Monday, 31 March 2014

Hari Sabtu yang super best!

Salam readers...

Just to share apa yang kami buat Sabtu lepas...
Memandangkan mama takde kelas playgroup Sabtu ni sebab ramai yang tak dapat hadir..maklumla cuti sekolah banyak lah kenduri kawen dan ramai yang plan untuk berjalan-jalan kan..
(Tapi sy tak suka berjalan masa cuti sekolah sebenarnya sebab sesak, harga hotel pun boleh tahan...)
So mama pun decide nak bawa anak2 pi tengok hot-air ballon di Putrajaya..perjalanan yang dekat dan tidak menggunakan kos yang tinggi, hahahah
Tapi alhamdulillah behave sangat budak2 ni..
Behave di sini bermaksud........langsung mereka tidak hairan dengan belon2 yang banyak dijual ditepi2 jalan, toys yang dipamerkan ataupun apa2 sahaja yang dijual pada festival tue...hmmm..musykil jugak...
Mungkin sebab sepanjang berada dalam kereta, mama ada cakap..'kita nak pergi tengok saja tau hot-air ballon..maybe tak dapat naik sebab papa takde, dan mama bawa 'full house' hahahaha
Atau...maybe diorang sangat teruja nak tengok hot-air ballon tu! (Kesian...first time mama bawa walaupun dah berkali-kali Putrajaya anjurkan...sorry sayang2..mama tak berkesempatan sebelum ni..)
Mungkin sebab tu diorang langsung tak hairan dengan any toys dan belon2 tu...

Dan nampak sangat keterujaan mereka melihat a real hot-air balloon dengan mata sendiri di depan mereka...melihat bagaimana hot-air balloon dinaikkan dengan menggunakan gas, melihat betapa besarnya ballon tu dan berfikir bagaimana kalau mereka yang berada di dalam bakul hot-air balloon tue!

Layanz gambar2 yang mama sempat snap..
Yang ni orang ramai dok menunggu turn nak masuk tengok apa yang ada di dalam sebuah belon udara panas ni...
Sayangnya hari Sabtu tu sy perasan tak banyak belon yang pelik2..xseperti sebelum ni..mungkin saya datang awal atau dah lambat so belon dah terbang hahhaha..sebab sepatutnya ada pelbagai bentuk belon udara panas ni...sangat kreatif!

Sorry ye anak2...kali ni kita tengok je, tak naik pun..kalau tak silap nak naik hanya RM 20..tapi sy tak pasti kanak2 berapa dan dewasa  berapa sebab tak tanya dari right person incharge..hanya dapat info dari kawan..
Okay..ni sy sempat grab sunglass RM 5 je tau!hehehe
Okay yang ni Arman nak bergambar dengan fire-engine truck...cepat Arman!!Truck tu bergerak......!!
Oh yes!part ni pun nampak sangat diorang teruja!!bergambar dengan real helikopter..
Tapi nampak tak apa yang ada kat tangan bebudak ni...disebabkan mereka sangat behave..sy pun beli la kucing mainan ni...sorang satu dapat 'pet'..heheh
Dan dapat juga melihat sendiri bagaimana helikopter mendarat dan berlepas..:)
Lepas dari tengok belon udara panas ni dan helikopter...sy dah berjanji dengan anak2 nak ke suatu tempat lagi...iaitu Karnival Rasul in My Heart di Masjid As Salam Puchong...
Bila berjanji dengan budak2 ni..kenalah tunaikan...kena jadi role model dengan diorang ni..

Sebenarnya kawan sy ada bukak gerai jualan..ini kedai dia..
Sila-sila lah mengunjung ke gerai ini ye...very yummy cookies dia!:)

Then, lepas jalan2 kejap..kami pun bertolak ke Senawang untuk lunch dengan papa...(jauhhhh sangat nak lunch pun!hehehe)
Lagipun mama nak readykan kelas memasak holiday fun besok!

Alhamdulilah perjalanan yang tenang dengan budak2 tanpa papa..(yang mana bagi sy agak janggal sebab biasanya ada papa, tapi kali ni mama jer bawa jalan2!)

Tangan melecur, apa nak buat...???

Salam readers..

