Posts

Showing posts from 2015

Nuffnang Ads

Planetarium Negara..[ONE HOUR TRIP ONLY]

Image
Assalamualaikum sahabat...
Adeii..segan nak cerita..last minit plan pada hari Jumaat memang tak best kan..tambah-tambah kita perlukan sumbangan 'driver' dari tok laki heeee..masa pendek sikit la kalau nak berjalan hari Jumaat ni...
Takpa nak oi.. Kita intro saja pada anak-anak, mama papa pun tak pernah sampai lagi planetarium negara ni..
Waktu operasi 9.30pagi sampai 4.30 petang..kami plan nak dtg sini dari pagi lagi tapi kena setelkan beberapa keja papa dulu, jam 3.00 petang baru bertolak dari Seri Kembangan heeeee
Seperti biasa, kami beratur di kaunter tiket..rupanya jika nak lawat ruang pameran sahaja tak perlu bayar apa-apa..masuk adalah percuma!
Hanya kalau nak tonton movie perlu bayar RM6.00 untuk dewasa, kanak-kanak bawah 12tahun dikenakan bayaran RM4.00.
Tayangan movie apa??? Tertanya-tanya jugak kami ni.. Rupanya tayangan berkaitan dengan angkasa la..heeee dan tajuk tayangan mungkin berubah-ubah (sebab banyak cerita pasal angkasa yang kita tak ketahui)
Kali ni kami berkesempata…

Trip To Yakult..sooooo fun!

Image
Assalamualaikum sahabat..

Okay, actually aktiviti ni bulan lepas..
Kebetulan, masa Dietitians Day peringkat hospital lepas, yakult rep ada bukak booth..
Dan ada la letak forms, info sheet pasal yakult..
Selain dapat free minuman yakult kat booth tu, apa yang lebih menarik perhatian saya adalah info berkaitan 'LAWATAN KE KILANG YAKULT!!' AND IT'S FREE VISIT!!'

Sedikit info berkaitan free visit ni..
Memang kilang yakult ada satu je di Malaysia ni..
Dia akan bukak untuk any institusi yang nak datang visit kilang hanya pada hari Sabtu sahaja (dan ada tarikh-tarikh tertentu). Tidak semua hari Sabtu dia bukak untuk visit. Boleh katakan visit yang menyeronokkan lagi-lagi untuk preschoolers/ budak sekolah kan..

Perlu booking dulu of course so that dia boleh prepare staff yang akan entertain group/family/ personal visit ni..
Cara nak booking untuk visit kilang yakult...
Boleh ke website yakult.com.my
Then ke 'Our Service' dan pilih 'Factory Tour'..
Kat page tu b…

Santuari Penyu Cherating [ROADSCHOOLING]

Image
Assalamualaikum sahabat...

Unplanned visit..
Masih bercerita pasal aktiviti bulan lepas yang tak terupdate sekian lama...
Kami attend kenduri kahwin sepupu di Terengganu, tapi tidaklah berniat untuk bermalam di sana..
Kebetulan Mek Zahraa ada exam next Monday tu..(Mama ada bawa buku kot2 nak ulangkaji, heeeeee...kot kot kan...)

On the way balik, Papa singgah menta di sini...
Oh ya jugak...selama ni asyik lalu kawasan ni saja tapi tak pernah singgah masuk...

Santuari Penyu ni dipanggil juga sebagai pusat penerangan dan konservasi penyu Cherating..
Seperti muzium yang memelihara maklumat tentang penyu..(penyu juga merupakan haiwan terancam dan makin pupus <-- penting untuk inform anak-anak)

Apa yang ada di Santuari Penyu ni??
Jom tengok gambo ye.. Info dan map berkaitan kawasan penerangan santuari penyu ni..
Ruang pameran dan maklumat berkaitan pemuliharaan penyu.. 3D replika bagaimana telur penyu menetas dan anak-anak penyu yg super cute tu keluar dari kedalaman pasir di pantai utk mel…

Al-Amalulillah...Lirik jerr

Assalamualaikum sahabat...

