Nuffnang Ads

Brape eh keperluan air/fluid diperlukan oleh badan anda dalam sehari..???

Salam all!
Ok, this topic dipilih sebab gara-gara ramai pesakit/customer sy yang konpius brape sebenarnya keperluan air mereka dalam sehari..
Ada sumber yang mengatakan 1 Litre air diperlukan bagi setiap 25kg...
Betul ker..?
 

Ok,sebenarnya, banyak methods yang dah develop untuk estimate keperluan air ni..
Ada yang berdasarkan kepada per kcal tenaga diperlukan dalam sehari.Tapi ramai yang komplen kan susah untuk setiap orang yang bukan dari bidang nutrisi nak estimate berapa kalori/tenaga yang diperlukan oleh badan, unless dia pernah jumpa pakar diet atau buat calculation melalui body composition...
So antara kaedah nak kira keperluan air untuk badan yang senang adalah seperti kat bawah ni..

Fluid requirement: 30-35 ml/kg body weight (average adult)
Cth: Berat 60 kg
Calculation: 30-35 ml x 60 kg
= 1800 - 2100 ml/day
(Sumber: Nutrition Therapy & Pathophysiology, 2009)
**Yang ni untuk average adult ok, kalo kanak-kanak atau adolescent atau elderly lain pulak kiraan nya..

Then, kalo compare ngan apa desas desus yang mengatakan 1 L per 25 kg
Cth: 60 kg/ 25
=2.4 L/day

So masih dalam +/- 300ml kan kan..
Bagi saya, kalo individu tersebut sedang mengambil supplement tambahan, yes, memang dia perlukan lebih air untuk metabolisma badannya..
So, pastikan anda minum air yang mencukupi okkay!!
 

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...