Posts

Showing posts from August, 2011

Nuffnang Ads

Sharing the Recipes-Daging Goreng ala Kelantan

Image
Salam semua!!
wah..tinggal beberapa hari je lagi kita nak tinggalkan Ramadhan ni kan..sedih pulak rasanya...tetiba teringin teringat dan semua ter lah kat daging goreng ala kelantan ni..bukannya apa, sebulan sebelum puasa rasa-rasanya setiap pagi (almost lah) kitorg gi breakfast kat kedai makcik purunjaya depan apartment kekwa..hidangan dia saaammaaaaa je setiaphari, tapi orang yang datang boleh tahan tak putus-putus..dan kalau breakfast kat sana, i will never missed my daging goreng...heheheh..walaupun actually senang je nak buat..so skang bila puasa dan teringin nak makan daging goreng ala kelantan tu, terpaksalah buat sendiri since kedai makcik tu tutup sepanjang bulan posa ni..lagipun, bila dah masuk akhir-akhir Ramadhan ni...bila sahur kan rasa macam takde selera je kan...en suami pulak nak yang bergoreng je, katanya untuk tambah selera..yelah tuh..
okay, lets make it simple and nice..
bahan-bahannya:

500 gram daging tempatan (pilih bahagian loin/sirloin)
kunyit (i used serbuk ku…

Sharing the Recipes- Kuih Cara Manis

Salam semua!Ni dah mengantuk sebab dah almost 11.00 pm.penat jugak today coz petang tadi gi round bangi, kononnya nak carikan kasut raya anakku Zahraa..tapi lupa, mana ada butik Crocs kat bangi rasanya..tp apa yang dirembat..banyak jugak..jubah untuk Zahraa, untuk Mommy dan untuk Nanny..hahaha..actually banyak choice jugak di Bangi PKNS berbanding di Shah Alam sebab rasanya Shah Alam memang banyakkkkkk sangat butik, tp mungkin aku rasa harganya tak berbaloi dengan kain yang dijual..more cheaper in Bangi here..sangattt seronok berjalan-jalan dengan encik suami tersayang dan anakku Zahraa...tapi hanya Allah saja yang tahu, betapa penatnya nak mengontrol Zahraa..

Okaylah, here to share again resipi untuk membuat kuih cara manis yang biasa dijual di bazaar. Kuih ni dah berkali-kali dah dibuat sebab sangat lah lembut dan sedap..memang ada jaminan lah!

Bahan-bahannya...
Tepung Gandum dalam 1/2 cup
Santan 1 cup (tak terlalu pekat)
Telur 1 biji
1-2 drops pewarna hijau/jus pandan (here i only …

Pelajaran Penting untuk Muslims: Pelajaran 1-Surat Al-Fatihah dan Surat-surat Pendek

Image
Salam semua! Here i'm so glad to share a few lessons that should be learned/practiced/powered by all Muslims. I got this pamphlet during my last visit to Makkah, alhamdulillah prepared by Imam 'Abdul'Aziz bin 'Abdillah bin Baz Rahimahullah..
Dalam that pamphlet terdapat  a very short and brief explanation regarding hal yang wajib diketahui oleh umat Islam khususnya tentang agama Islam.

Pelajaran 1: Surat Al-Fatihah dan Surat-surat Pendek
Di sini, Imam menyebut, semua Muslims perlu mengajarkan surat Al-Fatihah dan Surat-surat pendek seboleh yang mungkin, mulai surat Al-Zalzalah sampai surat An-Nas dengan cara talqin (mengikut guru), memperbaiki bacaan, hafalan, dan penjelasan berkenaan dengan hal-hal yang wajib difahami. So, jelas di sini, sebagai seorang Muslim yang wajib mendirikan solat lima waktu tahu membaca surat Al-Fatihah khususnya kerana surat tersebut merupakan surat yang wajib di baca di dalam solat kita. Sebagai muhasabah diri bagi pelajaran satu ini, adakah…

