Friday, 27 September 2013

Brape eh keperluan air/fluid diperlukan oleh badan anda dalam sehari..???

Salam all!
Ok, this topic dipilih sebab gara-gara ramai pesakit/customer sy yang konpius brape sebenarnya keperluan air mereka dalam sehari..
Ada sumber yang mengatakan 1 Litre air diperlukan bagi setiap 25kg...
Betul ker..?
 

Ok,sebenarnya, banyak methods yang dah develop untuk estimate keperluan air ni..
Ada yang berdasarkan kepada per kcal tenaga diperlukan dalam sehari.Tapi ramai yang komplen kan susah untuk setiap orang yang bukan dari bidang nutrisi nak estimate berapa kalori/tenaga yang diperlukan oleh badan, unless dia pernah jumpa pakar diet atau buat calculation melalui body composition...
So antara kaedah nak kira keperluan air untuk badan yang senang adalah seperti kat bawah ni..

Fluid requirement: 30-35 ml/kg body weight (average adult)
Cth: Berat 60 kg
Calculation: 30-35 ml x 60 kg
= 1800 - 2100 ml/day
(Sumber: Nutrition Therapy & Pathophysiology, 2009)
**Yang ni untuk average adult ok, kalo kanak-kanak atau adolescent atau elderly lain pulak kiraan nya..

Then, kalo compare ngan apa desas desus yang mengatakan 1 L per 25 kg
Cth: 60 kg/ 25
=2.4 L/day

So masih dalam +/- 300ml kan kan..
Bagi saya, kalo individu tersebut sedang mengambil supplement tambahan, yes, memang dia perlukan lebih air untuk metabolisma badannya..
So, pastikan anda minum air yang mencukupi okkay!!
 

sambungan...sambungan...Family Trip: Langkawi Gateway-Day 4

Salammmm..
Kejap nyer dah masuk Day 4 di pulau Lang ni..
Lepas bekpes cam biasa, we all decide nak pegi Skycab@ Cable Car..
Sampai sana lebih kurang 10.30 am..
Ni takde pakej2, cuma kena tunjuk Mykad/Mykid la...soooo, my bibik kira rate foreigner uols!Double price dari local..(kena potong gaji nih! hehehehe)
Rega dia..dewasa RM 15.00, kanak-kanak 3 tahun ke atas RM 10...bolehlah kan...
Bibik RM30.00, hehe
 Pintu gerbang/masuk area skycab ni...
 Tunggu turn, hehe
 Dari lower station nak ke middle station
 View dari middle station..nampak x Burau Bay..??
 Pitstop kat middle station..
 Now naik cable car dari middle station ke top station..nampak kan top station yang kat atas tu...taklah jauh sangat...

 Ni zoooooommmmm ke Burau Bay..view sgtlah cantik!
Oh yes!we r at the top now

So dah naik...fuhhhhhh...curam jugak, gayat cheq nak tengok bawah..
Best!Best!
View dari atas nampak la Burau Bay, tempat orang kaya2 letak yatch diorang..area tu dipanggil jugak pearl harbour..tempat Marina Mahathir...
Dah turun Skycab, layan budak2 ni jap horse riding...
Pastu we all tersangkut kat Duck Tours...(ingatkan best la sangat)
Dinasihatkan...xperlu naik, boriiiinnngg sgt! memang macam 'duck'..slow...
Dahla mahal...dewasa RM38 okay!!
 
 Ni ler rupa Duck Tour nye transport..boleh didarat dan boleh dilaut, heh
 Sesi ajar baca map oleh kakak
 Pearl Harbour kat Burau Bay

Anyway, kalo teringin nak naik, Duck Tour dia actually macam kapal yang ada wheel, jalan atas darat then sampai Burau Bay sebelah Danna Hotel dia akan masuk teluk, splashing sekejap...then gedek..gedek...round kawasan yatch...nampak gakla yatch Datuk Azhar..then patah balik ke parking kat Skycab tu...

Okay, so masih ada 1 pass masuk ke Birds Paradise Wildlife Park..
Memula ingatkan tempat ni boring la kann...
Tapi..tapi....
Tempat ni sangatlah best!
Benda wajib yang korang kena buat ialah beli makanan haiwan2 yang ada jual masa awal2 pintu masuk dia...jangan lupa beli tau!
Penting tu..
Sebab yang tu jer yang best..my kids tersangatlah enjoy feed animals2 ni...
Boleh feed flamingo, parrot, duck, burung, rabbit, ostrich, monkey....
Layan jerla apa yang kitorang buat kat sana eh...
 