Astagfirullah..nak dijadikan cerita..bibik tetiba masak nasi dalam periuk elektrik yang biasa tu kat dalam bilik..diletakkan periuk tu dilantai sebab mama sedang gunakan plug di kabinet dapur...
Tak sangka adik Muadz masuk bilik dan bermain dengan asap panas nasi yang sedang mendidih tu...
Diletakkan tapak tangan dia yang comel tu atas wap panas tu..
Terkejut mama sebab tiba2 datang menangis sebab mama tak nampak apa2 pun kat tangan adik walau pun adik nangis2...mama x faham sebenarnya kenapa sebab mama tak nampak kejadian tu...
Tapi mama alirkan air sejuk dan letakkan ais pada awalnya walaupun tak nampak kat mana yang sakit..
Malam tu terkejut mama, dah naik bengkak air kat jari tengah adik Muadz..ya Allah..sedih sangat time tu sebab mama lambat bertindak..
Mama mulanya sapukan minyak Franch Oil..minyak ni bagus kalau burn or melecur...
Di samping mama google cari apa petua nak sembuhkan melecur...
Tak sangka adik Muadz dok gigit2 bengkak menggelembung air tu, agaknya dia fikir benda tu 'bubble' kot..dan akhirnya...pecah...!!!Oh my!!
Sakitla dik oi!!!
Terus mama sapukan antibiotik supaya tiada infection pada bahagian tersebut..
Akhirnya mama guna petua ni..
Ambil sebiji telur mentah...pukul dan sapukan pada bahagian melecur tersebut...
Ianya akan mengering...dan buatlah sapuan telur tu beberapa kali..mama buat sampai habis sebiji telur...
Ini gambar jari adik Muadz yang melecur tu...
Selepas beberapa sapuan...ia mengering...
Harap luka cepat sembuh sebelum mama bertolak nanti..ya Allah..ini ujian sebelum berangkat..

Sunday, 30 March 2014

Homeschool@Fun Activity

Salam readers..

Ni sambungan dari aktiviti fun yang mama sempat buat bersama anak2 mama sepanjang tempoh cuti bersalin ni..
Ni semua kenangan tau..mama sangat takut once dah kerja di tempat yang sibuk, mama tak sempat nak bermain-main macam ni lagi..huhu

1. ROAD MAP
Aktiviti ni ideanya dari Teach Preschool..kalau x silap mama la sebab banyak jugak mama google..hehehe
So, agak simple...since kita ada beberapa koleksi kereta, koleksi farm animals, dinosaurs dan lain-lain koleksi..kita pun buat satu town..
Dengan menggunakan tape seperti dibawah, berwarna putih...senang untuk buat jalan terus..
Then kita susun semua koleksi kita tadi berdasarkan cerita apa-apa aje!!
Heheh..

2. WE MADE A CROWN
Hehehe..yang ni seriusly no idea..pakai hentam saje when mama nampak ada kertas dan sticker garfield yang dah lama tak guna..so, bila mana mama nampak anak2 mama macam tak de aktiviti di samping masa yang sangat sesuai iaitu tatkala adik-adik dok tidoq, hehe..kita pun buat la sticker crown ni...nampak macam biasa, tetapi kita tak sedar kita telah mengupayakan anak2 kita untuk berfikir menyambung dari dua penghujung untuk membentuk satu bentuk, yeay!alhamdulillah...
untuk hiasan sebenarnya macam-macam boleh buat, samada lukis bentuk bungan dan gunting, atau boleh lekat bentuk/shape seperti diamond untuk nampakkan crown lebih berseri dan seperti real!

3. STONES PAINTING
Alhamdulillah..this is another fun activity..dah lama sebenarnya mama nak buat, tetapi batu takde kat rumah..kalau nak membeli batu ni semata-mata nak painting, mungkin lambat lagi mama nak beli sebab takpasti mana nursery kat area rumah kita..
kebetulan kita balik kampung minggu tu dan sempatla mengutip batu di rumah mak ngah, hehe..itupun dengan kebenaran...
cantik painting atas batu putih..
pilihlah bentuk2 batu yang cantik..sambil memilih bentuk, sambil membayangkan apa yang akan dilukis atas batu tu..
dah pilih batu, bolehlah basuh dan keringkan batu tu...
Memandangkan anak2 teruja sangat dengan paint and brush, tak sempat mama nak tunjuk skill...hehehehe..lajuuu jer anak2 mama paint batu-batu tu...
sambil-sambil mewarna batu tu, mama tanyakan Arman dan Zahraa apa yang diorang nak buat...
sebulat suara mereka kata nak paint telur dinosaur...hehe...bolehla anak!

