Tuesday, 25 February 2014

Finally..Owned a property!


Salam readers..
Hehehe
Hehehe
Ntah nak cakap gembira ke tak..hehe..
Sebenarnya bukanlah sy minat sgt nak memiliki property sendiri..cukup kot dengan apa yg dah ada sekarang ni..
Tp atas dorongan en.suami dan memikirkan biz yang ada di sini, dan kena pulak lokasi yang bagus kan..why not!?lagipun, xpernah lagi buat loan perumahan..
(Sejujurnya..i don't have any...rumah ke kereta ker..itu semua nama suami..ada orang kata 'haish...kita ni pompuan kena ada gak property..pompuan ni bukan apa..senang kena buang..')
What..???
NO!NO!NO!
Mintak2 simpang la benda2 x elok ni..hihihi
Ni bukan tujuan utama sy beli umah tau..
Yela kan..dah ada keistimewaan loan kerajaan..apa salahnya guna..lagipun harga rumah makin meningkat..
So..mulanya en.suami yang survey..next day tu baru la sy follow..
Kat mana? Kat mana?
Di Senawang jugak la...Garden Villa kat Pusat Bandar Senawang Park City..
Hmm...
Ni apartment..
Design..?
Ye..bila dah pi tgk showhouse sekali ngan interior design dia kan..konpemla cantikkk!!berangan la umah dpt nanti secantik tuhh..hahah..
Cik kinot jgn lupa...nanti dpt kunci umah tu kosong je tau..
So kalo saper2 yang pi tgk rumah contoh ni korang kalo nak decide jgnla terpedaya dengan interior design dia wokay!!
Kena pejam mata, bayangkan ruang2 dalam rumah tu kosong jer..baru decide nak beli ke tak..
Kalo nak tgk interior design showhouse dia..ha...layanzzz..
Masuk pintu, sebelah kiri ialah dapur..so besar dapur tu lebih kurang dlm gambar ni..kat luar pintu dapur ada satu lagi ruang berandah maybe boleh letak mesin basuh..:)
Masuk2 trus nampak ruang tamu yang super moden ni..hehe..cantik!kat belakang tu developer gunakan banyak cermin utk nampakkan ruang lebih luas..dan juga pemilihan kaler2 perabot dan dinding rumah yang lebih cerah..so ruang nampak lebih luas..kalo xsilap, jumlah keluasan dalam 995 sqft..
Ini beranda luar..best wooo...angin masuk..tambah2 kalo pilih rumah tingkat atas..memang best angin!boleh la kalo nak letak 2 kerusi rehat kat sini..:)
Rumah ni ada 2 toilet..satu di lorong ke bilik2 dan satu dalam master bedroom..xla luas mana kan toilet nyer..
Ini ruang nak ke bilik tidur dari ruang tamu..yang bestnya developer ni pandai simpan bilik..maksudnya bilik2 tersembunyi la sikit dari ruang tamu..owh..ada 3 bilik semuanya..
Ini bilik paling kecil...luasnya begitula..sekali lagi developer gunakan cermin untuk nampakkan bilik ni besar..so korang boleh la design rumah korang cam gini ye..
Ini bilik kedua besar..bolehla kan..sy mmg terpegun dengan kecantikan interiornya..heheh.bak kata suami, skang mmg cantik..bila once dah bw masuk brg2..dah tenggelam semua tu..hehe..kannn
Ok,inila master bedroom..hadoiiii...cam hotel mewah lak aku rasa!boleh tahan gak terpengaruh..

Ok..so kalo nak nampak ruang lebih besar better korang guna warna cerah dan cermin kan..hahah..teringat Muadz masuk berlari2 dan akhirnya terlanggar cermin sebab dia ingat ada ruang kat sebalik cermin tu..hahahah..sian..merah la hidung si kecik tuh!

