Thursday, 18 August 2011

Sharing the Recipes- Puding Roti with Assorted Nuts

Hi there!Hari ni genaplah 18 hari kita mengerjakan ibadah puasa...alhamdulillah..by the way, i'm here to share with uols the new recipes yang telah dimodify..Semalam is Nuzul-Quran day..Since my hubby cuti as Selangor ambil cuti for Nuzul-Quran, at least i got time for cooking, laundry, mopping..;D
Tiba-tiba ternampak sebuku roti gardenia yang belum disentuh lagi. Then,terus check other bahan kot-kot cukup if nak buat puding ke..yelah, roti bulan-bulan puasa ni bukannye laku sangat if makan macam tu je..unless kalau dibuat sardin gulung ke, sosej gulung with bread crumps ke, puding ke kan..kan..kan..
After checking the ingredients, nampaknya cukup if buat puding roti..lagipun almonds and pistachio masih banyak dalam balang tu..maybe boleh add je dalam puding, biar rasa crunchy sikit kan..
So, here are the ingredients...

Bahan-bahan:-
-Roti apx 8-9 slices
-Fresh Milk
-4 tbsp gula-can put more kalau suka manis
-1 tbsp kismis
-1 tbsp flakes almonds
-1 tbsp flakes pistachio
-2 biji telur
-1 tsp esen vanilla
-1 tsp mentega
-1/2 tsp garam
-1 tbsp tepung jagung

The making....
i) Firstly, rendamkan roti dalam fresh milk for 5-10 minit sampai roti lembut
ii) Dalam mangkuk lain, pukulkan telur dengan mentega, tepung jagung, garam dan esen vanilla
iii) Then, letakkan ke tepi, potong kecil-kecil almonds dan pistachio

iv) Then, lepas semua bahan dah ready, campurkan bahan yang dipukul, nuts ke dalam roti yang direndam.Gaul semua bahan-bahan. Then, masukkan dalam loyang pembakar.
v) Bakar dalam microwave/oven at 180 degree for 30 minutes.

Here the final product!!!
So yummmyyyyy...
Resipi yang senang, bahan mudah dapat i guess...so, why not mencuba kan..
Till share other recipes...
Loves Hugs and Kissessssssss

No comments:

Post a Comment