Wednesday, 29 January 2014

Koleksi Lauk Berpantang Selepas Bersalin

Salam all...
Selamat berpantang!!
Ucapan itu untuk I okkay..
Alhamdulillah..berpantang so far sangat okay..just nak share sedikit sebanyak apa yang aku buat masa berpantang ni..

Bangun pagi: 6.30 am readykan sarapan dan bekal anak
-readykan anak2 bangun untuk ke sekolah dengan bantuan bibik
-panaskan batu tungku..
-panaskan air mandian herba

Lepas anak-anak ke sekolah..
-menyusu baby Hamza
-sarapan: biasanya aku akan makan berat terus i.e nasi putih panas dan lauk pantang (minggu pertama berpantang aku makan nasiiiii jeerrr) atau roti dan protein shake (ini minggu kedua)
-then aku mandi dengan air mandian herba
-lepas tu bertungku sementara baby tak bangun, kalo Hamza bangun, aku akan menyusu dulu
-ada masa aku akan mula mengepam susu (aku start mengepam pada hari ke-5) sebab susu dah start banyak..alhamdulillah dengan bantuan set Shaklee dan izinNya jua lah susu aku banyak..
-lepas makan, aku akan pakai kapur sireh + air perahan limau nipis kat perut then pakai bengkung dan pilis pada dahi..
-then rehat sambil menyusu baby Hamza
-sebelum anak-anak balik dari sekolah, aku akan makan tghr dulu iaitu nasi putih, sayur air dan lauk pantang

Bila anak-anak balik dari sekolah..layan diorang kejap..
Then petang kalo rajin, aku bertungku semula...kalo tak, bila ada masa, malam baru aku bertungku bilamana baby Hamza belum bangun lagi..
Barut or bengkung ni aku pakai sampai ke malam, tapi agak2 tak selesa, aku bukak dan tido tanpa bengkung ni...sbb nak allow kulit untuk bernafas jugak..

Begitulah jadual berpantang orang-orang berpantang..heheh
Ada jugak yang pakai bengkung before makan sebab boleh kecikkan ruang perut, so that dia xakan makan banyak la kan..pun boleh jugak..

So antara koleksi lauk-lauk berpantang..seperti berikut...




 
Heeee...
Ada lagi...
Yang xsempat nak snap gambar..
-bubur ayam halia...
-daging black pepper..
-sawi telur masak air..
-ayam masak stim
-ayam masak halia
 
 
Nanti bila ada idea lagi I sambung na...ni anak2 dok menangis berebut mainan..hadoiiiii...

 

KeMbaLi kE Kota Raya!

Salam semua!
Fuh!fuh!..surat masih panassszzz!
Dalam dok berpantang, satu lagi rezki Allah..akhirnya setelah berkhidmat lebih 8 tahun (siannya skim kami ni lambat naik..huhu)..akhirnya surat hikmat sampai jugak...lapan tahun taw!!
Dapat surat tu..aku takla terkejut sgt sebab ada la dpat hint2 sikit..cuma nak kena tunggu hitam putih gakla kan..
So..nampaknya, selepas habis tempoh berpantang ni..aku kena mulakan kerja di tempat yang baru, dengan suasana yang baru...huuuuuu..sedihhhhhh..memang sedihhhhhh...
Sebabbbbb...
Belum puas lagi kerja di Putrajaya ni, baru setahun kat sini...dengan takde masalah traffic...huuuuu..tapi lepas ni kena kembali bersesak2...dengan traffic jem uwaaaaaaa..mula2 dpt surat..bincang2 dengan husband, macam nak kena tolak je kenaikan pangkat kali ni..kalo ikutkan, bukannya seama ni tak cukup pun, alhamdulillah semua dh ada..
Husband tau..aku ni jenis senang stress..hmm..sebelum ni pun, hampir 5 tahun dok ulang alik ke KL tu..penat, stress dengan traffic jem, pastu mula la mood tak baik kan..padahal malam la time bersama family..huuu..teruknya!
Tapi..akhirnya Allah ilhamkan idea untuk gunakan public transport...owh!!!!!kenapala aku tak terpikir selama ni yang aku leh naik public transport..
Mudah..aku boleh catch the time!
So nanti...plannya..aku akan park keta dan amek ERL..(dia ada tiket bulanan, so yang ni abes pantang nanti aku kena check). Tiket bulanan ni lebih murah..dan aku kena gunakan kad touch and go!supaya aku tak perlu la nak beratur beli token monorail lagi...
Banyak faedah bila difikir2kan guna public transport ni..

