Wednesday, 26 December 2012

Hiburan Yang Melalaikan....

Salam all....

Alhamdulillah kan..kita diberi peluang lagi untuk bernafas harini...today nye topik...hanya untuk peringatan diri sendiri, dan seungguhnya ingat-mengingati sesama umat Islam tu amatlah digalakkan...

Tetiba teringat topik ni bukannya apa...
Semalam on the way balik dari Senawang, kitorang singgah la kat sebuah masjid kecil dalam kampung...(tak perasan lak apa nama kampung tu) sebab kitorang almost kehabisan minyak so nak mencari petrol station la kononya..

Rasa bangga pulak dengan penduduk kampung yang berusaha nak mencari ilmu agama...walaupun tiada ustaz yang datang mengajar atau baca kitab di masjid tersebut, tapi jemaah..masyaAllah...alhamdulillah...boleh kata ramai la...tahu tak apa diorang buat..???

JKK masjid pasangkan video ceramah...dan penceramahnya....Ustaz Kazim Elias..

Semua orang kenal kan ustaz tu...best dengar ceramah-ceramah dia...santai, lawak pun ada...hihi..dan isi kandungan juga mantap...(2 thumbs up)

Tersentuh jugak hati ni bila tengok kesepakatan penduduk masjid tu yang sedang menunggu waktu Isyak sambil khusyuk dengar ceramah Ustaz Kazim hanya dari video projektor yang dipasang...Tahniah JKK masjid!!!

So, lepas solat..takkan I nak keluar gitu je kan sementara orang lain tengah mendengar ceramah...so I pun dengar la sekejap ceramah beliau berkaitan topik hiburan yang melalaikan...

Memang betul apa kata ceramah tu...sekarang ni, banyak sangat hiburan yang melalaikan, dan orang pulak sanggup berhabis duit membeli TV yang mahal contohnya, disiapkan pulak dengan set home theathre (eh betul ke ejaan ni cam gini..)..ada juga yang sanggup bayar tiket konsert, mahal pun takpe sebab nak duduk depannnnn sekali nak tengok artis menyanyi, melalak...sanggup berhimpit-himpit dengan orang ramai, masuk ke dewan awal sehingga ketinggalan atau kelewatan waktu solatnya...yela...kalau siaran langsung bermula jam 8.30 sekalipun, bukan ke jam 7 dah start masuk dewan..then pintu dewan pulak tutup awal kan...erm..dunia..dunia..sangat menguji kita...semoga kita termasuk dalam golongan orang yang pandai dan bijak memilih hiburan berasaskan Islam..

Samalah jugak dengan siaran TV...
Tapi alhamdulillah...sekarang apa yang I nampak...sejak wujud siaran TV Alhijrah...Oasis (walaupun bukanlah Oasis 100%), lebih banyak pengisian agama dapat diterapkan..slowly la kan perubahan tu...dan ilmu tu hanya akan datang bagi orang yang mencarinya sahaja...kalau kita nak tunggu je dia datang memang idaklah kan...so cari..cari..slowly perubahan yang kita buat insyaAllah..dan jangan lupa, di samping tu kenalah sntiasa berdoa agar Allah tidak memalingkan hidayah yang Dia dah tunjukkan pada kita nanti...
(peringatan yang besar buat diri sendiri)...insaf sekejap..eh..jangan sekejap je tau!

Oklah..so kesimpulan bagi pengisian yang tak seberapa ni...kita sebagai hamba Allah yang naif..semoga kita sentiasa bijak memilih hiburan untuk kita, terutamanya untuk anak-anak...sesungguhnya apa yang buat sekarang akan ditonton oleh anak-anak...dan itulah apa yang diorang belajar...kalau hiburan yang salah kita pilih, dibuat pula menonton berama keluarga...dan akhirnya keseluruhan keluarga itu akan mendapat hiburan yang melalaikan...nauzubillah...

Ok, cheer up..mulakan hari ini dengan ucapan Bismillahirrahmanirrahim...semoga kerja I pada hari ini dan berikutnya akan mendapat keberkatan...:)

Peace Yeww!!

Monday, 24 December 2012

CIC versus Genius Aulad

Salam all....

