Wednesday, 26 December 2012

Hiburan Yang Melalaikan....

Salam all....

Alhamdulillah kan..kita diberi peluang lagi untuk bernafas harini...today nye topik...hanya untuk peringatan diri sendiri, dan seungguhnya ingat-mengingati sesama umat Islam tu amatlah digalakkan...

Tetiba teringat topik ni bukannya apa...
Semalam on the way balik dari Senawang, kitorang singgah la kat sebuah masjid kecil dalam kampung...(tak perasan lak apa nama kampung tu) sebab kitorang almost kehabisan minyak so nak mencari petrol station la kononya..

Rasa bangga pulak dengan penduduk kampung yang berusaha nak mencari ilmu agama...walaupun tiada ustaz yang datang mengajar atau baca kitab di masjid tersebut, tapi jemaah..masyaAllah...alhamdulillah...boleh kata ramai la...tahu tak apa diorang buat..???

JKK masjid pasangkan video ceramah...dan penceramahnya....Ustaz Kazim Elias..

Semua orang kenal kan ustaz tu...best dengar ceramah-ceramah dia...santai, lawak pun ada...hihi..dan isi kandungan juga mantap...(2 thumbs up)

Tersentuh jugak hati ni bila tengok kesepakatan penduduk masjid tu yang sedang menunggu waktu Isyak sambil khusyuk dengar ceramah Ustaz Kazim hanya dari video projektor yang dipasang...Tahniah JKK masjid!!!

So, lepas solat..takkan I nak keluar gitu je kan sementara orang lain tengah mendengar ceramah...so I pun dengar la sekejap ceramah beliau berkaitan topik hiburan yang melalaikan...

Memang betul apa kata ceramah tu...sekarang ni, banyak sangat hiburan yang melalaikan, dan orang pulak sanggup berhabis duit membeli TV yang mahal contohnya, disiapkan pulak dengan set home theathre (eh betul ke ejaan ni cam gini..)..ada juga yang sanggup bayar tiket konsert, mahal pun takpe sebab nak duduk depannnnn sekali nak tengok artis menyanyi, melalak...sanggup berhimpit-himpit dengan orang ramai, masuk ke dewan awal sehingga ketinggalan atau kelewatan waktu solatnya...yela...kalau siaran langsung bermula jam 8.30 sekalipun, bukan ke jam 7 dah start masuk dewan..then pintu dewan pulak tutup awal kan...erm..dunia..dunia..sangat menguji kita...semoga kita termasuk dalam golongan orang yang pandai dan bijak memilih hiburan berasaskan Islam..

Samalah jugak dengan siaran TV...
Tapi alhamdulillah...sekarang apa yang I nampak...sejak wujud siaran TV Alhijrah...Oasis (walaupun bukanlah Oasis 100%), lebih banyak pengisian agama dapat diterapkan..slowly la kan perubahan tu...dan ilmu tu hanya akan datang bagi orang yang mencarinya sahaja...kalau kita nak tunggu je dia datang memang idaklah kan...so cari..cari..slowly perubahan yang kita buat insyaAllah..dan jangan lupa, di samping tu kenalah sntiasa berdoa agar Allah tidak memalingkan hidayah yang Dia dah tunjukkan pada kita nanti...
(peringatan yang besar buat diri sendiri)...insaf sekejap..eh..jangan sekejap je tau!

Oklah..so kesimpulan bagi pengisian yang tak seberapa ni...kita sebagai hamba Allah yang naif..semoga kita sentiasa bijak memilih hiburan untuk kita, terutamanya untuk anak-anak...sesungguhnya apa yang buat sekarang akan ditonton oleh anak-anak...dan itulah apa yang diorang belajar...kalau hiburan yang salah kita pilih, dibuat pula menonton berama keluarga...dan akhirnya keseluruhan keluarga itu akan mendapat hiburan yang melalaikan...nauzubillah...

Ok, cheer up..mulakan hari ini dengan ucapan Bismillahirrahmanirrahim...semoga kerja I pada hari ini dan berikutnya akan mendapat keberkatan...:)

Peace Yeww!!

Monday, 24 December 2012

CIC versus Genius Aulad

Salam all....

