Nuffnang Ads

Sharing the Recipes-Daging Goreng ala Kelantan

Salam semua!!
wah..tinggal beberapa hari je lagi kita nak tinggalkan Ramadhan ni kan..sedih pulak rasanya...tetiba teringin teringat dan semua ter lah kat daging goreng ala kelantan ni..bukannya apa, sebulan sebelum puasa rasa-rasanya setiap pagi (almost lah) kitorg gi breakfast kat kedai makcik purunjaya depan apartment kekwa..hidangan dia saaammaaaaa je setiaphari, tapi orang yang datang boleh tahan tak putus-putus..dan kalau breakfast kat sana, i will never missed my daging goreng...heheheh..walaupun actually senang je nak buat..so skang bila puasa dan teringin nak makan daging goreng ala kelantan tu, terpaksalah buat sendiri since kedai makcik tu tutup sepanjang bulan posa ni..lagipun, bila dah masuk akhir-akhir Ramadhan ni...bila sahur kan rasa macam takde selera je kan...en suami pulak nak yang bergoreng je, katanya untuk tambah selera..yelah tuh..
okay, lets make it simple and nice..
bahan-bahannya:

500 gram daging tempatan (pilih bahagian loin/sirloin)
kunyit (i used serbuk kunyit je)
bawang besar (dimayang)
cili (dipotong serong)
garam
minyak masak

itu saje bahan-bahannye..
well, now the making..pun easy je...
Firstly, potong daging kecil-kecil, dalam 0.5 cm jangan terlalu tebal atau nipis..dan potong melintang dengan urat daging supaya nanti bila masak, daging akan lembut..rebus daging dalam api perlahan..

Then, bila air daging dah hampir kering, masukkan minyak, garam dan kunyit.
Lastly, bila daging dah sebati dengan garam dan kunyit, masukkan bawang besar dan hiaskan dengan potongan cili.

Siap untuk makan sahur!!!!Yeay!

U shud try it coz sangat lah senang..
Loves Hugs and Kissesssss

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...