Wednesday, 16 December 2015

Santuari Penyu Cherating [ROADSCHOOLING]

Assalamualaikum sahabat...

Unplanned visit..
Masih bercerita pasal aktiviti bulan lepas yang tak terupdate sekian lama...
Kami attend kenduri kahwin sepupu di Terengganu, tapi tidaklah berniat untuk bermalam di sana..
Kebetulan Mek Zahraa ada exam next Monday tu..(Mama ada bawa buku kot2 nak ulangkaji, heeeeee...kot kot kan...)

On the way balik, Papa singgah menta di sini...
Oh ya jugak...selama ni asyik lalu kawasan ni saja tapi tak pernah singgah masuk...

Santuari Penyu ni dipanggil juga sebagai pusat penerangan dan konservasi penyu Cherating..
Seperti muzium yang memelihara maklumat tentang penyu..(penyu juga merupakan haiwan terancam dan makin pupus <-- penting untuk inform anak-anak)

Apa yang ada di Santuari Penyu ni??
Jom tengok gambo ye..
Info dan map berkaitan kawasan penerangan santuari penyu ni..

Ruang pameran dan maklumat berkaitan pemuliharaan penyu..
3D replika bagaimana telur penyu menetas dan anak-anak penyu yg super cute tu keluar dari kedalaman pasir di pantai utk melepaskan diri ke laut..subhanAllah..Allah Maha Sempurna ciptaanNya
Melihat beberapa jenis penyu..ada beza dari segi cengkerangnya..
Hellooooo Mr Turtle!
Tuuuu anak-anak penyu yang kecil dan comel! Diletakkan dalam jaring yang berasingan dari penyu yang lebih besar..
Lihat tu anak-anak, ada beza pada corak cengkerang dan warnanya..dan lihat cara bagaimana mereka berenang dan cuba mengelak dari berlanggar antara satu sama lain..
Ada satu penyu yang sangatt besar..ntah berapa agaknya umur penyu tu....

Ok..itu saja perkongsian sy kali ini..
Banyak tempat menarik untuk dijadikan bahan pendidikan berterusan anak-anak kita kan..jomla explore lagi!

Babai...salamm...

No comments:

Post a Comment