Thursday, 8 September 2011

Steamed Banana Cupcakes-Resipi Cuba-Mencuba

Dear readers...


This is actually out of season dah...dah lama dah buat this mini cupcakes...cuma tak berkesempatan nak upload....
This cuba-mencuba resipi ni starts when i first saw my banana kat dapur tak de pulak sapa nak abiskan...sayang kan...buah tu, which is also high in potassium,also got iron, folate, vitamin A, vitamin C bla bla bla....
Kalo nak bercakap pasal nutrient contents in banana memang banyakla...:D
So,i starts google apa yang i boleh buat with that bananas.......jeng!jeng!And then, i tersangkut at one blogspot yang buat steamed banana cupcakes....hers looked very nice, soft and fluffy tau!i terus check semua bahan-bahan yang dia nak just to make that mini cupcakes...
After checking semua the bahan, i terus start la since 99.9% bahan memang dah ada kat umah...:D
So bahan-bahan dia...
(A)
2 eggs
1/2 cup sugar
(B)
1 1/8 cup self raising flour
1/8 tsp. baking soda
(C)
2 bananas, mashed
1/4 tsp. banana essence
(D)
1/4 cup + 1/8 cup canola oil ( or vegetable oil)
You also can link to the blogspot just to get more details on the recipe.
Here is the blog:
Then, here the cara-cara untuk membuat cupcakes tersebut....
i) Firstly, ayakkan tepung and baking powder...(just to make sure both are well-mixed)
ii)Then, pukul bahan-bahan A (the eggs and sugar) until foamy, fluffy..kalo boley sampai ribbon stage as i mentioned in previous post...
iii) Then masukkan tepung yang dah diayak bersama baking powder dan bahan D secara alternatively...
Then, dah siap untuk di scoop masukkan dalam paper lined mini cupcakes.....:D
Ha.....now ready for steam...so, biasanya cupcake ni takes about 15-20 minit dah masak la..
This is my final product...nampak macam superfluffy tak...ngehehe
Well..try it okay!
Daaaa.....
LovesHugsandKissesssss

No comments:

Post a Comment