Huh...tak banyak pulak referral harini..
Okaylah..nak share sikit regarding kindergarten anak-anak ni..
As parents sememangnya kita nak hantar anak kita ke tempat yang bagus kan, tempat yang ada principle atau penjaga yang dedikasi, ye takk??I believe semua parents pun akan buat pilihan yang terbaik di samping tengok jugak onkosnya..hihi..
Yela hidup di kotaraya ni memangla kena pandai menguruskan kewangan, tambah2 anak dah masuk 3 ni..:D

Okay, last entry haritu I kan dah decide nak hantar both Arman dan Zahraa kat school yang sama iaitu CIC.Fine la..harga standard la kan kalau sampai daycare, CIC pakej Zamrud RM 550..
Sebelum ni I berurusan dengan Teacher Noni, principle kat centre CIC Presint 9 ni..tup tup..dia dah resign sebab dah dapat job yang lebih terjamin..masuk gomen la kan..so okaylah...goodluck in ur career teacher..
Memang senang berurusan dengan teacher Noni ni...tapi..tapi..tapi..
Bila dia dah resign, I mestilah kena cari someone yang in-charge that centre ye tak..??Yelah, kita kan nak hantar anak kita kat sana..erm..apa yang mengecewakan I ialah..bila I call CIC Centre Manager, Pn R***, I memang 'kurang puas hati' dengan layanan phone call dia..cara dia bercakap membuatkan I rasa....rasa geram sangat...yes, memang I banyak tanya sebab I nak tahu sape yang in-charge, kat sapa I nak berurusan bila I send my kids nanti..tp kecewa bila tahu 'belum tahu lagi', 'nanti adalah orang' dengan nada yang agak....huh..susah nak cakap..sabar..sabar..sabar..padahal lagi beberapa hari time tu dah nak start orientasi week..tapi I still tak tahu sape person incharge..sangat sedih...:(

So, bila dah kecewa, mula lah nak merajuk....hihi..
Tetiba teringat kat Genius Aulad dekat Taman Bukit Permai, Seri Kembangan, new centre dekat area The Atmosphere...erm..transport disediakan...(tp of course la ada fees untuk transport kan..), dekat jugalah dengan rumah dan yang penting ada principle yang in-charge yang ada komunikasi skill yang lebih baik...hihi..senang berurusan..fees bulanan RM 268 (belum masuk transport la..)so lebih kurang la..then, yes ada semua kurikulum standard la sama cam CIC ke, BBIM ke kan..tapi cuma untuk 3 tahun dia tak ambik so far, dan kalo ada kelas pun on weekends sahaja..(erm..I personally tak prefer weekend class sebab time tu la quality masa with family)

So..balik bincang la dengan Mr.Hubby pasal tadika anak-anak ni..so...our decision....
Zahraa hantar GA...for afternoon session..sebab morning session dah fully booked, tapi teacher Moza (the principle) KIV Zahraa for morning session kalau2 ada yang cancel booking ke..I pun tak nak lah ajar anak bangun lambat, nanti nak masuk primary school betul-betul kan susah..hihihi

Arman still kat CIC..sebab dia ada playschool...dan I tak risau sangat sebab my expectation untuk 3 yrs hanya untuk bagi environment dan exposure tentang kindergarten dan at the same time boleh slowly follow other grades dalam belajar..I believe these 2 centres have their own curricular..InsyaAllah..

Just as peringatan for myself too..hantar anak, hantar jugak..tapi sebagai maknye..kena monitor jugakla ye...

Dua kindergarten yang berbeza akhirnya...hihihi

10,000 steps in a day..capai takk...??

Salam alllllll!

Phewww...lama benor la I tak menulis entry blog ni..memula ingatkan nak explore cemana nak buat new blogskin..takpe..takpe..belum abis explore dan sememangnya belum master lagi nak buat bagi blog I ni cantik meletop sket..:D

Ni nak bercerita pasal I baru beli pedometer uolss!

Tahu tak apa tu pedometer??Alat yang akan mengukur bilangan steps kita dalam sehari..almaklumlah..my new target to be more physically active ialah nak mencapai 10,000 steps seperti yang disarankan oleh KKM kita la...as a dietitian mestilah I nak sokong this campaign kan..kan..kan..