Sharing the Recipes-Buah Melaka atau Ondeh Melaka

Image
Salam there!
Tetiba je rasa nak makan kuih buah melaka pulak as juadah berbuka petang ni..maklumlah, bulan puasa ni belum rasa lagi kuih buah melaka ni..buah melaka atau ondeh-ondeh melaka orang panggil..dulu mak selalu buat yang warna putih je..tapi rasanya ramai yang suka ada warna sikit dan paling glamour warna hijau ala hijau pandan..tak kisahlah apa warna sekalipun, asalkan bila makan, urmmmmmm...terasa gula merahnya yang manis memang ummmmmppphhh lah!!
As usual, bila tekak ni terasa nak makan sesuatu, mesti check ada bahan yang cukup tak dalam peti, dalam laci kabinet...hehe, tepung pulut ada, kelapa parut pun ada, gula melaka pun ada..cayalah!!cukup semuanya!!!alhamdulillah..bolehlah start buat..yeayyyy!
Lepas solat Zuhur, teruja betul nak buat kuih buah melaka ni..steps dia memang senang la..
Here bahan-bahannya....:)

Tepung Pulut (sukatan dalam 2 cawan)
Air pandan (tapi boleh jugak guna air biasa dan pewarna hijau if daun pandan tak ada)
1/2 tsp garam halus
Gula melaka- dipot…

Sharing the Recipes- Puding Roti with Assorted Nuts

Image
Hi there!Hari ni genaplah 18 hari kita mengerjakan ibadah puasa...alhamdulillah..by the way, i'm here to share with uols the new recipes yang telah dimodify..Semalam is Nuzul-Quran day..Since my hubby cuti as Selangor ambil cuti for Nuzul-Quran, at least i got time for cooking, laundry, mopping..;D
Tiba-tiba ternampak sebuku roti gardenia yang belum disentuh lagi. Then,terus check other bahan kot-kot cukup if nak buat puding ke..yelah, roti bulan-bulan puasa ni bukannye laku sangat if makan macam tu je..unless kalau dibuat sardin gulung ke, sosej gulung with bread crumps ke, puding ke kan..kan..kan..
After checking the ingredients, nampaknya cukup if buat puding roti..lagipun almonds and pistachio masih banyak dalam balang tu..maybe boleh add je dalam puding, biar rasa crunchy sikit kan..
So, here are the ingredients...

Bahan-bahan:-
-Roti apx 8-9 slices
-Fresh Milk
-4 tbsp gula-can put more kalau suka manis
-1 tbsp kismis
-1 tbsp flakes almonds
-1 tbsp flakes pistachio
-2 biji te…

Pertengahan Ramadhan-Magfirah

Image
Sekejap je dah masuk pertengahan Ramadhan..alhamdulillah, syukur dipanjatkan ke hadrat Ilahi kerana dipertemukan Ramadhan kali ini..dan aku mengharapkan agar ianya bukan untuk kali yang terakhir..ameeeeeeennnnn...moga panjang umur, boleh lagi ber Ramadhan tahun depan.
As we know, during Ramadhan, the first ten adalah rahmah or loving..diikuti dengan second ten iaitu magfirah. Magfirah ialah pengampunan ke atas dosa-dosa yang telah kita lakukan. Dan finally, malam 10 terakhir Ramadhan, manusia yang beramal akan dijauhi dari azab neraka....Itulah janji Allah...

Betapa indahnya bulan Ramadhan ni...
Salam Ramadhan buat semua..harap-harap tak terlewatlah nak wish..heheh..sama-samalah kita manfaatkan bulan yang penuh dengan rahmah, magfirah dan pengampunan...

Loves Hugs and Kissessssssss....

Sharing the Recipes-Ayam Percik

Wow, my first trial on ayam percik berjaya!After adding some other ingredients that were not in the original recipes, it still super duper yummy..

Here I posted the recipes to those yang rajin cuba-mencuba..Enjoy it and tell me how it taste..yeay!
Ayam ( 1 ekor potong 4)
Santan pekat dalam 2-3 cups
Air asam jawa (1/2 cup)
Halba (2 tsp)
Gula (1 tbsp) -sesape suka manis, can put more..

Untuk bahan kisar:
15-20 tangkai cili kering
5 biji red onions
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai

Cara membuat:
Firstly, ayam yang dibasuh, just perap sikit dengan garam. Then panaskan kuali dan tumiskan bahan kisar sampai naik bau, pastu masukkan santan, halba, air asam jawa, gula dan ayam..boleh juga letakkan serai yang dititik (dalam 1-2 batang untuk naik bau lebih)..then masak dengan api slow sampai the bahan well-mixed dengan ayam..bila kuah dah hampir kering, angkat ayam then bakar atas pemanggang sampai garing..bila nak hidang, boleh tuangkan kuah yang pekat tadi atas …