Nuffnang Ads

Berbasikal...[SAMBIL MENGENAL ALAM]

Assalamualaikum..
Pagi Sabtu..seperti yang papa janjikan..berbasikal sebagai aktiviti keluarga (family time).
Kali ni kami berbasikal di Putrajaya juga tapi di Presint 4..
Bersebelahan Taman China, ada satu kawasan parking kereta yang sangat luas..best, di situ pun dah boleh berbasikal..
Yg bestnya Putrajaya ni, ada track untuk berjogging dan juga berbasikal..
Kali ni kami mengikut track sampai ke Masjid Besi (Masjid Sultan Mizan)..
Tak sangka rekabentuk pada belakang masjid besi tu ada rekaan waterfall, he sebab kalau singgah solat kat sini takpernah pulak jalan2 kat kawasan belakang ni..
Sambil berbasikal, kami akan stop di beberapa tempat untuk belajar tentang alam ciptaan Tuhan..
Zahraa ada sebut..
'Mama, i think i saw cocoon!'
'Where it is?'
'At that tree' sambil menunjukkan pada sebatang pokok..
Kami pun berpatah balik dan sempat sy panggil Arman dan Papa untuk sama-sama pastikan betul atau tidak cocoon tu..
Oh...rupanya..it just daun2 pokok yang dah jadi rumah serangga..hehehe..
Betapa Zahraa dah lama mencari seekeor beluncas untuk melihat sendiri life cycle seekor sang rama-rama..
Tapi belum ada rezeki ye sayang..
Dan..di antara daun-daun tu, kami nampak sarang labah-labah..
'Mama..mama..mama...spider web mama!'
Hahahaha..tergelak jugak sy sebab selalu je jumpa spider web ni tapi keterujaan kali ni lain benor...
Jadi cuba sy lihat apa yg boleh dibelajar..
Oh..
Yes..sarang labah-labah ni sebenarnya jenis melekat..
Sambil sy letakkan jari saya pada sarang tersebut, dan dapatlah anak2 syurga saya melihata bahawa spider web ni sesuatu yang sticky!
'That's how spider save its life from danger..from other insects..'
Sy cuba relate kan dengan cerita bambi dimana ada satu scene seekor ladybug terperangkap pada sarang labah-labah dan labah-labah tersebut cuma datang untuk makan ladybug tu..tetapi sempat diselamatkan oleh bambi..
Begitula juga bagaimana seekor labah-labah mendapatkan makanannya...
Hee...subhanallah..sempurnanya ciptaan Tuhan kan..
Dan..sempat mama snap sang labah-labah..
Seekor labah-labah yang cantik...bewarna putih..
Dan tiba2 dari tangan mama, sang labah-labah nak terjatuh..panik sekejap anak2..rupa2nya...
Sang labah-labah sempat keluarkan web nya dan bergayut dari tangan dan cuba untuk turun perlahan-lahan dari gayutan tu..
'Wah..hebatlah!'..menjerit  Arman!
 
Thanks for reading!
 

Comments

  1. soo cute.. i love cycling too tapi tak tahu apa jadi dengan basikal lepas pindah rumah hihizz bagusla bawak anak2 jalan macam ni rather thn asyik lepak mall kan hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula kan...xpi mall bukan apa..jimat sikit duit mak..hihi..outdoor xtviti mmg super best

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...