Posts

Showing posts from March, 2014

Nuffnang Ads

Hari Sabtu yang super best!

Image
Salam readers...

Just to share apa yang kami buat Sabtu lepas...
Memandangkan mama takde kelas playgroup Sabtu ni sebab ramai yang tak dapat hadir..maklumla cuti sekolah banyak lah kenduri kawen dan ramai yang plan untuk berjalan-jalan kan..
(Tapi sy tak suka berjalan masa cuti sekolah sebenarnya sebab sesak, harga hotel pun boleh tahan...)
So mama pun decide nak bawa anak2 pi tengok hot-air ballon di Putrajaya..perjalanan yang dekat dan tidak menggunakan kos yang tinggi, hahahah
Tapi alhamdulillah behave sangat budak2 ni..
Behave di sini bermaksud........langsung mereka tidak hairan dengan belon2 yang banyak dijual ditepi2 jalan, toys yang dipamerkan ataupun apa2 sahaja yang dijual pada festival tue...hmmm..musykil jugak...
Mungkin sebab sepanjang berada dalam kereta, mama ada cakap..'kita nak pergi tengok saja tau hot-air ballon..maybe tak dapat naik sebab papa takde, dan mama bawa 'full house' hahahaha
Atau...maybe diorang sangat teruja nak tengok hot-air ballon tu! (Ke…

Tangan melecur, apa nak buat...???

Image
Salam readers..

Astagfirullah..nak dijadikan cerita..bibik tetiba masak nasi dalam periuk elektrik yang biasa tu kat dalam bilik..diletakkan periuk tu dilantai sebab mama sedang gunakan plug di kabinet dapur... Tak sangka adik Muadz masuk bilik dan bermain dengan asap panas nasi yang sedang mendidih tu... Diletakkan tapak tangan dia yang comel tu atas wap panas tu.. Terkejut mama sebab tiba2 datang menangis sebab mama tak nampak apa2 pun kat tangan adik walau pun adik nangis2...mama x faham sebenarnya kenapa sebab mama tak nampak kejadian tu... Tapi mama alirkan air sejuk dan letakkan ais pada awalnya walaupun tak nampak kat mana yang sakit.. Malam tu terkejut mama, dah naik bengkak air kat jari tengah adik Muadz..ya Allah..sedih sangat time tu sebab mama lambat bertindak.. Mama mulanya sapukan minyak Franch Oil..minyak ni bagus kalau burn or melecur... Di samping mama google cari apa petua nak sembuhkan melecur... Tak sangka adik Muadz dok gigit2 bengkak menggelembung air tu, agaknya…

Homeschool@Fun Activity

Image
Salam readers..

Ni sambungan dari aktiviti fun yang mama sempat buat bersama anak2 mama sepanjang tempoh cuti bersalin ni..
Ni semua kenangan tau..mama sangat takut once dah kerja di tempat yang sibuk, mama tak sempat nak bermain-main macam ni lagi..huhu

1. ROAD MAP
Aktiviti ni ideanya dari Teach Preschool..kalau x silap mama la sebab banyak jugak mama google..hehehe
So, agak simple...since kita ada beberapa koleksi kereta, koleksi farm animals, dinosaurs dan lain-lain koleksi..kita pun buat satu town..
Dengan menggunakan tape seperti dibawah, berwarna putih...senang untuk buat jalan terus..
Then kita susun semua koleksi kita tadi berdasarkan cerita apa-apa aje!!
Heheh..

2. WE MADE A CROWN
Hehehe..yang ni seriusly no idea..pakai hentam saje when mama nampak ada kertas dan sticker garfield yang dah lama tak guna..so, bila mana mama nampak anak2 mama macam tak de aktiviti di samping masa yang sangat sesuai iaitu tatkala adik-adik dok tidoq, hehe..kita pun buat la sticker crown ni...namp…

Hair Cut@ Pro Design Senawang

Image
Salam readers...

