Friday, 17 January 2014

PerSediaaN anak2 ke Tadika/kinDerGarten

Salam semua...
Hadoiii...dah start berpantang taw I ni..
Tapi banyak benda nak fikir...biasala kan..
Firstly, lupa nak update pasal kindy anak..
Well..I need to say, kami takde pilihan lain melainkan menghantar anak-anak kami ke Qdees D'Alpinia..
Trial dah pun dibuat untuk menghantar ke Genius Aulad, iaitu kindy terakhir Zahraa..tapi..nak buat macam mana, traffic sgt sesak..
Betulla kata pihak transport kindy tu, diorang pun tak sanggup nak turun ke kawasan umah kitorang pagi2 coz traffic sgt sesak..
Walaupun yuran trial untuk Jan dan transport telah pun dibayar, setelah kami inform pihak kindy tentang reason untuk withdraw anak2 dari kindy tu, alhamdulillah..masih ada rezeki untuk kami refund all the fees...thanks to that kindy..:) walaupun at first sy tak mintak pun for refund yuran trial..
Itula kan..kalau dah kata rezeki tu milik kita, ianya takkan ke mana...:)

Oh..ye..memandangkan anak2 nak kena tukar sekolah baru dan bukannya islamic based..byk jugak preparation perlu dibuat..especially nak pastikan they eat homemade food saja..nak pastikan diorang tak lupakan doa-doa yang dah dihafal..nak pastikan bacaan dalam solat tak lupa..haiiiii...tough jugak kan!

So bermula dengan sesi penerangan pada Arman dan Zahraa..kenapa perlu tukar sekolah baru..
Kenapa uniform sekolah lain..Zahraa takleh pakai tudung, but allowed to wear long pants (alhamdulillah)
Kenapa kena bawa bekal dan makan makanan yang mama/bibik sediakan
Kenapa kena baca doa sebelum belajar dalam kereta sebelum masuk ke kindy..
Kenapa kena follow jadual yang mama sediakan...
(teruknyaaa mama dia, budak2 kecik pun nak kena ada jadual bagai kan..hehe--->maknye takde kekuatan nak ajar semua benda selepas ni..huuuu..sure bz ngan adik2)

Sebenarnya, food (bekal) tu bukannya apa...maknya secara langsung boleh train untuk bangun awal prepare makanan anak2..nanti next year bila Zahraa dah masuk darjah 1, maknye memang bercita2 nak suh bawa bekal sendiri..(macam maknye sekolah dulu2)...lagipun makanan di kantin sekolah, tak healthy choices..
So,bermula la dengan jadual menu anak2 untuk bawa bekal ke sekolah..maknye buat 2 week cycle, cewah...so takla boring sangat..air..memang air masak jer taw! no coloured sweetened drink..
Zahraa, mama tak risau dia memang akan makan dan makanan dia dh variety..berbanding Arman yang agak fussy dan memilih..kalau makan pun tak habis..ermmm..so si kakak telah dilantik sebagai pengawas untuk pastikan Arman makan makanan bekal dia tu..heheh

Persediaan barang2 sekolah yang lain..macam kat bawah ni jelah..
 School bag ni tau tak sy beli kat GM Klang..hehe, sempat sebelum bersalin pergi ngan opismate, so beli 6 dapat lah murah..yang ada wheel tu RM 35 jer..yang kat depan tu kecik sikit untuk Muadz
RM 25 jer..:D
 Pencil Case-Saje je bagi diorang motivate nak ke kindy..actually kat kindy pun disediakan..
Set tupperware masing2 untuk bawa bekal dan lunch box sebenarnya..(xsempat snap sebab basuh)

Nanti sy update jadual lepas balik sekolah anak2 dan jadual menu bekal eh..Nak kena print out dulu..hikhik




1 comment: