Posts

Showing posts from 2012

Nuffnang Ads

Hiburan Yang Melalaikan....

Salam all....

Alhamdulillah kan..kita diberi peluang lagi untuk bernafas harini...today nye topik...hanya untuk peringatan diri sendiri, dan seungguhnya ingat-mengingati sesama umat Islam tu amatlah digalakkan...

Tetiba teringat topik ni bukannya apa...
Semalam on the way balik dari Senawang, kitorang singgah la kat sebuah masjid kecil dalam kampung...(tak perasan lak apa nama kampung tu) sebab kitorang almost kehabisan minyak so nak mencari petrol station la kononya..

Rasa bangga pulak dengan penduduk kampung yang berusaha nak mencari ilmu agama...walaupun tiada ustaz yang datang mengajar atau baca kitab di masjid tersebut, tapi jemaah..masyaAllah...alhamdulillah...boleh kata ramai la...tahu tak apa diorang buat..???

JKK masjid pasangkan video ceramah...dan penceramahnya....Ustaz Kazim Elias..

Semua orang kenal kan ustaz tu...best dengar ceramah-ceramah dia...santai, lawak pun ada...hihi..dan isi kandungan juga mantap...(2 thumbs up)

Tersentuh jugak hati ni bila tengok kesepakatan pe…

CIC versus Genius Aulad

Salam all....

Huh...tak banyak pulak referral harini..
Okaylah..nak share sikit regarding kindergarten anak-anak ni..
As parents sememangnya kita nak hantar anak kita ke tempat yang bagus kan, tempat yang ada principle atau penjaga yang dedikasi, ye takk??I believe semua parents pun akan buat pilihan yang terbaik di samping tengok jugak onkosnya..hihi..
Yela hidup di kotaraya ni memangla kena pandai menguruskan kewangan, tambah2 anak dah masuk 3 ni..:D

Okay, last entry haritu I kan dah decide nak hantar both Arman dan Zahraa kat school yang sama iaitu CIC.Fine la..harga standard la kan kalau sampai daycare, CIC pakej Zamrud RM 550..
Sebelum ni I berurusan dengan Teacher Noni, principle kat centre CIC Presint 9 ni..tup tup..dia dah resign sebab dah dapat job yang lebih terjamin..masuk gomen la kan..so okaylah...goodluck in ur career teacher..
Memang senang berurusan dengan teacher Noni ni...tapi..tapi..tapi..
Bila dia dah resign, I mestilah kena cari someone yang in-charge that centre …

10,000 steps in a day..capai takk...??

Salam alllllll!

Phewww...lama benor la I tak menulis entry blog ni..memula ingatkan nak explore cemana nak buat new blogskin..takpe..takpe..belum abis explore dan sememangnya belum master lagi nak buat bagi blog I ni cantik meletop sket..:D

Ni nak bercerita pasal I baru beli pedometer uolss!

Tahu tak apa tu pedometer??Alat yang akan mengukur bilangan steps kita dalam sehari..almaklumlah..my new target to be more physically active ialah nak mencapai 10,000 steps seperti yang disarankan oleh KKM kita la...as a dietitian mestilah I nak sokong this campaign kan..kan..kan..

Tapi I beli yang murah je dulu, percaya tak ...RM 5 jeeeeee!!!
Ini pun ada sorg colleague I bagitau..memula nak beli yang lebih kualiti la kononnya....tapi my colleague ni bagitahu try dulu dengan yang murah yang dia jumpa di Daiso Japan tu..kat situ kan semua barang2 start with RM 5..so, why not try dulu..lgpun nak bilang own steps je kan..

So today, I dah start pakai pedometer, will update later berapa langkah yang I …

VCO catalyst..ermm..mmg best!

Image
Salam all...
Wah..tgk tajuk terus teruja eh..hehe..
I ni just nak share la..
Recently terasa teringin nak amek supplemen tambahan, maklumlah..umur pun dh nak masuk 3 series...hahah..so, kenalah jaga...nanti bila dah tua keparat, sakit2 badan baru nyesal, cewah...
Lagipun, after deliver 3rd baby ni...rambut mmg banyak lah gugur...terjumpa pulak dengan produk ni ha..
VCO catalyst...

Since pakai produk ni..mmg honestly rambut gugur dah makin kurang...skin complexion pun makin okay...
Ermmmm...sesapa nak cuba boleh beli dengan I lah...heheh..I akan share lebih byk testimonial nanti ye..:)

RM 39.90...Beli 3 kotak I bagi free postage okay uolls...
PM me @ 012-5252304

CIC here we come..!!:)

Salam all...
Ha!now, dengan cepatnya I dah buat decision sendirik after gi jumpa Teacher Noni yang incharge CIC kat Presint 9 ni..ape taknya..takut dah fully booked nanti kang baru nak putih mata mencari taska/tadika Zahraa ngan Arman..
Bila dah gi jumpa sendirik tu, terus la I discuss pasal method pembayaran yuran yang I rasa apsal mahal sgt sampai RM 2k plus/person..rupanya..yang kat online tu bukan figure yang betul...dia dah ada new figure yang lebih jelas..
At first, just kena bayar RM 100 for booking tempat la...then, before start sesi persekolahan early Jan tu, kenalah settlekan reg fees...around RM 780 untuk Zahraa (preschool program/zamrud package) and RM 480 untuk Arman (playskol/zamrud package)..
Huh...terus I tarik nafas lega..yela..takla membebankan sgt..kalo I ditempat parents lain pun, I pun akan rasa lega sbb bila dgr amaun yang x sampai beriban2 sebab nak hantar 2 anak sekaligus kan..
Tp depends gak kat which package yang uols nak amek..I opkoss la amek yang Zamrud sb…

adoiii..poning pikir pasal taska/tadika anak ni....

Salam all...
urmm..nie tgh dok stay up dok membaca testimonial2 org2 yang hantar anak diorg ke taska/tadika ni..laki I selamat dah dibuai mimpi..ni I dok sibok sorg 2 le ni..

skang ni nak hantar anak masuk tadika rasa mcm nak hantar anak masuk uni pun ada gak..yola...yuran mak aii..boleh tahan jugak..sebenarnya I ni berkenaaannn sgt dgn CIC kat Presint 9 ni..bukan sebab tempat dia cantik ke apa ke..sebab sgt close to hosp tempat I kije..senang nak hantar/amek anak..then kalo ada emergency..dan yang plg membuatkan I berkenan nak hantar kat CIC ni sbb dia mmg enroll utk budak aged 2 1/2 yrs lg..so boleh sgtlah kalo I nak hantar Arman ngan Zahraa kat satu skolah, senang omaknya nak uruskan...hehehe

I dah call la centre dia, katanya leh buat online reg pun okay...so I pun dok stay up tgh malam ni konon2nya nak uruskan segala bagai reg ni la..at first okaylah...just go to website dia www.cic.net.my, amek online reg, then fill up segala bagai yang dia nak tu..
so, skang I stuck kat fees pay…

Hoyyehh..dah dapat Medela Freestyle..:)

Salam all...
Ni I tgh gumbira teramat..hehe..almaklumlah..almost 3mos dok mengepam susu guna Avent manual..akhirnya..babai to tangan yang lenguh..
Aritu, ada sorg kawan I ni panggil bfast la kat umah dia..kebetulan wife dia pun mmg dok survey nak beli medela breastpump freestyle ni..yela, laki dia dok kije fly je..pilot la katakan..so, bila dia dok survey2 ni..dpt pulak around RM1000++ je..I pun menyibok jugaklah memesan satu set..hehe..ni la untungnya ada kawan selalu fly..hahaha!Introducinggggg..my new Medela...Freestyle!!!
Baru 2 hari guna breast pump ni, ok la sbnrnya..mmg jimatkan masa, time kije mmg sekali pump leh dapat 2 bottles yg 3oz punye..so okaylah kan..kalo tak dulu masa guna Avent breastpump manual mmg lenguh sket la tangan..kalo nak tau, my arms dah naik muscle dah..hahahah!!dahla tu, bila dah lenguh tangan, malas la nak pam lama2..so dpt sebotol jela 4 oz..
Okaylah..keep pumping mummy!!!..really hope my little Muadz dpt nikmat susu ibu lebih lama kali ni dari kakak an…

Back to work, bebeh!!!!

