Posts

Showing posts from June, 2013

Nuffnang Ads

Kindergarten Hunting.....Again...CIC vs GA vs Qdees

Image
Salam all...
Again this topik I pilih sebab next year Arman will turn 4 and Zahraa will turn 6 yr old...so I still keep hunting the best Tadika atau pusat pendidikan awal untuk diorg...haih...
Ni I na share sikit..
Selepas 6 bulan anak-anak I di sekolah yang berbeza..I ada nampak perubahan...
Untuk Arman di CIC...
I nampak dia lebih rajin untuk mengaji Iqra' ke or nak buat latihan trace huruf/number kat rumah...
Untuk Zahraa di GA..
I nampak...dari segi bacaan bahasa yes..memang dia dah boleh baca buku cerita pendek sebab kat skolah ada belajar suku kata...so kat rumah dia dengan inisiatif sendiri ambil buku dan baca keseluruhan buku tu...ada lagi perkataan yang dia belum belajar tapi dengan kaedah phonics dan suku kata...alhamdulillah...dia dah boleh baca..
Kalo english book tu pun...so far she's in level 8...heading in class so far...tapi I tak kisah sangat sebab masa dia kat Q dees dia dah habis book 20...dan kalo nak compare english book yang starter word di Qdees jauh leb…

Thanaka oh Thanaka!!

Image
Salam all..

Rasanya sekarang ni semua orang tengah demam bedak sejuk Tanaka @ Thanaka yang kononnya dari Myanmar ni kan..


So..apa lagi...I pun order la kat member yang jual ni..so yang ni memang original from Myanmar...
Nak tahu apa itu Thanaka...???

'In Myanmar, Thanaka is used as a natural cosmetic for centuries. Thanaka can be used as a natural sunblock. (sebab ada SPF taww!)..It provides relief from prickly heat, common in the tropics and naturally absorbs excessive oil and sweat from the skin. It also cool the skin, making it smooth and fair....

This Thanaka is ground and systematically refined to get the very smooth paste. Mix Thanaka paste with a little water and apply it on your face, hands and legs.'

So yang quote atas ni I ambik dari kotak bedak Thanaka tue...Yes, memang taww...
Bila try colek sikit kat tangan...memang sejuk yuhuuuuu!Wah...itu belum letak air lagi...bayangkan...kalo mix ngan air..then sapu kat muka, baring di bawah kipas atau air-cond............wowow…

Drama TV jam 7 malam...

Image
Salam all..

Haish..nak tulis ke tak nak...tajuk ni macam sensitip je bagi sesiapa yang sensitip tu kan...
well..coretan ni hanyalah pendapat je la..
Semangat nak tulis lepas tengok teguran pengarah filem ni...


Cheq pun sebenarnya cukup tak berkenan dengan drama Melayu ni bila depa dok tayang jam 7 malam...memangggg..
(cheq bila marah mula la keluaq habis bahasa longhat Tanah air cheq ni...)
Satgi mesti ada yang kata..takpa aihhh...depa pasang jam 7...satgi maghrib jam 7.30 mlm depa pi stop sat semayang bla..bla..bla..takpun...abis jam 8 mlm dan lagi haih nak semayang...isyak masuk 8.30..dok kalut hapa....

Hamboi...ya la cheq..memang la cheq boleh pi tinggai sat solat dulu kan..tp mai cheq nak tya....time hangpa solat, hangpa tak teringat ka..'satgi dan ka aku tgk sambungan'...'ish..lepas ni si dia jadi kawen ka ngan si sanun..'...
Tapi tak taula kot2 hgpa leh khusyuk...MasyaAllah..sgt hebat..cheq sangat salute la sapa2 yang boleh khusyuk tu...
Cheq tau..dulu cheq pun m…