Posts

Showing posts from January, 2014

Nuffnang Ads

Koleksi Lauk Berpantang Selepas Bersalin

Image
Salam all...
Selamat berpantang!!
Ucapan itu untuk I okkay..
Alhamdulillah..berpantang so far sangat okay..just nak share sedikit sebanyak apa yang aku buat masa berpantang ni..

Bangun pagi: 6.30 am readykan sarapan dan bekal anak
-readykan anak2 bangun untuk ke sekolah dengan bantuan bibik
-panaskan batu tungku..
-panaskan air mandian herba

Lepas anak-anak ke sekolah..
-menyusu baby Hamza
-sarapan: biasanya aku akan makan berat terus i.e nasi putih panas dan lauk pantang (minggu pertama berpantang aku makan nasiiiii jeerrr) atau roti dan protein shake (ini minggu kedua)
-then aku mandi dengan air mandian herba
-lepas tu bertungku sementara baby tak bangun, kalo Hamza bangun, aku akan menyusu dulu
-ada masa aku akan mula mengepam susu (aku start mengepam pada hari ke-5) sebab susu dah start banyak..alhamdulillah dengan bantuan set Shaklee dan izinNya jua lah susu aku banyak..
-lepas makan, aku akan pakai kapur sireh + air perahan limau nipis kat perut then pakai bengkung dan pilis pad…

KeMbaLi kE Kota Raya!

Salam semua!
Fuh!fuh!..surat masih panassszzz!
Dalam dok berpantang, satu lagi rezki Allah..akhirnya setelah berkhidmat lebih 8 tahun (siannya skim kami ni lambat naik..huhu)..akhirnya surat hikmat sampai jugak...lapan tahun taw!!
Dapat surat tu..aku takla terkejut sgt sebab ada la dpat hint2 sikit..cuma nak kena tunggu hitam putih gakla kan..
So..nampaknya, selepas habis tempoh berpantang ni..aku kena mulakan kerja di tempat yang baru, dengan suasana yang baru...huuuuuu..sedihhhhhh..memang sedihhhhhh...
Sebabbbbb...
Belum puas lagi kerja di Putrajaya ni, baru setahun kat sini...dengan takde masalah traffic...huuuuu..tapi lepas ni kena kembali bersesak2...dengan traffic jem uwaaaaaaa..mula2 dpt surat..bincang2 dengan husband, macam nak kena tolak je kenaikan pangkat kali ni..kalo ikutkan, bukannya seama ni tak cukup pun, alhamdulillah semua dh ada..
Husband tau..aku ni jenis senang stress..hmm..sebelum ni pun, hampir 5 tahun dok ulang alik ke KL tu..penat, stress dengan traffic jem, p…

PerSediaaN anak2 ke Tadika/kinDerGarten

Image
Salam semua...
Hadoiii...dah start berpantang taw I ni..
Tapi banyak benda nak fikir...biasala kan..
Firstly, lupa nak update pasal kindy anak..
Well..I need to say, kami takde pilihan lain melainkan menghantar anak-anak kami ke Qdees D'Alpinia..
Trial dah pun dibuat untuk menghantar ke Genius Aulad, iaitu kindy terakhir Zahraa..tapi..nak buat macam mana, traffic sgt sesak..
Betulla kata pihak transport kindy tu, diorang pun tak sanggup nak turun ke kawasan umah kitorang pagi2 coz traffic sgt sesak..
Walaupun yuran trial untuk Jan dan transport telah pun dibayar, setelah kami inform pihak kindy tentang reason untuk withdraw anak2 dari kindy tu, alhamdulillah..masih ada rezeki untuk kami refund all the fees...thanks to that kindy..:) walaupun at first sy tak mintak pun for refund yuran trial..
Itula kan..kalau dah kata rezeki tu milik kita, ianya takkan ke mana...:)

Oh..ye..memandangkan anak2 nak kena tukar sekolah baru dan bukannya islamic based..byk jugak preparation perlu dibuat…

PenAntiaN yanG BerAkhir..WelComE 4th Caliphs..

