Sunday, 27 December 2015

Planetarium Negara..[ONE HOUR TRIP ONLY]

Assalamualaikum sahabat...

Adeii..segan nak cerita..last minit plan pada hari Jumaat memang tak best kan..tambah-tambah kita perlukan sumbangan 'driver' dari tok laki heeee..masa pendek sikit la kalau nak berjalan hari Jumaat ni...

Takpa nak oi..
Kita intro saja pada anak-anak, mama papa pun tak pernah sampai lagi planetarium negara ni..

Waktu operasi 9.30pagi sampai 4.30 petang..kami plan nak dtg sini dari pagi lagi tapi kena setelkan beberapa keja papa dulu, jam 3.00 petang baru bertolak dari Seri Kembangan heeeee

Seperti biasa, kami beratur di kaunter tiket..rupanya jika nak lawat ruang pameran sahaja tak perlu bayar apa-apa..masuk adalah percuma!

Hanya kalau nak tonton movie perlu bayar RM6.00 untuk dewasa, kanak-kanak bawah 12tahun dikenakan bayaran RM4.00.

Tayangan movie apa???
Tertanya-tanya jugak kami ni..
Rupanya tayangan berkaitan dengan angkasa la..heeee dan tajuk tayangan mungkin berubah-ubah (sebab banyak cerita pasal angkasa yang kita tak ketahui)

Kali ni kami berkesempatan tonton tayangan bertajuk Wildest Weather in The Solar System..more kepada tayangan dokumentari seperti di Saluran National Geographic..

Ok..sebelum masuk ke bilik tayangan (heee ataupun panggung wayang planetarium), sempat anak-anak menjengah ruang pameran..
Bagi Zahraa yang sudah faham tentang solar system, seronok untuk dia main game, jawab kuiz dan buat some reading..
Untuk Arman dan Muadz, mereka lebih tertarik dengan 'Anti Gravity Room' yang mempunyai pencahayaan bewarna biru dan ada slide untuk menunjukkan perbezaan graviti..dan juga mesin robotik di 'Red Planet'..


Pelbagai kuiz menguji minda...hmmmmm..
Yang ini mama kena digest dulu..nanti kita rujuk ensiklopedia dan belajar tentang ni..nanti dapat idea dah kita datang balik sini heeeee
Cahaya....banyak benda boleh belajar..cerapan, serapan..pantulan..biasan..okay take note ya..
Pandangan ruang pameran dari atas..

Hamza pun join masuk ke dalam Anti Gravity Room..dalam ni ada sistem yang membuatkan balancing telinga kita berubah sedikit..macam bila kita naik ke altitud yang lebih tinggi, rasa berdengung..
Red Planet..dan mesin robotik..


So inilah bilik tayangan video..berbentuk globe, unik sangat..bukan seperti skrin tv yang biasa..tertanya-tanya di mana mereka akan paparkan video tu nanti..
Jangan risau..seat semuanya bernombor..masa beli tiket dah dapat nombor tempat duduk ni..
Ntahla ni bukan projektor biasa heeeee, maybe hiasan sahaja kot...

Yang menariknya..tayangan video ni seperti tayangan 3D..thats why ruang skrin berbentuk globe membulat supaya kita merasakan seperti berada di ruang angkasa...bagi yang tak biasa, mungkin akan pening..kalau pening, tutup mata ye! We all enjoy ~20 minit tayangan..

Note sikit apa yg anak-anak belajar tentang movie Wildest Weather in the Solar System..mama kena buat rujukan dulu supaya info yang ditulis ni betul. Stay tuned next entri naaaa..


Wednesday, 16 December 2015

Trip To Yakult..sooooo fun!

Assalamualaikum sahabat..

Okay, actually aktiviti ni bulan lepas..
Kebetulan, masa Dietitians Day peringkat hospital lepas, yakult rep ada bukak booth..
Dan ada la letak forms, info sheet pasal yakult..
Selain dapat free minuman yakult kat booth tu, apa yang lebih menarik perhatian saya adalah info berkaitan 'LAWATAN KE KILANG YAKULT!!' AND IT'S FREE VISIT!!'