* takperlu bersesak dengan jem..so kurang stress..cuma kena berdiri dlm public transport nanti kl xdpt tempat duduk...
* akan banyak berjalan..so banyak keluarkan tenaga..wooo hooooo!ini sudah bagus!boleh kurus..dan agak2 kalo aku start balik pakai pedometer, boleh lebih dari 10,000 steps ni..
* dan aku boleh budget masa utk smpai umah, or pegi keja..

Dengan itu aku isytiharkan, masalah selesai!hahaha..
InsyaAllah, aku harap dengan suasana yang baru ni, boleh la aku ni jadi lebih rajin skit ke..penyakit 'M' dah mula mai dah sejak bersalin ni..
Walaupun plan asal aku nak mintak lanjutan cuti menyusu, tapi aku rasa terpaksa dibatalkan dan mungkin just amek cuti rehat selama 2 weeks saja ke..hmmm.....

#newlifebegins#

Friday, 17 January 2014

PerSediaaN anak2 ke Tadika/kinDerGarten

Salam semua...
Hadoiii...dah start berpantang taw I ni..
Tapi banyak benda nak fikir...biasala kan..
Firstly, lupa nak update pasal kindy anak..
Well..I need to say, kami takde pilihan lain melainkan menghantar anak-anak kami ke Qdees D'Alpinia..
Trial dah pun dibuat untuk menghantar ke Genius Aulad, iaitu kindy terakhir Zahraa..tapi..nak buat macam mana, traffic sgt sesak..
Betulla kata pihak transport kindy tu, diorang pun tak sanggup nak turun ke kawasan umah kitorang pagi2 coz traffic sgt sesak..
Walaupun yuran trial untuk Jan dan transport telah pun dibayar, setelah kami inform pihak kindy tentang reason untuk withdraw anak2 dari kindy tu, alhamdulillah..masih ada rezeki untuk kami refund all the fees...thanks to that kindy..:) walaupun at first sy tak mintak pun for refund yuran trial..
Itula kan..kalau dah kata rezeki tu milik kita, ianya takkan ke mana...:)

Oh..ye..memandangkan anak2 nak kena tukar sekolah baru dan bukannya islamic based..byk jugak preparation perlu dibuat..especially nak pastikan they eat homemade food saja..nak pastikan diorang tak lupakan doa-doa yang dah dihafal..nak pastikan bacaan dalam solat tak lupa..haiiiii...tough jugak kan!

So bermula dengan sesi penerangan pada Arman dan Zahraa..kenapa perlu tukar sekolah baru..
Kenapa uniform sekolah lain..Zahraa takleh pakai tudung, but allowed to wear long pants (alhamdulillah)
Kenapa kena bawa bekal dan makan makanan yang mama/bibik sediakan
Kenapa kena baca doa sebelum belajar dalam kereta sebelum masuk ke kindy..
Kenapa kena follow jadual yang mama sediakan...
(teruknyaaa mama dia, budak2 kecik pun nak kena ada jadual bagai kan..hehe--->maknye takde kekuatan nak ajar semua benda selepas ni..huuuu..sure bz ngan adik2)

Sebenarnya, food (bekal) tu bukannya apa...maknya secara langsung boleh train untuk bangun awal prepare makanan anak2..nanti next year bila Zahraa dah masuk darjah 1, maknye memang bercita2 nak suh bawa bekal sendiri..(macam maknye sekolah dulu2)...lagipun makanan di kantin sekolah, tak healthy choices..
So,bermula la dengan jadual menu anak2 untuk bawa bekal ke sekolah..maknye buat 2 week cycle, cewah...so takla boring sangat..air..memang air masak jer taw! no coloured sweetened drink..
Zahraa, mama tak risau dia memang akan makan dan makanan dia dh variety..berbanding Arman yang agak fussy dan memilih..kalau makan pun tak habis..ermmm..so si kakak telah dilantik sebagai pengawas untuk pastikan Arman makan makanan bekal dia tu..heheh