Salam all...

after a very very loooooonnngggggggg holidays..(err..ye ke holiday..cuti blaja ye la 2 tahun kan..long jugaklah teww!)..now..i'm back!back!back to work uolss!huh..bukan nak kata..memang semacam je perasaan ni..
ye la kan...dah hampir 5 tahun kot telah kutinggalkan hospital ni..2 tahun gatal g sambung blaja, before tue dok 'whatever you say bosss..' kat inst kesihatan umum dekat 3 tahun gak la..erm..now, gatal mintak nak turn to clinical area pulak..w/pun baru lepas blaja, yela masih fresh lagi dengan whatsoever inpuit masa blaja tu..tp skill dalam bidang klinikal ni mmg la i need..eh bukan..i must polish balik la..satgi mau dapat referral case dari ICU..tak ke ku berperang dengan nyawa org yewww...huh!( sambil lap peluh di dahi...)

Arini masuklah hari ke-3 i kat Hospital Putrajaya yang serba korporat ni..hahah..almaklumlah..kat sini..semua klinik pakar..takde yg doktor2 biasa ni..pastu ada pulok wad exec utk kerabat2, vvip, menteri2, ank2 menteri, cucu cicit b…

Breast Pump- Medela vs Avent

Image
Hi all!

Tengah confius ni...
Last time memang i pakai Medela Single Electric...memang terbaik la..cuma since motor dia dah rosak akibat jatuh dari kabinet dapur, i mula contemplating nak tukar breast pump...
Teringin nak pakai Avent Breast Pump, tapi yang manual punyalah...
Sebab, thru my observation dari kawan2, pesakit, parents kepada subjek kajian, rata2 yang pakai Avent Breast Pump manual ni..nampak macam susu production tu banyakkk sangat...! Terkagum la sekejap..
Ada yang tengah asyik pump, tak sedar pun susu dah 9 oz...giler kagum kan..?

That's why tetiba rasa cam nak pakai breast pump manual ni..cewah, dengan harapan, milk production akan bertambah-tambahlah banyak..:)

Tapi, yang jadi confius pulok, bila tengok ada 2 jenis breast pump manual dari Avent..
ada yang tulis ISIS manual pump, dan ada yang tulis Manual saja...and price of course la ada beza jugak..
yang ISIS tu is more expensive dari yang dia label Manual...ermmm...i should do more study here..
Ni dia saya punya …

Welcome Back!!

Hi all..
Wah..dah lama rasanya tak menulis..
Takde masa ke..??erkkk...
Ntahlah..
Now is actually tgh fighting with time dengan tahap kemalasan yang wujud...gigih nak abeskan master..
well-said...
Padahal, it just a small project...but when you really think about it seriously...you'll know..it's not easy as what people think..
Boleh je kalo u nak abeskan cepat pun...tapi yelah...alang2 menyeluk pekasam kan..
I don't want my paper become such a rubbish paper...oh NO!NO!NO!...
Setelah semua masa, tenaga, wang ringgit dihabiskan...:)

Erm..cuma memandangkan I am now @31 weeks ni...mula la nak bermalas-malasan...barang2 baby belum lagi shopping...
Owh!..
Here some checklist yang perlu disediakan before masuk labour room!
i) Napkin/ Diapers
ii) Baby first clothes (Mittens etc)
iii) Wipes/ Cotton
iv) Toiletries/ Minyak Telon
v) Blanket
vi) All mommy's stuff

What else huh!?
Oh yeah...breast pump jangan lupa...!

See yah...now i am reminding myself actually..

Kisah detik-detik terakhir sebelum kewafatan Rasulullah s.a.w

Hi readers..

Tak dapat nak dibayangkan dengan kata-kata tatkala membaca kisah yang menarik lagi tersentuh jiwa raga, tambahan lagi kisah yang berkaitan dengan orang yang paling kita sayang...cinta...kasih...rindu...iaitu baginda Rasulullah Nabi Muhammad s.a.w..

Tak dapat nak menahan air mata bila melihatkan betapa sayangnya baginda Rasul kepada kita semua..

Hayatilah kisah detik-detik terakhir sebelum kewafatan baginda Rasul...

Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah s.a.w dengan suara terbatas memberikan khutbah, 'Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya.Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara kepada kalian, Al'-Quran dan sunnahku. Barangsiapa mencintai sunnahku, beerti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-samaku'. Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah s.a.w yang tenang dan penuh …