4.SENSORY GAME
Aktiviti kali ni lebih kepada adik Muadz..mama masukkan beberapa bahan dalam tekstur yang mempunyai tekstur yang berbeza supaya adik Muadz dapat sentuh dan rasa...:) dan kita juga main teka-teka kan apa benda tu! Antara benda yang mama masukkan, batu, beras, benang, manik rantai dan span halus...good job Muadz!

Alhamdulillah..seronok sangat...mula la mama dok berangan nak jadi surirumah sepenuh masa..hehe..tapi takut tak terbuat jugak nanti!hehe

Thursday, 27 March 2014

Hair Cut@ Pro Design Senawang

Salam readers...

Hari ni takde apa sgt aktiviti tapi potong rambut anak2 memang ada dalam to-do list mama hari ini..
Rambut Arman dah panjang walaupun baru sebulan lepas potong rambut..Zahraa pulak memang rambut bahagian depan dah terlalu panjang sampai ke dagu, hehehe..
Jadi hari ni mama ikut papa pergi ke kedai, sementara tunggu papa siapkan kerja di kedai, mama bawa Arman dan Zahraa ke kedai uncle sebelah iaitu Pro Design!

Ni gambar Arman before and after hair cut..
Kali ni sebab nak gi umrah, mama pilih untuk botakkan Arman..kat sana insyaAllah boleh botak licin nanti..:)

Yang ni pulak gambar kakak Zahraa before and after..lagipun kakak Zahraa pakai tudung, better untuk berambut pendek, lebih mudah nak jaga kan..
Memang Zahraa beberapa kali bagitau mama nak simpan rambut macam princess, tapi mama rasa better berambut pendek buat masa sekarang..
Later bila kakak Zahraa dah boleh mengurus sendiri serta pandai menjaga kebersihan rambut, baru kita simpan rambut panjang kay!!

Ok jugak la price hair cut kat sini..
Harga mengikut umur...Arman botak kena caj RM6, kakak Zahraa pulak kena caj RM8...

Wednesday, 26 March 2014

Homeschool@Matching Game

Salam readers...

Tetiba harini banyak post entry kan..heheh
Sebenarnya saya tengah train anak sy untuk minum susu melalui botol dan cup feeding..itu yang ada masa nak update blog ni..;D

Owh..sy nak share satu idea yang sy dpt dari Thinkerlab.com
Ia mengenai satu game yang boleh improve memory serta recognization kanak-kanak...
MATCHING GAME!

Apa yang menarik ialah game ini menggunakan sticker2 yang comel2 yang biasanya sy beli untuk diletakkan sebagai reward jika satu2 page bacaan berjaya dibaca dengan lancar contohnya setelah Arman dapat membaca satu mukasurat dlm buku iqra', sy akan melekatkan satu sticker sebagai reward...yang ni untuk meningkatkan minat mereka untuk terus membaca page2 berikutnya...
Idea ini juga saya dapat dari cikgu2 tadika Zahraa sebelum ni...
So, kerap la sy membeli sticker2 yang comel2..
Perasan tak kalau kita membeli sticker, biasanya objek akan ada pair2 atau ada 2 objek yang sama...
So, thinkerlab.com ilhamkan game ni..

STICKER MATCHING GAME!
Game ni betul2 menyeronokkan dan membolehkan Arman sentiasa busy..heheheh..
Dulu bila beli sticker, ada jugak kadang2 terlepas anak2 sy tampal ikut suka hati sahaja tanpa pengawasan sy,atas kertas, atas meja atau di mana2 sahaja...
Since ada game ni, at least mereka tahu how to use it in a proper way, insyaAllah..
Boleh try, jom!!
*papa kebetulan ada beli buku 2000 sticker for boys & girls...jadi memang mama gunakan sebaik2nya sticker2 tersebut..
Love the idea!!

Harga Pandora...?

Salam readers...

Ingat tak my entry pasal teringin sangat nak kan gelang Pandora ni..
Kebetulan jalan2 di Alamanda tempoh hari..saje2 jenguk ke kedai Pandora ni di Ground Floor..
Takde plan untuk beli pun sebab tengah simpan duit untuk hal lain yang lebih penting, heh!

Just sharing these models dan price of Pandora Original..khas untuk sesiapa yang teringin dan nak start budget save duit untuk beli gelang ni..
Kalau nak check price cuba zoom gambar ni...
Yang disebelah kiri ni harganya dalam RM 3k+++ manakala yang simple sikit sebelah kanan ni harga dalam RM 14++
Harga sepadan la dengan design, memang cantik kan....
Kalau mampu apa salahnya...dan untuk wanita or ibu yang bekerjaya, apa salahnya kan kalau suami sekali sekala bagi reward kat isteri tuh...hehe

Homeschool@Unplanned activity

Salam readers...

Alhamdulillah, tak sangka ramai berminat untuk post homeschool...
Sebenarnya sy sangat2 suka homeschool ni...kalau boleh mmg nak homeschool kan anak2 saya..ada kebaikan dan kekurangan..terpulang pada individu..
Tapi, i am still a working mom......:(...
Sedih memang sedih..sebab cita2 tak kesampaian tetapi sy tetap redha, mungkin tidak sesuai untuk ibu macam sy yang kurang sikit sifat sabar ni...hehehe

Okay, untuk kali ni, sy postkan beberapa aktiviti yang boleh dilakukan tatkala kita takde idea nak main apa eh dengan anak2..(yang penting biar je diorang bermain dan bermain tetapi under supervision kita jugak la kan..)

AKTIVITI MENGGUNTING
Masa ni mama memang tak de idea nak main apa dengan 3 budak comel ni..jadi mama terperasan ada katalog giant..jadi, dengan itu datanglah idea untuk minta anak2 main gunting!!!!
*pastikan anda bersama mereka semasa aktiviti ini..
Nak gunting apa? 
Mintak diorg guntingkan sayur-sayuran..buah-buahan atau mana2 makanan kesukaan mereka...
Secara tidak langsung kita boleh tahu apa yang anak kita suka dan tidak suka esp tips berguna untuk hadapi kanak2 yang memilih makanan ni..
Biasanya kalau mama bermain dengan gunting ni, mama akan minta anak2 mama lekatkan gambar2 tu di dalam buku scrap masing-masing ( kecuali Muadz)
Kadang2 kita tak tahu yang anak kita sudah menguasai skill memegang gunting atau belum kan...sy pada mulanya tak tahu yang skill ini turut dinilai semasa playschool..time tu Arman masih belum boleh menguasai skill menggunting..tapi alhamdulillah sekarang sudah boleh menggunting garisan lurus tetapi garisan bulatan masih perlu banyak latihan...:)
It's okay..take ur time kids..
Dengan bermain kita akan belajar secara tidak langsung...
Lotsa love from mama!!

AKTIVITI MELUKIS DAN MEWARNA ATAS KOTAK
Kebetulan masa tu baru beli katil baby, jadi kotak yang besar tu mula jadi tumpuan anak2..
Since time tu mama sangatla tak sempat nk fikir idea apa nak buat dengan kotak tu, jadi kita sama2 lukis dan mewarna atas kotak tu..
Seronok sangat Muadz sebab biasanya mama bagi kertas kecil saja, kali ni ha..memang besar...
Mulanya mama bahagikan seorang dapat satu ruang untuk melukis dan mewarna..tetapi disebabkan keterujaan Muadz dan Arman, habis territory kakak Zahraa...mula la nak merajuk pwincess tu...;D
At last..bila dah puas mewarna dan menconteng (istilah yang paling sesuai mungkin), tak disangka kita telah create new game iaitu design any shape dengan pensil2 warna tu..
So sorry, mama tak sempat nak ambil gambar..tapi kita cuba buat rumah dengan pensil2, buat shape, buat kereta dan sebagainya..
Itula kan...bermain ni sebenarnya memang akan meningkatkan lagi daya fikir dan kreativiti budak2...

Jumpa di lain entry..

School holiday activity

Salam semua..

Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni takde plan untuk hantar anak2 ke mana2 program pada awalnya kerana mula2 sy rasa macam nak sangat saat-saat ni digunakan sebaiknya sesama bersama anak2
Tapi ada benda yang menarik perhatian, alimkids USJ ada buat holiday program-art&craft dan storytelling...
Lagi-lagi saya dapat tahu Sis Wardina pun ada hantar anak dia, Imran ke sana..
Jadi kali ni saya pun daftarlah Zahraa dan Arman disamping boleh ambil kesempatan ni untuk jumpa sis dan memang berniat untuk berkongsi pengalaman dia membesarkan anak-anaknya..dari segi sekolah dan sebagainya..

