Nuffnang Ads

Seminar Menangani Anak Bermasalah Kaedah Nabi & Psikologi

Salam all...
Fuhhhh...harini nak bercerita sket la pasal kursus yang I pegi ni..yang penting..I nak share few things yang I rasa berguna untuk semua young parents out there!
I dpt masuk hall pun actually dah half way talk oleh penceramah pertama...
Well...
Antara isi kandungan yang I dpt captured tadi...
Teknik Nabi dalam mengatasi anak-anak bermasalah adalah..
1) Tidak tegur kesalahan
2) Tidak siasat kesalahan
3) Tidak hukum kesalahan
4) Pejam mata atas kesalahan

Mula-mula I nampak slide ni, I pun baca dua tiga kali...terdetik dalam hati..'betul ke tak perlu siasat apa kesalahan'..erm..selama ni nampaknya cara I atasi konflik anak-anak mungkin tidak menggunakan teknik Nabi ni..dan jika ada antara kita yang dah pernah baca tentang parenting yang ditulis oleh kaum Yahudi sah sah dah bercanggah dengan apa yang diamalkan oleh Nabi kita kan...masyaAllah..pandai betul mereka meracuni jiwa anak cucu Nabi Adam ni...

So, maksud penceramah ni...
Apabila berlaku konflik atau kesalahan..kita tak sepatutnya tanya..'Cuba cerita apa yang berlaku..' atau..'Kenapa abang buat adik macam itu..' kerana sekiranya kita buat begitu..erm..kita akan membuatkan mereka lebih suka mengadu dan memberikan peluang kepada mereka untuk terus mengadu akan kesalahan masing-masing...(make sense tak..?...opkoss la!)

Apa yang Nabi buat, hanyalah..
1) Terangkan kesalahan
2) Berikan jalan penyelesaian
3) Puji kebaikan

Inilah tiga isi penting yang I dapat...
Cthnya memukul anak kan..tak kira la merotan atau pukul dengan tangan...itu sudah dikira sebagai satu hukuman...sepatutnya apabila berlaku suatu kesalahan, atau anak tak nak dengar cakap ibubapa, apa yang penting kita gunalah kaedah lembut dulu...terangkan dulu..apa kesalahan mereka..apa kesan akibat sekiranya mereka berbuat demikian...hihi (peringatan ikhlas untuk diri sendiri)

I faham sangat ok..bukan senang..sangat bukan senang untuk mendidik sifat 'SOBARA' dalam diri kita, tambahan bagi ibu yang bekerjaya...fuhhh..tangan kadang2 menggigil tahan marah....ya Allah..ampunkan aku...

Tapi...bila tengok muka anak-anak ni.....
Kesian jadinya....
Carilah benda lain yang boleh kita keluar terus dari state marah td...
Cthnya...
Pegi toilet dulu...
Mandi dulu ka...hihi...
Buat air ka...
Semua terletak kat tangan kita..

Oh! Few main points...
Ada 4 fasa anak-anak ni...fasa didikan la..

1) Age 1-6 yrs-->MAIN
             --->mainlah dengan anak-anak kita sepuas2nya.....
             --->antara mainan yang kita boleh main...mandi sekali dengan anak-anak (fun sangat kan!)
             --->bedtime story telling (ini I buat sangat jarang, huhuhu...)
             --->building block set...:)

2) Age 7-13 yrs-->this period,peranan bapa sangatlah menjadi idola anak-anak esp anak lelaki la...
             --->so bapa ni...antara aktiviti yang dia boleh buat dengan anak-anak..sbb at this age mmg dah    kena start build diorng nye konfiden level la katakan...
             -->so dicadangkan...outdoor activities termasuklah travel exposure to different environment, cuci keta sama-sama...maybe can chat about car ke kan masa cuci-mencuci keta tu..hihi...mak-mak dengan anak pompuan eh kat dapur...hihi

3) Age 14-21----->JADI RAKANKU....
             -->so dicadangkan buatlah 1-1 special outing antara bapa dengan anak...jadi kawan anak-anak..bila anak dah selesa dengan bapa..kan senang untuk share apa2 pun..sbb at this age, normally apa yang berlaku...mula nak bercintan-mintan kan...so sikit sebanyak boleh elakkan anak-anak keluar dengan kawan-kawan yang kita belum kenal siapa...(idea menarik, yes, boleh suruh laki I keluar dengan Zahraa nanti..hihi)

4) Age above 22...
--> so this time, anak-anak akan mula fikir pasal nak kawen..so peranan kita (mak ayah ni) kena bagi guidelines la for future spouse dia...
-->sekiranya ikatan keluarga dah dibina sejak awal...insyaAllah..anak pun dont mind to share dari kecik sampaila ke besar...
-->at this time jugak kita leh review apa options untuk kerjaya anak-anak..apa yang diorg nak jadi..never force them to be what we want them to be...let them choose..(cewah..cakap omputih laks!)
-->and....yang paling tak tahan air mata ni...(tiba-tiba syahduuuuuuu)...plan with them for 'flying out the nest'....huh...ayat ni sangat sedih okay.....(air mata sulah berlinang woooo)



So oklah...itulah panjang lebar...
Kalo next time ada kelapangan, uolss can join, and ask more Q untuk dptkan clearer answer...apa yang I tulis ni hanyalah.....secubit garam perasa je....banyak lagi ilmu..

Amatlah berharap ianya dpt dimanfaatkan dan disebarkan....

Hugsss...




Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...