Posts

Showing posts from May, 2015

Nuffnang Ads

Menjadi Penulis?...[KURSUS 'DURIAN RUNTUH']

Image
Assalamualaikum sahabat,
Diberi peluang menghadiri kursus penulisan selama 2 hari.. Terasa seperti belajar bidang sastera..hehehe Nak menangis pun ada..nak ketawa pun ada..masih banyak ilmu yang kurang, dan ilmu yang ada masih banyak kelemahan..
Minat membeli buku kanak-kanak membuatkan saya jatuh cinta pulak nak belajar semula cara menulis..heheheheh
Kursus ini adalah anjuran kementerian kesihatan dan sangat bersyukur dipilih untuk menghadiri kursus ini..
Hari pertama dikelolakan oleh Pn Nisah Haron, merupakan seorang penulis buku berbentuk perkongsian kembara, artikel dan juga penulis buku kanak-kanak.. Anda pernah membeli dan membaca buku 'Kawan Baru Hanani'? Dialah penulisnya..
Pengisian dan perkongsian pengalaman beliau dalam bidang penulisan amat mengkagumkan..
Saya berpeluang membeli sebuah buku hasil penulisan beliau iaitu 'Kembara Sastera'.. Buku ini menceritakan pengalaman beliau mengembara ke beberapa buah negara penuh dengan gambar-gambar pengembaraannya..sangat mena…

Hand Therapy..[KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA]

Image
Assalamualaikum sahabat...
Heeee..dah macam iklan pulak kannn.. Nak dijadikan cerita..
Saya baru nak berjinak-jinak dalam penggunaan hand lotion..terpengaruh dengan rakan sekerja yang selalu menggunakan lotion tangan..hehehe
Ya, memang saya ada hand lotion di meja kerja saya, tapi jarang saya apply pada tangan kerana saya berasa tangan menjadi lebih licin dan susah untuk saya pegang pen..Heheheheh
Tapi dek kerana bau haruman hand lotion  rakan-rakan sekerja yang menenangkan, saya pun mula pakai semula hand lotion tersebut..
Dari hand lotion di dalam botol, saya mula mencari yang lebih mudah untuk dibawa di dalam beg tangan..iaitu dalam bentuk tiub..
Rezeki saya kali ini telah dihadiahkan oleh suamisyurga beberapa koleksi dari Crabtree & Evelyn..
Harumannya yang menenangkan.. Bentuk tiub yang mudah disimpan di dalam beg tangan dan mudah dibawa kemana sahaja.. Mudah serap ke dalam kulit dan sangat lembut.. Ada pelbagai pilihan... Bukan hanya melembut, tetapi juga merawat kulit tangan..
....

Hadiah Hari Guru...[DIY Gift and Card]

Image
Assalamualaikum sahabat...
Agak-agak teruja tak anak bila diajak membeli bahan-bahan untuk membuat kad hari guru?
Mestila teruja!
Dalam perjalanan pulang dari sekolah Zahraa, tiba-tiba mama teringat sambutan hari guru sekolahnya akan berlangsung pada 28hb Mei ni..ya Allah! Sungguh terlupa mama..
Kebiasaanya saya akan membawa anak-anak untuk membeli hadiah hari guru sebelum 16hb Mei.. Tapi kali ini sungguh saya terlupa!
Baik, kita jangan menangguh keterujaan ini! Jom kita cari hadiah untuk cikgu.. Tapi, respon puteri tunggal saya ini.. Dia lebih suka untuk buat kad sendiri untuk cikgu-cikgunya..
Okay anak... Awak boleh buat pilihan untuk ini.. (Zahraa memang suka berseni kreatif )
Dan mama memikirkan ke mana halatuju kita.. Adakah IOI City Mall? Adakah nak ke PKNS? Adakah Tesco?
Dalam fikiran mama, Mr DIY store antara tempat terbaik untuk membeli bahan-bahan art & craft ni..harganya yang berpatutan dan juga banyak pilihannya..
Jadi, kami teruskan perjalanan ke Tesco Puchong. Zahraa mula bercerita st…

Let's talk through a balloon!...[Learn through experience]

Assalamualaikum sahabat,
Ya..saya sebagai mak pun tak pernah terfikir nak buat aktiviti ni.. Dan seingat mama memang tak pernah try or tak pernah lak mama terbaca atau ternampak pasal aktiviti ni.. Mungkin mama memang masih kurang belek buku la lagi ni..
Jadi satu petang masa anak mama Arman pulang dari sekolah tadika, dia ada bawa balik dua belon...
Ni biasanya belon hasil tangkapan kawan-kawan yang bawa party bag untuk semua kawan dalam kelas..biasala mak mak leni buat macam tu kan...
Dok sambung lambung belon..tampar belon..dan macam macam lagi.. Ada jugak time kami cuba melihat wajah adik melalui belon tersebut, hehehehe..tak banyak beza cuma warna muka ikut warna belon la..
Pastu adik Muadz dan Hamza berlari-lari berebut belon, dan surely ada yg menangis..
Tiba-tiba Arman datang... 'Mama..mama..dengar ni..'
Dia letakkan belon di telinga mama dan Arman menyebut sesuatu.. 'Mama kuat takkkk heheh'
'Aah la..bunyinya lebih kuat... Kenapa eh...
Kerana berasa seronok, Arman teruska…

Robot!Robot!Robot!...[OUT OF BOX]

Image
Assalamualaikum sahabat...Robot from the box!!
Mari berfikir di luar kotak bagaimana ingin lakukan robot begini!Dah lama Mama tengok google image dan youtube tentang robot dari kotak ni..Pernah jugak buat sekali dulu..hehe..tak berapa nak menjadi..Nak kena tunggu hasil tangan Papa jugak kan...So kali ni, dengan menggunakan kotak mineral water, Papa buat kan dua lubang iaitu satu lubang yang lebih besar di bawah..
Manakala untuk kepala, lubang yang lebih kecil dan di guntinh tengah..
Seolah-olah sepasang baju kemeja butang depan la...
Yang depan tu..butang nya adalah selotape..hehehehSiap ada sayap kali ni..
Ha...banyak betul robot dalam rumah...Lagi meriah sebab ada tetamu cilik Emir- anak kepada sahabat sekolah...
Agak rapat mereka ini...
Dah macam sepupu sepapat...Hinggakan Emir tak nak ikut Ibunya pulang petang tu...Mainla anak-anak..rumah berselerak tu nombor dua..nanti-nanti lah Mama kemas..Ok..layanz gambar2 idea robot dari kotak di bawah..

Merasa suasana kampung...[HUTAN LIPUR LENTANG]

Image
Assalamualaikum sahabat,Sekali sekala tentunya kita nak anak kita merasa suasana berkelah di air terjun, merasa kesejukan air sungai..
Memandangkan anak-anak syurga saya sudah tiada kampung-ibu mentua telah berpindah ke Cyberjaya manakala kampung di Kedah sudah lama tidak berpenghuni, biasanya jika pulang ke Kedah akan berkumpul di rumah kakak saya sahaja..Rindu pada suasana kampung?
Ya tentunya saya rindukan suasana di kampung tempat saya dibesarkan..
Dikelilingi sawah padi...
Berhampiran dengan air terjun, air kolahnya sejukkkk kerana datangnya dari air bukit...
Mama dahulu sempat mengenali apa itu lintah, apa itu pacat (errk, mama paling takutkan binatang ini), kupu-kupu putih yang gatal, hehehe......
....
....
Perjalanan pulang dari trip dari Kuantan ke Kuala Lumpur menjadi lebih menyeronokkan tatkala Papa memberhentikan kereta di Taman Hutan Lipur Lentang ini..selepas tol RM3.00 Bentong, perhatikan di sebelah kiri jalan..takut terlepas pulak Hutan Lipur Lentang
(Ketika ini semua …

A trip to Butterfly Farm...[BUTTERFLY LIFE CYCLE]

Image
Assalamualaikum sahabat...Seronok!!
Taman rama-rama ini terletak berhampiran dengan Masjid Negara..
Di kawasan ini, terdapat Taman Burung, Planetarium Negara, Muzium Islam dan Stesen TV Alhijrah..Tempat ini..tidaklah besar..
Walking time di dalam kawasan ini dalam 20 minit sahaja..itu jika tanpa anak-anak yang penuh dengan sifat ingin tahu..Harganya..
Untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas-RM 11.00
Dewasa-RM 2.00Sempat mama bertanya di kaunter tiket..
'Di sini ada jual ke caterpillar? Untuk anak-anak lihat dan belajar life cycle rama-rama..'Tetapi hampa..huuu
Sis yang berada di kaunter menjawab..
Dulunya memang ada menjual ulat beluncas di Taman Rama-rama ini tetapi tidak lagi sekarang..Mama tanyakan kenapa..
Jelasnya..
Rama-rama sekarang merupakan haiwan terancam dan makin pupus..
(Mungkin kesan akibat pembangunan kan..tak sangka rama-rama juga sudah tergolong dalan kalangan haiwan terancam)....
....
....
Wah...masuk je dalam kawasan ini..terasa berada dalam taman..
Banyaknya rama…

Buat lagi solar system!...[LEBIH CANTIKKKK...]