Sedikit info berkaitan free visit ni..
Memang kilang yakult ada satu je di Malaysia ni..
Dia akan bukak untuk any institusi yang nak datang visit kilang hanya pada hari Sabtu sahaja (dan ada tarikh-tarikh tertentu). Tidak semua hari Sabtu dia bukak untuk visit. Boleh katakan visit yang menyeronokkan lagi-lagi untuk preschoolers/ budak sekolah kan..

Perlu booking dulu of course so that dia boleh prepare staff yang akan entertain group/family/ personal visit ni..
Cara nak booking untuk visit kilang yakult...
Boleh ke website yakult.com.my
Then ke 'Our Service' dan pilih 'Factory Tour'..
Kat page tu boleh download request form, isi dan fax/email kepada pihak kilang.,.
Perlu tunggu respon dulu tau dari mereka...

Kilang yakult ni takla besar sangat..
Tapi kagum dengan teknologi japan..
Tak perlu kilang besar, tapi product output tinggi yang boleh supply untuk seluruh Malaysia..
Kilang sangat bersih..

Masa kami sampai, rupanya pihak kilang ada terima booking form dari saya (sy booking kan untuk group visit sebab ajak sekali kawan-kawan) cumanya mereka belum reply kata approve untuk visit..
Tapi alhamdulillah dapat juga masuk lepas bercakap dengan manager dia..
Tapi kami terpaksa join group dari kolej (adult group)..

Lepas tour oleh staff dia ke kilang (actually view dari cermin kaca dari tingkat atas) dan boleh nampak clear tentang proses kilang tersebut, kami diminta masuk ke bilik seminar untuk sesi penerangan...(kalau untuk kanak-kanak sekolah, ada sesi macam ceramah pemakanan dan kesihatan dan slide presentation lebih frenly kanak-kanak)

Masa tu, free sample yakult mula diedarkan kepada semua visitor..
Besttttt....
Siap visitor diajar cara yang betul tentang bagaimana nak bukak straw yakult tu...
Ada cara yang betul sebenarnya supaya tidaklah kita duk gigit plastik straw tu masa nak bukak straw...heheheh

Ok done!
Simple je lawatan ni tapi for me it's fun for kiddos..insyaAllah diorang akan ingat memori mama bawa lawat kilang ni ha nanti...hehehe..
(walaupun diorang lebih banyak bermain dan berlari-lari je)..tapi proses pembelajaran secara audio masih berjalan insyaAllah..
Arman cuba menggunakan mikroskop untuk melihat bakteria..
Melihat kepelbagaian produk dari yakult..bukan sahaja minuman berkultur sahaja, malah produk kosmetik juga turut dikeluarkan oleh yakult cumanya bukan di Malaysia..dan juga dipamerkan pelbagai jenis rupa packaging yakult drink di beberapa buah negara yg lain..cute sgt!
Tour...
Melihat cara pekerja bekerja di kilang dengan memakai PPE yang lengkap..mesin dan flow sesebuah produk..
Hmmm kagumm..
Memerhati dari cermin kaca..

Gambar ni menunjukkan mesin yg sterilkan botol2 yakult..
QC di line..
Ini menarik! Straw tu nampak cam peluru sebuah senapang..hahahahaha..kat sini mesin utk lekatkan straw pada botol..teruja betul anak2 tengok..(mak lebih2 teruja kikiki)
Bilik semaian..
Khusyuk dengar ceramah pemakanan dan kesihatan dari akak yg cumel sgt..pandai dan sesuai sekali akak yg handle group kanak2..(ini kali ke-2 masuk ke bilik seminar sbb yg 1st tadi salah join group dewasa, dpt lagi yakult free sample!)
Ni masa 1st seminar yg salah join tu..muka hepi la dapat minum yakult..dahaga sangat asyik berlari..

After trip ni, my kids dah ingat, if pegi beli barang..diorang dah x kisah kl beli yakult compare dgn minuman kultur yg lain..

Baiiii.,....jupe lagi...

Santuari Penyu Cherating [ROADSCHOOLING]

Assalamualaikum sahabat...

Unplanned visit..
Masih bercerita pasal aktiviti bulan lepas yang tak terupdate sekian lama...
Kami attend kenduri kahwin sepupu di Terengganu, tapi tidaklah berniat untuk bermalam di sana..
Kebetulan Mek Zahraa ada exam next Monday tu..(Mama ada bawa buku kot2 nak ulangkaji, heeeeee...kot kot kan...)