Tapi I beli yang murah je dulu, percaya tak ...RM 5 jeeeeee!!!
Ini pun ada sorg colleague I bagitau..memula nak beli yang lebih kualiti la kononnya....tapi my colleague ni bagitahu try dulu dengan yang murah yang dia jumpa di Daiso Japan tu..kat situ kan semua barang2 start with RM 5..so, why not try dulu..lgpun nak bilang own steps je kan..

So today, I dah start pakai pedometer, will update later berapa langkah yang I dah capai/day with uols..yang penting if uols pun nak pakai, just keep in track..so that uols boleh compare sama ada steps makin increase or not...ye tak..??

Oraits uols..nak sambung kije..kije..kije..

Tuesday, 16 October 2012

VCO catalyst..ermm..mmg best!

Salam all...
Wah..tgk tajuk terus teruja eh..hehe..
I ni just nak share la..
Recently terasa teringin nak amek supplemen tambahan, maklumlah..umur pun dh nak masuk 3 series...hahah..so, kenalah jaga...nanti bila dah tua keparat, sakit2 badan baru nyesal, cewah...
Lagipun, after deliver 3rd baby ni...rambut mmg banyak lah gugur...terjumpa pulak dengan produk ni ha..
VCO catalyst...

Since pakai produk ni..mmg honestly rambut gugur dah makin kurang...skin complexion pun makin okay...
Ermmmm...sesapa nak cuba boleh beli dengan I lah...heheh..I akan share lebih byk testimonial nanti ye..:)

RM 39.90...Beli 3 kotak I bagi free postage okay uolls...

PM me @ 012-5252304

Wednesday, 3 October 2012

CIC here we come..!!:)

Salam all...
Ha!now, dengan cepatnya I dah buat decision sendirik after gi jumpa Teacher Noni yang incharge CIC kat Presint 9 ni..ape taknya..takut dah fully booked nanti kang baru nak putih mata mencari taska/tadika Zahraa ngan Arman..
Bila dah gi jumpa sendirik tu, terus la I discuss pasal method pembayaran yuran yang I rasa apsal mahal sgt sampai RM 2k plus/person..rupanya..yang kat online tu bukan figure yang betul...dia dah ada new figure yang lebih jelas..
At first, just kena bayar RM 100 for booking tempat la...then, before start sesi persekolahan early Jan tu, kenalah settlekan reg fees...around RM 780 untuk Zahraa (preschool program/zamrud package) and RM 480 untuk Arman (playskol/zamrud package)..
Huh...terus I tarik nafas lega..yela..takla membebankan sgt..kalo I ditempat parents lain pun, I pun akan rasa lega sbb bila dgr amaun yang x sampai beriban2 sebab nak hantar 2 anak sekaligus kan..
Tp depends gak kat which package yang uols nak amek..I opkoss la amek yang Zamrud sbb end dia sampai 5.30 pm..boleh la I trus pick up budak2 tu lepas kije...best kan...alhamdulillah...rasa urusan I harini dah dipermudahkan...tq Allah..:D
Lupa nak share, dia punya monthly fees tu around RM 550 untuk pakej zamrud..so in total kalo I antar 2 anak dalam RM 1,100 la kena allocate siap2 dalam bulan tu..heheh..takpelah..demi pendidikan awal anak2 kan..cuma my advise to all parents..kita xbolehlah nak lepas tgn everything kat skolah, kena monitor jugak okay uolss...

settle satu bab..

loveshugsandkissessssss

adoiii..poning pikir pasal taska/tadika anak ni....