Hari ni takde apa sgt aktiviti tapi potong rambut anak2 memang ada dalam to-do list mama hari ini..
Rambut Arman dah panjang walaupun baru sebulan lepas potong rambut..Zahraa pulak memang rambut bahagian depan dah terlalu panjang sampai ke dagu, hehehe..
Jadi hari ni mama ikut papa pergi ke kedai, sementara tunggu papa siapkan kerja di kedai, mama bawa Arman dan Zahraa ke kedai uncle sebelah iaitu Pro Design!

Ni gambar Arman before and after hair cut..
Kali ni sebab nak gi umrah, mama pilih untuk botakkan Arman..kat sana insyaAllah boleh botak licin nanti..:)

Yang ni pulak gambar kakak Zahraa before and after..lagipun kakak Zahraa pakai tudung, better untuk berambut pendek, lebih mudah nak jaga kan..
Memang Zahraa beberapa kali bagitau mama nak simpan rambut macam princess, tapi mama rasa better berambut pendek buat masa sekarang..
Later bila kakak Zahraa dah boleh mengurus sendiri serta pandai menjaga kebersihan rambut, baru kita simpan rambut panjang kay!!

Ok jugak …

Homeschool@Matching Game

Image
Salam readers...

Tetiba harini banyak post entry kan..heheh
Sebenarnya saya tengah train anak sy untuk minum susu melalui botol dan cup feeding..itu yang ada masa nak update blog ni..;D

Owh..sy nak share satu idea yang sy dpt dari Thinkerlab.com
Ia mengenai satu game yang boleh improve memory serta recognization kanak-kanak...
MATCHING GAME!

Apa yang menarik ialah game ini menggunakan sticker2 yang comel2 yang biasanya sy beli untuk diletakkan sebagai reward jika satu2 page bacaan berjaya dibaca dengan lancar contohnya setelah Arman dapat membaca satu mukasurat dlm buku iqra', sy akan melekatkan satu sticker sebagai reward...yang ni untuk meningkatkan minat mereka untuk terus membaca page2 berikutnya...
Idea ini juga saya dapat dari cikgu2 tadika Zahraa sebelum ni...
So, kerap la sy membeli sticker2 yang comel2..
Perasan tak kalau kita membeli sticker, biasanya objek akan ada pair2 atau ada 2 objek yang sama...
So, thinkerlab.com ilhamkan game ni..

STICKER MATCHING GAME!
Game ni b…

Harga Pandora...?

Image
Salam readers...

Ingat tak my entry pasal teringin sangat nak kan gelang Pandora ni..
Kebetulan jalan2 di Alamanda tempoh hari..saje2 jenguk ke kedai Pandora ni di Ground Floor..
Takde plan untuk beli pun sebab tengah simpan duit untuk hal lain yang lebih penting, heh!

Just sharing these models dan price of Pandora Original..khas untuk sesiapa yang teringin dan nak start budget save duit untuk beli gelang ni..
Kalau nak check price cuba zoom gambar ni...
Yang disebelah kiri ni harganya dalam RM 3k+++ manakala yang simple sikit sebelah kanan ni harga dalam RM 14++
Harga sepadan la dengan design, memang cantik kan....
Kalau mampu apa salahnya...dan untuk wanita or ibu yang bekerjaya, apa salahnya kan kalau suami sekali sekala bagi reward kat isteri tuh...hehe

Homeschool@Unplanned activity

Image
Salam readers...

Alhamdulillah, tak sangka ramai berminat untuk post homeschool...
Sebenarnya sy sangat2 suka homeschool ni...kalau boleh mmg nak homeschool kan anak2 saya..ada kebaikan dan kekurangan..terpulang pada individu..
Tapi, i am still a working mom......:(...
Sedih memang sedih..sebab cita2 tak kesampaian tetapi sy tetap redha, mungkin tidak sesuai untuk ibu macam sy yang kurang sikit sifat sabar ni...hehehe

Okay, untuk kali ni, sy postkan beberapa aktiviti yang boleh dilakukan tatkala kita takde idea nak main apa eh dengan anak2..(yang penting biar je diorang bermain dan bermain tetapi under supervision kita jugak la kan..)

