Wednesday, 16 December 2015

Trip To Yakult..sooooo fun!

Assalamualaikum sahabat..

Okay, actually aktiviti ni bulan lepas..
Kebetulan, masa Dietitians Day peringkat hospital lepas, yakult rep ada bukak booth..
Dan ada la letak forms, info sheet pasal yakult..
Selain dapat free minuman yakult kat booth tu, apa yang lebih menarik perhatian saya adalah info berkaitan 'LAWATAN KE KILANG YAKULT!!' AND IT'S FREE VISIT!!'

Sedikit info berkaitan free visit ni..
Memang kilang yakult ada satu je di Malaysia ni..
Dia akan bukak untuk any institusi yang nak datang visit kilang hanya pada hari Sabtu sahaja (dan ada tarikh-tarikh tertentu). Tidak semua hari Sabtu dia bukak untuk visit. Boleh katakan visit yang menyeronokkan lagi-lagi untuk preschoolers/ budak sekolah kan..

Perlu booking dulu of course so that dia boleh prepare staff yang akan entertain group/family/ personal visit ni..
Cara nak booking untuk visit kilang yakult...
Boleh ke website yakult.com.my
Then ke 'Our Service' dan pilih 'Factory Tour'..
Kat page tu boleh download request form, isi dan fax/email kepada pihak kilang.,.
Perlu tunggu respon dulu tau dari mereka...

Kilang yakult ni takla besar sangat..
Tapi kagum dengan teknologi japan..
Tak perlu kilang besar, tapi product output tinggi yang boleh supply untuk seluruh Malaysia..
Kilang sangat bersih..

Masa kami sampai, rupanya pihak kilang ada terima booking form dari saya (sy booking kan untuk group visit sebab ajak sekali kawan-kawan) cumanya mereka belum reply kata approve untuk visit..
Tapi alhamdulillah dapat juga masuk lepas bercakap dengan manager dia..
Tapi kami terpaksa join group dari kolej (adult group)..

Lepas tour oleh staff dia ke kilang (actually view dari cermin kaca dari tingkat atas) dan boleh nampak clear tentang proses kilang tersebut, kami diminta masuk ke bilik seminar untuk sesi penerangan...(kalau untuk kanak-kanak sekolah, ada sesi macam ceramah pemakanan dan kesihatan dan slide presentation lebih frenly kanak-kanak)

Masa tu, free sample yakult mula diedarkan kepada semua visitor..
Besttttt....
Siap visitor diajar cara yang betul tentang bagaimana nak bukak straw yakult tu...
Ada cara yang betul sebenarnya supaya tidaklah kita duk gigit plastik straw tu masa nak bukak straw...heheheh

Ok done!
Simple je lawatan ni tapi for me it's fun for kiddos..insyaAllah diorang akan ingat memori mama bawa lawat kilang ni ha nanti...hehehe..
(walaupun diorang lebih banyak bermain dan berlari-lari je)..tapi proses pembelajaran secara audio masih berjalan insyaAllah..
Arman cuba menggunakan mikroskop untuk melihat bakteria..
Melihat kepelbagaian produk dari yakult..bukan sahaja minuman berkultur sahaja, malah produk kosmetik juga turut dikeluarkan oleh yakult cumanya bukan di Malaysia..dan juga dipamerkan pelbagai jenis rupa packaging yakult drink di beberapa buah negara yg lain..cute sgt!
Tour...
Melihat cara pekerja bekerja di kilang dengan memakai PPE yang lengkap..mesin dan flow sesebuah produk..
Hmmm kagumm..
Memerhati dari cermin kaca..

Gambar ni menunjukkan mesin yg sterilkan botol2 yakult..
QC di line..
Ini menarik! Straw tu nampak cam peluru sebuah senapang..hahahahaha..kat sini mesin utk lekatkan straw pada botol..teruja betul anak2 tengok..(mak lebih2 teruja kikiki)
Bilik semaian..
Khusyuk dengar ceramah pemakanan dan kesihatan dari akak yg cumel sgt..pandai dan sesuai sekali akak yg handle group kanak2..(ini kali ke-2 masuk ke bilik seminar sbb yg 1st tadi salah join group dewasa, dpt lagi yakult free sample!)
Ni masa 1st seminar yg salah join tu..muka hepi la dapat minum yakult..dahaga sangat asyik berlari..

After trip ni, my kids dah ingat, if pegi beli barang..diorang dah x kisah kl beli yakult compare dgn minuman kultur yg lain..

Baiiii.,....jupe lagi...

No comments:

Post a Comment