Nuffnang Ads

Final Checklist PerSediAAN berpantAng

Salam all..

Dah masuk minggu2 terakhir untuk bersalin..
Uwaaaaa..tak tahu nak kata apa..
Sebab tetiba rasa cam 1st timer walaupun dah kali ke-4...
Mungkin sebab kali ni 1st time nak bersalin di hosp kerajaan...hurmmmm

Ok..these are my final list before delivery...

1. Tukang Urut
Alhamdulilah dah dapat booking utk 3 hari..dia sendiri akan datang ke rumah..memang rezeki dapat yang bayarannya hanya RM60 untuk 1-2 jam urutan, bertungku dan berbengkung..tak sangka sangat!
Daun serai wangi untuk mandian pun dia akan bawa..
Oh ye..before saya confirm dengan tukang urut ni, memang sy dah panggil dia datang untuk mengurut sebelum bersalin, alhamdulillah..urutannya sedaaaapppp....

2. Set Bersalin- Vitamin Shaklee
Alhamdulillah, ESP, Vit B, Vit C, Ostematrix dan Alfafa..sekiranya ada masalah dengan penyusuan semua dah ready..

3. Set Bersalin Bhidan (as mentioned in previous entry)
Memang mengandungi hampir keseluruhan belaian yang diperlukan semasa berpantang...termasuklah pilis, losyen perut, gamat jelly etc (boleh refer entri sebelum ni yer)


4. Bengkung
Alhamdulillah, masih guna yang lama...yang jenis ikat 2 side dan back up dengan Premium Beautiful..hehe

5. Minyak Panas/ Telon Baby/ Kayu Putih/ Gingger Balm@Losyen
Dah beli dan sy pakai seperti dalam entri sebelum ni..

6. Peralatan menyusu
Set medela freestyle + storage bag/storage bottle

7. Set tilam baby
Ordered from marissabumbum@FB
Sangat cantik design kain dan tilam kekabunya...belum sampai umah...tak sabar nak tengok

8. Keperluan baby
Pakaian+ blanket + diapers (newborn size) + socks + mitten + barut + mandian ( i choose cosway product sebab paraben free)

Ok done!!
Menanti tanda2...hope diberi petunjuk yang baik akan tanda2 tersebut...
Ameen...semoga semuanya selamat...

Comments

  1. keynote..moga semuanya dipermudahkan ..amin..
    hang take care k..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...