Wednesday, 27 May 2015

Menjadi Penulis?...[KURSUS 'DURIAN RUNTUH']

Assalamualaikum sahabat,

Diberi peluang menghadiri kursus penulisan selama 2 hari..
Terasa seperti belajar bidang sastera..hehehe
Nak menangis pun ada..nak ketawa pun ada..masih banyak ilmu yang kurang, dan ilmu yang ada masih banyak kelemahan..

Minat membeli buku kanak-kanak membuatkan saya jatuh cinta pulak nak belajar semula cara menulis..heheheheh

Kursus ini adalah anjuran kementerian kesihatan dan sangat bersyukur dipilih untuk menghadiri kursus ini..

Hari pertama dikelolakan oleh Pn Nisah Haron, merupakan seorang penulis buku berbentuk perkongsian kembara, artikel dan juga penulis buku kanak-kanak..
Anda pernah membeli dan membaca buku 'Kawan Baru Hanani'? Dialah penulisnya..

Pengisian dan perkongsian pengalaman beliau dalam bidang penulisan amat mengkagumkan..

Saya berpeluang membeli sebuah buku hasil penulisan beliau iaitu 'Kembara Sastera'..
Buku ini menceritakan pengalaman beliau mengembara ke beberapa buah negara penuh dengan gambar-gambar pengembaraannya..sangat menarik dan terasa seolah-olah saya sedang mengembara bersama beliau...
Sebagai kenangan, saya mohon autograf beliau dan saya hadiahkan buku tersebut pada suamisyurga saya...

Minda sudah mula penuh dengan ilham-ilham topik yang ingin dibukukan hehehheh (hidup perlu ada cita-cita kan, kikikiki)

Alhamdulillah, banyak ilmu berkaitan penulisan yang saya perolehi dari kursus ini...

....
....
Hari kedua..
Sangat memenatkan kerana belajar tentang tatabahasa dan teknik penterjamahan adalah sesuatu yang baru bagi saya..
Terasa terlalu banyak kesalahan tatabahasa saya selama ini..hentam je kan selama ni, asal sedap bunyinya..
Dah belajar ilmu ni, perlula praktikkan..
Jangan terkejut, penulisan saya selepas ini lebih formal bunyinya, tidak seperti entri-entri yang lepas...(kikikikiki)

Phewwwww..
Banyak tatabahasa yang baharu..
Yang biasa digunakan di dalam surat menyurat di peringkat kementerian juga masih menggunakan tatabahasa yang lama..
Contohnya...
Catit-sudah tidak digunakan kerana ianya perkataan yang lama, dan yang betul adalah 'Catat'

Latihan dan kuiz di akhir kursus menyentuh tentang unsur lewah(very new for me), penggunaan imbuhan dan banyak lagiiii..

Oh! Saya sebenarnya ingin berterima kasih kepada penganjur kerana menjemput penatar Cik Nurul Hidayah dari unit penterjemahan..kerana..semangatnya di dalam menerangkan sesuatu, kesungguhannya, susun atur ayatnya yang jelas dan ilmu yang betul-betul bagi saya sangat dasyat dalam bidang bahasa..
Saya terfikir, adakah dia seorang yang menghafaz kamus-kamus seperti kamus dewan, kamus tatabahasa, kamus english..

Salute dik!

Perjuangan baru bermula...





Hand Therapy..[KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA]

Assalamualaikum sahabat...

Heeee..dah macam iklan pulak kannn..
Nak dijadikan cerita..

Saya baru nak berjinak-jinak dalam penggunaan hand lotion..terpengaruh dengan rakan sekerja yang selalu menggunakan lotion tangan..hehehe

Ya, memang saya ada hand lotion di meja kerja saya, tapi jarang saya apply pada tangan kerana saya berasa tangan menjadi lebih licin dan susah untuk saya pegang pen..Heheheheh

Tapi dek kerana bau haruman hand lotion  rakan-rakan sekerja yang menenangkan, saya pun mula pakai semula hand lotion tersebut..

Dari hand lotion di dalam botol, saya mula mencari yang lebih mudah untuk dibawa di dalam beg tangan..iaitu dalam bentuk tiub..