Salam all...
urmm..nie tgh dok stay up dok membaca testimonial2 org2 yang hantar anak diorg ke taska/tadika ni..laki I selamat dah dibuai mimpi..ni I dok sibok sorg 2 le ni..

skang ni nak hantar anak masuk tadika rasa mcm nak hantar anak masuk uni pun ada gak..yola...yuran mak aii..boleh tahan jugak..sebenarnya I ni berkenaaannn sgt dgn CIC kat Presint 9 ni..bukan sebab tempat dia cantik ke apa ke..sebab sgt close to hosp tempat I kije..senang nak hantar/amek anak..then kalo ada emergency..dan yang plg membuatkan I berkenan nak hantar kat CIC ni sbb dia mmg enroll utk budak aged 2 1/2 yrs lg..so boleh sgtlah kalo I nak hantar Arman ngan Zahraa kat satu skolah, senang omaknya nak uruskan...hehehe

I dah call la centre dia, katanya leh buat online reg pun okay...so I pun dok stay up tgh malam ni konon2nya nak uruskan segala bagai reg ni la..at first okaylah...just go to website dia www.cic.net.my, amek online reg, then fill up segala bagai yang dia nak tu..
so, skang I stuck kat fees payment sbb laki I dh diulik mimpi, yola..bab2 kewangan kona berbincang jugak dgn sang suami..sebab yang nak membayarnye nantiiii...hahahaha
1st time I jmpa kindergarten yang mintak full payment for a year admission..so around RM 6980 gitula termasuk R 1110 for meals...dia ada jugak installment kalo kita preferred s/ada nak byr 3 bulan/6 bulan atau 11 bulan...ermm...
memandangkan I nak hantar 2 budak sekaligus..opkosssss la I nak installment yang 11 bulan tuh!hahaha...tp kan..oklah, itu untuk 11 bulan, cuma yg awal2 ni..for first payment reg ni dah around RM 2380/ person..kalo duorg...mak aiiii!!!!!!!!!!abessslah duit bonuss pak najib kasik tahun ni...
dahla tuh...once reg, I dah kena make first payment yang around 2k plus tu within 3 DAYS uolls....
so...perlu ke I hantar Arman untuk program playskol, which is dia bru 2.5 yrs..perluke..???perluke??????uwaaa....
besok la I buat keputusan...nak kena berbincang dengan sang suami... (nasebb baik I x jadi beli Swift..hahaha)

Nite all...

Monday, 24 September 2012

Hoyyehh..dah dapat Medela Freestyle..:)

Salam all...
Ni I tgh gumbira teramat..hehe..almaklumlah..almost 3mos dok mengepam susu guna Avent manual..akhirnya..babai to tangan yang lenguh..
Aritu, ada sorg kawan I ni panggil bfast la kat umah dia..kebetulan wife dia pun mmg dok survey nak beli medela breastpump freestyle ni..yela, laki dia dok kije fly je..pilot la katakan..so, bila dia dok survey2 ni..dpt pulak around RM1000++ je..I pun menyibok jugaklah memesan satu set..hehe..ni la untungnya ada kawan selalu fly..hahaha!Introducinggggg..my new Medela...Freestyle!!!
Baru 2 hari guna breast pump ni, ok la sbnrnya..mmg jimatkan masa, time kije mmg sekali pump leh dapat 2 bottles yg 3oz punye..so okaylah kan..kalo tak dulu masa guna Avent breastpump manual mmg lenguh sket la tangan..kalo nak tau, my arms dah naik muscle dah..hahahah!!dahla tu, bila dah lenguh tangan, malas la nak pam lama2..so dpt sebotol jela 4 oz..
Okaylah..keep pumping mummy!!!..really hope my little Muadz dpt nikmat susu ibu lebih lama kali ni dari kakak and abg dia..eh..I belum introduce my super precious Muadz kan..??!Oraitz..nanti I kenalkan..hehe
Susu Ibu!Susu Ibu!Susu Ibu!
(support breastfeeding!)

C-ya!
LovesHugsandKissessss

Friday, 21 September 2012

Back to work, bebeh!!!!

Salam all...

after a very very loooooonnngggggggg holidays..(err..ye ke holiday..cuti blaja ye la 2 tahun kan..long jugaklah teww!)..now..i'm back!back!back to work uolss!huh..bukan nak kata..memang semacam je perasaan ni..
ye la kan...dah hampir 5 tahun kot telah kutinggalkan hospital ni..2 tahun gatal g sambung blaja, before tue dok 'whatever you say bosss..' kat inst kesihatan umum dekat 3 tahun gak la..erm..now, gatal mintak nak turn to clinical area pulak..w/pun baru lepas blaja, yela masih fresh lagi dengan whatsoever inpuit masa blaja tu..tp skill dalam bidang klinikal ni mmg la i need..eh bukan..i must polish balik la..satgi mau dapat referral case dari ICU..tak ke ku berperang dengan nyawa org yewww...huh!( sambil lap peluh di dahi...)