Persediaan barang2 sekolah yang lain..macam kat bawah ni jelah..
 School bag ni tau tak sy beli kat GM Klang..hehe, sempat sebelum bersalin pergi ngan opismate, so beli 6 dapat lah murah..yang ada wheel tu RM 35 jer..yang kat depan tu kecik sikit untuk Muadz
RM 25 jer..:D
 Pencil Case-Saje je bagi diorang motivate nak ke kindy..actually kat kindy pun disediakan..
Set tupperware masing2 untuk bawa bekal dan lunch box sebenarnya..(xsempat snap sebab basuh)

Nanti sy update jadual lepas balik sekolah anak2 dan jadual menu bekal eh..Nak kena print out dulu..hikhik




Thursday, 16 January 2014

PenAntiaN yanG BerAkhir..WelComE 4th Caliphs..

Assalamualaikum...
Alhamdulilah..ya Allah...Syukur kami kehadratmu..
Akhirnya penantian untuk kelahiran anak ke4 berakhir...
Tepat azan berkumandang tandanya masuk Zohor pada 8 Januari, lahirlah putera ke-4 kami...
Kali ni, kami memilih untuk bersalin di hosp kerajaan memandangkan memang sy staf sana..
Ini sememangnya pengalaman kali pertama tau bersalin di hosp kerajaan..:D

Sebelum ini, anak pertama sampai anak ke-3, sy bersalin malah f/up di hosp Pakar An-Nur Bangi..
Hmm..mulanya sebab susah jugak nak ke hosp kerajaan..so, yang private ni, boleh sy buat f/up masa hari Sabtu, so tak kacau working days..

Masa nak bersalin anak ke-4 ni...memang la sy terbayangkan Dr Khamsiah Muda, doktor wanita yang dah menyambut anak2 sy sebelum ni..
Doktor yang lemah lembut, masyaAllah..seyes sy teringatkan doktor wanita ni..

Tapi kali ni, sy sebenarnya dari awal dah prepare mental dan fizikal untuk bersalin di hosp kerajaan..tau-tau jela..banyak sgt spekulasi yang tidak baik pasal hosp kerajaan..memang semasa di dewan bersalin, semua spekulasi tu datang!..hahahahah

Tapi..tapi..tapi...ianya sebaliknya!!!
Percayalah..sy dan suami jugak agak terkejut..

Mula-mula sy dimasukkan ke wad atas sebab air ketuban kurang..bacaan AFI masa routine checkup hanya 7..dan kebetulan bila doktor tya pasal fetal movement, ye..memang semenjak 2-3 hari lepas sy rasa baby kurang gerak..dan..(maknye tak pulak bilang betul-betul kan..heheh)..so doktor decide utk diadmit dan IOL (induce) besok paginya...

So, utk tidak mengambil risiko, sy pun mendaftar di Unit Hasil, then kebetulan masa tu, ward full dan takde bed yang kosong..so, kena tggu hosp call sebelah petang sebab paling lewat kena admit malam tu jugak..

Once hosp dah call, dalam jam 7 pm, sy dan suami pun mula daftar di emergency department...then terus ke wad 2B, HPJ..alhamdulillah, everything went so well malam tu..dan sy pun ada rasa contraction..tapi irregular lagi..
Dah admit..rasa sedih pulak..husband kena la pulang..tak dibenarkan kan suami tunggu semasa di wad..1st time jugak tido di wad tanpa suami..(sebelum ni swasta mmg husband ada disisi je 24 jam)..

CTG baby mula diambil..erm..s/nurse kata CTG macam ok, tapi heart beat baby macam tinggi..ermm..cemas pulak sy rasa..ok ke my baby..agaknya kepenatan, sy tertido tak sedar doktor MO ada buat round, hahaha..tapi terjaga kejap2 bila ada contraction..

