Nuffnang Ads

Family Trip: Langkawi Gateway-Day 1

Salam all...
Hiyyyahhhhhhhh!!! sedapnya bangun pagi....he..
Awal harini budak2 bangun...Dah mandi semua, siap untuk breakfast..
Kitorg turun bekpes jam 7.30 am..hahahaha...semangat tuu nak pi Mangrove..
Dah siap2 bekpes, tunggu van AB Marine & Watersport mai amek..lama gak menunggu...
Tunggu punya tunggu...van AB sampai jam 9.40 am macam tu la...
Gaya si tecik botak menunggu tepi pool, hehe
Mama dgn 'chinta' nyerr, hehe
Gaya 2 budak banyak akai dok menanti depan lobby, heh
 
Oooo..lupa nak bagitau, ni tak termasuk pakej yang awal2 kami amek...
Ni beli pakej lain...
Harga untuk dewasa RM50/px, kanak-kanak RM35...
Untuk family cheq termasuklah bibik, semua RM 220...
So, mangrove tour ni atau dalam melayu nya dipanggil trip ke paya bakau la kot..heheh
bertolak dari Jeti Kilim...naik botttt!!!
Ada 4 point yang kami pi dalam pakej mangrove ni...
Firstly, kami singgah di Fish Farm...boleh feed ikan2 di sini jugakla..budak2 memang hepi la aktiviti2 cam gini..

 Jeti Kilim, mentara menunggu bot dan lain2 penumpang ready..
 Muka budak2 hepppii sangat dapat naik bot laju
 Sampai di Point 1: Fish Farm-tengoklah stingray tu, sekilo beratnya..
 Cuba tekaaaa....?apakah ini...??yuuuuuu...Ikan buntal lah U!!
 Attempt untuk touch ikan buntal, hehe, geli jugak!
 Part paling best, fish feeding...
 
Ok, dalam 1 jam di Fish Farm, next stop ke Eagle Feeding..
 

 Point 2: Eagle Feeding-bot tengah bagi sign untuk tarik perhatian eagle. Time ni, makanan dah di floatkan atas air...
 So nampak tak eagle2 tu start mai dah...
 Slow saja touch n grab makanan yang float tu...
 Amboiii anak truna mama ni khusyuknyaaaaa...
 Makin banyak eagle2 yang datang menghampiri makanan kat permukaan air..
 
Ok, next point,pegi ke tempat Monkey Island (rasanya, xingat lak apa nama betoi)..just tempat ni banyak monkey2 yang biasala..tak boleh ada attract makanan la dalam bot..kalo ada, simpan siap2 dalam beg,jangan bagi dia nampak...monkey2 ni akan lompat masuk bot bila nampak makanan ka, minuman ka..jangan main2, siap ada monkey tengah minum pepsi, coca cola hasil snatch dari penumpang bot, hahahaha..abeslah mabuk deme lepas ni... 
 
 Dah start masuk bot sebab nampak makanan
 They actually dh tau, driver tu bawa sikit makanan..tu yang pakat berkerumun kat dia tu..
 Ha...dah dapat pisang...
 Arman amek pluang feed monkey...he
 Muka heppi dapat tengok monkey dari dekat...
Alrite...next...Crocodile Cave...
Sebelum bot nak bertolak ke sini, driver tu dah pesan jangan sua tangan luar dari kawasan bot, manatau takut2 ada buaya ngap kaluuu....
uuuuuuuu...gerun gakla dengaq...
So, kat bawah ni la crocodile cave...
Tapi nasib x baik, air tengah pasang, so xdapatla nak melalui cave buaya ni...
(Dalam hati, baguih jugak...aku dah ketaq lutut dah...hehehe)
 

 Crocodile Cave: Air Pasang, so xleh nak go thru..it's ok kan...heheh(legaaaaa)
Ok, next stop pulak...Bat Cave..
So nilah tempatnya..
Kena memanjat sikit masuk..so, mama, baby dan bibik dok dalam bot saja, menunggu anak2 riang dgn papa jer masuk..
 

 
 Kena bawa masuk torchlight, untuk tengok kelawar2 tu..
 waaaaa.......million2 of bats kat dalam..seb baik siang, diorang sume tgh tido..heh
The explorer..:)
 
So...dah abis mangrove....hmm...dalam 4 jam ke 5 jam jugaklah mangrove tour ni...sampai hotel dalam jam 2.30 pm, mama dan papa pi la bungkus nasi sebab anak2 ada yang dah tertido dalam van masa perjalanan balik ke hotel...
 
Apa macam..??best takkk...memang rasanya, those who love nature, mangrove tour ni is a must la kalo ke langkawi ni..dan...cheq rasa....harga dia, berbaloi kan.......
 
Lepas makan, zzzzzzzzzzzzzzzzzzz time sampai petang....
Bangun jam 6 lebih camtu, cepat2 suh budak2 pakai swimsuit pi rasmi swimming pool yang super luass tu...dan la mandi sejam dua...
 
Malam lak...kami ke dataran Lang...dah cantik dataran Lang ni....Kedah maju la katakan...

Muka sume dah keletihan..jom balik hotel, zzzzz sok pagi ada Island Hopping lak!
C ya!!

Comments

  1. ok next time pi visit langkawi nak try mangrove tour la pulak....

    ReplyDelete
  2. Betoi2..sila2...best jugak!harga pun rasanya berbaloi..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...