Sunday, 29 March 2015

Bandung...[KILANG KOPI, TOKO JAMU DAN OUTLET BAJU ANAK-ANAK..]

Assalamualaikum sahabat...
Hari last di Bandung..
So far tak ada plan nak ke mana2..
Cuma #suamisyurga saya berhasrat untuk membeli baju anak-anak kami dan juga kopi Bandung..
Kami pun beritahu pada Pak Oman untuk bawa ke tempat or outlet khas untuk baju anak-anak..
Sebelum tu, kami berbincang apa nak diberi pada jiran-jiran dan sahabat terdekat..hehehe
Cer teka apakah barang yang kami beli untuk jiran2? Hehehehe..
Kopi Bandung!!
Sedap tau air kopi panas kat sini...
Kopi yang telah digrind halus..
( tapi campur dengan susu pekatla..)
Pak Oman bawa kami ke kilang kopi yang agak glemer kat Bandung ni..
Seronok lerrr suami saya ni ha...
Sempat bergambar dengan taukey kilang dan lawat mesin kopi sebagainya...
ini lah kopinya...
kedai kopi ni unik kerana sekali dengan kilangnya..dan orang ramai datang beli kopi di kaunter seperti datang beli ubat sebab kopi ni tidak di edarkan di kedai-kedai runcit biasa..ramai sangat orang datang beratur ke sini..tatkala sampai je di kilang ni, bau aroma kopi dah mula menusuk hidung..best....
Dah habis beli kopi di sini, kami menuju ke kedai toko jamu yang agak terkenal jugak..
Jamu yang terkenal disini ialah jamu dari Nyonya Menerr ( dalam Rp 450, 000)...memang complete dalam 1 tablet..( orang yang jaga kedai jamu ni pun comeyyy je kulitnyee..jeles la pulak..hahahah)
Hmmmmm....
Tak jadi sy beli yang ini sebab out of budget...
Beli yang lain yang boleh tahan untuk beberapa bulan..
Inilah jamu Nyonya Meneer..Pak Oman yang sarankan sebab katanya paling bagus..tapi tak dapat nak beli tak cukup budget, heheh
Banyak betul jamu-jamu kat sini...
Kemudian baru kami ke outlet Anakecil...
Khas untuk baju anak-anak...
Selesa tempat ini... 

Rambang mata... 

Memandangkan banyak masa lagi, Pak Oman singgahkan kami di kedai-kedai outlet yang lain untuk window shopping..luggage dah penuh dan dah malas nak re-packing.. 
Akhirnya sebelum kami ke airport, Pak Oman bawa kami ke kedai masakan padang..ni dia...
Parking kat sini khas untuk tetamu yang berdaftar sahaja.. 
Ni antara masakan padang yang di hidang..
Konsepnya sangat berlainan..
Bila masuk ke kedai ni...pramusaji hanya bertanya untuk berapa orang makan, dan kami hanya duduk...
Tiba-tiba dia datang bawa semua makanan yang di atas..heheh..
Kami masing-masing bertanya, eh dah order ke kita..
hehehe
Cuma tambahan kami orderkan jus..
Pak Oman akan dapat makanan free kerana bawa tetatmu ke kedai-kedai makan seperti ini...begitu juga dengan mana-mana kedai yang kami singgah, Pak Oman seolah-olah mendapat makanan complementary...Alhamdulillah rezeki Pak Oman... 
  
Dan lastly kami ke airport...masih ada masa kurang dari 2 jam sebelum check in...tapi kami memilih untuk berada di airport lebih awal supaya urusan lebih lancar...
Alhamdulillah...

No comments:

Post a Comment