Besok paginya..macam biasa, s/nurse datang minta sy tunggu di depan bilik prosedur A untuk mulakan letak ubat induce..so, bila tiba giliran, doktor buat V.E dulu..then dia kata, 'eh..dah bukak dah 4 cm ni..takperlu la letak ubat...'..so doktor trus buat ARM (pecahkan air ketuban)..
Padahal masa tu, labour room blum call lagi nak pastikan ada bed kosong..hadoiii...menunggu la kejap..

Once labour room kosong, sy ditolak dengan wheelchair ke labour room..time tu nasib baik husband dah sampai, semangat sikit!Anak2 pagi tu dah selamat hantar ke sekolah...legaaa rasa hati...rindu pulak pada Muadz..

Alhamdulillah, memandangkan HPJ adalah hospital yang father-friendly, so, husband bolehlah meneman masa di dalam labour room sampai bersalin..sonokkkkkk sgt!dah rasa macam bukan dok di hosp kerajaan..
Dan..kami berdua pun agak terkejut dengan kecanggihan katil dan alat2 kelengkapan bersalin dalam bilik bersalin tu!!Sangat canggih okkay! (walaupun tak faham apa fungsi each equipment tu..)

Ok, now rasa sakit makin kuat..kuat dan kuat..ada yang tak regular..sy tak igt berapa kerap tapi sy rasa sakit sgt..sy request dari awal lagi untuk suntikan epidural..sy tahu dan faham akan kesan sampingannya..tapi hanya itu jer yang mampu menahan rasa sakit bersalin..
Memang masa tu..epidural agak lambat..sy tiba di labour room dalam jam 9.00 am, rasa sakit yang tak dapat ditahan sehingga keluar air mata bermula jam 9.30 am sehinggala pakar bius datang utk epidural jam 11.15 am..bayangkan...mmg lama jugak sy menahan sakit...
Saya tak tahu nak gambarkan rasa sakit bersalin tu macam mana...
Memang ini bukan kali pertama bersalin..
Tp ini kali pertama sy rasa sakit yang sebegitu rupa...astagfirullahhala'zim..time tu..memang..sy mohon pada Yang Maha Lembut untuk berlembut dengan sy, kurang kan rasa sakit yang sy alami..contraction yang kuat mmg sy tak dpt tahan..
Sebelum pakar bius menjalankan prosedur epidural, sempat dia menerangkan pada sy kesan sampingan dsb, tapi time tu sy hanya kata..ok doktor, sy dah tak tahan dah...
Semasa suntikan dibuat pada tulang belakang sy pun sy tak rasa sakit langsung sebab rasa sakit contraction tu lebihhhhh lagi..
Alhamdulillah..lepas 15 minit..rasa sakit kurang..tapi dia tidaklah block pain tu semuanya..masih ada rasa sakit lagi, cuma kurang la berbanding tadi..
Masa berlalu..kontraksi makin kuat...CTG baby masih dipasang...
Tiba-tiba..CTG baby nampak irregular..seolah2 terputus2..sy dan suami jadi panik!
Kenapa..?apa yang dah berlaku..??
Doktor dan s/n incharge mula berbincang..dan doktor kata kami akan masukkan internal CTG sebab macam putus2..
Lepas masukkan internal CTG..doktor buat V.E dan bukaan masa tu dalam 7 ke 8 cm..belum fully..
Then..doktor keluar..tiba-tiba kami (sy dan suami) sekali lagi dgr CTG tu putus2..s/n datang dan check pada graf, sy dgr dia sebut 'Brady' doktor...maksudnya jantung baby sy dah makin lemah...
Aduhhh...
Doktor tya..'dh ada rasa nak meneran tak'...time tu mmg belum rasa lagi...
Then, sy kata..takpelah doktor, kalo perlu tolak sy ke OT utk operation pun sy ok je asalkan both selamat..
'sayang Pn, dah bukak 7 cm, lagipun nanti susah nak kena tolakkan baby ke atas smula, baby dah ke bawah...'
Ermmm...doa demi doa dipanjangkan...
Apa yang sy fikir sekarang adalah hanya nak selamatkan baby tu..risau pulak kalau sy lemah dalam meneran, baby akan lemas..lagipun dari awal air ketuban mmg dah kurang..
Saya pun terus meneran untuk turunkan kepala baby..masa tu sy takpasti apa status BP dan Oksigen sy, tiba2 je BP puff dipasang di kiri lengan sy, sy juga turut dipasang bantuan oksigen..
Tiba-tiba sy mendapat kekuatan untuk meneran, mungkin juga dah tiba masanya untuk baby keluar..sy terus cakap' doktor! sy nak meneran ni!'..

