Sunday, 18 January 2015

Homeschool Resource..

Assalamualaikum..
Seronok kan mengajar anak sendiri kat rumah..sy pun sama..he..
Mungkin ada yang ingin buat homeschool kat anak..tak kisahla kalau ibu tu bekerja atau tidak bekerja..sedar tak sedar selama ni pun dah homeschool kan #anakanaksyurga sy walaupun sibuk bekerja cuma xde masa yg dikhaskan je, so tak berapa konsisten..mengajar anak mengaji juga dikira sebagai homeschool dan anda adalah homeschooler! kan, betulkan sy sekiranya sy salah..:)
 
Bagi saya pengurusan masa sangat penting untuk kita realisasikan homeschool ini. Mungkin perlu kita khaskan masa untuk homeschool..contohnya 30 minit setiap hari ke..(yang ni sy akan cuba untuk #azam2015 tidak termasuk masa mengajar anak mengaji, insyaAllah..)

Nak homeschool tapi tak tau nak guna resource / bahan apa..?
Kali ini saya hanya akan memfokuskan kepada beberapa panduan dari resource-resource di bawah ini.
 
1. Allah Loves Me. Buku ini siap dengan kurikulum yang biasa prasekolah islamik apply. Jika tak salah maklumat, Little Caliphs juga menggunakan silibus yang sama dari buku ini..mommy tak perlu risau kerana ianya dilengkapi dengan activity sheet yang menarik untuk anak-anak mengenal Pencipta, mengenal Nabi, Kitab dan sebagainya..sy dapatkan buku ini dari instagram @byummwaliyya

2. There is order! Begitu juga dengan buku ini yang menceritakan tentang bagaimana order yang telah dicipta secara unik oleh Yang Maha Pencipta..buku ini juga saya dapatkan dari sahabat @byummwaliyya
3. I wonder why..(set buku ni saya pun tak ada dirumah, tapi pinjam pada kakak yang dah ada buku set ni)
4. Untuk sains eksperimen, saya pilih buku di bawah ini. Buku ini hanya berharga RM20 dan kebetulan saya dapat grab masa Big Bad Wolf 2013.
5. Untuk mental arithmetic (M.A), saya attend kelas anjuran Islamic Parenting Network (IPN) dan sy guna juga buku set dari IQMA sebagai panduan.
6. Untuk aktiviti art&craft, saya nak cuba berpandukan kisah-kisah Nabi dan juga dari Juz 'Amma.
 
 
Antara buku-buku lain...
Semua resource ni sebagai panduan sahaja..terpulang bagaimana cara kita sampaikan pada anak2...kena lebih prepared dan kreatif!
Banyak lagi sebenarnya bahan2 buku2 yang boleh dijadikan panduan...ni antara yang sy guna..

Anak-anak sebenarnya belajar setiap masa dan tidak semestinya dengan hanya menggunakan buku..buku hanya sebagai panduan..contohnya semasa travel, roadschooling boleh jugak dibuat semasa melihat keindahan ciptaan Tuhan..keunikan bentuk gunung, awan, dan pelbagai lagi..
Sy harap sy dapat mendidik anak sy dengan lebih lagi ilmu akhirat dan akademik..hanya sy mampu berdoa diberikan nikmat 'masa' itu..ameen..
 
Thanks for reading..may Allah ease everything you do today..tomorrow and hereafter..

 

3 comments:

  1. Salam.. hihi.. saya Fieda.

    kak ada dlm group wataps IPN sister ke? haha???
    mintak tunjuka ajar.
    sy juga bekerja n cuba nk ajar2 anak.
    boleh share mcmna cara guna bahan2 ni?
    TQ in advanced

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Fieda..hi..
      Tak..akak xde dalam group sisters IPN..xpernah lagi hadir kursus mengajar alquran pn Lina tu..:)
      Aah akak kerja 6.30am keluar-6.10pm sampai umah..
      Biasa malam je aktiviti lepas ngaji..
      Just plan dalam kereta masa perjalanan balik ke rumah apa nk buat malam tu, heee..
      Then tya jugak diorg nk main apa, nk buat apa..ada yg adhoc ada yg follow plan..goodluck!
      Boleh Fieda, just try allocate time..
      Me too masih belajar istiqamah..sama2 belajar ye..

      Delete
  2. email fieda
    faridah_abas@yahoo.com

    ReplyDelete