Image
Assalamualaikum...
Alhamdulilah..ya Allah...Syukur kami kehadratmu..
Akhirnya penantian untuk kelahiran anak ke4 berakhir...
Tepat azan berkumandang tandanya masuk Zohor pada 8 Januari, lahirlah putera ke-4 kami...
Kali ni, kami memilih untuk bersalin di hosp kerajaan memandangkan memang sy staf sana..
Ini sememangnya pengalaman kali pertama tau bersalin di hosp kerajaan..:D

Sebelum ini, anak pertama sampai anak ke-3, sy bersalin malah f/up di hosp Pakar An-Nur Bangi..
Hmm..mulanya sebab susah jugak nak ke hosp kerajaan..so, yang private ni, boleh sy buat f/up masa hari Sabtu, so tak kacau working days..

Masa nak bersalin anak ke-4 ni...memang la sy terbayangkan Dr Khamsiah Muda, doktor wanita yang dah menyambut anak2 sy sebelum ni..
Doktor yang lemah lembut, masyaAllah..seyes sy teringatkan doktor wanita ni..

Tapi kali ni, sy sebenarnya dari awal dah prepare mental dan fizikal untuk bersalin di hosp kerajaan..tau-tau jela..banyak sgt spekulasi yang tidak baik pasal hosp kerajaan..mem…

Final Checklist PerSediAAN berpantAng

Image
Salam all..

Dah masuk minggu2 terakhir untuk bersalin..
Uwaaaaa..tak tahu nak kata apa..
Sebab tetiba rasa cam 1st timer walaupun dah kali ke-4...
Mungkin sebab kali ni 1st time nak bersalin di hosp kerajaan...hurmmmm

Ok..these are my final list before delivery...

1. Tukang Urut
Alhamdulilah dah dapat booking utk 3 hari..dia sendiri akan datang ke rumah..memang rezeki dapat yang bayarannya hanya RM60 untuk 1-2 jam urutan, bertungku dan berbengkung..tak sangka sangat!
Daun serai wangi untuk mandian pun dia akan bawa..
Oh ye..before saya confirm dengan tukang urut ni, memang sy dah panggil dia datang untuk mengurut sebelum bersalin, alhamdulillah..urutannya sedaaaapppp....

2. Set Bersalin- Vitamin Shaklee
Alhamdulillah, ESP, Vit B, Vit C, Ostematrix dan Alfafa..sekiranya ada masalah dengan penyusuan semua dah ready..

3. Set Bersalin Bhidan (as mentioned in previous entry)
Memang mengandungi hampir keseluruhan belaian yang diperlukan semasa berpantang...termasuklah pilis, losyen perut, g…

bagAimaNa menghadApi anAk susah mAkan?

Image
Salam all..
Tengah2 malam ni tetiba teringat nak share few tips utk parents yang alami masalah anak kurang berat disebabkan susah nak makan..
Soalan ni biasa sgt sy terima drpd ibubapa bila dtg ke klinik..
Ye..saya akui, bukan senang untuk tackle anak2 kecil untuk minat pada makanan..
Dalam hal ini,secara ringkasnya..ibubapa harus menggunakan faktor psikologi iaitu untuk memotivasikan anak2 ini untuk makan..
Sy akan share pengalaman sy sendiri..kalau ikutkan byk cara..tp ini antara yang sy praktikkan..

1.Letakkan penimbang berat dirumah/dapur
Sy akan timbang berat anak2 setiap mggu..
Apa yg sy nampak diorg sgt happy bila tgk berat naik..or kdg2 xnaik pun tp sy tetap bersorak 'yeay!!good job!!u've gained some wt!'
Budak2 ni bila kita dah bersorak happy..diorg pun akan turut happy..so dengan x sengaja..diorg akan suka utk makan sebab suka dengan pujian2!

2.Plot berat badan pada carta pertumbuhan
Hehe..yang ni just option saja..sy suka tunjukkan fakta pada diorg..printkan gra…