Posts

Showing posts from September, 2013

Nuffnang Ads

Brape eh keperluan air/fluid diperlukan oleh badan anda dalam sehari..???

Image
Salam all!
Ok, this topic dipilih sebab gara-gara ramai pesakit/customer sy yang konpius brape sebenarnya keperluan air mereka dalam sehari..
Ada sumber yang mengatakan 1 Litre air diperlukan bagi setiap 25kg...
Betul ker..?

Ok,sebenarnya, banyak methods yang dah develop untuk estimate keperluan air ni..
Ada yang berdasarkan kepada per kcal tenaga diperlukan dalam sehari.Tapi ramai yang komplen kan susah untuk setiap orang yang bukan dari bidang nutrisi nak estimate berapa kalori/tenaga yang diperlukan oleh badan, unless dia pernah jumpa pakar diet atau buat calculation melalui body composition...
So antara kaedah nak kira keperluan air untuk badan yang senang adalah seperti kat bawah ni..

Fluid requirement: 30-35 ml/kg body weight (average adult)
Cth: Berat 60 kg
Calculation: 30-35 ml x 60 kg
= 1800 - 2100 ml/day
(Sumber: Nutrition Therapy & Pathophysiology, 2009)
**Yang ni untuk average adult ok, kalo kanak-kanak atau adolescent atau elderly lain pulak kiraan nya..

Then, kalo c…

sambungan...sambungan...Family Trip: Langkawi Gateway-Day 4

Image
Salammmm..
Kejap nyer dah masuk Day 4 di pulau Lang ni..
Lepas bekpes cam biasa, we all decide nak pegi Skycab@ Cable Car..
Sampai sana lebih kurang 10.30 am..
Ni takde pakej2, cuma kena tunjuk Mykad/Mykid la...soooo, my bibik kira rate foreigner uols!Double price dari local..(kena potong gaji nih! hehehehe)
Rega dia..dewasa RM 15.00, kanak-kanak 3 tahun ke atas RM 10...bolehlah kan...
Bibik RM30.00, hehe
 Pintu gerbang/masuk area skycab ni...  Tunggu turn, hehe  Dari lower station nak ke middle station  View dari middle station..nampak x Burau Bay..??  Pitstop kat middle station..  Now naik cable car dari middle station ke top station..nampak kan top station yang kat atas tu...taklah jauh sangat...
 Ni zoooooommmmm ke Burau Bay..view sgtlah cantik! Oh yes!we r at the top now

So dah naik...fuhhhhhh...curam jugak, gayat cheq nak tengok bawah.. Best!Best!
View dari atas nampak la Burau Bay, tempat orang kaya2 letak yatch diorang..area tu dipanggil jugak pearl harbour..tempat Marina Maha…

Nutriferon...????Apa tuuuu...??

Image
Salam all!
Okeh, harini, meh saya bagitau sikit apa tu nutriferon..
Ok, ni salah satu dari produk shaklee la sebenarnya...
Apa itu Nutriferon?
Nutriferon ni sebenarnya adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh atau immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi  ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Sejarah Nutriferon; siapa yang menciptanya?He, bagus jugak tahu sejarah penemuan...penting tuh! Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan. Kita perlu ada kepercayaan tentang 'food pharmac…

Family Trip: Langkawi Gateway-Day 2

Image
Pagiiiiii.....
Salam...
Alhamdulillah...masih bernafas...
Ok ok...so today...Island Hopping...yang ni termasuk pakej yang kami beli dari Matta Fair tu..
Ok, van travel agent ni janji jam 9.00 la awai2 tu...
Lambatttt jugakkkk sampai...9.35 am baru mai amek kami...tapi seb baik dekat jugakla jeti Teluk Baru tempat nak naik bot Island Hopping tu...
So, untuk Island Hopping, akan makan masa 4 jam jugakla..
Point pertama...pegi ke Pulau Dayang Bunting..pulau yang memang super glemer la kan kat sini...tapi cheq malas nak cerite pasal sejarah dia ok...
Nak tau, sila la google, heheh
Ok..kalu ikut yang kami riki2, harga untuk Island Hopping ni, RM25/px..budak2 kami xpasti la pulak, mungkin kena tya company travel tu kot..

 Dah ready untuk berlepas...tapi tunggu group Sudan yang lambat sat..depa naik basikal..heh  Nampak x bentuk Pulau Dayang Bunting kat belakang tu...nampak seperti seorang perempuan mengandung yang sedang baring....kan..kan..  He, gambar fotographer kami, sian, xbanyak gamba…

Family Trip: Langkawi Gateway-Day 1

Image
Salam all...
Hiyyyahhhhhhhh!!! sedapnya bangun pagi....he..
Awal harini budak2 bangun...Dah mandi semua, siap untuk breakfast..
Kitorg turun bekpes jam 7.30 am..hahahaha...semangat tuu nak pi Mangrove..
Dah siap2 bekpes, tunggu van AB Marine & Watersport mai amek..lama gak menunggu...
Tunggu punya tunggu...van AB sampai jam 9.40 am macam tu la...
Gaya si tecik botak menunggu tepi pool, hehe Mama dgn 'chinta' nyerr, hehe Gaya 2 budak banyak akai dok menanti depan lobby, heh Oooo..lupa nak bagitau, ni tak termasuk pakej yang awal2 kami amek... Ni beli pakej lain...
Harga untuk dewasa RM50/px, kanak-kanak RM35...
Untuk family cheq termasuklah bibik, semua RM 220...
So, mangrove tour ni atau dalam melayu nya dipanggil trip ke paya bakau la kot..heheh
bertolak dari Jeti Kilim...naik botttt!!!
Ada 4 point yang kami pi dalam pakej mangrove ni...
Firstly, kami singgah di Fish Farm...boleh feed ikan2 di sini jugakla..budak2 memang hepi la aktiviti2 cam gini..

 Jeti Kilim, mentara …