 


Wednesday, 25 September 2013

Nutriferon...????Apa tuuuu...??

Salam all!
Okeh, harini, meh saya bagitau sikit apa tu nutriferon..
Ok, ni salah satu dari produk shaklee la sebenarnya...
 
Apa itu Nutriferon?
Nutriferon ni sebenarnya adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh atau immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi  ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.

Sejarah Nutriferon; siapa yang menciptanya?He, bagus jugak tahu sejarah penemuan...penting tuh!
Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan. Kita perlu ada kepercayaan tentang 'food pharmacy' atau dengan kata lain, setiap makanan yang dijadikan mempunyai fungsinya ('functional foods)
Penting untuk tahu....siapa yang perlukan Nutriferon?
Sesiapa sahaja yang selalu demam / rendah sistem imun dan sebarang penyakit yang berkaitan dengan imuniti/antibodi seperti flu,demam,cancer,asma, PMS dan banyak lagi.  Namun kesembuhan itu datang dan dengan izin Allah juga, betul tu..yang penting kita berusaha okkay uollsss!!

Bagaimana ia bertindak?
Nutriferon bekerja dalam dua cara

>>>segera mengaktifkan sistem pertahanan imuniti dan 
>>>juga menggerakkan "pasukan cari dan musnah' dalam sistem imuniti badan

Hmmmm....kenapa saya perlu ambil supplement nutriferon ni...?
 
1. Terbukti daripada Empat Kajian Klinikal Pada Manusia-Campuran fitonutrien yang berkesan dan selamat ini memberi sokongan imun tepat pada peringkat sel. Kajian menunjukkan khasiat kesihatan yang luar biasa dan perlindungan imun yang diperolehi daripada campuran khas empat ekstrak tumbuhan di dalam NutriFeron. 

2. Meningkatkan paras interferon secara semulajadi*-Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat. NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi.* 

3. Dicipta Oleh Individu Yang Menemui Interferon -
Dr. Yasuhiko Kojima  (seorang immunilogist)

4. Rumusan Berpaten Yang Eksklusif-NutriFeron tidak dapat dijumpai di mana-mana kedai. Ia hanya boleh didapati melalui Shaklee. Rumusan berpaten NutriFeron yang unik adalah eksklusif kepada Shaklee.Ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi. 

5. 40 tahun kajian-Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, Dr. Yasuhiko Kojima telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.Menurut kajian terbaru, NutriFeron telah berjaya membuktikan kesan positif terhadap serangan sel-sel semulajadi (NK) – menyokong lebih banyak perkembangan untuk sistem sains imunisasi ini.
(adaptasi dari elaila.net)

Ini bermakna..produk ini sesuai sekiranya anda selalu diserang selsema, kerap demam atau batuk, ada jangkitan virus yang melemahkan sistem imun badan. Juga sesuai bagi pesakit kanser yang belum atau sedang menjalani rawatan...kerana telah diketahui, rawatan pesakit kanser akan turut menurunkan sistem imun badan secara tidak langsung....
Anda perlu bijak memilih makanan tambahan yang sesuai dengan keadaan kesihatan dan penyakit anda...ok!
Nak cuba..??
Jom jimat dengan saya..
Best price ever..
Boleh whatsapp/pm sy ok..insyaAllah, sy akan share lebih kebaikannya..
012-5252304

Sunday, 22 September 2013

Family Trip: Langkawi Gateway-Day 2

Pagiiiiii.....
Salam...
Alhamdulillah...masih bernafas...
Ok ok...so today...Island Hopping...yang ni termasuk pakej yang kami beli dari Matta Fair tu..
Ok, van travel agent ni janji jam 9.00 la awai2 tu...
Lambatttt jugakkkk sampai...9.35 am baru mai amek kami...tapi seb baik dekat jugakla jeti Teluk Baru tempat nak naik bot Island Hopping tu...
So, untuk Island Hopping, akan makan masa 4 jam jugakla..
Point pertama...pegi ke Pulau Dayang Bunting..pulau yang memang super glemer la kan kat sini...tapi cheq malas nak cerite pasal sejarah dia ok...
Nak tau, sila la google, heheh
Ok..kalu ikut yang kami riki2, harga untuk Island Hopping ni, RM25/px..budak2 kami xpasti la pulak, mungkin kena tya company travel tu kot..