Zahraa dan Arman mama daftarkan untuk program day 1 sahaja sebab hari2 lain mama ada plan lain untuk dibuat...:)

Ini antara gambar yang sy sempat snap hari tu..
Sesi pertama merupakan sesi storytelling..buku yang dibaca ialah 'walking into the jungle'..hehe..alhamdulillah mama tengok anak2 mama seronok mendengar cerita tu..:)
Sesi kedua merupakan aktiviti art & craft..this part mama tahu sangat, anak2 mama sangat suka..dan time ni mama terpaksa keluarkan Muadz dari bilik tu untuk elak dia ganggu kakak dan abang dia sebab Muadz ni biasala suka sangat dengan paint dan brush!

Hasil akhir crafts!

Masa art & craft ni sy sempat berdiskusi dengan sis Wardina..mulanya saya bgtahu yang sy sukar untuk buat pilihan mana nak hantar anak ke sekolah semasa umur dia 7 tahun nanti..walaupun sebenarnya sy takdela pilihan sangat jika ambil faktor jarak dan kawasan tempat tinggal sekarang..hanya sekolah kebangsaan di Putrajaya sahaja..dlm erti kata lain, gomen school la..:D

Dan Sis Wardina kata..ada kelebihan dan kekurangan sama ada sekolah kerajaan ataupun private islamik school..memang betul, kita takkan dapat sekolah yang betul2 perfect atau yang betul2 ikut citarasa kita kan..

Surprisingly, Sis Wardina sekarang tengah buat homeschooling anak2 dia...wah...seronok sangat dengar!!!Oh my...how i wish to homeschool my kids!! (Walaupun sebenarnya kita memang ada buat dirumah secara tidak formal kadang2...)
Tapi tak semua orang diberi keistimewaan itu..masyaAllah sesuatu yang sangat bagus kan..!!Boleh difikirkan nanti...

Just to conclude..sy suka cara sis Wardina berfikir..betul katanya, apa yang kurangnya sistem pendidikan kita sekarang ialah budak2 kurang diberi peluang untuk berfikir..tetapi lebih kepada mengikut arahan..ye..buat kerja sekolah, jawab ikut teks and silibus kan..dan apa yg penting ialah peranan kita sebagai ibu bapa ni...
Ambil masa bersama anak2...bila buat homeschool atau bersama mereka masa mereka siapkan kerja sekolah, cuba tanya..
'Apa yang mereka fikir..?  What do you THINK?'
'Apa yang mereka rasa..? What do you FEEL?

Sis Wardina tekankan dua perkara yang saya highlight kan kat atas tu..Think and feel...
Jika boleh, selalu la bersama anak2 dan berbual serta tya mereka soalan2 seperti di atas, just nak buka minda mereka supaya berfikir dan berfikir..bukan hanya menerima sahaja..

MasyaAllah, what a great sharing from her..sy sangat teruja dan insyaAllah akan jadi ibu yang lebih lebih positif selepas ini..
Walaupun misi mencari sekolah rendah untuk anak masih belum diputuskan..

Sempat bergambar lagi!

Saturday, 22 March 2014

Homeschool@Naturewalk

Salam...

Harini papa ada bawa Zahraa dan Arman pergi ke Ulu Bendul untuk dapat pengalaman dan pelajaran baru tentang alam ciptaan Tuhan..hehe
Mama pulak ada kelas playgroup so xdapatlah nak ikut..
Tapi mama puas hati tengok gambar2 yang papa send thru whatsapp...mama dapat gambarkan keseronokan anak2 mama..tambah2 Arman, seorang kanak2 yang cintakan alam sekitar..
Disebabkan minat Arman ke atas daun2, batu2 yang mama sendiri tak berapa faham kenapa..Arman akan kumpul batu yang pelik2 atau kutip daun dan simpan dalam poket..hai la anak...