Oh entry ni saya nak tulis lirik lagu ni jer buat simpanan..
Dolu2 masa kecik biasa dengar juga..tapi tak ingat kat mana..

Dtg ihtifal sekolah Zahraa ada pulak diorg nyanyi lagu ni as lagu rasmi...lirik dia kalau hayati betul2..wow, besar betul maksudnya...:)

Lirik lagu Al-Amalulillah...

Al'amal, al'amal, al'amalulillah 2x
Al'amalulillahi syi'aruna 2x

Allah, Allah, Allahu rabbuna
Allah, Allah, Allahu ghayatuna
Al Rasul qudwatuna
Al-Quran dusturuna
Al Rasul qudwatuna
Al-Quran dusturuna

Al'amal, al'amal, al'amalulillah 2x
Al'amalulillahi syi'aruna 2x

Al-jihad, al-jihad, al-jihadu sabiluna 2x
Al-mautu fisabilillah asma amanina 2x
Asma amanina. asma amanina

Beramal. beramal , amal kerana Allah 2x
Beramal kerana Allah itu syiar kami 2x

Allah, Allah, Allah Tuhan kami,
Allah, Allah, Allah matlamat kami
Ar-Rasul ikutan kami
Al-Quran panduan kami
Ar-Rasul ikutan kami
Al-Quran panduan kami

Beramal. beramal , amal kerana Allah 2x

Singgah menta di Taman Herba Nasuha, Johor

Image
Assalamualaikum sahabat..
Pernah dengar tentang restoran herba? Or taman herba Nasuha di area Muar Johor?
Kalau ada kelapangan, bolehlah sahabat2 singgah di sana..banyak herba yang boleh didapati.. Kebetulan sy ada kerja dan ada target mencari tanaman stevia..niat dihati nak tukar dari minum/ambil gula pasir biasa dengan daun stevia yang original dari pokok..
Apabila bersembang dengan staf di sini, mereka tidaklah menjual tanaman kepada pelanggan tetapi hanya jual herba dalam bentuk yang sedia digunapakai.. Alasan kenapa mereka tidak menjual dalam bentuk pokok kerana hampir kesemua bahagian pokok atau tanaman tersebut akan mereka gunakan dalam proses untuk jadikan dia bahan yang boleh digunapakai..tak kira kulit, dahan, daun dan kadang-kadang akar..
Nasib saya taklah begitu baik sebab stevia mmg tak ada di jual di sana.. Mereka ada pengganti gula jenis lain dipanggil 'Raja Gula' yang fungsinya sama dengan stevia..
Tapi..sy tertarik kepada pati minyak dari serai, tea tree dan patchouli…

Camping di Sungai Chiling, Kuala Kubu Bharu...

Image
Assalamualaikum sahabat maya semua!
Sangat teruja nak menulis kisah kami bercamping anak beranak kali ni.. Somi surga saya ber plan2 dengan kawan2 sekolah untuk bercamping..dan kali ni bersama family..camping first hanya 'father & sons'...(hahaha tapi Zahraa tetap join yang camping first tu)
So kali ni, lain sikit, bersama moms and kiddos..
Tempat yang dipilih adalah di Sg Chiling..Fish Santuary.. Parking kereta kat luar kawasan dan ambil masa dalam 5 minit untuk berjalan dari parking ke tempat tapak khemah..
Kawan saya dah pun bayar deposit sebanyak RM200 untuk tapak khemah dan hanya caj RM1.00 / head termasuk kanak-kanak..deposit tersebut akan dikembalikan setelah 'checkout' dan apabila dah dipastikan kemas tanpa sampah oleh pihak kawasan tersebut..
Tempat ni ada kawasan tapak perkhemahan dan yang bestnya kami dapat kawasan betul-betul menghadap sungai! Mudah untuk mandi, membasuh dsb..dan juga mudah untuk pantau anak2 ketika mandi itu yang penting!
Well, bila bawa anak2…