On the way balik, Papa singgah menta di sini...
Oh ya jugak...selama ni asyik lalu kawasan ni saja tapi tak pernah singgah masuk...

Santuari Penyu ni dipanggil juga sebagai pusat penerangan dan konservasi penyu Cherating..
Seperti muzium yang memelihara maklumat tentang penyu..(penyu juga merupakan haiwan terancam dan makin pupus <-- penting untuk inform anak-anak)

Apa yang ada di Santuari Penyu ni??
Jom tengok gambo ye..
Info dan map berkaitan kawasan penerangan santuari penyu ni..

Ruang pameran dan maklumat berkaitan pemuliharaan penyu..
3D replika bagaimana telur penyu menetas dan anak-anak penyu yg super cute tu keluar dari kedalaman pasir di pantai utk melepaskan diri ke laut..subhanAllah..Allah Maha Sempurna ciptaanNya
Melihat beberapa jenis penyu..ada beza dari segi cengkerangnya..
Hellooooo Mr Turtle!
Tuuuu anak-anak penyu yang kecil dan comel! Diletakkan dalam jaring yang berasingan dari penyu yang lebih besar..
Lihat tu anak-anak, ada beza pada corak cengkerang dan warnanya..dan lihat cara bagaimana mereka berenang dan cuba mengelak dari berlanggar antara satu sama lain..
Ada satu penyu yang sangatt besar..ntah berapa agaknya umur penyu tu....

Ok..itu saja perkongsian sy kali ini..
Banyak tempat menarik untuk dijadikan bahan pendidikan berterusan anak-anak kita kan..jomla explore lagi!

Babai...salamm...

Monday, 14 December 2015

Al-Amalulillah...Lirik jerr

Assalamualaikum sahabat...

Oh entry ni saya nak tulis lirik lagu ni jer buat simpanan..
Dolu2 masa kecik biasa dengar juga..tapi tak ingat kat mana..

Dtg ihtifal sekolah Zahraa ada pulak diorg nyanyi lagu ni as lagu rasmi...lirik dia kalau hayati betul2..wow, besar betul maksudnya...:)

Lirik lagu Al-Amalulillah...

Al'amal, al'amal, al'amalulillah 2x
Al'amalulillahi syi'aruna 2x

Allah, Allah, Allahu rabbuna
Allah, Allah, Allahu ghayatuna
Al Rasul qudwatuna
Al-Quran dusturuna
Al Rasul qudwatuna
Al-Quran dusturuna

Al'amal, al'amal, al'amalulillah 2x
Al'amalulillahi syi'aruna 2x

Al-jihad, al-jihad, al-jihadu sabiluna 2x
Al-mautu fisabilillah asma amanina 2x
Asma amanina. asma amanina

Beramal. beramal , amal kerana Allah 2x
Beramal kerana Allah itu syiar kami 2x

Allah, Allah, Allah Tuhan kami,
Allah, Allah, Allah matlamat kami
Ar-Rasul ikutan kami
Al-Quran panduan kami
Ar-Rasul ikutan kami
Al-Quran panduan kami

Beramal. beramal , amal kerana Allah 2x
Beramal kerana Allah itu syiar kami 2x

Berjihad, berjihad, jihad jalan kami 2x
Mati di jalan Allah, cita tertinggi kami 2x
Cita tertinggi kami, cita tertinggi kami

Baiiii!


Sunday, 4 October 2015

Singgah menta di Taman Herba Nasuha, Johor

Assalamualaikum sahabat..

Pernah dengar tentang restoran herba? Or taman herba Nasuha di area Muar Johor?

Kalau ada kelapangan, bolehlah sahabat2 singgah di sana..banyak herba yang boleh didapati..
Kebetulan sy ada kerja dan ada target mencari tanaman stevia..niat dihati nak tukar dari minum/ambil gula pasir biasa dengan daun stevia yang original dari pokok..

Apabila bersembang dengan staf di sini, mereka tidaklah menjual tanaman kepada pelanggan tetapi hanya jual herba dalam bentuk yang sedia digunapakai..
Alasan kenapa mereka tidak menjual dalam bentuk pokok kerana hampir kesemua bahagian pokok atau tanaman tersebut akan mereka gunakan dalam proses untuk jadikan dia bahan yang boleh digunapakai..tak kira kulit, dahan, daun dan kadang-kadang akar..