Satu lagi yang best..view dia la..menghadap Gunung Angsi..yeehaa!!bestnyaa!
Kita ni kalo stress2 baik tengok pokok2 hijau, langit...mesti release punye..
Nampak tak gunung tu...tulah Gunung Angsi..sy pernah panjat gunung ni masa study kat kolej matrikulasi kuala pilah dulu..hehhe

So..bila bincang2..okayla..tempat pun baru nak naik..harga masih lagi okay dalam 241k++ ( harga ni lain2 ikut tingkat..lagi tinggi floor, lagi mahal coz ada lif..)..mungkin boleh jadi rumah persinggahan ke..cewah!ditambah pulak salesgirl tu kata dia akan uruskan lawyer semua dan sy just sign book RM50 je untuk block nombor rumah dan floor mana nak..hehe..dan beri salinan ic, salinan gaji 3 bulan dan surat sah jawatan...
hehe..kalo dah menyenangkan keja..apa lagi kan...hehe..good approach!
Rumah ni dijangka siap sepenuhnya early 2016..dan nak kena bayar monthly pun start 2016 nanti..:D

Ok..lain2 korang try tengok sendiri lah eh..


Sunday, 23 February 2014

Bagaimana nak hilangkan selsema pada bayi...???

Salam readers...
Meh meh meh meh...
Teruja sangat2 nak share petua ni...
Baru terjadi semalam dan masih fresh, tu yang update lajuuu tu..supaya tak terlupa..hahaha

Semua tau kan skang Malaysia cuaca xmenentu..malam panas siang panas..so kat umah malam kami pun pasangla air-cond..kipas lagi..

Tup tup...sok pagi baby flu...nafas start berbunyi..alahai anak...tak selesa nya nampak dia bernafas..tp xde hingus yang kuar..dok mikir cam mana nak kuarkan or kurangkan nafas yang berbunyi tu..baby patutnya muntahkan keluar mukus or run nose kan..

So husband pun google2 la...
Ada yang kata letak kunyit parut pada hidung, letak bawang..
Mula2 nak letak vicks macam kuat sgt pada baby..
Dunno efek dia nanti..so kami pilih yang guna bahan asli..
Jeng jeng..nampak tak apa yang kami letak..
BAWANG MERAH + ASAM JAWA +MINYAK KAYU PUTIH (yang ni tambahan, hehe)

Alhamdulillah menjadi..Dalam kurang 2 jam kitorg letak then nafas nmpk makin ok, makin selesa..alhamdulillah..

So cer try..hihi

Wednesday, 19 February 2014

Zahraa's 6th birthday!

Salam readers...
Sebenarnya dah out-dated dah entry ni..hehe.
Birthday anak sulong merangkap anak pompuan tunggal merangkap princess kesayanganku merangkap jiwa raga keperempuanan ku..ngehehehe
Dah lepas pun..
14 Februari lepas..woo woo woo....mesti ada yang kata...'wow!valentine's girl'..
Sorry sikit eh...maknyer xnak okay!bukan xnak apa..xnak Zahraa igt birthday dia jatuh pada hari spesel lak..hari valentine's yang mana muslim x sambut...
Ni la cabaran jadi mak..disebabkan teacher2 dia pun dok sebut2 'valentine's girl bla bla bla..'..dia pun tya...hadooiiii...
Jenusss tau mak dia...

Ok back to sambutan...buntu gak kitorg nak cari hadiah apa untuk Zahraa kali ni..baru umur 6 thn..tp kitorg dah bingung..toys..jangan kata la..memang dah banyak sangat dah..buku..hmmm...pun sama..hari2 lain pun boleh bagi kan..
Diskas gak la ngan en suami..
Antara choice yang kami plan nak bagi mulanya...
*big teddy..sebab dia dah tidur bilik sendiri, kunun untuk buat teman tidur dia...tapi..........
*kamus..sebab...dia minat buat karangan dan selalu tanya maksud new word dan how to spell new word yang dia discover...tpi...errr...cam awal sangat nak bagi..(lagipun cam buku..xnampak spesel lak)
*diary..hmmm..sebab dia suka menulis dan lekat dan express feeling dia melalui lukisan..so mungkin dia minat kalo bagi diary yang fancy2 sket...tapi......

Banyak lagi..
Husband dah hadiahkan meja study in advance..dalam 2 minggu awal..hahah..takkan nak balut riben smula kan...