So kali ni papa luangkan masa untuk lihat alam sekitar dengan lebih dekat lagi..
Mama terlebih dahulu siapkan bagpack. Di dalam beg tu mama sediakan plastik2 untuk Arman dan Zahraa kumpul dan simpan daun..kita ada projek khas untuk daun2 tu..hehe

Ini antara gambar2 yang papa kirimkan pada mama...
Zahraa dan Arman ambil sedikit morning snack sebelum mula pengembaraan nature walk.Muka Arman sangatlah frust sebab dah tak sabar, hehe..:)
Arman memang tak kisah untuk basah, tapi Zahraa tak..hehe..sejuk kan air tu..
Arca giant turtle..:) ternampak khemah tu...dan Zahraa mintak untuk bercamping pulak next time...hmm..mama pun suka jugak idea kakak tu..but am not sure baby boleh ke tak..huuu..maybe untuk half day ke dengan picnic sekali kan....hehehe
Zahraa dan Arman dapat lihat semut2 hutan yang agak lain creature nya dari semut rumah kita..hehe..
Dari cerita papa, ada satu giant ant yang luar biasa besarnya serta laju betul merayap..tak sempat papa nak snap gambar..tapi mama yakin Arman dan Zahraa ingat bentuk semut yang besar tu sebab bila Arman bangun dari tidur ( tertidur dalam kereta akibat terlalu letih, hehe)..terus Arman bgtau mama tentang giant ant!Sorry Arman, mula2 mama ingat Arman mimpi atau giant ant besarnya macam semut hitam tu jer...rupanya betul2 besar sebesar kumbang mungkin..(ini explanation dari papa)..hebat kan ciptaan Tuhan!
Ermmm..gambar ni mama tak pasti cemana nak explain or describe sebab mama kan tak ikut..tapi yang mama boleh cakap ialah....Arman memang suka air, tak kisah pun kalau basah ke, kalau berlumpur ker...and guess...where's my Zahraa??
Tentunya duduk tengok jer sebab geli la konon kalau ada kotor sikit ker, atau baju basah (mama sengaja tak bawa baju salin sebab tak nak motif untuk belajar melihat alam ciptaan Tuhan seperti daun2, pokok2, serangga atau apa saja yang ada di sana bertukar menjadi aktiviti mandi manda pulak!hahaha..)
Owh...sempat pulak berselfie2 dengan anak...nampak macam papa pulak yang excited!kikiki..well, inilah quality time dan cara papa mendidik anak2 yang sedikit berbeza sentuhannya...:)
Look at your happy face, masyaAllah!
Hahahahaha..oh kakak Zahraa!As always...cuba cari tempat yang agak selesa untuk elak dari basah2..my girl!
Hmmmm...belalang ke tu..?
Oh..yang ni mama tahu..di tangan Arman sekarang ni adalah daun!Budak ni sangat suka letak daun pada arus air, dan lihat bagaimana daun dihanyutkan..laju..perlahan dan apa yang terjadi pada daun jika ada halangan dalam arus air tersebut..hmmm..best jugak ni kalau boleh buat origami bot dari kertas macam mama dok main zaman mama budak2 dulu...hehehehe..
Ini pertama kali Zahraa dan Arman lihat kulat pada batang pokok ni...alhamdulillah...Allah izinkan untuk anak2 mama lihat sendiri bagaimana hasil ciptaan Nya..seronoknya kalau mama ikut sekali ni...kalau bawa Muadz pun best kan...
Ini pun kali pertama anak2 mama lihat dengan dekat akar pokok yang besar dan masyaAllah tingginya pokok ni kan....
Yang ini Zahraa nak ambik gambar sebab shape keratan batang pokok ni seolah2 berbentuk 'heart/love'...
Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar, tiada apa2 yang bahaya..
Mungkin kalau next time kita jalan ke hutan atau waterfall, maybe kita boleh aim untuk cari ulat beluncas...hmmm...dan mungkin kita boleh discover life cycle ulat beluncas dan butterfly...
Mana eh nak jumpa ulat2 beluncas ni....hmmmmmmmm


Thursday, 20 March 2014

Homeschool@homeactivity...

Salam readers..
It's been a while..
Busy sikit dengan baby baru ni..tengah train untuk susu ebm sebab mama nak pergi umrah dan lepas tu nak terus masuk kerja..cuti mama dah nak habis...
Sedih rasa...tapi mama seronok jadi mama yang busy...hehe
Entry kali ni mama khaskan untuk anak2 mama..hope one day bila anak2 mama dah besar, dapatlah anak2 mama tengok antara bonding activity yang kita lakukan sama2 sepanjang mama cuti bersalin kali ni..
Ini adalah salah satu cara mama jauhkan anak2 mama dengan gadget...
Tak sangka dengan bermulanya mama hadkan ipad game selama 2 hrs/day..then tetiba charger ipad pula rosak...bila beli charger yang baru pun still xboleh guna ipad tu coz ada problem dengan kepala plug...so..slow2 kita semua manfaatkan masa yang ada dengan byk aktiviti..
Booktime..playtime..Qurantime..seronok kan....
Ni antara aktiviti yang mama sempat snap..