Nasib saya taklah begitu baik sebab stevia mmg tak ada di jual di sana..
Mereka ada pengganti gula jenis lain dipanggil 'Raja Gula' yang fungsinya sama dengan stevia..

Tapi..sy tertarik kepada pati minyak dari serai, tea tree dan patchouli..
Heee jeng jeng..ada benda rasa boleh buat dengan pati-pati ni..hmmmm tgklah dulu cuma setakat ni dalam fikiran boleh campurkan dalam air purifier dan segarkan udara dalam rumah..

Jika ada nak tahu apa fungsinya, boleh baca lebih tentang khasiat aromatherapy dan kebaikannya..

Oh ya!
Restoran dia juga menyediakan makanan yang disediakan bercampur dengan herba..hmmm not bad okay! Sedap juga dan mmg lain sikit rasanya..
Ok layanz pics kat bawah macam biasa eh...
Pintu gerbang..
Setiap pokok dilabel dengan nama dan kebaikan/ fungsinya dalam kesihatan

Herba dipamer di dalam kedai..
Antara produk yang dijual di sini..banyak kan..
Inilah restoran herba yang agak unik..interior nya yang menggunakan kayu dan lantainya penuh dengan batu-batu refleksologi..

Dan kami memesan nasi briyani set ayam dan kambing yang dimasak dengan rempah/ herba 
Ni dia sup herba dalam set briyani tu..hmmm sedap okay rasanya taklah sampai tak boleh masuk tekak..

Dtglah ke sini untuk satu kelainan..
Kenali herba dan fungsinya dalam kesihatan...

Monday, 28 September 2015

Camping di Sungai Chiling, Kuala Kubu Bharu...

Assalamualaikum sahabat maya semua!

Sangat teruja nak menulis kisah kami bercamping anak beranak kali ni..
Somi surga saya ber plan2 dengan kawan2 sekolah untuk bercamping..dan kali ni bersama family..camping first hanya 'father & sons'...(hahaha tapi Zahraa tetap join yang camping first tu)

So kali ni, lain sikit, bersama moms and kiddos..

Tempat yang dipilih adalah di Sg Chiling..Fish Santuary..
Parking kereta kat luar kawasan dan ambil masa dalam 5 minit untuk berjalan dari parking ke tempat tapak khemah..

Kawan saya dah pun bayar deposit sebanyak RM200 untuk tapak khemah dan hanya caj RM1.00 / head termasuk kanak-kanak..deposit tersebut akan dikembalikan setelah 'checkout' dan apabila dah dipastikan kemas tanpa sampah oleh pihak kawasan tersebut..

Tempat ni ada kawasan tapak perkhemahan dan yang bestnya kami dapat kawasan betul-betul menghadap sungai! Mudah untuk mandi, membasuh dsb..dan juga mudah untuk pantau anak2 ketika mandi itu yang penting!

Well, bila bawa anak2 makanan menjadi sgt penting..say NO to packet/instant mee maggi or bubur..

My menu plan, yang mudah2 saja untuk camping dan yg penting foods preferred by kiddos. Muadz mmg picky so priority mmg diberikan kpd makanan yang dia suka..

-cekodok pisang/ keledek
-organic ramen-plan nak makan ngan sup
-spaghetti
-lempeng kelapa
-bahan2 sup
-untuk protein senang bawa telur dan 1st day boleh masak ayam
-ikan bilis utk sambal
-sayur simple adalah salad and timun jepun heheheh

Okaylah first time camping, kena belajar dulu..my fren yang dtg pun plan utk buat sup ayam, sup telur, sambal telur, sambal bilis..dan kebetulan dia juga bawa marinated chicken utk bbq- mmg happening jugak la!

