Sunday, 23 February 2014

Bagaimana nak hilangkan selsema pada bayi...???

Salam readers...
Meh meh meh meh...
Teruja sangat2 nak share petua ni...
Baru terjadi semalam dan masih fresh, tu yang update lajuuu tu..supaya tak terlupa..hahaha

Semua tau kan skang Malaysia cuaca xmenentu..malam panas siang panas..so kat umah malam kami pun pasangla air-cond..kipas lagi..

Tup tup...sok pagi baby flu...nafas start berbunyi..alahai anak...tak selesa nya nampak dia bernafas..tp xde hingus yang kuar..dok mikir cam mana nak kuarkan or kurangkan nafas yang berbunyi tu..baby patutnya muntahkan keluar mukus or run nose kan..

So husband pun google2 la...
Ada yang kata letak kunyit parut pada hidung, letak bawang..
Mula2 nak letak vicks macam kuat sgt pada baby..
Dunno efek dia nanti..so kami pilih yang guna bahan asli..
Jeng jeng..nampak tak apa yang kami letak..
BAWANG MERAH + ASAM JAWA +MINYAK KAYU PUTIH (yang ni tambahan, hehe)

Alhamdulillah menjadi..Dalam kurang 2 jam kitorg letak then nafas nmpk makin ok, makin selesa..alhamdulillah..

So cer try..hihi

No comments:

Post a Comment