Thursday, 8 September 2011

Steamed Choc Cupcakes-Request from My Lil Boss Zahraa

Dear readers...

I'd like to share another recipe yang simple, fast and yet nice...I got this recipe masa join the cupcakes class in last Aug at Bukit Raja, Klang dari seorang member yang join gak that class. Bagus jugak kelas tu, fee hanya RM 150 for cupcake class..when compared ngan class kat tempat lain..So kalau nak join bolehlah tgk link kat bawah ni:

http://www.resipinoraini.blogspot.com/

Actually semua participants diberikan resipi choc cupcake yang lain, bila dah borak2 dengan member sorang ni, dia kata dia punya resipi lagi moist choc cake...so ni dia bahan-bahan dia...cuma errrr....bukan for baking, for steaming punye...lagi satu...guna household measurement maybe lebih senang kot ye....hehe

2 cawan tepung kek (self-raising flour)
2 biji telur
1 cawan gula castor
1 cawan minyak
1 cawan air suam
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat

Ha...ni lah gambar bahan tadi.....

So, cara-cara untuk buat kek ni...
Macam biasa mula-mula kena pukul dulu telur ngan gula sampai jadi putih or kita panggil ribbon stage...rmeaning bila kita bentukkan ribbon kat adunan tadi dia akan stay for 1-2 seconds...

Lepas tu, masukkan pula susu dengan tepung alternatively, meaning secara selang-seli....if kita mula masukkan tepung dan masukkan susu secara selang-seli, last bahan yang kita masukkan mestilah susu sebab dah start with tepung tadi kan...
Kemudian pukul hinga well-mixed dan ulang langkah tadi dengan air suam dan minyak pulak...
Bila semua bahan dah dicampur, last skali kita masukkan lah serbuk koko tadi....dah jadi macam gini.....hihihi
Then, boleylah start susun paper cupcakes.....yeay...x sabar..x sabar...


Skang dah boley masukkan adunan dalam paper cupcakes yang kat atas ni ha...masuk dalam 3/4 cawan tu..just to bagi ruang untuk kek naik...
Sorry, lupa nak amik gambar kek yang dah masak..yg posted kat bawah ni choc cupcakes yang siap letak buttercream..senang untuk buat hiasan..
Tapi nak buat buttercream ni pun, takes time jugaklah....
Pastu, hiaslah sesuka hati ye...ni hiasan yang direquest dari anak daraku..cik zahraa sofea ni...tak abis-abis dengan pink!pink!pink!
Okay,boleh try tau...easy, yummy, moisty...hehehe

LovesHugsandKissesssss

No comments:

Post a Comment