Nuffnang Ads

Keta Puegotku kena langgar....apa nak buat??

Salam..panik kan kita ni pompuan bila keta kita kena langgar...adoiii...
Nak dijadikan citer..sehari selepas buat lesen baru, agaknya dia nak suh rasmikan lesen tu kot kan...
Sy bw anak Zahraa nak menuju ke pasar borong la ni nak membeli barang2 masak untuk kelas playgroup..lepas traffic light menuju ke giant tu, jem pulak..so sy stopkan keta...nak kata break tu emergency tak jugak..jarak antara keta sy tu ngan keta depan jauh jugak..
Tetiba...bumpppp!!!terkejut den...!
'Mama..apa bunyi tuuuu.....?'tanya Zahraa..
Alahai anak...keta kita kena langgar la..adoi...
Kebetulan ada ruang tepi jalan boleh stopkan keta..so trusla bagi signal keta untuk ke tepi...
(Berani nak stopkan keta sebab tahu jalan tgh jem dan ramai org..heheh, kalao tak ramai orang takut kes rompak ke apa ke kan....)
Lepas sy dah ke tepi...nmpk dari side mirror ada 2 buah keta turut bagi signal untuk stop kat tepi jalan yg sama...
Dok berteka teki keta apa pulak yg langgar aku ni...
Masih dalam keta, sy dok usha saja dari side mirror yang keluar tu sapa..lelaki ke pompuan, foreigner ke malaysian...
Pastu cam yakin selamat sikit barula sy kluar keta...bukan apa...husband pun tgh outstation, xdak kat umah..risau sgt2 aih...
Rupanya sebuah Myvi hitam...
Belakang keta sy xla teruk sgt...
Keta Myvi tu yang teruk sebab belakang dia kena langgar dek 4WD-keta jenis Hilux gitula...hancur abis cermin keta dia...
Takpela...
Nasib baik owner Hilux tu turun dan minta maaf pada kami duorg ni...katanya dia tak sempat brek...so dia janji nak cover semua insurans utk repair...great!!
Tp tula...aih...leceh aih bila eksiden keta ni....
1stly....nak kena buat laporan polis...semua owner keta yang terlibat la kan....report mesti dibuat dalam masa 24 jam...semua dh stuju buat report dekat tempat yang sama iaitu kat IPD Serdang, Bandar Kinrara..cawangan trafik di Tingkat 1...nasib baik time sy sampai dalam 8.00 mlm tu, kedua2 owner Myvi dan Hilux dah pun report..hehe..senang sikit..polis dah tau kes eksiden yang mana satu...
Dah buat report, kena jumpa dengan Sarjan untuk dia amek sedikit keterangan dan amek foto gambar keta...
Kebetulan time kami pi tu, Sarjan yang kami kena jupa dah pun balik....
Kena pulak datang besoknya...
Adoiiii...
Keja la pulakkkkk...bila pulak nk mai jupe Sarjan...
Next 2 days baru sy dapat datang...
Bila dh jumpa...Sarjan mintak bawakan keta yang eksiden tu..
Tapi nasib sy mmg xbaik sebab walaupun dirempuh sikit je, tp keta tu tak boleh jalan...sbb 'antipollution fault' ntah la peugot...sy ni dah la tau bawa keta saja...hehehehe
So sy cuba tunjukkan gambar keta dalam hp yg sy amek...
Adoiii...malang lagi...sebab gambar sy amek dah ok cuma tak nmpak no plat keta pulak...
Dah bgtau Sarjan keta saya takleh nak jalan...huuu..Sarjan kata kena balik amek gambar then bawa sini gambar tu malam tu jugak sebab jurufoto boleh tolong masukkan gambar dalam sistem...rupanya gambar ni bukannya apa, just ready if nak claim insurans diorg nk gambar bukti...
Dan nasib baik suami sy bijak..hehe..
Dimintanya jiran kami untuk amek gambar keta kat umah dan send gambar tu melalui whatsapp...hehe..(bagus betulla apps whatsapp ni kan...brilliant idea!)
Jadi kami pun xpayahla balik umah then patah balik balai kan...
Then alhamdulillah setel jumpa Sarjan dan foto...
Rupanya lum siap lagi...
Nak kena datang waktu pejabat beli salinan report ( bayar RM 4.00) dan buat permohonan untuk readykan documents untuk claim 3rd party...
So yang itu tau tak kena tggu within 14 days hari bekerja untuk datang collect balik docs tu...
Hmmm...
Takpe..anggap je ni satu pengalaman kan...
So keta eksiden yang xleh jalan bw pi balai, kalau xleh jalan, pastikan korang amek gambar nampak no plat, skali ngan keadaan keta...
Pastu..lokasi tu jangan nmpk cam keta duk bwh garaj umah...cam x real eksiden tu...
Dan bila berurusan, dtg time pejabat senang, takpayah 2-3 kali datang...
Hehe
Okayla...
Tu je citer kali ni..
May Allah ease everything..Ameen...

Comments

  1. adoii..memang renyah wei..aritu keta myvi aku kena langgaq dengan harrier..kat hiway area slim river..pi report balai slim river, rupanya kena patah balik p tapah pulak sebab lain jajahan..hahahaa..
    memang letih weiii..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kebaikan Keburukan (Pro & Cons) Hantar Anak ke Sekolah Agama / Tahfiz...

Jamu kunyit oooooo jamu!

Nak bersalin di Hospital Pakar An Nur Bangi? Jom tengok budget...