Arini masuklah hari ke-3 i kat Hospital Putrajaya yang serba korporat ni..hahah..almaklumlah..kat sini..semua klinik pakar..takde yg doktor2 biasa ni..pastu ada pulok wad exec utk kerabat2, vvip, menteri2, ank2 menteri, cucu cicit bla bla menteri la..nak bukak tengok clinical case note jangan haraplah sesuka hati, sbb semua org kat sini kebanyakkan nya golongan vip, nanti tak pasal2 nama kena naik kat pengarah you..well..i pun kenala bersiap sedia mentally n physically menjadi part of them!hahaha

tp kan..honestly i pun xsure yang i ni can adapt balik dgn bidang klinikal ni yg dh lama i tinggalkan..tetiba rindu pulok kat IKU tu..hehehe..rasanya mcm lg sesuai i buat research kot...kuikui (shh, diam2 ye..) cuma skang byk sistem yg dh berubah...so, i akan bagi masa for myself untuk blaja dengan cepatnya erm..x lama mungkin dalam seminggu dua ni i observe dulu ke kan..then boleh la start g naik tgk case n manage sendiri..

ha..bila dh kerja ni ya Allah...tau je la korg, i ni kan dah ada 3 org anak2..masyaAllah..dulu time dok cuti lama..memang sgt relax, sgt happy..rumahku memang syurgaku lah! yela..siang malam dok sibuk mengemas, melipat, mencuci, memasak dan mcm2 'me' lagilah..yg paling syok menjaga anak2..seronok sgt...tp bila dh start kerja, semua schedule mmg dh ubah...sedihnya bila balik kerja tgk umah berselerak ngan mainan anak yg x sempat nak dikemas pg2 buta...huhuhu..sgt sedih okayyy..nak melipat baju tunggu malam, nak basuh baju pun sidai dalam umah..huhuhu..sedih..nak tunggu weekend baru nak buat semua benda tu lagilah xmo korg...no..no..no..erm..so yg tu pun i kena bagi masa kat diri sednri to adapt with..(sebenarnya tak susah sgt pun..heheh..memula ni jah!)

okaylah uolls..dh nak masuk waktu kije...babai...

loveshugsandkissesssssss

Friday, 27 April 2012

Breast Pump- Medela vs Avent

Hi all!

Tengah confius ni...
Last time memang i pakai Medela Single Electric...memang terbaik la..cuma since motor dia dah rosak akibat jatuh dari kabinet dapur, i mula contemplating nak tukar breast pump...
Teringin nak pakai Avent Breast Pump, tapi yang manual punyalah...
Sebab, thru my observation dari kawan2, pesakit, parents kepada subjek kajian, rata2 yang pakai Avent Breast Pump manual ni..nampak macam susu production tu banyakkk sangat...! Terkagum la sekejap..
Ada yang tengah asyik pump, tak sedar pun susu dah 9 oz...giler kagum kan..?

That's why tetiba rasa cam nak pakai breast pump manual ni..cewah, dengan harapan, milk production akan bertambah-tambahlah banyak..:)

Tapi, yang jadi confius pulok, bila tengok ada 2 jenis breast pump manual dari Avent..
ada yang tulis ISIS manual pump, dan ada yang tulis Manual saja...and price of course la ada beza jugak..
yang ISIS tu is more expensive dari yang dia label Manual...ermmm...i should do more study here..
Ni dia saya punya pre-loved item..tapi takleh la nak jual..sayang sangat2 sbb handy, easy-to-go dan sebagainya...

 Yang ni dia tulis ISIS...
Dan beza dengan yang ni....erm...
Bila baca testimonial orang yang menggunakan item ni...katanya, if you use Avent manual breast pump, the more you use, the more milk production u will get...itu yang dah terbukti..
Cuma still got some complaints like they don't really like the shield yang akan trap kan susu...so, its all about wastage of your milk...