 Dah ready untuk berlepas...tapi tunggu group Sudan yang lambat sat..depa naik basikal..heh
 Nampak x bentuk Pulau Dayang Bunting kat belakang tu...nampak seperti seorang perempuan mengandung yang sedang baring....kan..kan..
 He, gambar fotographer kami, sian, xbanyak gambar dia..
 Yeay!!!Selamat datang ke Tasik Dayang Bunting!!!!Sejam kami dilepaskan di sini..
 Watch out beb!!!!nampak kecik jer...tapi ni ULAR KAPAK tau!!!!!!so, hati2 masa dalam hutan, sambil mata meninjau alam, tengok atas, tepi kiri kanan, jangan lupa tengok2 sama kat bawah..kaki...
 Dari jeti Pualu Dayang Bunting nak ke Tasik dia, kena jalan la sikit..panjat dalam 10 minit jer...next time kalau ada yang nak dtg, bawa2lah bekal baju salin..we all x bawa apapun, minuman ngan baju si tecik botak saja...boleh mandi sini..
 Okkeyyy..dah sampai kat tasik dayang bunting...ramai yang amek peluang mandi manda sini...termasuklah budak duorang yang x bawa baju salin ni...so dh basah, biar je kering macam tu jer...
 Okkkeylah..sejam berlalu..time to say gudbai to Pulau Dayang Bunting..hehe
 Bot menuju ke 2nd pulau..iaitu Pulau Beras Basah..Sian si tecik kepenatan, mengantuk..heheh
 Love tis pic!!tp arman lak dok gigit lastik baru beli tu...haiyyaahhhh...ok, cantik kan view pulau beras basah ni...hmm..ada sejarah nya nape dipanggil pulau beras basah, tp cheq malas nak google lak...tapi seyes cakap, pasir kat sini lain sikit dari pasir yang biasa kitorg jupe (xtaula kalo kitorg jer yang perasan..heheh)
 Mandi jugak walaupun x bawa baju salin..xpalah...sorry la noh..kami x diinform boleh bawa baju semua..adoii..
Ohhhhh!si tecik taknak melepaskan pluang!!
Okaylah..dah sampai jam 12.30 tghr...bot pun dah sampai...ingatkan ada lagi pulau yang nak dihop nya...nasib baik dah abes...sebab baju dah basah, dengan lapar bla bla bla...
So, naik bot, sampai jeti Teluk Baru, kami pun naik van balik ke hotel...sampai hotel, budak2 dikerah untuk mandi dan tukar baju cepat2, hehehe...sebab nak abiskan semua pass masuk yang dah dibeli masa di Matta Fair itu hari..hehehe
Dah siap, keluar dan makan dulu okkay!
Then, barulah pergi ke destinasi strusnya, Underwater World...actually dekat sangat ngan hotel kitorg..

Kat sini kami gunakan passport Tourist Langkawi..dapat harga lebih murah..

Macam biasala kat dalam ni banyak gambar2 ikan2, peguin..(tapi malas nak upload, hehe)

Sempat reptiles photo ngan phyton ni jap...
Kat sini kami hanya amek masa lebih kurang sejam setengah...so, tengok jam lebih kurang 4.30 ptg...so, apa lagi, rasa sempat jer nak ke Crocodile Adventureland dengan menggunakan passport tu jugak...
Banyak sungguhhhhh buaya2 tau!


So lucky..kami sampai, pakcik ni nak bagi makan buaya2 ni.....memang saat yang paling berharga buat budak2 explorer tu....
Dan...family photo---mesti!mesti!
Alamak!sorry arman..kakak tak sengaja tutup pintu keta, tak nampak arman nak masuk...luka la sikit kepala...xpe2, kakak zahraa dah read dua kan...
Kami singgah solat di masjid Nurus Salam, Kg Ewa...alhamdulillah..

Okayy...penuh ngan aktiviti...xsempat nak main pool lagi sebab pool tutup jam 8 mlm..
Xpela, malam ni, kita semua rehat2 jer....jalan2 pekan kuah....heheh

Bye! Sambung besokkkkkk!


