Friday, 22 November 2013

Pemergian AHMAD AMMAR BIN AZAM...'SyAhid YanG TertAngguH'

Salam Jumaat semua..
Alhamdulillah, kita masih diberi peluang untuk meneruskan dan mempertingkatkan ibadah kepadaNya..
Beberapa hari lepas Malaysia telah dikejutkan dengan pemergian seorang pelajar Malaysia yang sedang menuntut di University Marmara, Turki dalam bidang Sejarah. Beliau merupakan rakyat Malaysia yang pertama yang mendapat penghormatan untuk disemadikan di tanah perkuburan Eyup, Turki yang menempatkan 60 para syuhada yang lain, MasyaAllah...
'Apabila kamu pulang ke Malaysia, katakanlah pada Malaysia bahawa kamu adalah ibu bapa kepada anak yang syahid..'....kata-kata dari Hoja, Turki kepada ibu bapanya ketika sampai untuk menziarahi jenazah..
Ikuti kisah Ahmad Ammar, pemergiannya telah menyuntik banyak jiwa-jiwa yang kosong, jiwa yang mati dek kesibukan duniawi...semoga semangat yang ditinggalkan oleh Ahmad Ammar ini dapat kita pupuk untuk diri kita ataupun anak-anak kita...Ya Allah..bantulah kami di dalam menyemarakkan semangat pejuang islam di dalam diri anak-anak kami Ya Allah..ameeen ya Rabb..

Ahmad Ammar - Digelar sahabat-sahabatnya sebagai “Syahid Yang Tertangguh”.


Ahmad Ammar Ahmad Azam telah pergi menemui Tuhannya pada usia 20 tahun di dalam kemalangan jalan raya lima hari yang lalu di Istanbul, Turki. Beliau memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Turki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya.

Sememangnya beliau dilahirkan di dalam keluarga yang mementingkan ilmu, ibadah, dakwah dan pengorbanan. Ayahandanya Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman, mantan Presiden ABIM sudah tidak asing lagi bagi para pendakwah dan gerakan Islam di Malaysia. Ahmad Ammar satu-satunya anak lelaki kepada pasangan Tn. Hj Ahmad Azam Abdul Rahman dan Puan Nur Azlina Aziz.

Sungguh bagi remaja semuda Ammar, untuk mendengar alunan Quran sebagai halwa telinga mungkin menjadi pilihan yang terakhir sekali. Namun tidak untuk Ammar. Beliau dikhabarkan keluar rumah setelah membaca al-Quran dalam tempoh yang panjang.

Malah pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Misi ke Syria begitu menyayat hati, seolah-olah Ammar tertinggal hatinya di Syria. Meskipun letupan demi letupan meletus di kiri dan kanan malah terlalu hampir dengan hospital tempat penginapan mereka, namun Ammar teguh tidak gentar ingin terus membantu Syria.

Allahu Akbar! Sejak pulang dari Syria itulah sahabat-sahabat menggelarnya “Syahid yang Tertangguh”. Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik.

Ribuan manusia memenuhi Masjid Abu Ayyub al-Ansari, malah dimakamkan berhampiran sahabat agung Rasulullah saw iaitu Abu Ayyub al-Ansari yang berjihad untuk membebaskan Konstantinopel dahulu. Seorang sahabat menulis, Ammar adalah “Muhajir” dan menjadi tetamu kepada Abu Ayyub al-Ansari.

Subhanallah indahnya “tawafuk” yang disusun Allah dan bukan kebetulan. Sekiranya kita masih mengingati sejarah hijrah Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah, bukankah Baginda Rasulullah s.a.w menjadi tetamu di rumah Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari?

Bukankah unta baginda s.a.w dengan hidayah Allah telah memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari tidak yang lain? Secara simboliknya Ahmad Ammar Ahmad Azzam berhijrah menuntut ilmu dari Malaysia ke Turki seperti hijrahnya Baginda s.a.w dari Makkah ke Madinah.

 Takdir Allah menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah s.a.w di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di permakaman Eyup, Turki. Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan.

Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’ :

“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudia ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Subhanallah, pada pagi kejadian, Ammar keluar menuju rumah pelajar-pelajar baru dari Asia Tenggara dengan semangat untuk berkongsi ilmu dan bermuzakarah Rasail Nur karangan Imam Bediuzzaman Said Nursi.