Rezeki saya kali ini telah dihadiahkan oleh suamisyurga beberapa koleksi dari Crabtree & Evelyn..

Harumannya yang menenangkan..
Bentuk tiub yang mudah disimpan di dalam beg tangan dan mudah dibawa kemana sahaja..
Mudah serap ke dalam kulit dan sangat lembut..
Ada pelbagai pilihan...
Bukan hanya melembut, tetapi juga merawat kulit tangan..

....


Tuesday, 26 May 2015

Hadiah Hari Guru...[DIY Gift and Card]

Assalamualaikum sahabat...

Agak-agak teruja tak anak bila diajak membeli bahan-bahan untuk membuat kad hari guru?

Mestila teruja!

Dalam perjalanan pulang dari sekolah Zahraa, tiba-tiba mama teringat sambutan hari guru sekolahnya akan berlangsung pada 28hb Mei ni..ya Allah! Sungguh terlupa mama..

Kebiasaanya saya akan membawa anak-anak untuk membeli hadiah hari guru sebelum 16hb Mei..
Tapi kali ini sungguh saya terlupa!

Baik, kita jangan menangguh keterujaan ini!
Jom kita cari hadiah untuk cikgu..
Tapi, respon puteri tunggal saya ini..
Dia lebih suka untuk buat kad sendiri untuk cikgu-cikgunya..

Okay anak...
Awak boleh buat pilihan untuk ini..
(Zahraa memang suka berseni kreatif )

Dan mama memikirkan ke mana halatuju kita..
Adakah IOI City Mall?
Adakah nak ke PKNS?
Adakah Tesco?

Dalam fikiran mama, Mr DIY store antara tempat terbaik untuk membeli bahan-bahan art & craft ni..harganya yang berpatutan dan juga banyak pilihannya..

Jadi, kami teruskan perjalanan ke Tesco Puchong. Zahraa mula bercerita style yang ingin dia buat pada kad tersebut.

......
......
......

Dengan harga kurang dari RM 35.00, kami dapat membeli kesemua bahan-bahan seni dan juga hadiah kecil buat 12 orang guru sekolah ( 8 dari sekolah Zahraa dan 4 dari sekolah Arman dan Muadz)..sungguh berbaloi kan!

Belajar menghargai guru..
Belajar berkongsi kegembiraan bersama guru dan rakan-rakan..
Belajar berjimat dan membuat pilihan atas barangan belian juga..

Kegembiraan terserlah pada wajah anak-anak syurga ini..
Bangga dengan hasil tangannya..
Tak sabar untuk dihadiahkan pada guru walaupun terlambat..
Yang penting adalah tanda ingatan...





Wednesday, 20 May 2015

Let's talk through a balloon!...[Learn through experience]

Assalamualaikum sahabat,

Ya..saya sebagai mak pun tak pernah terfikir nak buat aktiviti ni..
Dan seingat mama memang tak pernah try or tak pernah lak mama terbaca atau ternampak pasal aktiviti ni..
Mungkin mama memang masih kurang belek buku la lagi ni..

Jadi satu petang masa anak mama Arman pulang dari sekolah tadika, dia ada bawa balik dua belon...

Ni biasanya belon hasil tangkapan kawan-kawan yang bawa party bag untuk semua kawan dalam kelas..biasala mak mak leni buat macam tu kan...

Dok sambung lambung belon..tampar belon..dan macam macam lagi..
Ada jugak time kami cuba melihat wajah adik melalui belon tersebut, hehehehe..tak banyak beza cuma warna muka ikut warna belon la..

Pastu adik Muadz dan Hamza berlari-lari berebut belon, dan surely ada yg menangis..

Tiba-tiba Arman datang...
'Mama..mama..dengar ni..'

Dia letakkan belon di telinga mama dan Arman menyebut sesuatu..
'Mama kuat takkkk heheh'

'Aah la..bunyinya lebih kuat...
Kenapa eh...

Kerana berasa seronok, Arman teruskan permainan ini dengan mencuba pada Muadz dan begitulah sebaliknya..
Mungkin Arman terdengar suara tangisan adiknya tadi melalui telinganya yang hampir pada belon tersebut..