Hmm...so at last..sy tingat yang sis wardina safiyyah pernah bg amna anak dia something precious..kata2 motivasi cth..amna is 7, never forget solat...
Trusla termotivasi...
Akhirnya idea nak printkan dan framekan 'magic words' yang dia boleh ingat sampai bila2...
Then we choose..
*
*
*
*
*
' A family that prays and plays together, stays together...'

Bukan kata dia sorang je yang akan terkesan..me as mak nyer pun terkesan..
Whenever sy igt kt2 tu..sy akan cuba find a time to play with them dengan benda2 baru..huuu..
Thanks sis wardina..

Apa reaksi Zahraa...
Ini pun suspen jugak..yela..budak 6 tahun...mungkjn belum cukup matang utk faham kata2 nasihat or kata2 semangat cam ni kan..
Jeng jeng jeng...
And
*
*
*
Good girl Zahraa!!dia suka!!
Dia letak atas meja study dia lepas tu...

Design dah tentula my husband punyer kije..
Hmmm...sweet pulak rasa...
Nape saya terdorong nak bagi kata2 cam ni..
Sebabbb...
One fine day..sy saje tya Zahraa..'Zahraa cuba baca these 10 things kids like most (dari satu poster)
Then dia kata..dia suka yang point no.10..iaitu...
'I like when u leave a message in my lunch bag or on my desk'...

Hehe..jiwang pulak anak dara aku ni..hahahahah
So itula nak dijadikan cerita...
Ada jugak la hadiah2 lain utk dia selain yang ini..
Tahun depan terpaksa pening lagi nak bagi apa..
Mungkin apa yang listed kat atas tu kiv tahun depan kot...
Love u Zahraa...

Monday, 17 February 2014

Pandora ooo..pandora...fenomena apakah ini....??

Salam readers..

Pernah dengar pasal Pandora...
Jalan2 di Alamanda..ternampak la kedai Pandora ni..
Dia macam gelang yang uols leh pilih nak batu apa ikut ur mood etc..
Mula2 igtkan apa la itu pandora..sampai ada yang sanggup buat pandora yang xoriginal..heh
Ramai ke peminat pandora ni sampai ada yang ciplak!la ni semua benda orang nak ciplak kan..dari design tudung, beg jenama jangan nak kata la memang ramai yang ciplak,..ni gelang ala2 silver yang ada batu pun ada yang nak ciplak..

So sy google2 la gambar Pandora koleksi ni..mak aiiiiii..kalo cantik cam gini..sy pun nak terjebak sekali laaaaaa...ini 2 design yang sampai bg sy termimpi2..


Tapi ni pun kira sy xabes lagi google..baru tgk gambar online blum pernah jejak masuk lagi kedai pandora ni..haishh...agak2 berapa eh gelang pandora niiiiii.....
Tingin nak jugak satu..cewah!
Mimpi la dulu pandora ni...hehe
Cantik kan...cantik kan....
Oh!Pandora...jom mimpi dulu..♡♡♡

Saturday, 15 February 2014

Jamu kunyit oooooo jamu!

Salam all..

Teringat nak share satu resipi jamu air kunyit ni ha..
Al-maklumla..bibik sy ni serba boleh..kalo ada pokok herba belakang umah ni konpem bermacam-macam jamu yang dibuatnya..
Bagus jugak..sy ni kan berpantang sendirik, ada orang tolong jagakan tambah2 buat jamu lagi...haha..memang best..alhamdulillah rezeki kan..
Layanz dulu gambar jamu air kunyit ni..
  
Amacam..??
Agak-agak boleh telan tak...???hahah
Seyesly saya tak pernah pun minum air kunyot ni walaupun ada kengkawan yang biasa mak diorg sediakan masa berpantang..mungkin belah2 arwah mak sy xbuat kot cam gini..
Kenapa kunyit...?
Erm...kalo nak ikutkan bibik ckp (ai cewah!dgr nasihat dr bibik la pulak!..hahah..xpe..benda baik apa salahnya kan...)..banyak khasiat kunyit ni sebenarnya..
Terutama untuk luka dalaman..memang kunyit biasanya digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan juga banyak digunakan untuk kesihatan dan kecantikan kulit!
Woo hooo!!kulit cantikkkkk..???
Pompuan ni kalo dengar pasal kulit cantik je kan..mula la sanggup apa saja...hahhah
Mula la aku terbayang-bayang wajah artis-artis indon dlm sinetron tu yg kulit diorg shantik2 belaka..
Perasan tahap gaban la kunun nak kulit shantik cam tu..jangan harap la cik kinot!hahah..cuma boleh la start jaga2 kan sebab dah masuk 30 series dah ni...heheh
Kalo ada sesapa sanggup minum kunyit ni kan..meh meh sy share cam mana nak buat..very the easy!petik jari jer...

