Sharing the Recipes-Ayam Percik

Wow, my first trial on ayam percik berjaya!After adding some other ingredients that were not in the original recipes, it still super duper yummy..

Here I posted the recipes to those yang rajin cuba-mencuba..Enjoy it and tell me how it taste..yeay!
Ayam ( 1 ekor potong 4)
Santan pekat dalam 2-3 cups
Air asam jawa (1/2 cup)
Halba (2 tsp)
Gula (1 tbsp) -sesape suka manis, can put more..

Untuk bahan kisar:
15-20 tangkai cili kering
5 biji red onions
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
5 batang serai

Cara membuat:
Firstly, ayam yang dibasuh, just perap sikit dengan garam. Then panaskan kuali dan tumiskan bahan kisar sampai naik bau, pastu masukkan santan, halba, air asam jawa, gula dan ayam..boleh juga letakkan serai yang dititik (dalam 1-2 batang untuk naik bau lebih)..then masak dengan api slow sampai the bahan well-mixed dengan ayam..bila kuah dah hampir kering, angkat ayam then bakar atas pemanggang sampai garing..bila nak hidang, boleh tuangkan kuah yang pekat tadi atas ayam..

You should try this..
Will do share other recipes in the next post..Bye!
Loves hugs and kissesssss..

Salam Ramadhan...

Comments

Popular Posts