Alhamdulillah, hanya dengan 2 kali meneran, akhirnya baby selamat dilahirkan..
Sy boleh nampak dengan jelas bagaimana Hamza dikeluarkan buat kali pertama..berbeza dengan yang sebelum ni..
Sejurus selepas dilahirkan, Hamza berak!..ya Allah..syukur dia tidak distress di dalam..
Hilang semua kesakitannnnn..
Hilang...
Lega...
Baby sihat, sempurna..berat 3.1 kg..
Semoga Hamza menjadi seorang yang kuat di dalam perjuangan agama, sekuat namanya..ameen..

Terima kasih Allah..
Terima kasih Suami..
Terima kasih semua atas doa kalian..

Betapa sy rindukan arwah ibu sy..mengenangkan bagaimana agaknya dia menahan rasa sakit untuk melahirkan 10 orang anak...subhanAllah, Allahuakbar..
Al-fatihah untuk arwah ibu sy..







Thursday, 2 January 2014

Final Checklist PerSediAAN berpantAng

Salam all..

Dah masuk minggu2 terakhir untuk bersalin..
Uwaaaaa..tak tahu nak kata apa..
Sebab tetiba rasa cam 1st timer walaupun dah kali ke-4...
Mungkin sebab kali ni 1st time nak bersalin di hosp kerajaan...hurmmmm

Ok..these are my final list before delivery...

1. Tukang Urut
Alhamdulilah dah dapat booking utk 3 hari..dia sendiri akan datang ke rumah..memang rezeki dapat yang bayarannya hanya RM60 untuk 1-2 jam urutan, bertungku dan berbengkung..tak sangka sangat!
Daun serai wangi untuk mandian pun dia akan bawa..
Oh ye..before saya confirm dengan tukang urut ni, memang sy dah panggil dia datang untuk mengurut sebelum bersalin, alhamdulillah..urutannya sedaaaapppp....

2. Set Bersalin- Vitamin Shaklee
Alhamdulillah, ESP, Vit B, Vit C, Ostematrix dan Alfafa..sekiranya ada masalah dengan penyusuan semua dah ready..

3. Set Bersalin Bhidan (as mentioned in previous entry)
Memang mengandungi hampir keseluruhan belaian yang diperlukan semasa berpantang...termasuklah pilis, losyen perut, gamat jelly etc (boleh refer entri sebelum ni yer)


4. Bengkung
Alhamdulillah, masih guna yang lama...yang jenis ikat 2 side dan back up dengan Premium Beautiful..hehe

5. Minyak Panas/ Telon Baby/ Kayu Putih/ Gingger Balm@Losyen
Dah beli dan sy pakai seperti dalam entri sebelum ni..

6. Peralatan menyusu
Set medela freestyle + storage bag/storage bottle

7. Set tilam baby
Ordered from marissabumbum@FB
Sangat cantik design kain dan tilam kekabunya...belum sampai umah...tak sabar nak tengok

8. Keperluan baby
Pakaian+ blanket + diapers (newborn size) + socks + mitten + barut + mandian ( i choose cosway product sebab paraben free)

Ok done!!
Menanti tanda2...hope diberi petunjuk yang baik akan tanda2 tersebut...
Ameen...semoga semuanya selamat...

Wednesday, 1 January 2014

bagAimaNa menghadApi anAk susah mAkan?