...............................
...............................

Puas mama belek buku,alahai xde la pulak pasal bercakap melalui belon ni..
Mesti ada kaitan dengan udara yg terperangkap...
So Mr Google la jawabnya...

Yes!
Jumpa dah..

Ya..betul..
Belon mempunyai udara yang terperangkap di dalamnya..
Molekul-molekul udara bergerak di dalam belon dengan lebih rapat..
Apabila seseorang bercakap melalui belon tersebut, molekul-molekul udara tersebut akan bergerak dan bergetar dengan lebih laju menyebabkan suara kedengaran lebih kuat...

SubhanAllah...!!

#learnthroughplay
#welovescience
#ilmuAllahluas
#childlearnbestthroughplay

Sunday, 10 May 2015

Robot!Robot!Robot!...[OUT OF BOX]

Assalamualaikum sahabat...

Robot from the box!!
Mari berfikir di luar kotak bagaimana ingin lakukan robot begini!

Dah lama Mama tengok google image dan youtube tentang robot dari kotak ni..

Pernah jugak buat sekali dulu..hehe..tak berapa nak menjadi..

Nak kena tunggu hasil tangan Papa jugak kan...

So kali ni, dengan menggunakan kotak mineral water, Papa buat kan dua lubang iaitu satu lubang yang lebih besar di bawah..
Manakala untuk kepala, lubang yang lebih kecil dan di guntinh tengah..
Seolah-olah sepasang baju kemeja butang depan la...
Yang depan tu..butang nya adalah selotape..heheheh

Siap ada sayap kali ni..
Ha...banyak betul robot dalam rumah...

Lagi meriah sebab ada tetamu cilik Emir- anak kepada sahabat sekolah...
Agak rapat mereka ini...
Dah macam sepupu sepapat...

Hinggakan Emir tak nak ikut Ibunya pulang petang tu...

Mainla anak-anak..rumah berselerak tu nombor dua..nanti-nanti lah Mama kemas..

Ok..layanz gambar2 idea robot dari kotak di bawah..

Thursday, 7 May 2015

Merasa suasana kampung...[HUTAN LIPUR LENTANG]

Assalamualaikum sahabat,

Sekali sekala tentunya kita nak anak kita merasa suasana berkelah di air terjun, merasa kesejukan air sungai..
Memandangkan anak-anak syurga saya sudah tiada kampung-ibu mentua telah berpindah ke Cyberjaya manakala kampung di Kedah sudah lama tidak berpenghuni, biasanya jika pulang ke Kedah akan berkumpul di rumah kakak saya sahaja..

Rindu pada suasana kampung?
Ya tentunya saya rindukan suasana di kampung tempat saya dibesarkan..
Dikelilingi sawah padi...
Berhampiran dengan air terjun, air kolahnya sejukkkk kerana datangnya dari air bukit...
Mama dahulu sempat mengenali apa itu lintah, apa itu pacat (errk, mama paling takutkan binatang ini), kupu-kupu putih yang gatal, hehehe..

....
....
....
Perjalanan pulang dari trip dari Kuantan ke Kuala Lumpur menjadi lebih menyeronokkan tatkala Papa memberhentikan kereta di Taman Hutan Lipur Lentang ini..selepas tol RM3.00 Bentong, perhatikan di sebelah kiri jalan..takut terlepas pulak Hutan Lipur Lentang
(Ketika ini semua anak-anak syurga sedang tidur lena di dalam kereta)

Alamak..
Tak plan la nak berkelah..
Tiada makanan,tentunya anak-anak lapar nanti..
Tuala mandi juga tak dibawa kerana harapkan tuala hotel semalam sahaja..(alahai mama, kena lebih alert next time)
Dan mainan yang berkaitan dengan beach/air pun tak dibawa..

Heheh, betul betul tak di rancang..
Walaupun tak dirancang, nampak sahaja air sungai..
Arman terus minta salinkan baju mandi..
Begitu juga Zahraa..
Muadz pada mulanya takut sedikit untuk masuk ke dalam air..
Sejuk airnya..
Jernih..
(Mama keep praying agar tiada sebarang kontaminasi dari si tik** kerana lately banyak kes leptospirosis berlaku di kawasan peranginan). Tetapi memandangkan kawasan ini agak bersih, mungkin ianya bebas si tik**..semoga sentiasa dibawah lindunganNya..ameen..

