Posts

Showing posts from February, 2014

Nuffnang Ads

Finally..Owned a property!

Image
Salam readers..
Hehehe
Hehehe
Ntah nak cakap gembira ke tak..hehe..
Sebenarnya bukanlah sy minat sgt nak memiliki property sendiri..cukup kot dengan apa yg dah ada sekarang ni..
Tp atas dorongan en.suami dan memikirkan biz yang ada di sini, dan kena pulak lokasi yang bagus kan..why not!?lagipun, xpernah lagi buat loan perumahan..
(Sejujurnya..i don't have any...rumah ke kereta ker..itu semua nama suami..ada orang kata 'haish...kita ni pompuan kena ada gak property..pompuan ni bukan apa..senang kena buang..')
What..???
NO!NO!NO!
Mintak2 simpang la benda2 x elok ni..hihihi
Ni bukan tujuan utama sy beli umah tau..
Yela kan..dah ada keistimewaan loan kerajaan..apa salahnya guna..lagipun harga rumah makin meningkat..
So..mulanya en.suami yang survey..next day tu baru la sy follow..
Kat mana? Kat mana?
Di Senawang jugak la...Garden Villa kat Pusat Bandar Senawang Park City..
Hmm...
Ni apartment..
Design..?
Ye..bila dah pi tgk showhouse sekali ngan interior design dia kan..konpe…

Bagaimana nak hilangkan selsema pada bayi...???

Image
Salam readers...
Meh meh meh meh...
Teruja sangat2 nak share petua ni...
Baru terjadi semalam dan masih fresh, tu yang update lajuuu tu..supaya tak terlupa..hahaha

Semua tau kan skang Malaysia cuaca xmenentu..malam panas siang panas..so kat umah malam kami pun pasangla air-cond..kipas lagi..

Tup tup...sok pagi baby flu...nafas start berbunyi..alahai anak...tak selesa nya nampak dia bernafas..tp xde hingus yang kuar..dok mikir cam mana nak kuarkan or kurangkan nafas yang berbunyi tu..baby patutnya muntahkan keluar mukus or run nose kan..

So husband pun google2 la...
Ada yang kata letak kunyit parut pada hidung, letak bawang..
Mula2 nak letak vicks macam kuat sgt pada baby..
Dunno efek dia nanti..so kami pilih yang guna bahan asli..
Jeng jeng..nampak tak apa yang kami letak..
BAWANG MERAH + ASAM JAWA +MINYAK KAYU PUTIH (yang ni tambahan, hehe)

Alhamdulillah menjadi..Dalam kurang 2 jam kitorg letak then nafas nmpk makin ok, makin selesa..alhamdulillah..

So cer try..hihi

Zahraa's 6th birthday!

Image
Salam readers...
Sebenarnya dah out-dated dah entry ni..hehe.
Birthday anak sulong merangkap anak pompuan tunggal merangkap princess kesayanganku merangkap jiwa raga keperempuanan ku..ngehehehe
Dah lepas pun..
14 Februari lepas..woo woo woo....mesti ada yang kata...'wow!valentine's girl'..
Sorry sikit eh...maknyer xnak okay!bukan xnak apa..xnak Zahraa igt birthday dia jatuh pada hari spesel lak..hari valentine's yang mana muslim x sambut...
Ni la cabaran jadi mak..disebabkan teacher2 dia pun dok sebut2 'valentine's girl bla bla bla..'..dia pun tya...hadooiiii...
Jenusss tau mak dia...

Ok back to sambutan...buntu gak kitorg nak cari hadiah apa untuk Zahraa kali ni..baru umur 6 thn..tp kitorg dah bingung..toys..jangan kata la..memang dah banyak sangat dah..buku..hmmm...pun sama..hari2 lain pun boleh bagi kan..
Diskas gak la ngan en suami..
Antara choice yang kami plan nak bagi mulanya...
*big teddy..sebab dia dah tidur bilik sendiri, kunun untuk buat teman ti…

Pandora ooo..pandora...fenomena apakah ini....??

Image
Salam readers..

Pernah dengar pasal Pandora...
Jalan2 di Alamanda..ternampak la kedai Pandora ni..
Dia macam gelang yang uols leh pilih nak batu apa ikut ur mood etc..
Mula2 igtkan apa la itu pandora..sampai ada yang sanggup buat pandora yang xoriginal..heh
Ramai ke peminat pandora ni sampai ada yang ciplak!la ni semua benda orang nak ciplak kan..dari design tudung, beg jenama jangan nak kata la memang ramai yang ciplak,..ni gelang ala2 silver yang ada batu pun ada yang nak ciplak..

So sy google2 la gambar Pandora koleksi ni..mak aiiiiii..kalo cantik cam gini..sy pun nak terjebak sekali laaaaaa...ini 2 design yang sampai bg sy termimpi2..