Bahan- bahan nya...mestilah..ibu kunyit ( guma dalam 5-6 ketul kay untuk pekat)
Parut ibu kunyit ni...sampai dapat hasil parutannya...pastu campurkan air suam dan masukkan dalam 1 sudu makan asam jawa..gaul2 asam jawa tu sampai sebahagiannya larut dalam air kunyit tu..
Taraaaaa...then..tapissss..dah boleh minum...

Mula2..sy pun picit hidung kuat2, tarik nafas bagai sebab takut nak minum habaq mai!
Tapi...dah biasa sehari sekali atau 2 hari sekali minum...dah jadi biasa jelah..walaupun terasa sedang menggoreng ayam or ikan kunyit dalam mulut!!!!!kahkahkah

Jangan tak tau..anak dara kecik sy pun minum tau!si Zahraa tu..sebab apa dia sanggup minum...???
Sebabbbb mak dia umpan...nak cantik tak!!??
Hehe..trus la sanggup!

Bahaya tak budak2 minum...??
Tidak selagi ianya bukan minuman yang ada campur pewarna tambahan atau perasa tambahan..ini semua kan guna bahan asli insyaAllah..

Sy ada kawan tau masa kat tempat kerja lama...dia mmg cantik..kulit dan badan dia pun terjaga..mula2 segan nak tanya rahsia apa dia pakai skincare ka etc..rupa2nya..dia kata dia amalkan minum jamu ni sejak kecik lagi!!wow wow...x sangka kan..itu yang terinspired jugak tu dan termotivate jugak nak telan jamu ni walau dah tua2..
Hehe

Okay..jangan lupa cer try nanti na...jom cantik bersama-sama!!!

Tuesday, 11 February 2014

Budget 2014 ms keynote!

Salam readers..

Mata ni dah nak lelap la sangat2...tapi tingat nak update satu benda ni..
Pasal pas tiket bulanan utk ERL tu lerrr..

Ok..masa report duty ritu aku tgh berpantang hari ke-28..badan memang la segar..tapi kena jaga jugak dalaman tu cik kinot oi...
So memandangkan nak kena report duty..hubby sanggup nak hantar ke HKL sebab masa tu aku bengong2 gak mana stesen monorail, laluan dia dan blum pandai budget lagila..
Time balik..aku offer utk balik naik public transport coz nak budget time & opkoss budget bulan2 spend..
Dari stesen chow kit monorail nak ke KL sentral kena caj RM2.50..so pergi balik dalam RM5
Dari monorail nak ke Putrajaya aku amek ERL..kalo x amek pass tiket bulanan tu dalam RM9.50 sehala, pergi balik...perghhhhh!RM19.00

Kalo total up semua sehari spend utk public transport pi keja dalam RM 24.00 × 20 days = RM480..haishh..xleh jadi ni...x berbaloi dengan minyak lagi dari umah nak ke Putrajaya sentral + parking caj lagi (so far lum kena byran yang parking luar tu)...

So usha2 la pass tiket bulanan tu...nampak cam murah sikkiiittttttt jeeeerrr la..
Murah dalam RM 60 je pun...
Okay la kot..
Ini yang nak kena masuk dalam budget 2014 ms kinot ni..
Redha la..duit pun pinjaman gak kan dari super Bank Allahurabbi..(mood pasrah..)

Oh,dari segi time pulak..dari opis nak ke stesen monorail jalan kaki dalam 15 min..tunggu train dari Chow Kit ke KL Sentral dalam 30 min gak la..pastu jalan kaki ke stesen ERL dan sampai ke Putrajaya Sentral dalam 30 min gak la..
Kat sini la cik kinot kena catch masa dan budget btoi2..kalo tak punch kad akan meraahhh jer..hahahah

Nite all...