1. NATURAL FACE MASKER
Ingat tak..malam tu mama takde idea apa nak buat..so mama bukak peti dan nampak yogurt asli yang kita guna sikit jer masa buat fruit salad..banyak lagi xabis..dan..oat kita masih banyak..
so kita pun buat campuran antara yogurt asli dan oat tu untuk dijadikan masker..
Lepas campur..kita sapukan kat muka...sejukkkk sangat kan!!
After 5 minit..masker dah start nak kering then kita tunggu sampai betul2 kering...then kita basuh muka sama2...wahhhh, fresh sgt kan rasa!!!nanti free2 kita buat lagi taw!


 2.FREE PAINTING
Kali ni mama bagi anak2 mama free painting atas kotak makanan..kotak ni mula2 kita potong pada penyambungnya...dan kita lebarkan dia..
Here, kita belajar tentang warna dan warna campuran..anak2 mama boleh berimaginasi apa yang nak diwarnakan..dan beritahu mama apa maksud warna tersebut..
Aktiviti ni masyaAllah best sgt mama tengok..esp Arman...sampai papa nak kemas semua pun Arman masih xnak habis warna lagi...hehehehe

3.PHOTO FRAME
Petang minggu tu..papa ada bawa kita pergi satu pantai di Banting..sesampai di pantai tu..Arman tidur sebenarnya...so papa hanya bawa kakak Zahraa dan Muadz turun ke pantai..
Tak sangka ada banyak shell yang cantik2 di pantai tu...mama, kakak Zahraa dan bibik mula kutip shell..banyak sangat..
Bila papa dah nak balik, Arman pulak baru bangun..so kita pun pi turun ke pantai untuk collect shell sama2 lagi..bila dah cukup banyak..kita teliti ciptaan Allah kan..cantik Allah makes shell..ada byk bentuk dan saiz..
Mama bawa balik dan cuci dulu shell..then mama keringkan..
So apa nak buat dengan shell ni...
Kebetulan ada kotak dan aluminium foil ni...so kita pun buat photo frame macam kat bawah ni...heheh..comel kan..
 Ada lagi yang kita buat dengan shell tu...tengok kat bawah..kita mula2 nak susun jer shell2 tu atas paper dan tulis nama masing2...cantik jugak!Here,anak2 mama belajar menyusun dan improve fine motor esp bila banyak menggunakan aktiviti yang menggunakan tangan...tekan glue..susun..:) well done kids!

4. WALL PAINTING
Best sangat aktiviti ni...again, we learn about color and paint..sronok kan..murah pun murah..mama just belikan mahjong paper dan lukis sama2..then mama lekatkan pada wall..Pastu kita pun start painting!!It was fun!

5. OUR FIRST SCRAPBOOK
Ini merupakan aktiviti menggunting gambar dan melekat...again..aktiviti ni sebenarnya untuk improvekan motor halus anak2 mama..
Dan juga belajar cara menggunakan gunting dengan betul..
Apa yang kita gunting..??Gambar2 kesukaan masing2..anak2 mama diberi peluang untuk memilih gambar masing2 di dalam majalah yang sudah lama..
Arman mama nampak banyak memilih gambar toys..manakala kakak Zahraa banyak memilih gambar2 yang cute2 jer..hehe
Disamping kita memilih gambar, kita sempat bercerita perihal gambar tu kan..dan ingat tak kita ada jumpa gambar 'healthy tummy vs bad bacteria'??
Seronok kita bercerita tentang bagaimana muka bad bacteria tu bila tummy kita healthy sebab kita makan good foods!!
Gambar2 yang kita dah gunting..kita kemudian lakukan aktiviti melekat gambar2 tu di dalam buku..kita panggil scrapbook...
Memandangkan kakak Zahraa dah pandai menulis..kakak Zahraa yang paling banyak melekat dan menulis cerita tentang gambar2 tu...good job kakak Zahraa!!