A friend of mine ada bagi pinjam her used Avent Breast Pump...maybe i should try it first...

LoveHugsandKissesssss

Welcome Back!!

Hi all..
Wah..dah lama rasanya tak menulis..
Takde masa ke..??erkkk...
Ntahlah..
Now is actually tgh fighting with time dengan tahap kemalasan yang wujud...gigih nak abeskan master..
well-said...
Padahal, it just a small project...but when you really think about it seriously...you'll know..it's not easy as what people think..
Boleh je kalo u nak abeskan cepat pun...tapi yelah...alang2 menyeluk pekasam kan..
I don't want my paper become such a rubbish paper...oh NO!NO!NO!...
Setelah semua masa, tenaga, wang ringgit dihabiskan...:)

Erm..cuma memandangkan I am now @31 weeks ni...mula la nak bermalas-malasan...barang2 baby belum lagi shopping...
Owh!..
Here some checklist yang perlu disediakan before masuk labour room!
i) Napkin/ Diapers
ii) Baby first clothes (Mittens etc)
iii) Wipes/ Cotton
iv) Toiletries/ Minyak Telon
v) Blanket
vi) All mommy's stuff

What else huh!?
Oh yeah...breast pump jangan lupa...!

See yah...now i am reminding myself actually..

Sunday, 1 January 2012

Kisah detik-detik terakhir sebelum kewafatan Rasulullah s.a.w

Hi readers..

Tak dapat nak dibayangkan dengan kata-kata tatkala membaca kisah yang menarik lagi tersentuh jiwa raga, tambahan lagi kisah yang berkaitan dengan orang yang paling kita sayang...cinta...kasih...rindu...iaitu baginda Rasulullah Nabi Muhammad s.a.w..

Tak dapat nak menahan air mata bila melihatkan betapa sayangnya baginda Rasul kepada kita semua..

Hayatilah kisah detik-detik terakhir sebelum kewafatan baginda Rasul...

Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah s.a.w dengan suara terbatas memberikan khutbah, 'Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya.Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara kepada kalian, Al'-Quran dan sunnahku. Barangsiapa mencintai sunnahku, beerti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-samaku'. Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah s.a.w yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.

Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, dada Umar naik turun menahan nafas dan tangisnya. Uthman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba. ' Rasullullah akan meninggalkan kita semua', keluh hati semua sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah s.a.w yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Di saat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah s.a.w masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasullullah s.a.w. sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar orang berseru mengucapkan salam. " Bolehkah saya masuk?", tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk. "Maafkanlah, ayahku sedang demam", kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. Kemudian dia kembali kepada ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?".

"Tidak tahulah wahai ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya", tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah s.a.w menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang."Ketahuilah dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul maut", kata Rasulullah s.a.w. Fatimah pun menahan ledakan tangisnya.

Malaikat maut pun datang menghampirinya, tapi Rasulullah s.a.w menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggillah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap sedia di atas langit dunia menyambut roh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

"Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?", Tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti rohmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasullullah merasa lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?," tanya Jibril. "Khabarkan kepadaku, apakah nasib umatku kelak?". Jangan khuatir wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku. "kuharamkan syurga bagi siapa sahaja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan roh Rasulullah s.a.w ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah S.A.W bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini'. Perlahan Rasulullah S.A.W mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. 'Jijikkah kau melihatku?Hingga kau palingkan wajahmu Jibril', tanya Rasulullah S.A.W kepada Malaikat pengantar wahyu itu. 'Siapakah yang sanggup melihat kekasih Allah direnggut ajal', jawab Jibril.Sebentar kemudian terdengar Rasulullah S.A.W memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi. 'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua seksa maut ini kepadaku, JANGAN PADA UMATKU'. Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi.Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku'.

'Peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu'. Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah S.A.W yang mulai kebiruan. 'UMMATI!UMMATI!UMMATI!!!'. 'Umatku!Umatku!Umatku!'. Dan berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.

Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Allahumma sholli a'la Muhammad, wa baarik wa salim'alaihi.
Betapa cintanya Rasulullah S.A.W kepada kita.....