Monday, 10 February 2014

Mood happy!!Kelas Renang utk Zahraa & Arman!

Salam readers..

MasyaAllah..happynya hati mak ni nak habaq mai...
Bukan apa..happy satu sebab dah dekat nak abes pantang..(kikiki..x sabo nak drive ke sana ke mari)
Pastu..bila dah panjang kaki, bolehlah maknyer jalankan semua 'to-do list' yang dah lama bersarang kat kepala ni...
Bukan maknyer x harap pada papanyer..hehe..tapi xnaklah nyusahkan dia..(wah..kedengaran seperti isteri solehah plak aku ni)

Okeh..last Ahad..aku mmg dh sms pada admin Mykite2u.com utk hantar Zahraa & Arman ke trial class renang la..sebab ya Allah..lama sangat dah tertangguh..maknyer xboleh la buat lambat2 ni..hehe
So booked trial jam 11 am mulanya..tp bila dpt sms reply dr admin mykite2u.com, rupanya tempat baru je pindah.....dulunya di Marina Putrajaya atau orang panggil Pusat Maritim, dekat2 dengan pameran Dinosaur tu..
Rupanya tempat lama tgh direnovate..
So bertukar la kejap, mungkin dalam sbulan dua kot kan..ke leisure pool di Palm Garden Hotel sebelah IOI Marriot Hotel yang mewah tu...
Disebabkan leisure pool tu open x berbumbung, so takut jam 11 am tu panas lak karang, so aku tukar ke jam 10 am..
Okay..kalau nak tahu pasal bayaran...utk byran masuk pool RM 7/entry so dpt skali towel dan locker ( weekdays) tp kalo nak datang leisure2 weekend..bayaran masuk pool RM9...korang mainlah sampai malam..hehe
Tapi admin mykite2u.com ni dah deal ngan pihak hotel..so utk students byran pool jd RM 25 je sbulan..penggunaan unlimited cewah!yang ni memang korang mainlah pool tu puas2..hahahah

Okay..tu br byran pool wokkay..
Ini byran bulanan kelas renang RM 100/px..
Kalo hantar 3 orang anak ke atas br dpt diskaun okkay..

Ni gambar budak2 ni 1st day, 1st time dgn coach..
Day 1 biasalah belajar breathing dulu kalo x silap...(ceh!mak dia xpandai langsung berenang, harapkan anak blajar utk save maknyer kalo lemas, hahaha)





Coach nye pun nampak ok..
Untuk 1st day..1st time..sonok aku tgk budak2 ni blaja..Zahraa dapatla sikit2 teknik breathing tu..Arman macam takut2 jugak bila suh bubble dalam air..haha..kalo maknyer jadi student agak2 maknyer sinky kat dalam air dah..hahahah

Sape2 yang mencari kelas renang utk kanak-kanak or nak register kelas boleh ke mykite2u.com..sana ada form..kalo nak trial dulu just note kat dalam textbox tu..
Boleh pilih masa Sabtu ke Ahad..
Sabtu kelas jam 10 am dan 11 am..
Kalo Ahad start awal jam 8 am, 9 am, 10 am dan 11 am..
So pilih la ikut kesesuaian jadual memasing...


Tuesday, 4 February 2014

Jatuh cinta dengan babywearing!!

