Saturday, 15 February 2014

Jamu kunyit oooooo jamu!

Salam all..

Teringat nak share satu resipi jamu air kunyit ni ha..
Al-maklumla..bibik sy ni serba boleh..kalo ada pokok herba belakang umah ni konpem bermacam-macam jamu yang dibuatnya..
Bagus jugak..sy ni kan berpantang sendirik, ada orang tolong jagakan tambah2 buat jamu lagi...haha..memang best..alhamdulillah rezeki kan..
Layanz dulu gambar jamu air kunyit ni..
  
Amacam..??
Agak-agak boleh telan tak...???hahah
Seyesly saya tak pernah pun minum air kunyot ni walaupun ada kengkawan yang biasa mak diorg sediakan masa berpantang..mungkin belah2 arwah mak sy xbuat kot cam gini..
Kenapa kunyit...?
Erm...kalo nak ikutkan bibik ckp (ai cewah!dgr nasihat dr bibik la pulak!..hahah..xpe..benda baik apa salahnya kan...)..banyak khasiat kunyit ni sebenarnya..
Terutama untuk luka dalaman..memang kunyit biasanya digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan juga banyak digunakan untuk kesihatan dan kecantikan kulit!
Woo hooo!!kulit cantikkkkk..???
Pompuan ni kalo dengar pasal kulit cantik je kan..mula la sanggup apa saja...hahhah
Mula la aku terbayang-bayang wajah artis-artis indon dlm sinetron tu yg kulit diorg shantik2 belaka..
Perasan tahap gaban la kunun nak kulit shantik cam tu..jangan harap la cik kinot!hahah..cuma boleh la start jaga2 kan sebab dah masuk 30 series dah ni...heheh
Kalo ada sesapa sanggup minum kunyit ni kan..meh meh sy share cam mana nak buat..very the easy!petik jari jer...

Bahan- bahan nya...mestilah..ibu kunyit ( guma dalam 5-6 ketul kay untuk pekat)
Parut ibu kunyit ni...sampai dapat hasil parutannya...pastu campurkan air suam dan masukkan dalam 1 sudu makan asam jawa..gaul2 asam jawa tu sampai sebahagiannya larut dalam air kunyit tu..
Taraaaaa...then..tapissss..dah boleh minum...

Mula2..sy pun picit hidung kuat2, tarik nafas bagai sebab takut nak minum habaq mai!
Tapi...dah biasa sehari sekali atau 2 hari sekali minum...dah jadi biasa jelah..walaupun terasa sedang menggoreng ayam or ikan kunyit dalam mulut!!!!!kahkahkah

Jangan tak tau..anak dara kecik sy pun minum tau!si Zahraa tu..sebab apa dia sanggup minum...???
Sebabbbb mak dia umpan...nak cantik tak!!??
Hehe..trus la sanggup!

Bahaya tak budak2 minum...??
Tidak selagi ianya bukan minuman yang ada campur pewarna tambahan atau perasa tambahan..ini semua kan guna bahan asli insyaAllah..

Sy ada kawan tau masa kat tempat kerja lama...dia mmg cantik..kulit dan badan dia pun terjaga..mula2 segan nak tanya rahsia apa dia pakai skincare ka etc..rupa2nya..dia kata dia amalkan minum jamu ni sejak kecik lagi!!wow wow...x sangka kan..itu yang terinspired jugak tu dan termotivate jugak nak telan jamu ni walau dah tua2..
Hehe

Okay..jangan lupa cer try nanti na...jom cantik bersama-sama!!!

7 comments:

  1. letak gula bagi manis boleh tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah Hanie, boleh aje..asam tu pun dh buat sedap sebenarnya..
      Heee pastikan hirup sekali je...nyummmmehh!

      Delete
  2. Asam jawa tu,guna yg dh proses masuk plastik

    ReplyDelete
  3. Untul anak dara brp kali sehari? Ur ank dara rahim dia n uzur tk terganggu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. HI Sis Suhaila..sy bagi anak dara sy minum try je..nak kata konsisten setiap hari tu takle..heheheh, sbb sy pun minum masa pantang ritu je..
      Tapi member start minum start primary skol lagi, no issue dengan period yang dia penah cite..:)

      Delete
  4. ade kata klu minum selalu cpt monopos..wallahualam..minum time pntg je..utk ank dara better minum pas abis piyet sebln skali je

    ReplyDelete