percikan bunga api pun tangan dah sakit dan melecur, inikan pulak rambut, badan dan semuanya..Allahuakbar! Hanya Allah mengetahui segala rahsia alam ini.

Sempena 1 Hijrah pada hari ini, se…

Apa faedahnya main slime? Bagus ke?

Image
Assalamualaikum sahabat!

Slime ni dah lama orang sebut-sebut kan..Dan dah lama saya dan anak-anak bereksperimen buat slime tanpa borax kat rumah, guna detergent dan glue sahaja. Itu pun dah menjadi, tapi tekstur slime tu tak tahan lama. Mungkin detergent hanya ada sedikit sahaja percentage sodium borate, bahan yang menjadikan glue menggumpal untuk membentuk slime.  Seronok main slime ni..

Tapi apa faedahnya main slime?

1- Semasa bereksperimen slime (dengan bahan apa pun) ibubapa boleh selitkan kisah Sains dan Chemistry di sebalik proses membuat slime. Cerita yang simple-simple pun sudah cukup buat anak teruja.

2. Bermain slime ni antara sensory play atau theraplayyang bagus untuk anak kecil lingkungan umur 2-7 tahun, yang mana dapat bantu kuatkan otot-otot halus pada jari-jemari mereka. Membantu dalam kemahiran grip yang baik yang mana akan membantu anak-anak ini semasa memegang pensil kelak.

3. Bermain slime adalah sebahagian daripada messy playyang penting buat perkembangan minda ana…

Roadtrip ke Krabi bersama anak tanpa konvoi- Papan tulis sebagai saksi- Perjalanan Hari Pertama

Image
Assalamualaikum sahabat..


Perjalanan kami bermula dari Seri Kembangan, bukan KL :) Tapi senang tulis pada papan tulis KL. Memang lama tempoh perjalanan. Bertolak pada awal pagi sebelum subuh 30hb Ogos dan target untuk sampai berehat di Sungai Petani tengahari. Apakan daya, perjalanan last minit yang tidak dirancang menyebabkan kami stuck dalam traffic jam. Cuti Hari Kebangsaan dan Raya Aidiladha pula tu. Penting sebenarnya rancang masa perjalanan. Tapi alhamdulilah...walaupun had laju semasa perjalanan agak slow tapi anak-anak sangat faham dan sabar untuk ke sampai ke pulau. Jumlah tempoh perjalanan kami lebih 14 jam dari Seri Kembangan ke Sungai Petani (Campur berhenti solat dan makan). Jadi, next time rancang perjalanan ya. Nak adventurous sangat kan..haaaa silakan! hihihi
Kami sampai di Ipoh jam 3.30 petang :)
Sesampai di Sg Petani, kami berehat hampir 7 jam. Anak-anak dan 'driver' dibiarkan tidur secukupnya.
Esoknya dalam jam 5.00 pagi, kami meneruskan perjalanan ke Krabi …