Jenis pasir di sini lebih kasar berbanding pasir pantai..
Bagus juga untuk terapi refleksologi pada tapak kaki...hehehe
Anak-anak meneruskan dengan imaginasi masing-masing..
Ada yang membina kawasan tasik kecil..
Ada yang ingin menanam pokok..
Ada yang membina teluk..hahhaah
Ada yang melepaskan daun (dikatakan bot) ke dalam air untuk dihanyutkan...

Hamza..dalam keadaan tanpa pakaian seronok dia berendam dalam air sejuk..
Sememangnya dia sukakan air..
Kalau masa mandi, memang susah nak dibawa keluar dari bilik mandi...menangis-menangis lagi tak nak keluar..
....
....
....
Tenang sekali suasana hutan ini...
Sekali sekala ia boleh menjadi terapi minda bagi kawalan stress..
Juga boleh menjadi tempat berilham bagi si penulis..

Bawalah anak-anak ke sini..
Rasai kesejukan air nya...
Sungguh tenang...

Tuesday, 5 May 2015

A trip to Butterfly Farm...[BUTTERFLY LIFE CYCLE]

Assalamualaikum sahabat...

Seronok!!
Taman rama-rama ini terletak berhampiran dengan Masjid Negara..
Di kawasan ini, terdapat Taman Burung, Planetarium Negara, Muzium Islam dan Stesen TV Alhijrah..

Tempat ini..tidaklah besar..
Walking time di dalam kawasan ini dalam 20 minit sahaja..itu jika tanpa anak-anak yang penuh dengan sifat ingin tahu..

Harganya..
Untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas-RM 11.00
Dewasa-RM 2.00

Sempat mama bertanya di kaunter tiket..
'Di sini ada jual ke caterpillar? Untuk anak-anak lihat dan belajar life cycle rama-rama..'

Tetapi hampa..huuu
Sis yang berada di kaunter menjawab..
Dulunya memang ada menjual ulat beluncas di Taman Rama-rama ini tetapi tidak lagi sekarang..

Mama tanyakan kenapa..
Jelasnya..
Rama-rama sekarang merupakan haiwan terancam dan makin pupus..
(Mungkin kesan akibat pembangunan kan..tak sangka rama-rama juga sudah tergolong dalan kalangan haiwan terancam)

....
....
....
Wah...masuk je dalam kawasan ini..terasa berada dalam taman..
Banyaknya rama-rama beterbangan..sana sini..
Jika memakai tudung bewarna terang seperti bunga, ada je rama-rama datang hinggap..
Hehehe..

Mata mama hanya mencari satu..
Iaitu..ulat beluncas untuk ditunjukkan pada anak-anak syurga ini...

....
....
....
Yes!
Akhirnya jupe jugak!
Dan ada ulat yang sedang makan daun..subhanAllah!

Bagi memudahkan orang ramai mengenal apakah itu kepompong/ cocoon?
Pihak taman rama-rama ini telah mengumpul kepompong hidup dari pelbagai spesis rama-rama dan diletakkan di dalam satu tempat berkaca..
Sehingga kepompong hidup ini bertukar menjadi rama-rama dan dilepaskan kembali ke dalam taman..
SubhanAllah...sungguh..
Indahnya ciptaan Mu..
Bagaimana agaknya disyurga nanti...

Di dalam..
Terdapat mini muzium..
Koleksi belalang..
Beetles..
Rama-rama..
Scorpion..
Dan serangga-serangga lain..

Suami berkata..dulunya dalam tahun 90an semasa dia datang ke sini, jumlah rama-rama yang ada disini lebih banyak..
Mungkin benarlah rama-rama adalah spesis yang semakin pupus..

Alhamdulillah..
Seronok sangat..
Akhirnya dapat melihat kitaran hidup ini dengan lebih real dan dekat..

Mama berdoa agar Allah hadirkan kita seekor beluncas..hehehe..supaya dapat kita bela dan memerhati kitaran hidup rama-rama ini dengan lebih terperinci..

