Nuffnang Ads

KiDs activiTy~ Wall Painting

Salam all..
Mungkin ada di antara kita yang tercari-cari apa lagi nak buat dengan anak-anak kita ye masa hujung minggu ke..hari cuti umum ker kan..or masa cuti skolah kan..atau pun kalau untuk mommy yang bekerja, time malam after solat tu kan..
Okay..meh saya share apa yang sy buat..tak la banyak...
Ini antara aktivitinya..wall painting!..hehe
Jimat tau...uols beli kertas mahjong..dan mula2 mommy lukis la apa yang anak2 suka..'in the garden', ' in the sea'..or apa2 la...lukis bersama anak-anak..





Then, lekatkan dekat dinding umah..kalau boleh pilih area yang ada tiles, senang nak cuci nanti..
kalo area yang dinding bercat, takut terconteng pulak kat dinding tu..
Macam kat ruma sy, kat kitchen je lah tempatnya..
Dah lekat...bagilah sorang satu paint brush..then start la painting!!
He..kenapa wall painting..?kenapa tak colour je dalam colouring book...?
Alaa...dah boring la kaler dalam buku..
Lagipun...salah satu cara untuk melatih kanak-kanak memegang pensil/pen atau paint brush dengan betul serta melatih otot halus tangan adalah dengan berdiri dan conteng ke dinding...sebab tu kadang2 kita tengok ramai kanak-kanak bermula dengan dengan pensil dan mula conteng kat semua dinding rumah...itu sebenarnya cara yang betul untuk melatih otot halus tangan mereka..
Okay uols!lets practice ya!

 

Comments

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...