Image
Assalamualaikum sahabat..Mak dia yang teruja sebenarnya..
Beli sugar paper ni dah lama dah..
Nak buat effect malam..dan plan nak letakkan glitter supaya nampak macam space..more real gitu..Minggu lepas semasa kami semua takde plan beraktiviti, mama keluarkan manila kad dan tulis nama-nama planet. Mula-mula nak main game ala-ala padan dan menang!(biasa siapa dapat jawab dapat 10 markah)Terpandang mahjong paper yang kami buat space sebulan yang lalu..dah lusuh, terkoyak akibat Hamza soleh yang nak jugak join!Jadi....
Inilah masanya kita repair our space art..Susun semula...
Bermula dari matahari..(pengulangan pembelajaran berlaku iaitu matahari merupakan sebuah bintang yang terbesar!)Apakah planet yang paling hampir dengan matahari?
Apakah planet yang paling panas!?
Kenapa?Setiap jawapan diberi 10 markah!(anak-anak tetap seronok dan berlumba-lumba untuk mendapat markah..masing-masing mula menambah markah masing-masing-mental maths diransang di situ.. walaupun tahu tiada reward untuk mar…

Eksperimen lagi...[FIZZY FOAM]

Image
Assalamualaikum sahabat...'Mama..mama..jom buat yang ini!'
Jerit anak2 sambil tunjukkan buku 365 Science Activities..Ya, buku ni memang mempunyai eksperimen2 yang memang mudah dilakukan di rumah dengan bahan2 yang sedia ada dirumah ataupun mudah untuk didapati..Disebabkan anak2 syurga ini tahu soda bicarbonate masih lagi berbaki (selepas projek volcano yang kali ke berapa itu dilakukan semalam), mungkin sebab itula mereka teruja bila melihat eksperimen berkaitan buih/fizzy ini..So apa yang kita perlukan...?
1. Soda bicarbonate
2. Semangkuk air panas
3. Semangkuk air sejukTujuan eksperimen ini adalah untuk melihat apakah yang bakal berlaku..
Apabila kita campurkan soda bicarbonate ke dalam cecair yang suhu nya berbeza...
Sebelum ini kita telah pun mencuba..soda bicarbonate di campur ke dalam cuka/vinegar akan menghasilkan buih (di dalam eksperimen volcano attack!)Arman mulanya campurkan sesudu soda bicarbonate ke dalam air sejuk...'Oh..xde apa pun' hehe..katanya..
Ya me…

Eksperimen lagi...[OIL AND WATER]

Image
Assalamualaikum...Bolehkah air dan minyak bercampur? What do u think..can u guess?'He..mama sengaja menyoal open ended question sebelum memulakan eksperimen sains kali ini...
Dengan soalan ini, mama cuba memberi peluang untuk anak-anak syurga mama berfikir dan membuat hipotesis sendiri tentang apakah yang bakal berlaku nanti...Zahraa dan Arman kemudian memberi jawapan..
Hipotesis awal mereka...
'Yes mama, we can mix them...'Tapi tiada jawapan untuk proses larutan itu.
Ok then..jom kita mulakan!Bahan-bahannya:
1. Minyak masak
2. Air
3. Dye
4. Botol plastik mineralWhat to do next?
Isikan botol dengan air terlebih dahulu...
Kemudian masukkan beberapa drop pewarna/dye dan biar ia larut..
Kemudian masukkan minyak...Lihat apa yang berlaku??Ia membentuk layer/lapisan..
Minyak dan air tidak boleh dilarutkan bersama..
Tidak seperti pewarna td yang telah larut di dalam air..'Why mama..'Ianya disebabkan density duhai anak...
Minyak mempunyai kurang density berbanding air..
Me…

Eksperimen lagi..[MILK MAGIC]

Image
Assalamualaikum sahabat...Ada 2 perkara yang pasti anak-anak syurga ini seronok..
Iaitu..
1. Masa -mama ada masa bersama mereka
2. Aktiviti! - yes betul betul...inilah masa beraktiviti yang anak-anak suka!Apa lagi..
Sains eksperimen la...Minggu lepas Sabtu mama ada menghadiri talk dari company..
Yang bestnya..talk dia dan speaker bercakap berkaitan cognitive milestone!
Oh my!
Mama sangat teruja..
Ada pulak aktiviti explore yang mereka dah divide kepada 4 station..Ok..station paling mama suka dan paling teruja dan paling paling paling tak sabar nak buat adalah milk magic!Bahan-bahan eksperimen;
Susu-mama gunakan susu yang tidak habis
Dye-mama gunakan color
Detergent-mama gunakan sunlight pencuci pinggan
Cotton budSenang dan menyeronokkan..
Tuangkan susu dalam pinggan ikea (pinggan leper supaya mudah nampak selerakan warna)
Kemudian..dropkan beberapa color di tengah-tengah..
Ambil cotton bud dan lekatkan detergent di hujung..
Letakkan di tengah-tengah pinggan...Lihat warna itu!
Apa yang…