Salam readers...
Dulu seyes aku xpernah dgr pasal babywearing ni..mula terjebak masa tu dok tengok bibik ngendong Muadz (time tu Muadz lum setahun lagi...dlm 6 bulan ke atas la)...
So..bila dok layanz fb, dok tengok ada member2 dah start pakai babywearing ni la..
Aku pun pi la visit MLO (moms little one) kat Seri Kembangan...kebetulan tengah sale! (Aku ni slalu bernasib baik, asal pegi je tgh sale!hahahah)
So, belek punya belek..dengan keramahan staff dia masa tu..terjebak jugakla aku membeli babywearing ni brand 'Boba Wrap'..
Ok..skit pasal review brand ni..ok..kain dia sgt lembut pada baby la..tp stretchable...so kl baby tu terlalu berat, macam xselesa skit la..utk baby 4 mos ke atas blum capai 10kg aku rasa ok lagi..mmg kain dia ringan...
Cara nak pakai...staff kat situ ada ajar..
Aku ada amek video..tp malangnya..hp lama kan dah hilang...nway, korang boleh je belajar dari utube..byk gak org demonstrate cara nak pakai...
Baby pun selesa sebab kain dia lembut..
Yang best jugak..aku suka kaler range dari Boba Wrap ni..kaler dia mmg nampak cantik la..xlusuh..dan dia ada bag jugak..
Aku juga sempat try yang jenis Bebe Sachi ni..
Yang ni lebih mahal la..dalam RM 300++
Tapi yela..kain dia mmg lain skit..lebih tahan lasak..kain pun x stretchable macam Boba Wrap tadi..mungkin utk baby yang lebih besar dan berat sangat sesuai..sebab nanti xdela melorot ke bawah..hehe (faham ka...???)
Yang ni aku KIV nak beli bila baby dah besar skit...hehe..
Asalnye beli utk Muadz..tp nampaknya skang milik Hamza!!♡♡
Ok, ni contoh cemana jadinya bila guna utk newborn (ada dlm utube cara2 nak pakai)..btw, need support pada kepala baby tu masa jalan, saje utk kurangkan goyang2...


Monday, 3 February 2014

Rindu pada 'NOTE II' ku yang hilang.......

Salam readers...
Owh...akibat kelalaian diri sendiri...
Memang sgt lalai..xsalahkan sape2..
Nak dijadikan cerita..setiap pagi masa ngandung dulu..mesti naik cafe hosp..beli breakfast..mana boleh ibu mengandung tak makan kan...kenala makan...
Satu tabiat aku ni...suka la bawa hp pi mana2 pun..
Boleh pulak pagi tu masa amek kuah roti jala, aku letakkan hp kat atas meja buffet tu..pastu amek lauk..bungkus..trus gi bayar...lupa trus pasal hp...
Balik opis..makan lah aku roti jala tu..sampai langsung xigt nak check mana hp...
Dah habis makan..pakai white coat konon nak naik wad la..pastu baru tingat mana lak aku letak hp...
Alamak!!!(sambik tepuk dahi!!l tertinggal kat meja buffet kat cafe!!!
Opismate aku try call..mentara aku berlari lah naik ke cafe...masih mengharap ada hambaAllah yang baik yang akan jumpa hp note 2 pink aku tu!!!!
Sampai cafe aku tgk dah xde kat atas meja buffet tu..aku pun tya la kat adik kaunter tu..sebabkan staf sana..dia mmg kenai aku..tp dia kata xdak sape pun yg serahkan hp kat kaunter...
Huuuuuu...mesti dh ada org kebasssssss!!
Balik opis dlm keadaan yg sgt sedihhhhhhh..aku tya opismate aku yg try call...dia kata dh selamat masuk voicemail...
Hmmmm...mmg standard la kan..kalo hp hilang..pastu bila try call balik xdpt, masuk voicemail..mmg orang tu xde niat nak passkan balik..konpem kena kebasss....
Sangat sedih haritu..mmg mood hilang habessssla
Aku ni agak terduduk dan terkesima jugakla...ni kira 1st time barang berharga hilang...
Aku tak kisah hp tu....
Tapiiiiiiii.....
Tolong bg balik semua gambar2 dan video2 anak aku kat dalam tuuuu.....uwaaaaaaa!!!
Sangat berharga okay...!
Video anak dpt 1st step berjalan..
Gambar2 anak2 perform atas stage...
Gambar...video....
Habessss semua.....
Harini..tiba2 rindu pada hp lama...nak balik gambar tuuuuu!!!

Pengajaran!
-kl dh byk gmbr & video dlm hp..cepat2 la pindhkan ke laptop ke cuci ke...huuu
-sangkut hp kt leher..hehehe..takla..takperlu bw hp pi cafe..dlm keadaan tgh lapar..mungkin boleh lupa barang berharga kita...hurmmm

Sekian, tamatlah riwayat note II pink yang limited edition tu...

Peminat Kain Cotton!!Calling!Calling!

