Kek Pisang Guna Blender

Salam semua..
Memang tahun 2018 dan 2019 tahun durhaka sungguh..langsung satu entry perkongsian pun tarak.
Apa yang disibukkan pun tak tau.
Tapi inshaAllah ada masa-masa terluang ni boleh lah Omma share sikit resipi kek pisang pakai blender confirm jadi hehehe.

Almaklum, Omma bukanlah baker amatur so mixer pun tak dak kat rumah. Jadi, saat-saat anak berzikir nak makan kek, Omma kena kreatif guna apa saja sumber yang ada kat rumah tu. Maka, tara! Blenderlah jawabnya.

Ok, resipi mudah dan menjadi. (jangan di kisahkan loyang dalam gambar tu, almaklum, baker amatur lah katakan, serba serbi tak lengkap. Loyang puding pun jadi laaaa, hahaha. Lepas ni pasti Omma lengkapkan semua alatan baking, aha!)

Bahan-bahan;
Pisang lenyek 1-2 cawan (pisang masak ranum lagi sedap, manis buah)
Gula perang 3/4 cawan (boleh kurang lagi jadi setengah kalau takmau manis)
Tepung gandum 1 1/2 cawan
Minyak sayur 1 cawan
Baking powder 1 sudu kecil
Soda bikarbonat 1 sudu kecil
Telur 4 biji
Esen Vanila 1 sudu kecil (kalau nak, tak nak pun tak apa haih)

Langkah/ Cara nak buat;
1-Basuh telur. Blend telur ngan gula perang dalam 2-3 minit.
2-Dalam mangkuk lain, ayak tepung ngan baking powder dan soda bikarbonat.
3-Campurkan pisang lenyek.
4-Tuang telur yang dah di blend td. Campur minyak.
5-Gaul gaul gaul sampai semua sebati. Masukkan esen vanilla (jika nak)
6-Tuang adunan dalam loyang. Loyang tu boleh alas dengan baking paper atau gris sikit ngan minyak sayur.
7-Masuk dalam oven dan bakar pada suhu 160'C selama 1 jam.

Omma kan..
Tambah choc chip tau hehe sebab gula tu kurang jadi 1/2 cawan.
Lepas sejam, ha bagi dia sejuk dulu pastu potong dan makanlah sambil menutup mata hehehe.

Okay bye!




Comments

Popular Posts