Tapi ni pun kira sy xabes lagi google..baru tgk gambar online blum pernah jejak masuk lagi kedai pandora ni..haishh...agak2 berapa eh gelang pandora niiiiii.....
Tingin nak jugak satu..cewah!
Mimpi la dulu pandora ni...hehe
Cantik kan...cantik kan....
Oh!Pandora...jom mimpi dulu..♡♡♡

Jamu kunyit oooooo jamu!

Image
Salam all..
Teringat nak share satu resipi jamu air kunyit ni ha.. Al-maklumla..bibik sy ni serba boleh..kalo ada pokok herba belakang umah ni konpem bermacam-macam jamu yang dibuatnya.. Bagus jugak..sy ni kan berpantang sendirik, ada orang tolong jagakan tambah2 buat jamu lagi...haha..memang best..alhamdulillah rezeki kan.. Layanz dulu gambar jamu air kunyit ni.. Amacam..?? Agak-agak boleh telan tak...???hahah Seyesly saya tak pernah pun minum air kunyot ni walaupun ada kengkawan yang biasa mak diorg sediakan masa berpantang..mungkin belah2 arwah mak sy xbuat kot cam gini.. Kenapa kunyit...? Erm...kalo nak ikutkan bibik ckp (ai cewah!dgr nasihat dr bibik la pulak!..hahah..xpe..benda baik apa salahnya kan...)..banyak khasiat kunyit ni sebenarnya.. Terutama untuk luka dalaman..memang kunyit biasanya digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan juga banyak digunakan untuk kesihatan dan kecantikan kulit! Woo hooo!!kulit cantikkkkk..??? Pompuan ni kalo dengar pasal kulit cantik je …

Budget 2014 ms keynote!

Image
Salam readers..

Mata ni dah nak lelap la sangat2...tapi tingat nak update satu benda ni..
Pasal pas tiket bulanan utk ERL tu lerrr..

Ok..masa report duty ritu aku tgh berpantang hari ke-28..badan memang la segar..tapi kena jaga jugak dalaman tu cik kinot oi...
So memandangkan nak kena report duty..hubby sanggup nak hantar ke HKL sebab masa tu aku bengong2 gak mana stesen monorail, laluan dia dan blum pandai budget lagila..
Time balik..aku offer utk balik naik public transport coz nak budget time & opkoss budget bulan2 spend..
Dari stesen chow kit monorail nak ke KL sentral kena caj RM2.50..so pergi balik dalam RM5
Dari monorail nak ke Putrajaya aku amek ERL..kalo x amek pass tiket bulanan tu dalam RM9.50 sehala, pergi balik...perghhhhh!RM19.00

Kalo total up semua sehari spend utk public transport pi keja dalam RM 24.00 × 20 days = RM480..haishh..xleh jadi ni...x berbaloi dengan minyak lagi dari umah nak ke Putrajaya sentral + parking caj lagi (so far lum kena byran yang parking lu…

Mood happy!!Kelas Renang utk Zahraa & Arman!

Image
Salam readers..

MasyaAllah..happynya hati mak ni nak habaq mai...
Bukan apa..happy satu sebab dah dekat nak abes pantang..(kikiki..x sabo nak drive ke sana ke mari)
Pastu..bila dah panjang kaki, bolehlah maknyer jalankan semua 'to-do list' yang dah lama bersarang kat kepala ni...
Bukan maknyer x harap pada papanyer..hehe..tapi xnaklah nyusahkan dia..(wah..kedengaran seperti isteri solehah plak aku ni)

Okeh..last Ahad..aku mmg dh sms pada admin Mykite2u.com utk hantar Zahraa & Arman ke trial class renang la..sebab ya Allah..lama sangat dah tertangguh..maknyer xboleh la buat lambat2 ni..hehe
So booked trial jam 11 am mulanya..tp bila dpt sms reply dr admin mykite2u.com, rupanya tempat baru je pindah.....dulunya di Marina Putrajaya atau orang panggil Pusat Maritim, dekat2 dengan pameran Dinosaur tu..
Rupanya tempat lama tgh direnovate..
So bertukar la kejap, mungkin dalam sbulan dua kot kan..ke leisure pool di Palm Garden Hotel sebelah IOI Marriot Hotel yang mewah tu...
Diseb…

Jatuh cinta dengan babywearing!!