Salam semua!!
Calling for peminat kain english cotton grade triple A!!
Sebabbbb...sy pun peminat kain cotton ni ha...
Pernah buat kije gila jugakla..time jalan2 kat nilai 2 tahun lepas..bukan niat nak beli kain pun..just jalan2..tgk kayu jati, produk rotan..tiba2 terlalu pulak kat kedai kain cotton ni...
Spesis suka shopping la katakan...asal nampak jer berkenan..asal berkenan je nampak, eh!hehehe
Belek punya belek..tudddiiiiiaaaaa...amek 12 pasang trus!terkejut la en.suami@housemate ku...hehehe
So..lepas pada tu..kena la puasa dari beli kain...dah selamat buat baju semua..tupun xsemua sempat pakai lagi sebab lepas tu ngandung bla bla bla..
Okay..bila mai crazy hobby aku ni..aku pun start la nak share kain cotton yang shantik2 dengan uols...
Ni ada few pilihan..sgt cantik okay..kain dia xmengecut bila dicuci..tebal dan xjarang..ni kualiti kain baikkkk punyerr..
Sape2 berkenan leh pm me ok..
Harga super jimat utk pembaca blog ni..
Raya dah dekat ni...pejam celik pejam celik..dah puasa karang...baik korang beli kain siap2..gi tempah..
Layanssszzzz...








 





Amalan men'tahnik' pada bayi

Salam all..
Sedikit perkongsian pasal amalan men'tahnik' pada bayi baru lahir...
Bukan apa...saja tiba2 teringat..hehe

Okay, bagi sesaper yang blum tahu apa itu tahnik..?meh..baca sini..I copy paste saja..

“Tahnik ialah mengunyah sesuatu kemudian meletakkan/memasukkannya ke mulut bayi, lalu menggosok-gosokkan ke langit-langit mulutnya. Dilakukan demikian kepada bayi agar supaya ia terlatih terhadap makanan dan untuk menguatkannya. Dan yang patut dilakukan ketika mentahnik hendaklah mulut bayi tersebut dibuka sehingga sesuatu yang telah dikunyah masuk ke dalam perutnya. Dan yang lebih utama ketika mentahnik ialah dengan kurma kering (tamr). Jika tidak mudah mendapatkan kurma kering (tamr), maka dengan kurma basah (ruthab). Dan kalau tidak ada kurma dengan sesuatu yang manis dan tentunya madu lebih utama dari yang lainnya (kecuali kurma).”(Fathul Bari, 9:558, Darul Ma’rifah, Beirut, 1379 H, syamilah)

Himah tahnik adalah agar yang paling pertama masuk di perut bayi adalah sesuatu yang manis dan ketika itu berdoa mengharapkan keberkahan.

Kali ni, Hamza tersangatlah bertuah..sebab dia dapat ditahnik oleh seorang ulama yang sgt kitorg kagumi...
Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid...


Nak dijadikan cerita..pada hari ke-7 Hamza dilahirkan, sepatutnya banyak perkara2 sunat yang kami patut buat...tapi sebab kesuntukan masa..
Kebetulan hari ke-7 tu jatuhnya pada Maulid Nabi..masyaAllah..
Kebetulan jugaklah malam tu Habib Ali Zainal Abidin Al-Hamid ada ceramah kat Masjid Saujana Utama, Sg Buloh..so apalagi..??terus kejar la yop!
Maknye..konpemla ikut skali..takpelah langgar pantang kejap demi habib, hehe
Ikut pun dok dalam keta sajala...
Bila kami dpt tau mana habib ada ceramah malam tu, terus aku siapkan perkakas untuk bertahnik macam kat bawah ni..


So, kami sampi kt masjid tu elok-elok nak masuk waktu maghrib, nasib baikceramah start lepas maghrib, bukan lepas isyak...kalo lepas isyak, mau perut maknyer masuk angin, heh!
So, lepas habis ceramah, husband kebetulan dapat mendekati Habib, dan Habib masih ingat lagi husband sebab diorang pernah dalam kumpulan umrah skali, alhamdulillah....Allah dah permudahkan segala urusan malam tu...
Nak menangis jugakla air mata terharu maknyer ni sbb dapat ditahnik oleh ulama, masyaAllah...
Heheh..