AKTIVITI MENGGUNTING
Masa ni mama memang tak de idea nak main apa dengan 3 budak comel ni..jadi mama terperasan ada katalog giant..jadi, dengan itu datanglah idea untuk minta anak2 main gunting!!!! *pastikan anda bersama mereka semasa aktiviti ini.. Nak gunting apa?  Mintak diorg guntingkan sayur-sayuran..buah-buahan atau mana2 makanan kesukaan mereka... …

School holiday activity

Image
Salam semua..

Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni takde plan untuk hantar anak2 ke mana2 program pada awalnya kerana mula2 sy rasa macam nak sangat saat-saat ni digunakan sebaiknya sesama bersama anak2
Tapi ada benda yang menarik perhatian, alimkids USJ ada buat holiday program-art&craft dan storytelling...
Lagi-lagi saya dapat tahu Sis Wardina pun ada hantar anak dia, Imran ke sana..
Jadi kali ni saya pun daftarlah Zahraa dan Arman disamping boleh ambil kesempatan ni untuk jumpa sis dan memang berniat untuk berkongsi pengalaman dia membesarkan anak-anaknya..dari segi sekolah dan sebagainya..

Zahraa dan Arman mama daftarkan untuk program day 1 sahaja sebab hari2 lain mama ada plan lain untuk dibuat...:)

Ini antara gambar yang sy sempat snap hari tu..
Sesi pertama merupakan sesi storytelling..buku yang dibaca ialah 'walking into the jungle'..hehe..alhamdulillah mama tengok anak2 mama seronok mendengar cerita tu..:)
Sesi kedua merupakan aktiviti art & craft..this part ma…

Homeschool@Naturewalk

Image
Salam...

Harini papa ada bawa Zahraa dan Arman pergi ke Ulu Bendul untuk dapat pengalaman dan pelajaran baru tentang alam ciptaan Tuhan..hehe
Mama pulak ada kelas playgroup so xdapatlah nak ikut..
Tapi mama puas hati tengok gambar2 yang papa send thru whatsapp...mama dapat gambarkan keseronokan anak2 mama..tambah2 Arman, seorang kanak2 yang cintakan alam sekitar..
Disebabkan minat Arman ke atas daun2, batu2 yang mama sendiri tak berapa faham kenapa..Arman akan kumpul batu yang pelik2 atau kutip daun dan simpan dalam poket..hai la anak...

So kali ni papa luangkan masa untuk lihat alam sekitar dengan lebih dekat lagi..
Mama terlebih dahulu siapkan bagpack. Di dalam beg tu mama sediakan plastik2 untuk Arman dan Zahraa kumpul dan simpan daun..kita ada projek khas untuk daun2 tu..hehe

Ini antara gambar2 yang papa kirimkan pada mama...
Zahraa dan Arman ambil sedikit morning snack sebelum mula pengembaraan nature walk.Muka Arman sangatlah frust sebab dah tak sabar, hehe..:)
Arman memang tak …

Homeschool@homeactivity...

Image
Salam readers..
It's been a while..
Busy sikit dengan baby baru ni..tengah train untuk susu ebm sebab mama nak pergi umrah dan lepas tu nak terus masuk kerja..cuti mama dah nak habis...
Sedih rasa...tapi mama seronok jadi mama yang busy...hehe
Entry kali ni mama khaskan untuk anak2 mama..hope one day bila anak2 mama dah besar, dapatlah anak2 mama tengok antara bonding activity yang kita lakukan sama2 sepanjang mama cuti bersalin kali ni..
Ini adalah salah satu cara mama jauhkan anak2 mama dengan gadget...
Tak sangka dengan bermulanya mama hadkan ipad game selama 2 hrs/day..then tetiba charger ipad pula rosak...bila beli charger yang baru pun still xboleh guna ipad tu coz ada problem dengan kepala plug...so..slow2 kita semua manfaatkan masa yang ada dengan byk aktiviti..
Booktime..playtime..Qurantime..seronok kan....
Ni antara aktiviti yang mama sempat snap..

1. NATURAL FACE MASKER
Ingat tak..malam tu mama takde idea apa nak buat..so mama bukak peti dan nampak yogurt asli yang kita…