Malah catatan terakhirnya dan dimasukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi : “Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun… Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.” Namun seperti yang dicatatkan ayahandanya Tn. Hj. Azam beliau sempat melintasi jalan, namun kehilangan imbangan badan dan terjatuh lalu dirempuh sebuah ambulans.

Beliau pergi pada usia 20 tahun, penuntut tahun dua Universiti Marmara. Beliau amat rindukan syahid. Rupa-rupanya Ahmad Ammar ini telah pun menyaksikan bidadarinya sehingga beliau tidak lagi menoleh ke kiri atau ke kanan dalam mengejar cita-citanya. Beliau terus berkhidmat untuk berdakwah dan tekun beramal sehingga pada tarikh itu berakhirlah tugasan beliau di bumi yang fana ini. Alhamdulillah kerana Allah dengan kasih sayang-Nya masih memelihara agama ini dengan adanya remaja-remaja seumpama Ammar. Masyaallah Tabarakallah! Al-Fatihah

-Credit to Gendang Perang-

Tuesday, 5 November 2013

Tudung Glemer's-Jom try nak..

Salam all..
Am helping a friend..
Tudung ni sangat best okkay..boleh try kalo nak tahu best ke tak..heheh..
Quality awning sangatla bagus..terletak je kat kepala..bentuk memang cantik! Saya pun dah amek satu...banyak kaler yang gojes2 orang kata la..
Kain chiffon korea setanding jenama terkenal, insyaAllah..

Nak glemer tak...jom Glemer's!!

Layan la ye..





 
Oh ya...harga promosi hanya RM 85..cepat2 booking ya...
Seyes anda akan berpuas hati...
 
Love u all!!
 
 



Kajian Klinikal Vivix ke atas Penyakit Kronik

Salam all..
Next entri...masih lagi dalam mood share kebaikan Vivix..ini pun ekoran dari pertanyaan abang sy yang baru saja menghidap Diabetes...jadi, adiknya kena la stadi dulu, betul ke ada kajian klinikal yang dijalankan ke atas produk ini...

Mari kita tengok..
Seperti yang sy sebutkan dalam entri sebelum ini, antara kandungan Vivix adalah Resveratrol dan Polifenol..

Ini antara manfaat resveratrol secara ringkas dalam bentuk gambarajah..



 
Untuk mengetahui bagaimana resveratrol dan polifenol ini membantu, kita sepatutnya kena tahu bagaimana terjadinya sesuatu penyakit kronik tersebut termasuklah apakah punca-puncanya..
 
Tetapi untuk entri kali ini, sy tidak akan membincangkan tentang bagaimana terjadinya penyakit...sy nak tunjukkan sesuatu yang perlu anda semua tahu, bagaimana resveratrol ini telah menunjukkan hasil yang positif di dalam kajian klinikal...
 
1. Vivix dan anti-keradangan/ anti-inflammatory
 
2. Resveratrol dan penyakit kanser
 
 
 
 
 
 
Cuba tengok hasilnya ke atas kebanyakkan penyakit kanser..kebanyakkan resveratol ini merencatkan pertumbuhan sel kanser secara signifikan..Untuk full article, ando boleh search dengan menggunakan keywords pada setiap gambar di atas.. (Credit gambar to: celikvitamin.com)
 
3. Resveratrol dan penyakit Kencing Manis (Diabetes Mellitus)
 
 
Dapat dilihat dari graf di atas, glukosa darah berkurangan dengan kadar dos yang diberikan.
 
Jadi, sekiranya anda tidak mempercayai ke atas kebanyakkan testimonial pengguna, anda mungkin akan percaya pada hasil kajian-kajian klinikal yang telah dijalankan..
 
Selamat mencuba!
 
LovesHugsandKissess
 



Apa hebatnya Vivix Shaklee ini..????Mari baca...

Salam,
Ok, untuk entri kedua berkaitan Vivix Shaklee, sy ingin share kenapa Vivix Shaklee dikatakan sangat hebat...

Fakta 1: Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Fakta 2: Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.
 
Fakta 3: Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Fakta 4: Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC.
*Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods


Gambar di atas merupakan bahan aktif yang terkandung dalam Vivix Shaklee yang menjadikannya sangat hebat.

Nantikan lebih banyak pendedahan tentang kebaikan Vivix Shaklee eksklusif di sini...
LovesHugsandKissess


ViVix..A Revolutionary Breakthrough from Shaklee

Salam semua...
Memperkenalkannnn......
Tadaaaaa....
VIVIX...a signature product from Shaklee..

Vivix ini merupakan minuman campuran botani yang mengandungi polifenol. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol.
Apa pulak polifenol ini..??