Family Trip: Langkawi Gateway-Day 1

Salam all...
Hiyyyahhhhhhhh!!! sedapnya bangun pagi....he..
Awal harini budak2 bangun...Dah mandi semua, siap untuk breakfast..
Kitorg turun bekpes jam 7.30 am..hahahaha...semangat tuu nak pi Mangrove..
Dah siap2 bekpes, tunggu van AB Marine & Watersport mai amek..lama gak menunggu...
Tunggu punya tunggu...van AB sampai jam 9.40 am macam tu la...
Gaya si tecik botak menunggu tepi pool, hehe
Mama dgn 'chinta' nyerr, hehe
Gaya 2 budak banyak akai dok menanti depan lobby, heh
 
Oooo..lupa nak bagitau, ni tak termasuk pakej yang awal2 kami amek...
Ni beli pakej lain...
Harga untuk dewasa RM50/px, kanak-kanak RM35...
Untuk family cheq termasuklah bibik, semua RM 220...
So, mangrove tour ni atau dalam melayu nya dipanggil trip ke paya bakau la kot..heheh
bertolak dari Jeti Kilim...naik botttt!!!
Ada 4 point yang kami pi dalam pakej mangrove ni...
Firstly, kami singgah di Fish Farm...boleh feed ikan2 di sini jugakla..budak2 memang hepi la aktiviti2 cam gini..

 Jeti Kilim, mentara menunggu bot dan lain2 penumpang ready..
 Muka budak2 hepppii sangat dapat naik bot laju
 Sampai di Point 1: Fish Farm-tengoklah stingray tu, sekilo beratnya..
 Cuba tekaaaa....?apakah ini...??yuuuuuu...Ikan buntal lah U!!
 Attempt untuk touch ikan buntal, hehe, geli jugak!
 Part paling best, fish feeding...
 
Ok, dalam 1 jam di Fish Farm, next stop ke Eagle Feeding..
 

 Point 2: Eagle Feeding-bot tengah bagi sign untuk tarik perhatian eagle. Time ni, makanan dah di floatkan atas air...
 So nampak tak eagle2 tu start mai dah...
 Slow saja touch n grab makanan yang float tu...
 Amboiii anak truna mama ni khusyuknyaaaaa...
 Makin banyak eagle2 yang datang menghampiri makanan kat permukaan air..
 
Ok, next point,pegi ke tempat Monkey Island (rasanya, xingat lak apa nama betoi)..just tempat ni banyak monkey2 yang biasala..tak boleh ada attract makanan la dalam bot..kalo ada, simpan siap2 dalam beg,jangan bagi dia nampak...monkey2 ni akan lompat masuk bot bila nampak makanan ka, minuman ka..jangan main2, siap ada monkey tengah minum pepsi, coca cola hasil snatch dari penumpang bot, hahahaha..abeslah mabuk deme lepas ni... 
 
 Dah start masuk bot sebab nampak makanan
 They actually dh tau, driver tu bawa sikit makanan..tu yang pakat berkerumun kat dia tu..
 Ha...dah dapat pisang...
 Arman amek pluang feed monkey...he
 Muka heppi dapat tengok monkey dari dekat...
Alrite...next...Crocodile Cave...
Sebelum bot nak bertolak ke sini, driver tu dah pesan jangan sua tangan luar dari kawasan bot, manatau takut2 ada buaya ngap kaluuu....
uuuuuuuu...gerun gakla dengaq...
So, kat bawah ni la crocodile cave...
Tapi nasib x baik, air tengah pasang, so xdapatla nak melalui cave buaya ni...
(Dalam hati, baguih jugak...aku dah ketaq lutut dah...hehehe)
 

 Crocodile Cave: Air Pasang, so xleh nak go thru..it's ok kan...heheh(legaaaaa)
Ok, next stop pulak...Bat Cave..
So nilah tempatnya..
Kena memanjat sikit masuk..so, mama, baby dan bibik dok dalam bot saja, menunggu anak2 riang dgn papa jer masuk..
 

 
 Kena bawa masuk torchlight, untuk tengok kelawar2 tu..
 waaaaa.......million2 of bats kat dalam..seb baik siang, diorang sume tgh tido..heh
The explorer..:)
 
So...dah abis mangrove....hmm...dalam 4 jam ke 5 jam jugaklah mangrove tour ni...sampai hotel dalam jam 2.30 pm, mama dan papa pi la bungkus nasi sebab anak2 ada yang dah tertido dalam van masa perjalanan balik ke hotel...
 
Apa macam..??best takkk...memang rasanya, those who love nature, mangrove tour ni is a must la kalo ke langkawi ni..dan...cheq rasa....harga dia, berbaloi kan.......
 
Lepas makan, zzzzzzzzzzzzzzzzzzz time sampai petang....
Bangun jam 6 lebih camtu, cepat2 suh budak2 pakai swimsuit pi rasmi swimming pool yang super luass tu...dan la mandi sejam dua...
 
Malam lak...kami ke dataran Lang...dah cantik dataran Lang ni....Kedah maju la katakan...

Muka sume dah keletihan..jom balik hotel, zzzzz sok pagi ada Island Hopping lak!
C ya!!