Nuffnang Ads

ESP-shaklee ----->PengALaMan SeNdirI

Salam semua....
Ok..
Ok..
Ok..
Tarik nafassssss.....!!!!
Huh..ok..harini sy sangat GuMbIrAAAAA....
Memandangkan ada yang tegur..'eh, skin nampak macam dah okay sikit..'
(dalam hati..erm..betul..tp ingatkan perasan and syok sendiri jer..)

Meh sy citer..
Kulit sy memang lain sikit (kulit setiap orang pun tak sama kan..) Mine memang under skin specialist..
Sy nyer skin sangatlah sensitif pada UV light.. last time develop Discoid Lupus Erythomathosus (DLE)..since 3 tahun tapi diri sendiri tak perasan, tak pernah consult dengan skin specialist..cuma saya heran, kenapa la scar di muka saya ni tak hilang2..x pernah surut, asyik merah saja..
Bermacam-macam scar gel saya pakai, dari Bio-Oil, Dermatix,Mederma, Hirus-Scar gel, semuanya tak menjadi..bukan itu saja, vitamin supplement untuk kulit contohnya vit E oil dan kapsul pun sy amek..
Produk jangan cakapla..memang bermacam2 cuba..hanya SK-II saje yang tak nampak kesan ransangan yang teruk, tapi it never help in healing..

So, lepas jumpa skin specialist, sy dinasihatkan untuk buat skin biopsy...(a prosedur di mana sel kulit diambil lebih kurang minor incision ke lapisan kulit paling dalam) untuk apa...??
Untuk nak lihat apa cause yang menyebabkan scar tersebut tak pernah heal for 3 years..
(at first takut jugak sebab once specialist tengok, then she said, i dont think this is a normal scar...)
What...??
Not a normal scar..??
Adakah skin cancer...??
Yeap, maybe, thats why we need to do biopsy...
Then..biopsy pun berjaya dijalankan..and u know what..2 months jugak sy tggu for the result..huh..
Meantime doc pesan no need to wear any skin product, just apply UV SPF 50+++....

Then sampai hari biopsy result...........Alhamdulillah...it is NOT A CANCER cell!!tetapi actively DLE as I mentioned kat atas tu...It is an autoimmune disease..cause and factors still unknown, because it is really a rare skin disease..however, I need to control it as it may progress to SLE..so, itu yang menakutkan I...

I take it as 'kafarah' from Him..
So, atas nasihat doc, I x berani to try any skin product..cuma pencuci muka dan apply SPF 50+++

Then tambah2 lagi lepas tu pregnant kan..so tak berani nak apply apa2..tiba-tiba..another skin problem appeared!Arghhhh..tensionnyer...hanya Allah saja yang tahu..
It is Vitiligo...just right below my cheek!Vitiligo tu yang macam skin tiba2 jadi discoloured because depigmentation bla..bla..bla..
I google2 and found one cream tak ingat nama dia, so since that cream takde in Msia, so I order dari adik kat German..(tp sampai sekarang lum try sebab lum sampai)

So, meantime, I just consistently take ESP-soy protein from SHAKLEE..

 
After almost 1 canister, I perasan that skin discoloured tu almost gone!!Tapi..i buat2 tak tahu dulu..mungkin just perasaan diri sendiri..
Sampaila my husband and ofismate tegur pasal skin complexion...
Apa yang I boleh cakap, just ucapan Alhamdulillah..
This is a true story..
But I do admit..ini hanyalah personal experience and not scientific based..so saya tak tahu how to explain scientifically..
Tetapi, saya sudah merasakan kelainannya..

Anyone nak cuba..cara makan, and nak tahu apa lagi gabungan yang I ambik, pls leave ur msg/comment..
or pm me at 012-5252304

Alhamdulillah..sekarang, vitiligo is almost gone 99% i would say..
Disebabkan I sangat hepi..I bukak promosi for November untuk ESP soy protein Shaklee..dan untuk the best kombinasi skin set, harga sgt pasti rendah untuk bulan ni je tau!

LovesHugsandKissess

 

Comments

  1. Assalamualaikum, sis pernah guna Vivix tak? Kalau pernah cuba share pengalaman menggunakan Vivix lak ye. Tq.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...