Saturday, 2 January 2016

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...

Assalamualaikum sahabat...


Entri ni khas untuk saya dan en somi..
Sejak mengandung anak ke-5, saya hanya buat rutin antenatal checkup di GP biasa..yang lebih hampir dengan rumah, dan mungkin lebih cepat coz tak ramai orang queue..
Klinik biasa saya followup di Klinik Sofea, Taman Putra Perdana..
Price wise okay..setiap kali antenatal checkup, caj adalah RM 70.00 termasuk konsultansi+ rutin scan..

Memandangkan saya plan untuk bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi, seperti sebelum ni anak pertama hingga anak ketiga di sini dengan Dr Sakit Puan yang sama iaitu Dr Khamsiah Muda, Consultant O&G..at least 2 kali perlu datang antenatal checkup di sini..Jadi minggu ke -35 tu memang kena datang sini la..

Anak keempat sy bersalin di Hospital Putrajaya, memandangkan masa tu saya masih staf di sana..

AnNur sekarang berwajah baru heheheh
Klinik pakar dah berubah tempat..terasa cam lamanya aku tak datang sini, last mungkin 2012 semasa lahirkan Muadz..

Okay, since dah lama tak datang sini, meh tengok apa budget yang ditawarkan di hospital ni..

#normal delivery : RM 2,500 (exclude 6% GST)
-pakej ni termasuklah 2 days 1 night, visit dari pakar termasuk semasa di bilik bersalin, 4x makan/hari, BCG vaccination, vitamin K for baby, Hep B 1st dose dan 1st baby screening by Paediatrician

#Vacuum/ Forceps delivery : RM 1,000
#Epidural anaesthesia : RM 860
#IOL : RM 150
#Caesarian : RM 7,000+

Ada yang bertanya, kenapa saya bersalin  di swasta padahal saya ni kakitangan kerajaan? Dan saya pun tak dibayar oleh mana-mana panel or insurans..

Hmmmmm
Terpulang pada individu..
Tapi, jawapan saya, saya cuba cari yang lebih patuh syariah, yang mana saya boleh jaga aurat saya semasa saya bersalin dengan memilih doktor sakit puan dan yang lebih islamik..selagi saya mampu kumpulkan wang hasil bekerja, saya cuba cari dan dapatkan yang lebih syariah, lain-lain saya berserah padaNya...

Semoga sy dipermudahkan urusan bersalin kali ni..
#berdebar tunggu hari nak bersalin!!!

Sunday, 27 December 2015

Planetarium Negara..[ONE HOUR TRIP ONLY]

Assalamualaikum sahabat...

Adeii..segan nak cerita..last minit plan pada hari Jumaat memang tak best kan..tambah-tambah kita perlukan sumbangan 'driver' dari tok laki heeee..masa pendek sikit la kalau nak berjalan hari Jumaat ni...

Takpa nak oi..
Kita intro saja pada anak-anak, mama papa pun tak pernah sampai lagi planetarium negara ni..

Waktu operasi 9.30pagi sampai 4.30 petang..kami plan nak dtg sini dari pagi lagi tapi kena setelkan beberapa keja papa dulu, jam 3.00 petang baru bertolak dari Seri Kembangan heeeee

Seperti biasa, kami beratur di kaunter tiket..rupanya jika nak lawat ruang pameran sahaja tak perlu bayar apa-apa..masuk adalah percuma!

Hanya kalau nak tonton movie perlu bayar RM6.00 untuk dewasa, kanak-kanak bawah 12tahun dikenakan bayaran RM4.00.

Tayangan movie apa???
Tertanya-tanya jugak kami ni..
Rupanya tayangan berkaitan dengan angkasa la..heeee dan tajuk tayangan mungkin berubah-ubah (sebab banyak cerita pasal angkasa yang kita tak ketahui)

Kali ni kami berkesempatan tonton tayangan bertajuk Wildest Weather in The Solar System..more kepada tayangan dokumentari seperti di Saluran National Geographic..

Ok..sebelum masuk ke bilik tayangan (heee ataupun panggung wayang planetarium), sempat anak-anak menjengah ruang pameran..
Bagi Zahraa yang sudah faham tentang solar system, seronok untuk dia main game, jawab kuiz dan buat some reading..
Untuk Arman dan Muadz, mereka lebih tertarik dengan 'Anti Gravity Room' yang mempunyai pencahayaan bewarna biru dan ada slide untuk menunjukkan perbezaan graviti..dan juga mesin robotik di 'Red Planet'..


Pelbagai kuiz menguji minda...hmmmmm..
Yang ini mama kena digest dulu..nanti kita rujuk ensiklopedia dan belajar tentang ni..nanti dapat idea dah kita datang balik sini heeeee
Cahaya....banyak benda boleh belajar..cerapan, serapan..pantulan..biasan..okay take note ya..
Pandangan ruang pameran dari atas..

Hamza pun join masuk ke dalam Anti Gravity Room..dalam ni ada sistem yang membuatkan balancing telinga kita berubah sedikit..macam bila kita naik ke altitud yang lebih tinggi, rasa berdengung..
Red Planet..dan mesin robotik..