Image
Salam readers...
Dulu seyes aku xpernah dgr pasal babywearing ni..mula terjebak masa tu dok tengok bibik ngendong Muadz (time tu Muadz lum setahun lagi...dlm 6 bulan ke atas la)...
So..bila dok layanz fb, dok tengok ada member2 dah start pakai babywearing ni la..
Aku pun pi la visit MLO (moms little one) kat Seri Kembangan...kebetulan tengah sale! (Aku ni slalu bernasib baik, asal pegi je tgh sale!hahahah)
So, belek punya belek..dengan keramahan staff dia masa tu..terjebak jugakla aku membeli babywearing ni brand 'Boba Wrap'..
Ok..skit pasal review brand ni..ok..kain dia sgt lembut pada baby la..tp stretchable...so kl baby tu terlalu berat, macam xselesa skit la..utk baby 4 mos ke atas blum capai 10kg aku rasa ok lagi..mmg kain dia ringan...
Cara nak pakai...staff kat situ ada ajar..
Aku ada amek video..tp malangnya..hp lama kan dah hilang...nway, korang boleh je belajar dari utube..byk gak org demonstrate cara nak pakai...
Baby pun selesa sebab kain dia lembut..
Yang best jug…

Rindu pada 'NOTE II' ku yang hilang.......

Salam readers...
Owh...akibat kelalaian diri sendiri...
Memang sgt lalai..xsalahkan sape2..
Nak dijadikan cerita..setiap pagi masa ngandung dulu..mesti naik cafe hosp..beli breakfast..mana boleh ibu mengandung tak makan kan...kenala makan...
Satu tabiat aku ni...suka la bawa hp pi mana2 pun..
Boleh pulak pagi tu masa amek kuah roti jala, aku letakkan hp kat atas meja buffet tu..pastu amek lauk..bungkus..trus gi bayar...lupa trus pasal hp...
Balik opis..makan lah aku roti jala tu..sampai langsung xigt nak check mana hp...
Dah habis makan..pakai white coat konon nak naik wad la..pastu baru tingat mana lak aku letak hp...
Alamak!!!(sambik tepuk dahi!!l tertinggal kat meja buffet kat cafe!!!
Opismate aku try call..mentara aku berlari lah naik ke cafe...masih mengharap ada hambaAllah yang baik yang akan jumpa hp note 2 pink aku tu!!!!
Sampai cafe aku tgk dah xde kat atas meja buffet tu..aku pun tya la kat adik kaunter tu..sebabkan staf sana..dia mmg kenai aku..tp dia kata xdak sape pun yg …

Peminat Kain Cotton!!Calling!Calling!

Image
Salam semua!!
Calling for peminat kain english cotton grade triple A!!
Sebabbbb...sy pun peminat kain cotton ni ha...
Pernah buat kije gila jugakla..time jalan2 kat nilai 2 tahun lepas..bukan niat nak beli kain pun..just jalan2..tgk kayu jati, produk rotan..tiba2 terlalu pulak kat kedai kain cotton ni...
Spesis suka shopping la katakan...asal nampak jer berkenan..asal berkenan je nampak, eh!hehehe
Belek punya belek..tudddiiiiiaaaaa...amek 12 pasang trus!terkejut la en.suami@housemate ku...hehehe
So..lepas pada tu..kena la puasa dari beli kain...dah selamat buat baju semua..tupun xsemua sempat pakai lagi sebab lepas tu ngandung bla bla bla..
Okay..bila mai crazy hobby aku ni..aku pun start la nak share kain cotton yang shantik2 dengan uols...
Ni ada few pilihan..sgt cantik okay..kain dia xmengecut bila dicuci..tebal dan xjarang..ni kualiti kain baikkkk punyerr..
Sape2 berkenan leh pm me ok..
Harga super jimat utk pembaca blog ni..
Raya dah dekat ni...pejam celik pejam celik..dah puasa …

Amalan men'tahnik' pada bayi

Image
Salam all..
Sedikit perkongsian pasal amalan men'tahnik' pada bayi baru lahir...
Bukan apa...saja tiba2 teringat..hehe

Okay, bagi sesaper yang blum tahu apa itu tahnik..?meh..baca sini..I copy paste saja..

“Tahnik ialah mengunyah sesuatu kemudian meletakkan/memasukkannya ke mulut bayi, lalu menggosok-gosokkan ke langit-langit mulutnya. Dilakukan demikian kepada bayi agar supaya ia terlatih terhadap makanan dan untuk menguatkannya. Dan yang patut dilakukan ketika mentahnik hendaklah mulut bayi tersebut dibuka sehingga sesuatu yang telah dikunyah masuk ke dalam perutnya. Dan yang lebih utama ketika mentahnik ialah dengan kurma kering (tamr). Jika tidak mudah mendapatkan kurma kering (tamr), maka dengan kurma basah (ruthab). Dan kalau tidak ada kurma dengan sesuatu yang manis dan tentunya madu lebih utama dari yang lainnya (kecuali kurma).”(Fathul Bari, 9:558, Darul Ma’rifah, Beirut, 1379 H, syamilah)

Himah tahnik adalah agar yang paling pertama masuk di perut bayi adalah sesuat…