Salam all..
Tengah2 malam ni tetiba teringat nak share few tips utk parents yang alami masalah anak kurang berat disebabkan susah nak makan..
Soalan ni biasa sgt sy terima drpd ibubapa bila dtg ke klinik..
Ye..saya akui, bukan senang untuk tackle anak2 kecil untuk minat pada makanan..
Dalam hal ini,secara ringkasnya..ibubapa harus menggunakan faktor psikologi iaitu untuk memotivasikan anak2 ini untuk makan..
Sy akan share pengalaman sy sendiri..kalau ikutkan byk cara..tp ini antara yang sy praktikkan..

1.Letakkan penimbang berat dirumah/dapur
Sy akan timbang berat anak2 setiap mggu..
Apa yg sy nampak diorg sgt happy bila tgk berat naik..or kdg2 xnaik pun tp sy tetap bersorak 'yeay!!good job!!u've gained some wt!'
Budak2 ni bila kita dah bersorak happy..diorg pun akan turut happy..so dengan x sengaja..diorg akan suka utk makan sebab suka dengan pujian2!

2.Plot berat badan pada carta pertumbuhan
Hehe..yang ni just option saja..sy suka tunjukkan fakta pada diorg..printkan graf pertumbuhan dr website WHO ke kan..then hias cantik2 dengan border and lekat pada pintu bilik or kitchen..
Bila dah timbang..nampak naik or statik..just plot..so diorg akan hepi to see graf..ada jugak kadang2 graf menurun..but it's ok..itu br permulaan..tell them..kenapa graf jadi macam tu..

3.Lukiskan 'healthy tummy' pada perut mereka selepas mereka habiskan makanan
Ye..ini sgt memotivasikan dan mengujakan mereka!!sy pun suka cara ini..simple tp diorg heppi..bila diorg habiskan makanan, just gunakan whiteboard marker to draw smiley face pada perut mereke..tell them..'see..ur tummy is happy now!it is full with healthy foods!good job!'boleh jugak kalo parents yang kreatif tu nak reka lagu ke utk healthy tummy...hehe

4.Let them choose their own foods
Ye..biasanya parents akan hidangkan makanan pada kanak2 siap ready semuanya dalam pinggan..siap dengan porsi tertentu yang mana anak2 tersebut kena habiskan, walhal diorg xnak pun sayur jenis itu ini..buah itu ini kan..
Apa kata slowly biarkan mereka pilih sendiri makanan atau cedok sendiri makanan ke dalam pinggan nasi mereka..ini mesti kena sertakan dengan pujian 'wah..pandaila abg amek makanan sendiri...'..
Jika anda rasa apa yg anak2 anda ambil tidak seimbang atau tidak mencukupi..cuba anda beritahu mereka..'eh..kenapa tak ambil sayur tu...kesian perut tu nanti xde vitamin..nanti dia xboleh nak smile dah sebab xcukup vitamin...'
Mungkin untuk kali pertama, kedua dan ketiga dia masih tak nak ambil sayur dan masukkan dalam pinggan nasi nya..it's ok..keep telling them the same things..insyaAllah..attempt yang berterusan akan membuahkan hasil..

5.Gambar2 kesan kekurangan/berlebihan zat makanan
Yes..budak2 sekarang pun kecik2 lagi dah nak tahu kenapa dan kalo jwpan kita disertakan dengan bukti (dalam bentuk gambar cthnya)..insyaAllah diorg akan lebih terkesan dan percaya..
Cthnya tunjukkan gambar kanak2 yang terbaring sakit..dan berceritalah dengan mereka kenapa kanak2 tu sakit...'dia tak sihat sebab dalam badan dia xcukup air masak..x cukup vitamin dari sayur...dsb'..
Boleh buat apa2 cerita pun asalkan ianya logik untuk kanak2..tetapi elakkan untuk menakutkan mereka dengan buat cerita2 tipu..yang mana kita xnak nanti memory diorg akan ingat perkara yang ditipu tu..

Ok..itu sahaja sharing sy this time...
Alhamdulillah..anak2 saya dah berminat dengan makanan dan diorg lebih alert dengan healthy foods..yang penting..diorg dah sukakan sayur2an dalam hidangan mereka..
kepada ibubapa...jgn risau..ini akan memakan masa..jd...bersabarlah..