Yang best ttg tempat perkhemahan ini, ialah tempat yang bersih dan mmg dijaga  kebersihannya..ternampak staf di sana apabila orang ramai yang datang 'daily' untuk mandi sungai dah balik pada petang hari dan tinggalkan sampah, dia sendiri yang berjalan dan kutip sampah-sampah tu..(*so tidaklah risau sangat pasal lepto dsb)

Air sungai...mmg sejukkkk..dan ada ikan okay kat dalam sungai...tp..fishing/ tangkap ikan mmg di larang..
Kiddos enjoy feed the fishes dengan roti2..itu dibenarkan dan bukan makanan lain yang mungkin akan tertinggal sisanya  di dalam air..

Dalam jam 5.30 petang..kawasan perkelahan di situ beransur sunyi dan semakin gelap..dan feeling of camping semakin terasa bila kawasan di sana betul2 gelap tanpa satu lampu spotlight or even lampu tandas pun tak ada adoiii!

Muadz tersangatlah penat main air sepanjang hari, main pasir dsb jadi petang dalam jam 6.15 petang dia dah letih dan tertido sampailah ke keesokan hari...oh ya! Mosquito repellent sangat penting untuk halang gigitan serangga pada anak2. Saya menggunakan homemade lemongrass lotion yang sedap baunyaaaaaaaa...free from paraben & chemicals..

Oh ya, malamnya somi surga saya xleh nak tido lagi..mula la mencari buluh/ranting kecil untuk di buat rak..
Adeiii bersungguh betul dia buat..

Dalam jam 10.00 malam, mata Arman, Zahraa dan Emir mula mengantuk. Diorang pun masuk khemah tidur selepas ditemani papa ke toilet untuk berus gigi dan buang air sebelum tidur...so far tak ada pulak komen dari diorg hope semuanya okay..

Mama pun terlelap dalam jam 11.30 malam dalam khemah dengan Muadz..walaupun pada awalnya group camping yang lain ada yang memasang radio dengan kuat which sy rasa x sesuai pun buat macam tu dalam kawasan khemah yang ada group-group lain..akan mengganggu ketenangan malam hutan dan juga feeling orang2 yang sedang menikmati bunyi cengkerik, unggas -unggas malam dan juga bunyi air sungai yang mengalir..tenangnya...bukan itu ke sebab kita datang bercamping????untuk lebih tenang kan...

Keesokannya menu pagi sahabat saya Mira sediakan nasi goreng manakala sy biasa masak makanan yang simple iaitu lempeng kelapa hehehe...dah main air awal2 pagi masa kawasan tu belum dipenuhi orang ramai mmg best..dan lepas tu makan dengan banyaknya..

Mmg puas hati bila bekalan makanan semuanya hampir habis dan juga makanan yang dimasak habis dimakan (ada juga yang dijadikan makanan ikan,heheh)...

Kami mengambil langkah untuk membuat pre kemas barang-barang before mandi last round..dan ada yang sempat dimasukkan ke dalam kereta dulu..

Alhamdulillah satu pengalaman buat semua..sabar..dan banyak lagi..
Ok pa! Jom pegi lagi berkhemah next time..enjoy pics kat bawah..

 Papa pasangkan bed untuk duduk2 dulu sementara tunggu tapak khemah yang dah dibook dikosongkan oleh pengguna lain..tggu diorg check out..
Budak2 pun lepak jap..tggu mom tukarkan baju sebelum terjun sungai yeay!
View dari depan khemah mmg terbaik!
Papa mula pasang khemah..
Inilah khemah kami! Yang kat tgh for kiddos..
Muadz main pasir..buat castle..tanam keta mainan..adeiii
Kawasan ni cetek..bahaya Kalau terjun sebab banyak batu kecil..
Bbq mentara kiddos main air sungai..
Kopi air tangan Papa terbaik hehehehe..
Proses buat rak dengan buluh kecil..gunakan skill pengakap muda Pa or kadet ke? Heh
Gigih membuat rak sampai suasana makin gelap...
Taraaaaa dah siap rak!suasana makin gelap..nasib baik bawa lampu gas..
Gigih lagi buat rak gantung bila terjumpa net besi yang telah terbuang...
Yeay! Finally...
Muadz menikmati cekodok pisang kegemaran dia..hamboii kaki tuuu...
Heheh orang bandor main sungai pun pakai snorkeling set apadaaaa
Feed the fishes with bread...
Berbangga dengan hasil tangan ler teww
Daaaaaa..dapat kawan baru and ready utk balik..
Babai Sg Chiling!