Buat lagi solar system!...[LEBIH CANTIKKKK...]

Assalamualaikum sahabat..

Mak dia yang teruja sebenarnya..
Beli sugar paper ni dah lama dah..
Nak buat effect malam..dan plan nak letakkan glitter supaya nampak macam space..more real gitu..

Minggu lepas semasa kami semua takde plan beraktiviti, mama keluarkan manila kad dan tulis nama-nama planet. Mula-mula nak main game ala-ala padan dan menang!(biasa siapa dapat jawab dapat 10 markah)

Terpandang mahjong paper yang kami buat space sebulan yang lalu..dah lusuh, terkoyak akibat Hamza soleh yang nak jugak join!

Jadi....
Inilah masanya kita repair our space art..

Susun semula...
Bermula dari matahari..(pengulangan pembelajaran berlaku iaitu matahari merupakan sebuah bintang yang terbesar!)

Apakah planet yang paling hampir dengan matahari?
Apakah planet yang paling panas!?
Kenapa?

Setiap jawapan diberi 10 markah!(anak-anak tetap seronok dan berlumba-lumba untuk mendapat markah..masing-masing mula menambah markah masing-masing-mental maths diransang di situ.. walaupun tahu tiada reward untuk markah-markah itu~it is just for fun!)

Soalan seterusnya...
Apakah nama planet kedua jaraknya dari matahari dan berada pada orbit kedua?
Apakah planet kedua terbesar selepas planet Jupiter?

Planet ini...
Bewarna hijau dan biru..
Dan satu-satunya ada manusia tinggal di sini?
Belum sempat soalan-soalan ditanya..
Anak-anak ini terus menjawab..
'Bumi!!!!!'
Ya...mudah untuk mengenal planet bumi kerana warnanya dan klu yang diberi agak mudah..heheh
(Next time kita buat objek bulan pulak yang mengelilingi bumi ini)

Planet yang juga dikenali sebagai planet merah....
Kecil...
Hampir dengan planet bumi...

Planet terbesar?
Ini adalah nama planet feveret anak-anak..
Senang diingat kerana saiznya paling besar..
Dan mempunyai satu tompok bewarna merah...

Planet ketiga terakhir..
Cara mengingat adalah..
Singkatan S.U.N
S-Saturn
U-Uranus
N-Neptune

Tara.....
Masing-masing puas matchkan nama dan planet dengan menggunakan kertas sticker bewarna putih..

Sunday, 3 May 2015

Eksperimen lagi...[FIZZY FOAM]

Assalamualaikum sahabat...

'Mama..mama..jom buat yang ini!'
Jerit anak2 sambil tunjukkan buku 365 Science Activities..

Ya, buku ni memang mempunyai eksperimen2 yang memang mudah dilakukan di rumah dengan bahan2 yang sedia ada dirumah ataupun mudah untuk didapati..

Disebabkan anak2 syurga ini tahu soda bicarbonate masih lagi berbaki (selepas projek volcano yang kali ke berapa itu dilakukan semalam), mungkin sebab itula mereka teruja bila melihat eksperimen berkaitan buih/fizzy ini..

So apa yang kita perlukan...?
1. Soda bicarbonate
2. Semangkuk air panas
3. Semangkuk air sejuk

Tujuan eksperimen ini adalah untuk melihat apakah yang bakal berlaku..
Apabila kita campurkan soda bicarbonate ke dalam cecair yang suhu nya berbeza...
Sebelum ini kita telah pun mencuba..soda bicarbonate di campur ke dalam cuka/vinegar akan menghasilkan buih (di dalam eksperimen volcano attack!)

Arman mulanya campurkan sesudu soda bicarbonate ke dalam air sejuk...

'Oh..xde apa pun' hehe..katanya..
Ya memang xberlaku apa2 perubahan pada cecair itu..

Now turn Zahraa untuk campurkan sesudu soda bicarbonate ke dalam air panas pula!

Taraaaaaaaaaaaa!

'Look mama! Ada bubble la!Macam fizzy drink!'