Huh...tak banyak pulak referral harini..
Okaylah..nak share sikit regarding kindergarten anak-anak ni..
As parents sememangnya kita nak hantar anak kita ke tempat yang bagus kan, tempat yang ada principle atau penjaga yang dedikasi, ye takk??I believe semua parents pun akan buat pilihan yang terbaik di samping tengok jugak onkosnya..hihi..
Yela hidup di kotaraya ni memangla kena pandai menguruskan kewangan, tambah2 anak dah masuk 3 ni..:D

Okay, last entry haritu I kan dah decide nak hantar both Arman dan Zahraa kat school yang sama iaitu CIC.Fine la..harga standard la kan kalau sampai daycare, CIC pakej Zamrud RM 550..
Sebelum ni I berurusan dengan Teacher Noni, principle kat centre CIC Presint 9 ni..tup tup..dia dah resign sebab dah dapat job yang lebih terjamin..masuk gomen la kan..so okaylah...goodluck in ur career teacher..
Memang senang berurusan dengan teacher Noni ni...tapi..tapi..tapi..
Bila dia dah resign, I mestilah kena cari someone yang in-charge that centre ye tak..??Yelah, kita kan nak hantar anak kita kat sana..erm..apa yang mengecewakan I ialah..bila I call CIC Centre Manager, Pn R***, I memang 'kurang puas hati' dengan layanan phone call dia..cara dia bercakap membuatkan I rasa....rasa geram sangat...yes, memang I banyak tanya sebab I nak tahu sape yang in-charge, kat sapa I nak berurusan bila I send my kids nanti..tp kecewa bila tahu 'belum tahu lagi', 'nanti adalah orang' dengan nada yang agak....huh..susah nak cakap..sabar..sabar..sabar..padahal lagi beberapa hari time tu dah nak start orientasi week..tapi I still tak tahu sape person incharge..sangat sedih...:(

So, bila dah kecewa, mula lah nak merajuk....hihi..
Tetiba teringat kat Genius Aulad dekat Taman Bukit Permai, Seri Kembangan, new centre dekat area The Atmosphere...erm..transport disediakan...(tp of course la ada fees untuk transport kan..), dekat jugalah dengan rumah dan yang penting ada principle yang in-charge yang ada komunikasi skill yang lebih baik...hihi..senang berurusan..fees bulanan RM 268 (belum masuk transport la..)so lebih kurang la..then, yes ada semua kurikulum standard la sama cam CIC ke, BBIM ke kan..tapi cuma untuk 3 tahun dia tak ambik so far, dan kalo ada kelas pun on weekends sahaja..(erm..I personally tak prefer weekend class sebab time tu la quality masa with family)

So..balik bincang la dengan Mr.Hubby pasal tadika anak-anak ni..so...our decision....
Zahraa hantar GA...for afternoon session..sebab morning session dah fully booked, tapi teacher Moza (the principle) KIV Zahraa for morning session kalau2 ada yang cancel booking ke..I pun tak nak lah ajar anak bangun lambat, nanti nak masuk primary school betul-betul kan susah..hihihi

Arman still kat CIC..sebab dia ada playschool...dan I tak risau sangat sebab my expectation untuk 3 yrs hanya untuk bagi environment dan exposure tentang kindergarten dan at the same time boleh slowly follow other grades dalam belajar..I believe these 2 centres have their own curricular..InsyaAllah..

Just as peringatan for myself too..hantar anak, hantar jugak..tapi sebagai maknye..kena monitor jugakla ye...

Dua kindergarten yang berbeza akhirnya...hihihi

10,000 steps in a day..capai takk...??

Salam alllllll!

Phewww...lama benor la I tak menulis entry blog ni..memula ingatkan nak explore cemana nak buat new blogskin..takpe..takpe..belum abis explore dan sememangnya belum master lagi nak buat bagi blog I ni cantik meletop sket..:D

Ni nak bercerita pasal I baru beli pedometer uolss!

Tahu tak apa tu pedometer??Alat yang akan mengukur bilangan steps kita dalam sehari..almaklumlah..my new target to be more physically active ialah nak mencapai 10,000 steps seperti yang disarankan oleh KKM kita la...as a dietitian mestilah I nak sokong this campaign kan..kan..kan..

Tapi I beli yang murah je dulu, percaya tak ...RM 5 jeeeeee!!!
Ini pun ada sorg colleague I bagitau..memula nak beli yang lebih kualiti la kononnya....tapi my colleague ni bagitahu try dulu dengan yang murah yang dia jumpa di Daiso Japan tu..kat situ kan semua barang2 start with RM 5..so, why not try dulu..lgpun nak bilang own steps je kan..

So today, I dah start pakai pedometer, will update later berapa langkah yang I dah capai/day with uols..yang penting if uols pun nak pakai, just keep in track..so that uols boleh compare sama ada steps makin increase or not...ye tak..??

Oraits uols..nak sambung kije..kije..kije..