Okay, polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel antipenuaan.

Sedikit info berkaitan Vivix.
Satu botol Vivix mengandungi 150 ml.
Cadangan sajian/serving size: 1 sudu teh (5 ml)
Jumlah sajian: 30


Ini pula fakta nutrisi (nutritional facts) produk Vivix ini:
Untuk setiap serving/sajian (5 ml), ia mengandungi;
Tenaga: 15 kcal
CHO: 4 g
Total Sugar: 0.1 g
Protein: 0.02 g
Botanical Blend: 1390 mg

Secara ringkasnya disini saya senaraikan kebaikan Vivix;
a) Memelihara keseluruhan kesihatan
b) Membantu anda berasa lebih bertenaga
c) Menguatkan sistem imun

Okay, itu dulu untuk pengenalan awal produk Vivix ini...
Entri seterusnya saya akan pastikan lebih banyak info berkaitan kajian-kajian klinikal yang telah dijalankan ke atas produk ini..

LovesHugsandKissess...

Monday, 4 November 2013

ESP-shaklee ----->PengALaMan SeNdirI

Salam semua....
Ok..
Ok..
Ok..
Tarik nafassssss.....!!!!
Huh..ok..harini sy sangat GuMbIrAAAAA....
Memandangkan ada yang tegur..'eh, skin nampak macam dah okay sikit..'
(dalam hati..erm..betul..tp ingatkan perasan and syok sendiri jer..)

Meh sy citer..
Kulit sy memang lain sikit (kulit setiap orang pun tak sama kan..) Mine memang under skin specialist..
Sy nyer skin sangatlah sensitif pada UV light.. last time develop Discoid Lupus Erythomathosus (DLE)..since 3 tahun tapi diri sendiri tak perasan, tak pernah consult dengan skin specialist..cuma saya heran, kenapa la scar di muka saya ni tak hilang2..x pernah surut, asyik merah saja..
Bermacam-macam scar gel saya pakai, dari Bio-Oil, Dermatix,Mederma, Hirus-Scar gel, semuanya tak menjadi..bukan itu saja, vitamin supplement untuk kulit contohnya vit E oil dan kapsul pun sy amek..
Produk jangan cakapla..memang bermacam2 cuba..hanya SK-II saje yang tak nampak kesan ransangan yang teruk, tapi it never help in healing..

So, lepas jumpa skin specialist, sy dinasihatkan untuk buat skin biopsy...(a prosedur di mana sel kulit diambil lebih kurang minor incision ke lapisan kulit paling dalam) untuk apa...??
Untuk nak lihat apa cause yang menyebabkan scar tersebut tak pernah heal for 3 years..
(at first takut jugak sebab once specialist tengok, then she said, i dont think this is a normal scar...)
What...??
Not a normal scar..??
Adakah skin cancer...??
Yeap, maybe, thats why we need to do biopsy...
Then..biopsy pun berjaya dijalankan..and u know what..2 months jugak sy tggu for the result..huh..
Meantime doc pesan no need to wear any skin product, just apply UV SPF 50+++....

Then sampai hari biopsy result...........Alhamdulillah...it is NOT A CANCER cell!!tetapi actively DLE as I mentioned kat atas tu...It is an autoimmune disease..cause and factors still unknown, because it is really a rare skin disease..however, I need to control it as it may progress to SLE..so, itu yang menakutkan I...

I take it as 'kafarah' from Him..
So, atas nasihat doc, I x berani to try any skin product..cuma pencuci muka dan apply SPF 50+++

Then tambah2 lagi lepas tu pregnant kan..so tak berani nak apply apa2..tiba-tiba..another skin problem appeared!Arghhhh..tensionnyer...hanya Allah saja yang tahu..
It is Vitiligo...just right below my cheek!Vitiligo tu yang macam skin tiba2 jadi discoloured because depigmentation bla..bla..bla..
I google2 and found one cream tak ingat nama dia, so since that cream takde in Msia, so I order dari adik kat German..(tp sampai sekarang lum try sebab lum sampai)

So, meantime, I just consistently take ESP-soy protein from SHAKLEE..

 
After almost 1 canister, I perasan that skin discoloured tu almost gone!!Tapi..i buat2 tak tahu dulu..mungkin just perasaan diri sendiri..
Sampaila my husband and ofismate tegur pasal skin complexion...
Apa yang I boleh cakap, just ucapan Alhamdulillah..
This is a true story..
But I do admit..ini hanyalah personal experience and not scientific based..so saya tak tahu how to explain scientifically..
Tetapi, saya sudah merasakan kelainannya..

Anyone nak cuba..cara makan, and nak tahu apa lagi gabungan yang I ambik, pls leave ur msg/comment..
or pm me at 012-5252304

Alhamdulillah..sekarang, vitiligo is almost gone 99% i would say..
Disebabkan I sangat hepi..I bukak promosi for November untuk ESP soy protein Shaklee..dan untuk the best kombinasi skin set, harga sgt pasti rendah untuk bulan ni je tau!

LovesHugsandKissess

 

Kindy..oh Kindy..but may not be CIC again..

Salam semua..
Di kesempatan ini, sy nak wish 'Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah'
Maal Hijrah buat semua..
Nampak gayanya akan tutuplah buku amalan kita petang jap gi eh..

Okeh..again..topik ni lagi..biasalah bila jadi ibu/mak/mama/mommy dsb..inilah delima kita..nak cari tadika yang terbaik, tadika yang sesuai, yang ada systematic curriculum, dengan guru2 yang berkebolehan..
Seyes..anak nak masuk empat ni, baru 2 masuk tadika dah pening nak memilih..

Nway, nak share story pasal previous pengalaman sy hantar anak2..
(rasanya dah share in previous entry) cuma kali ni nak meluahkan sedikit pandangan..

Sy agak terkilan dengan kaedah yang dijalankan di tadika CIC..
For me, as a parent, sy nak lihat anak sy membuat persembahan akhir tahun bersama rakan-rakan sekelas...tak perlu pun bagi saya untuk buat persembahan yang terlalu 'gah'..For me, cukup untuk lihat anak sendiri berada di atas stage..bukan apa, this is how we train their self confindence..berdiri di khalayak ramai dan membuat persembahan..
Tapi apa yang dipraktikkan oleh pihak CIC so far, they only train those students yang parents dia bayar untuk lihat performance tu..maksudnya..tak semua kanak-kanak akan terlibat. Jika kita nak lihat anak perform, kita kena bayar cthnya pakej Hi-tea dan apa yang sy rasa membazir ialah, buat di tempat-tempat terlalu mewah, hi-class...cth buat di hotel dsb..baru-baru ini, katanya jika saya ingin lihat persembahan sy perlu bayar RM88/person untuk Hi-tea pakej, which is i I think...mahal sgt!Walaupun dengan motto nya 'where leaders are born', tapi sekiranya the leaders tu tak digilap, maka tak mencapai la mottonya kan...

Takperlu rasanya, dan kebanyakkan tadika lain hanya sewa dewan sekolah atau sewa di tempat2 yang lebih murah, tetapi semua kanak-kanak boleh libatkan diri..mungkin hanya minta bayaran untuk costumes etc

Mungkin ada ibubapa yang berpendapat perkara ni tak penting, tapi bagi sy penting, kerana banyak perkara yang kita as parents dapat lihat anak kita jika dia dapat membuat persembahan. Sy pun tak la menaruh harapan yang tinggi untuk budak yang baru 3 tahun. Ini antara kebaikannya (personal view);

1. Meningkatkan keyakinan anak itu ketika berada di khalayak ramai
2. Ibu bapa dapat melihat gelagat anak apabila bekerjasama bersama kawan-kawan setelah dilatih..
3. Boleh melihat bagaimana anak2 tu respon bila dia berada di atas pentas, tetapi melihat ibu bapa nya berada di bawah pentas (pengalaman anak pertama, anak classmate yang terus-terusan menangis, dan ada yang berlari pergi ke parents dia, hehe)
4. Kenangan anak kita bersama kawan2nya...yelah mungkin kita tak continue kat sekolah yang sama kan...
5. Ibu bapa boleh lihat personaliti, bakat dan kepimpinan anak2 tersebut...
6. Yang penting kanak2 happy dengan aktiviti sekolah, mcm anak sy, suka tengok balik kalo diri dia divideokan...seyes..

Okaylah...itu yang sy dpt kongsikan..
Ini hanyalah pendapat sy, sebab bagi sy setiap budak ada keistimewaan nya..di saat inilah kita ingin membentuk suasana belajar yang bagus, supaya dia happy untuk ke sekolah dsb..

So, tiadalah kenangan anak sy di CIC untuk tahun 2013 kerana sy rasa sistem ini tak melambangkan mottonya...just be fair to all kids and parents..

LovesHugsandKissess