Nuffnang Ads

Aktiviti berbasikal..[SAMBUNGAN CERITA KALI INI]

Assalamualaikum...
Sambungannya...
Selepas melihat sang spider...
Kami teruskan berbasikal..sehingga jumpa pokok2 yang pelik ini...iaitu akarnya keluar berjuntai-juntai...
Arman dan Zahraa make another pit stop..
Turun dan sentuh..
 
 

Lihat dari mana datangnya juntaian ini..
Bila ditanya..
'Mama..pokok apa ni...'
Erk...sorryla anak..mama kena check dengan buku...kita ambil gambar dulu then kita compare nanti ye...
Kita cari kemudian nama dia ye syg..
Terhenti di situ dahulu pertanyaan tu..
Tetapi tentunya mereka masih tertanya2...kenapa pokok tu lain dari pokok2 di sepanjang track ini...
Kami terus berbasikal sampai ke bawah jambatan menuju ke picc...
'Oh..ada sampahla...
Ada sesiapa nak buat baik dan dapat pahala tak..'..
'Saya!saya!'
'Saya pun mama!'...
Kedua-duanya turun dari basikal dan mengutip sampah..
 

Menuju ke tong yang rupanya seperti tong sampah..tapi rupanya hanya sebuah lampu..
Hehehehe...
Memang tak jumpa tong sampah..
Kecewa mereka...
Mereka akhirnya letak sampah tersebut di bawah tong tersebut, harap2 cepat cleaner clearkan sebelum sampah2 makanan tersebut berselerak...
Oh...
Berhenti lagi!...
Kali ni berhenti utk makan..heheh..

Twiggies Choc sebagai makanan pemberi tenaga pantas ketika anak-anak keletihan...
Muad pun akhirnya turun dari carrier dan alhamdulillah..kakak Zahraa terjumpa tempat untuk duduk dan makan...
Jom makan berjemaah..
Dah habis makan dan minum..mereka main kejar2 sekejap di atas bukit tu sambil melihat orang ber canoe...naik bot..ada bot laju dan jet ski...hmmm....menariknya Putrajaya ni......
 

Kami cuba turun ke bawah..niat pada mulanya ingin menyentuh air..tetapi terjumpa....a snail!
Rezeki berjumpa dengan seekor siput..yang mempunyai cengkerang yang keras...
 
 

Cuba disentuh cengkerangnya oleh anak2...
Mereka melihat siput itu diam..tidak bergerak..
'Mama dia sudah mati ke..'
Belum syg...dia malu..
Dia takut orang cederakan dia...
Jadi..dia buat-buat diam tak bergerak...
Lama juga siput itu diam..
Dan akhirnya kami tinggalkan si siput di situ dan terus mengayuh basikal...

Kayuhan seterusnya....laju...lebih laju..disertai dengan bacaan doa dhuha oleh anak-anak syurga dengan kuatnya..(sesi tasmik doa yang menarik)...
Ameen..
*Aim utk tasmik bersama2 doa rabitah sambil mengayuh..
Sebelum sampai di tempat letak kereta, terjumpa pulak pohon semalu...
Anak-anak turun dan menyentuh daun pohon semalu tersebut..memang dah jadi mainan diorang pohon semalu ni sejak terjumpa pertama kalinya di Taman Tasik Cyberjaya dahulu...
Satu ciptaan Yang Maha Agung...
Tak tercapai dek akal...
Alhamdulillah...
 
Thanks for reading! 
 

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...