Thursday, 27 June 2013

Kindergarten Hunting.....Again...CIC vs GA vs Qdees

Salam all...
Again this topik I pilih sebab next year Arman will turn 4 and Zahraa will turn 6 yr old...so I still keep hunting the best Tadika atau pusat pendidikan awal untuk diorg...haih...
Ni I na share sikit..
Selepas 6 bulan anak-anak I di sekolah yang berbeza..I ada nampak perubahan...
Untuk Arman di CIC...
I nampak dia lebih rajin untuk mengaji Iqra' ke or nak buat latihan trace huruf/number kat rumah...
Untuk Zahraa di GA..
I nampak...dari segi bacaan bahasa yes..memang dia dah boleh baca buku cerita pendek sebab kat skolah ada belajar suku kata...so kat rumah dia dengan inisiatif sendiri ambil buku dan baca keseluruhan buku tu...ada lagi perkataan yang dia belum belajar tapi dengan kaedah phonics dan suku kata...alhamdulillah...dia dah boleh baca..
Kalo english book tu pun...so far she's in level 8...heading in class so far...tapi I tak kisah sangat sebab masa dia kat Q dees dia dah habis book 20...dan kalo nak compare english book yang starter word di Qdees jauh lebih banyak words2 yang lebih challenging..
Cuma I berbangga sebab dari segi bacaan solat...ahamdulillah..improve alot...di GA memang diorang akan buat amali solat daily...kalo x silap di CIC pun sama cuma my Arman baru 3 tahun so mungkin belum emphasize lagi...
Cuma sedikit sedih di GA...they dont follow the child's level...except for english book...Masa I jumpa class teacher dia...dia kata..'sorry pn, kami tak dapat follow level zahraa as she so advance compare to other kids..sy kesian tengok dia...sometimes dia nampak boring dalam kelas sebab asyik repeat benda yang dia dah tahu..'
ERmmmmmmm...so sad to hear...kat rumah memang setiap malam I ada spend sikit masa untuk ajar maths, reading etc...so far she can do minus and plus quite good...tapi kat sekolah for term 1, diorang baru belajar nombor 1-20..no wonder la dia boring...hadoiiii...
Even masa dia kat Qdees last time, dia dah boleh minus and plus...sebab Qdees memang follow the child's level..itu yang bagus tentang Qdees..

Tapi...terpulang...bagi I, pengalaman anak di Qdees sudah cukup bagus untuk asah dari segi kebolehan spoken, minat terhadap buku, akademik good...
Cuma sekarang bila dia dah masuk 5-6 yr old...mungkin I need to focus on akhlak dan sahsiah...untuk 6 bulan pertama, my decision is still GA...so next year Arman dan Zahraa mungkin akan berada di sekolah yang sama, InsyaAllah...

Tuesday, 25 June 2013

Thanaka oh Thanaka!!

Salam all..

Rasanya sekarang ni semua orang tengah demam bedak sejuk Tanaka @ Thanaka yang kononnya dari Myanmar ni kan..

 
So..apa lagi...I pun order la kat member yang jual ni..so yang ni memang original from Myanmar...
Nak tahu apa itu Thanaka...???

'In Myanmar, Thanaka is used as a natural cosmetic for centuries. Thanaka can be used as a natural sunblock. (sebab ada SPF taww!)..It provides relief from prickly heat, common in the tropics and naturally absorbs excessive oil and sweat from the skin. It also cool the skin, making it smooth and fair....

This Thanaka is ground and systematically refined to get the very smooth paste. Mix Thanaka paste with a little water and apply it on your face, hands and legs.'

So yang quote atas ni I ambik dari kotak bedak Thanaka tue...Yes, memang taww...
Bila try colek sikit kat tangan...memang sejuk yuhuuuuu!Wah...itu belum letak air lagi...bayangkan...kalo mix ngan air..then sapu kat muka, baring di bawah kipas atau air-cond............wowowowowowowowo weeeeee...coolinggggneessssss!!!

Jom kita try Thanaka ni...
Kenapa I berani try...??
Because it mades from natural plants/sources...
InsyaAllah...
Lagi-lagi...bila artis yang pakai macam Nora Danish yang dah memang putih gebu tuu....heheh
Lagi glemer bedak ni ha...

 

Thursday, 13 June 2013

Drama TV jam 7 malam...

Salam all..

Haish..nak tulis ke tak nak...tajuk ni macam sensitip je bagi sesiapa yang sensitip tu kan...
well..coretan ni hanyalah pendapat je la..
Semangat nak tulis lepas tengok teguran pengarah filem ni...


Cheq pun sebenarnya cukup tak berkenan dengan drama Melayu ni bila depa dok tayang jam 7 malam...memangggg..
(cheq bila marah mula la keluaq habis bahasa longhat Tanah air cheq ni...)
Satgi mesti ada yang kata..takpa aihhh...depa pasang jam 7...satgi maghrib jam 7.30 mlm depa pi stop sat semayang bla..bla..bla..takpun...abis jam 8 mlm dan lagi haih nak semayang...isyak masuk 8.30..dok kalut hapa....

Hamboi...ya la cheq..memang la cheq boleh pi tinggai sat solat dulu kan..tp mai cheq nak tya....time hangpa solat, hangpa tak teringat ka..'satgi dan ka aku tgk sambungan'...'ish..lepas ni si dia jadi kawen ka ngan si sanun..'...
Tapi tak taula kot2 hgpa leh khusyuk...MasyaAllah..sgt hebat..cheq sangat salute la sapa2 yang boleh khusyuk tu...
Cheq tau..dulu cheq pun macam tu..suka sangat dok layan drama ni...tau jela...bila layan...tak boleh tinggai orang kata..satgi jiwa raga kita kacau!sebab dok teringat sat hat nu jadi lagu mana haih la..haishhh
Tapi..at least..media pun kena la sensitip bab ni...
Kita ni tinggai di Negara Islam..InsyaAllah..
Hormatla..lagipun media ni kira pengaruh dan agen dajjal paling laku sekali zaman la ni..
Boleh pasang..lepas berita jam 8 tak boleh ka...
Cheq pun leh tengok...lagi tambah rating penonton...

Lagi tak berkenan bila mak tengok depan anak-anak...Astagfirullah..
Ni cheq nak habaq elok2 la..ni pun cheq nak pesan untuk cheq sendiri ni...
Anak2 really a good imitator...depa memang dok perati ja apa kita buat...
Nak ka nanti bila depa besaq..time depa dah wajib tunai solat tu kita dok panggil2..suh pi solat...tapi depa dokkkk ja depan tv buat tak tau tunggu iklan baru nak solat...heheh..

Okaylah..
Cheq tau..hanya Allah saja yang dapat nilai solat kita ni...biaq pi la bila pun kita solat..
Tp cheq tulis ni sebagai ingatan untuk cheq sebenarnya..

Huhu...
Sebenarnya..
Cheq nakkkk sangat tengok drama2 tu...hehehe
Tapi sebab depa tayang jam 7 mlm..tu yang cheq naik hangin ni!!!!

:)
Cheq xlarat tengok youtube dah haihhhhhh.....