Nuffnang Ads

Kindergarten Hunting.....Again...CIC vs GA vs Qdees

Salam all...
Again this topik I pilih sebab next year Arman will turn 4 and Zahraa will turn 6 yr old...so I still keep hunting the best Tadika atau pusat pendidikan awal untuk diorg...haih...
Ni I na share sikit..
Selepas 6 bulan anak-anak I di sekolah yang berbeza..I ada nampak perubahan...
Untuk Arman di CIC...
I nampak dia lebih rajin untuk mengaji Iqra' ke or nak buat latihan trace huruf/number kat rumah...
Untuk Zahraa di GA..
I nampak...dari segi bacaan bahasa yes..memang dia dah boleh baca buku cerita pendek sebab kat skolah ada belajar suku kata...so kat rumah dia dengan inisiatif sendiri ambil buku dan baca keseluruhan buku tu...ada lagi perkataan yang dia belum belajar tapi dengan kaedah phonics dan suku kata...alhamdulillah...dia dah boleh baca..
Kalo english book tu pun...so far she's in level 8...heading in class so far...tapi I tak kisah sangat sebab masa dia kat Q dees dia dah habis book 20...dan kalo nak compare english book yang starter word di Qdees jauh lebih banyak words2 yang lebih challenging..
Cuma I berbangga sebab dari segi bacaan solat...ahamdulillah..improve alot...di GA memang diorang akan buat amali solat daily...kalo x silap di CIC pun sama cuma my Arman baru 3 tahun so mungkin belum emphasize lagi...
Cuma sedikit sedih di GA...they dont follow the child's level...except for english book...Masa I jumpa class teacher dia...dia kata..'sorry pn, kami tak dapat follow level zahraa as she so advance compare to other kids..sy kesian tengok dia...sometimes dia nampak boring dalam kelas sebab asyik repeat benda yang dia dah tahu..'
ERmmmmmmm...so sad to hear...kat rumah memang setiap malam I ada spend sikit masa untuk ajar maths, reading etc...so far she can do minus and plus quite good...tapi kat sekolah for term 1, diorang baru belajar nombor 1-20..no wonder la dia boring...hadoiiii...
Even masa dia kat Qdees last time, dia dah boleh minus and plus...sebab Qdees memang follow the child's level..itu yang bagus tentang Qdees..

Tapi...terpulang...bagi I, pengalaman anak di Qdees sudah cukup bagus untuk asah dari segi kebolehan spoken, minat terhadap buku, akademik good...
Cuma sekarang bila dia dah masuk 5-6 yr old...mungkin I need to focus on akhlak dan sahsiah...untuk 6 bulan pertama, my decision is still GA...so next year Arman dan Zahraa mungkin akan berada di sekolah yang sama, InsyaAllah...

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...