Nuffnang Ads

Kurma-Arman loving it so much!

Dear readers,


Hi, salam Syawal semua!Still in raya blues?Heheh, banyak lagi kan open-house coming this weekend..must get dress urself for foods!wakakaka


To share with u khasiat kurma yang sememangnya menjadi makanan Baginda Rasullulah kita kerana diketahui banyak khasiat yang boleh diperolehi darinya.
Kurma ni bagusss sangat dalam atasi masalah constipation both adults and children. Lagipun, dalam kurma ni ada nutrient yang penting juga seperti iron, vitamin A, kalsium dan vitamin B.


Untuk ibu-ibu yang hamil pun kalao nak amalkan kurma ni pun sangatlah bagusss.....macam kisah Maryam yang mengambil kurma semasa melahirkan Nabi Isa a.s.
Nabi Muhammad SAW bersabda: 'Berilah makanan kurma pada wanita hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)'. Ermmmm...so, jangalah kitaberdebat atau berfikir panjang sesungguhnya sabda ini adalah dari pesuruhNya.

Kebetulan anakku Arman suka sangat makan kurma. Supermak ni kalau pilih kurma mestilah kena yang masak dan lembut. Senang nanti si Arman ni nak gigit2..hehehe. Yang menjadi pilihan supermak ni tentulah kurma Yusuf Taiyob jenis yang kat bawah ni ha...sebab lembut...
Kurma ni memang lembut la...
Selain makan gitu je...supermak ni masukkan jugak dalam bubur nasi Arman ni...buat bekal pegi taska...lagipun, supermak perasan kalau Arman makan bubur kat taska, badan dia macam gatal-gatal sket, dah naik merah..dah pulak ada skin inflam...mungkin lah Arman ni jenis allergy ayam...tapi kat rumah kadang-kadang buat chicken porridge tak pulak gatal....mungkin ayam yang dipilih...who knows?just my personal view.


Ni sempat snap gambar bubur yang dicampur dengan kurma, karrot dan ikan bilis...


Rasa bubur ni manis2 gitew.Alhamdulillah...inilah bekalan Arman mostly hari-hari untuk ke taska..kalo kat umah, boleh lenyek-lenyek je bubur ni. Tapi memandangkan hantar ke taska, supermak haluskan sket texture porridge ni. Ni ha rupanya bila dah di blend kasar...


Nampak macam halus sangat la pulak...tapi actually texture dia dah a bit kasar since Arman pun dah capai 1 tahun...pentingnya texture makanan pada bayi ni bukannya apa, untuk develop kan strength kat area oral muscle dan juga untuk bantu pertingkatkan skill pertuturan...insyaAllah....


Kadang-kadang, kalo tak karrot, supermak letakkan green leafy vege eg bayam atau sawi ke..green leafy kalo hari2 introduce pada kanak-kanak, boleh lah kurangkan specific food refusal punya behaviour bila dia dah besar kan..manatau Arman lepas ni suka makan sayur...;D


Okaylah..bolehlah mencuba....senang je...buat porridge macam biasa cuma tambahkan kurma dalam 1-2 biji (pastikan buang biji la noh...) then blend ikut kesesuaian umur bayi...


InsyaAllah makanan yang baik dalam membantu kesihatan jasmani dan rohani anak-anak kita...ameeennn..


LovesHugsandKissesssss

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...