Ha....
Kenapa? Kenapa? Mama yang menyoal sebab anak2 ini sedang khusyuk melihat bubble tu..
Hehehe...
Sebab bila bercampur dengan air panas, suhu mula berubah dan membentuk gas karbon dioksida!
Itula buih yang terbentuk dari gas karbon dioksida...

Walaupun reaksi mereka tidaklah berapa faham apa yang mama cuba terangkan, tapi bagi mama cukuplah kamu tahu bahawa air panas akan memberi tindakbalas begitu apabila bercampur dengan soda bicarbonate..pelajaran ini tidak akan tamat di sini..


Friday, 1 May 2015

Eksperimen lagi...[OIL AND WATER]

Assalamualaikum...

Bolehkah air dan minyak bercampur? What do u think..can u guess?'

He..mama sengaja menyoal open ended question sebelum memulakan eksperimen sains kali ini...
Dengan soalan ini, mama cuba memberi peluang untuk anak-anak syurga mama berfikir dan membuat hipotesis sendiri tentang apakah yang bakal berlaku nanti...

Zahraa dan Arman kemudian memberi jawapan..
Hipotesis awal mereka...
'Yes mama, we can mix them...'

Tapi tiada jawapan untuk proses larutan itu.
Ok then..jom kita mulakan!

Bahan-bahannya:
1. Minyak masak
2. Air
3. Dye
4. Botol plastik mineral

What to do next?
Isikan botol dengan air terlebih dahulu...
Kemudian masukkan beberapa drop pewarna/dye dan biar ia larut..
Kemudian masukkan minyak...

Lihat apa yang berlaku??

Ia membentuk layer/lapisan..
Minyak dan air tidak boleh dilarutkan bersama..
Tidak seperti pewarna td yang telah larut di dalam air..

'Why mama..'

Ianya disebabkan density duhai anak...
Minyak mempunyai kurang density berbanding air..
Menyebabkan ianya akan terapung di permukaan air...

Kami ulang ujikaji ini dengan hanya menambah air, minyak dan glitter...
(Sengaja nak beri effect lebih cantik pada awalnya)

Dan kali ini kami shake botol dan isipadu di dalamnya...
Dan lihat!
MasyaAllah..
Sungguh cantik effect ini di mana molekul2 lemak yang dipenuhi dengan glitter akan lebih berat dan mula membentuk shapenya dan bergerak di dalam air sebelum terapung apabila dibalik balikkan botol tersebut...

Eksperimen lagi..[MILK MAGIC]

Assalamualaikum sahabat...

Ada 2 perkara yang pasti anak-anak syurga ini seronok..
Iaitu..
1. Masa -mama ada masa bersama mereka
2. Aktiviti! - yes betul betul...inilah masa beraktiviti yang anak-anak suka!

Apa lagi..
Sains eksperimen la...

Minggu lepas Sabtu mama ada menghadiri talk dari company..
Yang bestnya..talk dia dan speaker bercakap berkaitan cognitive milestone!
Oh my!
Mama sangat teruja..
Ada pulak aktiviti explore yang mereka dah divide kepada 4 station..

Ok..station paling mama suka dan paling teruja dan paling paling paling tak sabar nak buat adalah milk magic!

Bahan-bahan eksperimen;
Susu-mama gunakan susu yang tidak habis
Dye-mama gunakan color
Detergent-mama gunakan sunlight pencuci pinggan
Cotton bud

Senang dan menyeronokkan..
Tuangkan susu dalam pinggan ikea (pinggan leper supaya mudah nampak selerakan warna)
Kemudian..dropkan beberapa color di tengah-tengah..
Ambil cotton bud dan lekatkan detergent di hujung..
Letakkan di tengah-tengah pinggan...

Lihat warna itu!
Apa yang berlaku.......
Dye..pada mulanya tidak bercampur dengan susu..kerana susu mempunyai fat globules...
Apabila detergent diletakkan ditengah2..
Ini akan menyebabkan fat globules pada susu itu mula breakdown dan membolehkan warna dan susu bercampur!
Well done kids..!

Eksperimen ini juga ada di dalam buku 365 Science Activities!
Jom beraktiviti!
#fromgadgettotherealscience