6. DINOSAUR EGGS
Here kita sebenarnya berimaginasi bagaimana rupa dinosaur egg dan bagaimana dinosaur duduk dalam egg kan...
Kebetulan Arman ada beberapa koleksi dinosaur yang kecik2..so..kita cuba masukkan dinosaur tu ke dalam belon dan kemudian kita masukkan air...
Untuk lihat rupa dinosaur di dalam egg tu..kita perlu bekukan dia..
Once bila dah beku, kita keluarkan dan lihat didalam air...hehe..sejuk dan seronok!!Fun and more fun!!

7. WATER AND SEEDS
Here, kita belajar bagaimana tumbuhan, seeds atau pokok needs water to grow..
Aktiviti ni hanya memerlukan kacang hijau, tisu cotton dan air..
Mula2 anak2 mama perlu soak kan cotton ke dalam air dan masukkan ke dalam plastic bag..kemudian, gunakan jari2 kecil tu untuk masukkan biji kacang hijau tadi..
Untuk mama, mama hanya masukkan cotton yang tidak direndam dengan air dan biji kacang hijau..
Disini kita belajar membandingkan antara biji benih yang mempunyai air dan tidak mempunyai air,yang mana yang akan tumbuh..
Anak mama masing2 nak tengok pokok sendiri, hehe..so ada 3 plastic bag..then kita lekat di tingkap supaya seeds tadi juga akan dapat cahaya matahari..
Banyak new things kita belajar..sains dan ciptaanNya..cuma mama la nak kena prepare myself macam mana nak explain pada soalan anak2 mama nanti..hehe
 Selain dari plastic bag..kita juga masukkan seeds tu kedalam used bottle macam kat bawah ni..
 Selain itu, ingat tak..kita cuba buat taugeh sendiri kan....hasilnya macam kat bawah ni..kita just basuhkan biji kacang hijau tu dan biarkan dia di tepi tingkap..lihat hasilnya..amazing ciptaan Allah!

8. DIY PLAYDOUGH
Ini pun antara aktiviti yang banyak kali kita buat..
Playdough dengan menggunakan bahan2 seperti tepung gandum, garam, minyak dan pewarna sahaja..takperlu masak, xperlu guna krim tartar...lagipun sangat selamat untuk anak2..
Jangan pandang remeh aktiviti menguli playdough tu..kerana ianya bagus untuk improve fine motor anak2..
Mungkin pada awalnya anak2 akan rasa geli nak pegang tepung, tambah2 bila ianya melekat kat tangan dan jari kan..tapi tak apa..just biasakan diorang..that is how they learn about sense of touch, isn't it? Anak2 mama pun mula2 jer geli..tapi bila playdough tu dah mula nak terbentuk bila semua bahan mula sebati, dah excited

9. VOLCANO ART ATTACK!!
Ini pun antara aktiviti yang kita buat berkali-kali..sebab apa..???sebab ianya sangat seronokkkkk!!
Arman la mama nampak sangat keterujaannya masa kita semua buat eksperimen ni..
Untuk volcano ni..kita just gunakan bekas botol vitagen, playdough yang kita buat sendiri tadi, cuka dan soda bikarbonat...
Mula2 kita lekatkan botol vitagen dan bentukkan seperti sebuah gunung berapi dengan menggunakan playdough...
Once dah lekat dan nampak macam gunung, mama terlebih dahulu masukkan sedikit pewarna merah kedalam botol vitagen tu..kemudian kita masukkan cuka kedalam botol..diikuti dengan soda bikarbonat dan...woo woo woo!!it's coming out!the lava!!!
We also learn the chemical reaction between vinegar and soda bicarbonate..this is how we learn through play!!

10. FINE MOTOR ACTIVITY
Ini antara aktiviti fine motor yang agak ringkas dan cepat..tp boleh membuatkan Muadz duduk diam jugakla masa mama buat kerja rumah...
Just gunakan kotak kasut yang dah xpakai..buat beberapa lubang kecil di atas permukaan kotak kasut tu..
Potong straw kecil2..dan mintak si kecik untuk cuba masukkan straw2 tersebut ke dalam lubang tu...
Hehe..xsangka..khusyuk jugak Muadz memasukkan semua straw then tanggalkan dan masukkan ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam lubang dan sterusnya sampai dia boring..hehe
Selain meransang motor halus, aktiviti ini juga boleh meransang eye-hand coordination...insyaAllah..;)
InsyaAllah mama sambung entry ni pada lain masa.ada something mama nak buat..hehe
Please remember me and papa in ur du'a, wahai anak2ku..