So inilah bilik tayangan video..berbentuk globe, unik sangat..bukan seperti skrin tv yang biasa..tertanya-tanya di mana mereka akan paparkan video tu nanti..
Jangan risau..seat semuanya bernombor..masa beli tiket dah dapat nombor tempat duduk ni..
Ntahla ni bukan projektor biasa heeeee, maybe hiasan sahaja kot...

Yang menariknya..tayangan video ni seperti tayangan 3D..thats why ruang skrin berbentuk globe membulat supaya kita merasakan seperti berada di ruang angkasa...bagi yang tak biasa, mungkin akan pening..kalau pening, tutup mata ye! We all enjoy ~20 minit tayangan..

Note sikit apa yg anak-anak belajar tentang movie Wildest Weather in the Solar System..mama kena buat rujukan dulu supaya info yang ditulis ni betul. Stay tuned next entri naaaa..


Wednesday, 16 December 2015

Trip To Yakult..sooooo fun!

Assalamualaikum sahabat..

Okay, actually aktiviti ni bulan lepas..
Kebetulan, masa Dietitians Day peringkat hospital lepas, yakult rep ada bukak booth..
Dan ada la letak forms, info sheet pasal yakult..
Selain dapat free minuman yakult kat booth tu, apa yang lebih menarik perhatian saya adalah info berkaitan 'LAWATAN KE KILANG YAKULT!!' AND IT'S FREE VISIT!!'

Sedikit info berkaitan free visit ni..
Memang kilang yakult ada satu je di Malaysia ni..
Dia akan bukak untuk any institusi yang nak datang visit kilang hanya pada hari Sabtu sahaja (dan ada tarikh-tarikh tertentu). Tidak semua hari Sabtu dia bukak untuk visit. Boleh katakan visit yang menyeronokkan lagi-lagi untuk preschoolers/ budak sekolah kan..

Perlu booking dulu of course so that dia boleh prepare staff yang akan entertain group/family/ personal visit ni..
Cara nak booking untuk visit kilang yakult...
Boleh ke website yakult.com.my
Then ke 'Our Service' dan pilih 'Factory Tour'..
Kat page tu boleh download request form, isi dan fax/email kepada pihak kilang.,.
Perlu tunggu respon dulu tau dari mereka...

Kilang yakult ni takla besar sangat..
Tapi kagum dengan teknologi japan..
Tak perlu kilang besar, tapi product output tinggi yang boleh supply untuk seluruh Malaysia..
Kilang sangat bersih..

Masa kami sampai, rupanya pihak kilang ada terima booking form dari saya (sy booking kan untuk group visit sebab ajak sekali kawan-kawan) cumanya mereka belum reply kata approve untuk visit..
Tapi alhamdulillah dapat juga masuk lepas bercakap dengan manager dia..
Tapi kami terpaksa join group dari kolej (adult group)..

Lepas tour oleh staff dia ke kilang (actually view dari cermin kaca dari tingkat atas) dan boleh nampak clear tentang proses kilang tersebut, kami diminta masuk ke bilik seminar untuk sesi penerangan...(kalau untuk kanak-kanak sekolah, ada sesi macam ceramah pemakanan dan kesihatan dan slide presentation lebih frenly kanak-kanak)

Masa tu, free sample yakult mula diedarkan kepada semua visitor..
Besttttt....
Siap visitor diajar cara yang betul tentang bagaimana nak bukak straw yakult tu...
Ada cara yang betul sebenarnya supaya tidaklah kita duk gigit plastik straw tu masa nak bukak straw...heheheh

Ok done!
Simple je lawatan ni tapi for me it's fun for kiddos..insyaAllah diorang akan ingat memori mama bawa lawat kilang ni ha nanti...hehehe..
(walaupun diorang lebih banyak bermain dan berlari-lari je)..tapi proses pembelajaran secara audio masih berjalan insyaAllah..
Arman cuba menggunakan mikroskop untuk melihat bakteria..
Melihat kepelbagaian produk dari yakult..bukan sahaja minuman berkultur sahaja, malah produk kosmetik juga turut dikeluarkan oleh yakult cumanya bukan di Malaysia..dan juga dipamerkan pelbagai jenis rupa packaging yakult drink di beberapa buah negara yg lain..cute sgt!
Tour...
Melihat cara pekerja bekerja di kilang dengan memakai PPE yang lengkap..mesin dan flow sesebuah produk..
Hmmm kagumm..
Memerhati dari cermin kaca..

Gambar ni menunjukkan mesin yg sterilkan botol2 yakult..
QC di line..
Ini menarik! Straw tu nampak cam peluru sebuah senapang..hahahahaha..kat sini mesin utk lekatkan straw pada botol..teruja betul anak2 tengok..(mak lebih2 teruja kikiki)
Bilik semaian..
Khusyuk dengar ceramah pemakanan dan kesihatan dari akak yg cumel sgt..pandai dan sesuai sekali akak yg handle group kanak2..(ini kali ke-2 masuk ke bilik seminar sbb yg 1st tadi salah join group dewasa, dpt lagi yakult free sample!)
Ni masa 1st seminar yg salah join tu..muka hepi la dapat minum yakult..dahaga sangat asyik berlari..

After trip ni, my kids dah ingat, if pegi beli barang..diorang dah x kisah kl beli yakult compare dgn minuman kultur yg lain..

Baiiii.,....jupe lagi...